Sétáló Budapest

A városi útdíj bevezetése Budapesten időszerű

2021. július 09. 05:12 - bozon

Foglalkoztunk már azzal a furcsa jelenséggel, hogy a Levegő Munkacsoport – a mostani városvezetés langyzöldségét időnként bátran, azonban általában túl kesztyűs kézzel kritizáló, legendás zöldszervezet – e kérdésben lényegében halogatásra, lázas semmittevésre szólította fel a minap a főpolgármestert. Foglalkoztunk azzal is, hogy a főpolgármester, aki ma már nyíltan is sokkal inkább a háztáji ellenzék reklámarc-vezére, mint főpolgármester, még ehhez se tudott felnőni, és – igazodva a NER-gazdi színvonalához, álláspontjáhozfeketén-fehéren megtagadta egyik választási ígéretét, a városi útdíjat. 

Foglalkoznunk kell ezek után azzal, hogy ha ennyire világosan az útdíj és annak gyors bevezetése mellett állunk, ez mégis min alapszik, miért nem választjuk se a tagadást, se a langyos fontolva haladást. Mivel valóban a gyors bevezetés mellett vagyunk, azt kell e téren megmutatnunk, hogy a tudomány mai állása szerint kijelölhető a bevezetés optimális formája, s ha létezik is egy még jobb verzió, az ma értelmes erőfeszítéssel, értelmes időtávon belül nem megismerhető, nem kidolgozható. Ez utóbbi fontos: több részlet tekintetében nem azt állítjuk, hogy ismerjük a bevezetés utáni jövőt, „csak” azt, hogy semmilyen halogatással nem ismerhetjük meg jobban, vagy nem befolyásolhatjuk. 

Tehát nincs más: lépni kell.

dugo.png
Kezdésnek egy hatásos fénykép innen

Az útdíj az autósoknak is jó 

Nem arról szól most ez a cikk, hogy miért van szükség úthasználati díjra, és hogy az miért jó, de mivel az olvasók nagy része úgyis e kérdéssel indul neki, érdemes nagyon gyorsan felvillantani ezt is. 

Az biztos, hogy az útdíj a nem autós városhasználóknak jó. Sokmindenből – levegőből, helyből, buszos haladási sebességből, később kerékpársávból, fejlesztésekből – többet kapnak. Szintén triviális, hogy minden esetleges kezdeti húzódozás ellenére az autót birtokoló (bel-) városiak is jól járnak. Noha fizetniük kell az autózásért, számukra a tömegközlekedés igen könnyen hozzáférhető, hatékony, de a legfontosabb az egészségük. 

Elsőre talán meglepő, de az útdíjjal jól járnak mindazok az autósok is, akik nem szeretnek dugóban ülni – vagy mert utálják, mint mindenki, vagy meg se tehetik igazán, mert az értékes munkanapjukat rövidíti meg. 

A dugóban ülés témájához tartozik, hogy igen sok hangzatos szólam szól a belváros forgalomcsillapításáról, de végül az útdíj, valamint a karakán gyalogosítás helyett fokozatosan szűkítő, lopakodó félmegoldások születnek. Ezekkel az a fő baj, hogy míg az útdíj és a teljes lezárás „a távolba hat” (el se indul, aki tudja, hogy nem éri meg elindulnia), a fokozatos szűkítés dugókon keresztül szabályoz: mindenki elindul, aztán szív. 

Az útdíjjal a teljes belvárosra igaz lenne, hogy minden autós egy előre kalkulálható díjat kap, s aki vállalja, tovább már nem szív. Nincs kiszámíthatatlan teher az autózásban. A csökkenő dugók miatt kiszámíthatóan célba ér. Minél magasabb a díj, annál kiszámíthatóbban. 

Hogy csak a legaktuálisabbat említsük, nemrég utaltunk erre a Galvani híd kapcsán is. Aki tehát elmismásolja a városi útdíjat, az biztos, hogy teljesen koncepciótlan a hídkérdésben is.

A további halogatás nem lehetséges 

Mert a további halogatás kárt okoz 

Azon túl, hogy módszertanilag eljött az a pillanat, amikor nincs értelme tovább töprengeni a részleteken, nagyon fontos azt is tisztázni, hogy a töprengve halogatás, illetve a lázas semmittevés ma már nemcsak valamiféle lagymatag, nagyjából semleges tétlenség, hanem kőkeményen Budapest és lakói ellen dolgozik. Nem azt állítjuk tehát, hogy cselekedni pozitív, semmit se tenni pedig valahol a nulla értékű intézkedés környékén van, hanem azt, hogy e téren nem lépni már konkrét károkozás. Minden olyan nap, amíg nincs bevezetve az úthasználati díj, a városvezetés agressziója a város ellen. Azaz a halogatás fizikailag természetesen lehetséges, csak aki ezt teszi, immár nemcsak zuglói képviselőtársainak sírját ássa (közvetlenül vagy közvetve), hanem az egész fővárosét. 

Legelőszöris nézzük meg az autók számának alakulását! A KSH adatai szerint Budapesten 2010 és 2020 között az autók mennyisége 20%-kal emelkedett. Lehetnek ezek második vagy többedik autók (nem mellékesen: hol tárolva?), de egészen valószínű, hogy a nagy többségük nem azért talált itt gazdára, hogy egész nap parkoljon. A közlekedőként érzékelt dugóhelyzet is mutatja, hogy Budapest bedugult; a lassan, nehézséggel, de autózható város ebben az évtizedben vált autózhatatlanná. A parkolási helyzet is minőségi változáson esett át: ma már sok városrészben nem keressük a parkolóhelyet, hanem sok utcán át csak a teljesen telített parkolóhelyeket szemlézzük, majd választunk egy szabálytalan megoldást, vagy a nagyon távoli parkolást; esetleg viszünk valakit, aki az ügyintézés ideje alatt az autóban marad. 

És itt nem áll meg a romlás. Az agglomerációt is (nagyrészt) magában foglaló Pest megyében az autók száma ugyanebben az időszakban 40%-kal emelkedett! Miután a budapesti közlekedők (ezen belül is a tágabb belvárosiak) nagyobb arányban tömegközlekednek, mint a kintről jövők, a tendencia egészen siralmas: a leginkább változtatásra szoruló szegmens romlott a legnagyobb mértékben. Márpedig e változás mögött nyilván nem (csak) az abszolút értékben növekvő mobilitási igény áll. A változás nagy részét a tömegközlekedés további térvesztése okozza (az ezt mérő statisztikák pedig teljesen a sötétben tapogatóznak; fogalmunk nincs tulajdonképpen, hogy milyen tempóban veszti utasait a tömegközlekedés – de ez betudható már-már egyfajta hárító valóságtagadásnak is). 

A tömegközlekedés térvesztése pedig visszafordíthatatlan, vagy csak nagyon nehezen visszafordítható folyamat. Az autóra áttért utas könnyen rászokik arra, hogy nem kell várakoznia, nem kell átszállnia, nem kell a menetrendhez igazodnia, és ha dugóban áll vagy alig talál parkolóhelyet, azt akkor is a saját kis otthonos autójában teszi. Arról nem is beszélve, hogy csúcsidőn kívül és külvárosban, elővárosban az autós mobilitás – az egyén szemszögéből – valóban verhetetlen. A tömegközlekedésnek is vannak előnyei: nem kell vezetni (nem kell se jogosítvány, se éberség, se alkoholmentesség stb.), nem kell parkolni, s általában a dugókban sem kell állni, azonban az igazi előnyei csak a közösség szempontjából nyilvánvalóak. Az egyén számára csak akkor lesz önmagában vonzó, amikor az autósarmageddon már tényleg teljesen felzabálta a várost. 

Ezt az armageddont azonban nem érdemes megvárni, hiszen a számtalan egyéb káros hatás (közterületfogyasztás, klímahatás, zaj) mellett konkrétan emberéletekbe kerül az autós közlekedés már ma is. És itt nemcsak vagy nem főleg a baleseti halálokra kell gondolni, hanem arra, hogy a légszennyezés „üzemszerűen” is tizedeli a lakosságot. Nem tekinthetőek az erről szóló becslések nagyon pontosnak, hiszen komplikált hatásmechanizmusról, sok szétválaszthatatlan hatás együtteséről van itt szó, azonban világosnak látszik, hogy Budapesten évente legalább tízezres nagyságrendben veszítünk egészséges életéveket a levegőszennyezés miatt – aminek fő okozója a közúti közlekedés. Ez a játék nem babra megy!

A továbblépéshez már működő útdíjrendszerre van szükség 

Amikor arról beszélünk, hogy a tömegközlekedés térvesztését legalább meg kellene állítani, akkor egy normális városvezetés nemcsak az autózás vonzerejének leépítésében gondolkodik, hanem a tömegközlekedés javításában is. Továbbra is: itt gyors intézkedésekről beszélünk, ezért a hosszabb kifutású, drága és általában szintén a langyos politika foglyaként vergődő fejlesztésekre nem várhatunk; azonban nem is kell, nem is szabad. Gyors, egyszerű javításokra van szükség: sűrítésekre (új járművekre), a buszhálózat nagyvonalúbbá tételére, esetleg kicsi, csomóponti villamoshálózat-fejlesztésekre (később részletezzük). Ehhez az útdíj biztosította bevételre szükség van, mert máshonnan úgysem lesz meg a fedezet – főleg a manapság folyó „Ki ette meg a pénzügyi tartalékomat?” vita közepette. 

Az útdíj minél hamarabb való bevezetése mellett szól az is, hogy az elméleti úton tovább nem pontosítható paraméter-optimalizálás kiválóan elvégezhető majd a működő, egyelőre nem sokkszerű, de már látható változást okozó rendszerben. Nem kísérleti nyúlként használjuk ilyenkor a közlekedőket, hiszen az elméleti munkát, amennyire lehet, elvégezzük, elvégeztük, s a bevezetést is kellően „puhára” vesszük ahhoz, hogy az biztonsággal csakis egy nem túl radikális, megjósolhatóan kedvező irányú változást okozzon. 

A puhítást persze nem a rendszer lebutításával, később szerzett jognak tekinthető indokolatlan engedményekkel (például ilyen-olyan bérletes rendszerekkel) kell elképzelni, hanem érzékelhető, nem túl alacsony, de nem is túl magas díjakkal, illetve olyan díjszabással, amely lehetővé teszi a nagyon kicsi használatot nagyon kevés pénzért (nincs benne belépési küszöb, napi alapdíj vagy hasonló), s ezzel elkerüli a túl radikális, kiszámíthatatlan forgalmi átrendeződéseket – lásd lentebb. 

Egy ilyen rendszerben a díjfizetési zóna határának későbbi pontosítása, a kezdetben esetleg túl finomkodó árszint adekvát forgalomcsökkenést okozó szintre emelése vagy az ellenőrzés hatékonyságának megfelelő szintre erősítése már a tényleges visszajelzések alapján meghozott, jól megalapozott döntés lehet. Amíg viszont a rendszer nem működik, ilyen visszajelzésekre nincs is kilátás; a részleteket optimalizáló további vizsgálat merő léggömbhámozás.

A díjfizetés optimális mechanizmusa megvan

Most dugódíj, vagy nem dugódíj? 

Rögtön az elején meg kell különböztetnünk a városi közúti infrastruktúrahasználatért fizetett különféle díjakat egymástól; ugyanis, ha felmerül a téma, szinte mindegyik fajtát ma már dugódíjnak hívják (ha már bevezették, tulajdonképpen úgy nevezi el mindenki, ahogy tetszik neki), de amíg csak beszélünk róla, érdemes az elnevezéssel is jelezni, hogy milyen típust preferálunk. 

 • Városi matrica: csak azért soroljuk itt fel, mert párszor – egyfajta hárításként – felmerült. Éves – néha esetleg napi – matricáról van szó, ami nem veszi figyelembe, hogy valójában mennyit autózik a városban, aki kifizeti. Az éves változat különösen haszontalan, lényegében a lakossági parkoláshoz hasonló, nagyon olcsón letudott végtelen használatról van szó. Kis bevétel, felesleges sarc, nulla városstratégiai hatás. A napidíj már közelebb van a használatarányossághoz, de nem eléggé. 
 • Behajtási díj: itt sem közvetlenül, illetve arányosan az úthasználatért fizet az autós, hanem egy védett zónába való behajtásért. A GPS-es nyomkövető módszerek olcsóvá válása előtt ez volt a csúcstechnológia, ugyanis elég volt a zónahatárra telepíteni az ellenőrzőrendszert (az Európában úttörő londoni rendszer ilyen – és egyébként dugódíjnak hívják). Miután egy díjfizetés után a zónában bármennyit lehet tekeregni vele, csak kis zónákra igazán hatékony (miközben a londoni a világ legnagyobbja). 
 • Útdíj, úthasználati díj: ez a sima, használatarányos fajta; egy kilométer kerül valahány forintba. A díj mindig arányos a zónában megtett úttal. A legtöbben – mi is – ezt tartják a legjobbnak, mivel árképzése világos, és a továbbhasználatot semmilyen körülmények között sem serkenti. A műholdas nyomkövetés elterjedése előtt ez a változat csak nagyon túlbonyolított technológiával volt megoldható, vagy megközelíthető (tulajdonképpen a sokkapus, világelső szingapúri rendszer egy ilyen közelítésnek tekinthető).  
 • Dugódíj: a vérbeli dugódíj tényleg a torlódásokat fizetteti meg az autósokkal. Egy olyan differenciált útdíjról van szó, ami függ attól, hogy az illető éppen mennyire bedugult útszakaszon autózik. Egyszerűbb esetben nagyon bonyolult földrajzi és időszakonkénti díjdifferenciálásról van szó (miután a kapuk elhelyezése az utak terheltségétől is függ, a szingapúri rendszer ebbe az irányba is elmozdul), de ahogy a technika fejlődik, felmerül a teljesen dinamikus díjképzés is – ami viszont valószínűleg kiismerhetetlen természetével bizonyulna használhatatlannak, ha egyszer valaki bevezetné. Mivel a teljesen dinamikus rendszerben az autós pont azért fizetne, amit a legjobban utál, és ma már az autós navigációs rendszerek képesek is dugóelkerülő útvonalakat ajánlani, ez az elméleti díjképzési ötlet már a bevezetése előtt idejétmúlttá válik. 
 • Különféle környezetterhelési díjak: ezek nem tartoznak szorosan ide, hiszen nem az infrastruktúrahasználatért fizetik őket, azonban a környezetterhelés egyéb formái beépíthetőek az úthasználat díjába. Lehet differenciálni a díjat a jármű környezetvédelmi besorolása, zajkibocsátása, (felesleges) teljesítménye alapján. A tengelyterhelés (súly) szerinti differenciálás visszavezet az infrastruktúrahasználati díjazás világába, azonban mivel ezen a téren a használattal ténylegesen arányos díjazás sose lesz elérhető (az infrastruktúra amortizációja a tengelyterhelés ötödik hatványával arányos!), ez a felár szintén inkább egyfajta preferenciaalapú szabályozónak tekinthető.

A kilométeralapú útdíjnál nincs jobb 

Ahogy a keretes szövegben leírtakból is következik, ma már a megtett úttal arányos díjfizetés a legjobb választás. Nagyon fontos, hogy a használatarányosság terén az éppen technológiailag lehetséges maximumot mindig megvalósítsuk, ugyanis alapvetően, ha valaminek a (túl-) használata össztársadalmi szinten nem kedvező, akkor érdemes minden egyes icipici többlethasználatot megsarcolni (ennek ellentéte az, amikor a használat serkentése a fontos – például a tömegközlekedésnél –, ekkor érdemes még az alkalmi használatban is „egy kicsit bérletszerűen” nagyobb használati kontingenseket a felhasználókra sózni, hogy azt aztán érdekük legyen a megvásárolt mennyiség, illetve határ erejéig jól kihasználni). 

Addig, amíg a GPS-alapú nyomkövetés nem volt a mai szinten hozzáférhető, a napi matrica, illetve a behajtási díj mint a közelmúlt technológiáival elérhető, „majdnem használatarányos” módszerek megfontolás tárgyát, illetve optimális eredményét képezhették – mint a 2008-as tanulmányban is, amire mint egy elég régen lefutott vizsgálatra többször fogunk most hivatkozni –, azonban ma már nem ez a helyzet. Nem kell technológiai kompromisszumot kötni, rendelkezésünkre áll az optimális megoldás. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy a még fejlettebb, még technologizáltabb, torlódásarányos, „igazi dugódíjra” a jelenlegi ismereteink alapján már nincs szükség. 

Fontos tulajdonsága még a használatarányos útdíjnak, hogy messze nem annyira „kemény” benne a zónahatár, mint a fent említett régebbi módszerekben. Nem rögtön a teljes díjat fizetjük a határ átlépésekor, és nem is hasíthatunk utána ingyen tovább a zóna belseje felé. Lehetséges a kicsi használat, lehetséges a fokozatos egyéni optimalizáció a behajtás és a nem behajtás között. Ez a behajtási díjas tanulmányban tárgyalt esetleges negatív hatásokat is nagyban csökkenti; az egyébként kezelhető zónahatár-menti forgalomsűrűsödést, P+R-igényt, tömegközlekedési keresletnövekedést a kilométerarányos díjazás mind-mind könnyítve, puhább formában adja. 

Ugyanennek a hatásnak a „másik vége” az, hogy a teljes zónát keresztező tranzitot vagy a zóna belsejébe irányuló ingázóforgalmat a használatarányos útdíj jobban bünteti, mint a fenti kis használatot. Emiatt válik teljesen feleslegessé az esetleges belső, emelt áras zóna létrehozása. Ami a behajtási díjnál még dilemmát okozott – bonyolultság kontra túlegyszerűsítés –, az a használatarányos díjnál egyszerre könnyíti a bevezetést és teszi finomabban igazságossá, a kifinomultabb várospolitikai céloknak jobban megfelelővé a díjfizetést. Hol van itt dilemma? A használatarányos útdíj többzónásítása már olyan, az arányosságon túli progresszív díjképzést jelentene, amire kezdetben egészen biztosan nincs szükség. 

Talán érdemes megismételni, hogy a használatarányos útdíjnak pont az az előnye, hogy nem ad további díjfizetés nélkül igénybe vehető felhasználási egységeket. Emiatt határozottan mellőzni kell az új rendszerből a napijegyeket vagy akár ennél is hosszabb időtartamú bérleteket. (Technikai okokból egy nagyon sok kilométernyi utazáshoz tartozó szintnél telítődhet a napi díjfizetés – ezt a Sétáló Budapest programban is megengedtük.) 

Mivel a teljes használatarányosság a város érdeke, fel kell vállalni azt a politikai többletkonfliktust is, hogy az útdíjból a zónában lakók sem kapnak kedvezményt. Egyébként is, az ő egészségük a rendszer egyik fő célja. A jelenlegi parkolási rendszerek alapján egy ilyen engedmény, vagy akár ingyenesség szinte természetes konstrukciónak, valamiféle szerzett jognak tűnik, azonban ez valójában abnormális. Mennyivel foglal kevesebb helyet, mennyivel szennyez kevesebbet egy helyi lakos a kintről jövőnél? Ugyanígy lenne logikátlan az, ha ilyen-olyan munkavégzésre vagy például taxizásra való hivatkozással lehetne jelentős engedményeket kapni a díjból. Amikor valaki a városban végez munkát, és a városi infrastruktúráért fizet, akkor semmi mást nem csinál, mint a városon kívülihez képest más, valamilyen értelemben magasabb minőségű szolgáltatást nyújt, és mivel ehhez más erőforrásokat használ fel, ezek többletköltségét az ügyfeleire hárítja. 

Mint azt az első körben bevezetendő díjszintnél látni fogjuk, kilométerenként 100 Ft-os nagyságrendű többletköltségről van szó, ezért ha például valakinek (egy iparosnak) a zónában pár helyre ki kell szállnia, és ehhez mondjuk célpontonként egy-egy kilométert kell autóznia, könnyen továbbhárítja az ehhez fizetendő (nagyjából) száz forintos útdíjat (ha napi egy-két helyre száll ki, akkor nagyobb munkákat végez, és hozzá az egy helyszínre jutó párszáz forintos díjat is könnyen át tudja hárítani). Sőt, valójában át se kell hárítani ezeket a díjakat, hiszen ha megszűnnek vagy csak enyhülnek a mai belvárosi dugók, akkor sokkal többet nyer azzal az utazó iparos, hogy a napja nagy részét nem a dugóban állva tölti. 

Ha egy taxis a belvárosba szállít, és mondjuk négy kilométert elkerülhetetlenül be kell hatolnia a zónába, könnyen áthárítja az ekkor keletkező párszáz forintnyi útdíjat – nem ettől fog radikálisan megváltozni a végösszeg. A belvárosiakat sem fogja a földhöz vágni, ha egy-egy ilyen szolgáltatásért alkalmanként párszáz forinttal többet fizetnek; cserébe a sarkon van az élelmiszerbolt, majdnem házhoz visz a villamos – tehát bőven van előnye is, hogy bent élnek a városban. És innentől még a levegőjük is tisztább lesz. 

Remélhetőleg eljutottunk a tarifaszerkezet alapkérdéseinek a végére. Egy dolog maradt hátra: a környezetterhelés-arányos differenciálás. Lehetséges, hogy a szennyezőbb járműkategóriákra, a magas építésű autókra (ezek általában nagyobbak, többet fogyasztanak, baleseteknél veszélyesebbek), nagyon nehéz autókra, nagyon hangos járművekre magasabb díjat (szorzóval, nem új tétellel), ez rendszerszinten nem jelent problémát, és a környezetvédelem szempontjából is indokolható. Az ilyen szorzók bevezetése emiatt tisztán politikai kérdés („értékválasztás” kérdése), meg is valósítható kezdettől, és mellőzhető is. Alapvetően az útdíj egyik fő célja amúgy is a helyfoglalás csökkentése. 

A díjfizetés technikája 

A megfelelően pontos nyomkövetés ma már megoldható okostelefonnal, de akinek nincs, kaphat párezer forintért olyan (illetve ahhoz hasonló, de olcsóbb) fedélzeti egységet, mint amilyen a HU-GO országos teherforgalmi útdíjfizetési rendszerben van. Szintén a HU-GO mintájára akár papíritinert is, vagy annak online formáját is lehetne használni, ha ragaszkodunk a kütyümentes hozzáférhetőséghez is (de azért ez utóbbit jó lenne, ha kevesen használnák, és erre minden esély meg is van). 

Az alapvetően okostelefonokra alapozott rendszernek nagy előnye, hogy díjfizetőkapukat és hasonló drága, kiterjedten telepített, helyhez kötött hardvert nem tartalmaz, emiatt az informatikai fejlesztés leginkább a központi fejlesztésre korlátozódik. A megvásárolt fedélzeti egységek alacsony száma miatt azok olcsón, támogatott áron adhatóak, de tekintve, hogy egyszerű eszközökről van szó (egy csak adatforgalomra képes mobilhálózati végpont, GPS-vevővel és a rendszám regisztrálásához szükséges gombokkal, kijelzővel – vagy fix rendszámhoz rendelés esetén akár egyetlen ki-be gombbal), egyébként sem lennének drágák. 

Az ellenőrzést egy olyan kamerarendszer végezné, amelyik rendszámfelismerésre alkalmas – ma már ez is tucattechnológia, például minden plázagarázsban van belőle –, és alapvetően azt ellenőrzi, hogy az adott helyen lekapott rendszámhoz van-e éppen futó útdíjszámolás (bármelyik módon elindítva), vagy sem. Ezzel pont azt, és csak azt ellenőrizzük, ami a díjfizetéshez kell; se többet, se kevesebbet. A nem fizetés esetén a lebukás esélyét mobil egységekkel és üres kameratartókkal, azokban a kamerák időnkénti variálgatásával lehet növelni; esetleg a rendszámfelismerő algoritmus felhőben való futtatásával meglevő, „nem okos”, de kellően nagy felbontású kamerák is bekapcsolhatóak a rendszerbe. Természetesen a kamerék helyét nem szabad közkinccsé tenni. 

Összességében az első körben tervezett zóna ezer kilométeres nagyságrendbe eső összhosszúságú úthálózatán a néhány kilométeres átlagos úthosszak mellett párszáz kamerára lenne szükség ahhoz, hogy jó eséllyel lebukjék a bliccelő autós (erős túlbecsléssel kameránként egymillió forintos költséggel számolhatunk, illetve azzal, hogy idővel a bevételből a kamerák száma tetszőlegesen növelhető, ezért tényleg minimális számúval érdemes kezdeni). Így tekintve, hogy a kamerák mellett csak központi informatikai fejlesztésekre van szükség, kimondható, hogy a rendszer telepítésének költsége egymilliárd forint alatt van. 

A (kezdeti) zónahatár megvan 

A 2008-as tanulmány a maga eszköztárával már eljutott arra a következtetésre, amit azóta se igazán cáfolt senki: Pesten egyértelmű, hogy a Hungária-gyűrű az optimális zónahatár, Budán pedig a budai Nagykörút kicsit kiterjesztően értelmezett vonala (déli körvasút–Karolina út–Villányi út–Alkotás út–Krisztina körút–Margit körút). Délen a két határvonal passzol egymáshoz, északon részletes forgalomtechnikai latolgatás tárgya lehet, hogy pontosan milyen vonal legyen a határ a Margit híd és az Árpád híd között, azonban ha ez az illetékes közutas hivatalnokok számára egy hónaposnál hosszabb fejtörést okoz, már csodaszámba menne. 

zonahatarok.png
A piros az útdíjas zónahatár a Sétáló Budapest programban

Főleg, mert a fenti zónahatár legproblematikusabb része úgyis a Krisztina körút–Margit körút, ami viszont cserébe – szerencsére – egyértelműen meghatározott szakasz. Azért problematikus itt a határtérség, mert itt a leggyengébbek a gyűrűirányú tehermentesítő útvonalak. Ha tehát a zónából kiszoruló forgalom a maihoz képest további torlódásokat okoz a zónahatár környékén, az itt lesz a legnehezebben kezelhető. További „nehéz részlet” a budai alsó rakpart díjkötelessé tétele. Mint a Hungária-körgyűrű budai barkács-bezárása, van indok amellett, hogy ingyenes legyen. Az óvatos forgatókönyvben ezt a gordiuszi csomót is átvághatjuk: legyen ingyenes, aztán pár éven belül felülvizsgáljuk (a belvárosiautópálya-jellegét azonban a díjkötelességtől teljesen függetlenül oldani kell). 

Mindazonáltal itt újra érdemes utalni a használatarányos útdíjjal biztosítható „puha zónahatárra”. A régi tanulmányban esetleg nehezen kezelhető (nehezen, de kezelhető!) probléma az új rendszerben már jelentős enyhítéssel jelentkezik. Valószínű tehát, hogy a múltban már elvégzett elemzések (több mint) kellően alapos előkészítését jelentik az új úthasználati díjnak még ezen a problematikus területen is.

A díj optimális (kezdeti) értéke megvan 

A következő jó hír az, hogy igaziból túl nagy bizonytalanság akörül sincs, hogy mekkora legyen az útdíj mértéke. A 2008-as tanulmány behajtásonként néhány száz forintos (300–1000 Ft) díjakat vizsgált. Ehhez képest, ha azt nézzük, hogy a zónában pár kilométeres az átlagos megtett úthossz, egy 100 Ft / km-es díjjal átlagosan nagyságrendileg oda jutunk, ahová a tanulmány. A forgalmi átrendeződések tehát maximum akkorák lesznek. 

Fentebb, az esetleges kivételek elleni érvként már tárgyaltuk, hogy életszerű, átlagos esetekben ez alkalmanként nem ró vállalhatatlanul nagy terhet az autóhasználókra. Most annyit érdemes ehhez hozzátenni, hogy mondjuk egy igen mély használat esetén, a Hungária-gyűrűtől befelé a pesti belváros közepébe is csak napi kb. 9 kilométert, azaz 900 forintot használunk el. Ez rendszeres használatban – ami jócskán a legintenzívebb használatok között van – minden munkanap használva havi kb. 20 ezer forint. Borsosnak tűnik egy összegben (ennek ellenére nem titkoljuk, nem hazudozunk róla), de ez immár lényegében vörös szőnyeget jelent a belvárosig; egy ilyen, igazi luxusszolgáltatás havi szűk másfél tank benzin áráért nem drága. Mivel ez a legsúlyosabb használókra jellemző teher volt, a legtöbb esetben ennél sokkal kisebb havi átlagos költségre kell számítani. S ami a legfontosabb: semmilyen halogatás nem teszi enyhébbé ezt a terhet sem. 

Amikor arról beszélünk, hogy legfeljebb a behajtási díjnál tanulmányozott terhek és átrendeződések várhatóak a használatarányos rendszerben, akkor arról is beszélni kell, hogy amennyiben a használatarányos útdíj mint „felpuhított behajtási díj” túl jól sikerül, és az átlagos teher jócskán a régebben tervezett szint alatt van, akkor sem kell pánikba esni, ugyanis a rendszer bevezetésének költsége is alacsonyabb a régen tervezettnél (egyébként ugyanez adja meg a politikai szabadságot is: ha félénkek a városvezetők, indíthatják akár ennél alacsonyabb árszintről is az útdíjazást). Nem utolsósorban, ha „túl olcsó” az úthasználat, akkor ezt mint visszajelzést alkalmazva a következő évben lehet árat is emelni. Ez is egy olyan visszajelzés, ami csakis a működő rendszerből fog kijönni, elméleti szinten rettentő nehéz lenne előre megsaccolni, hogy milyen bevétellel tervezzünk. 

Az elméleti bevételbecsléshez ugyanis ismerni kellene az autós mobilitás iránti kereslet árrugalmasságát. E tekintetben talán a benzinár változásaihoz kapcsolódóan vannak felmérések és statisztikák, azonban tekintve, hogy ezek jóval kisebb változások hatását jelenítik meg, nem valószínű, hogy erős következtetések vonhatóak le belőlük. Szintén szükség lenne a jó becslésekhez annak a keresztrugalmasságnak az ismeretére, ami az autós mobilitásért áldozott ár és eljutási idő között van, de az ilyen irányú esetlegesen létező vizsgálatok, statisztikák megintcsak nagyon eltérő körülmények közül valóak – például esetleg léteznek adatok arról, hogy egy-egy gyorsforgalmi útszakasz fizetőssé tétele milyen átrendeződéseket eredményezett az országos úthálózaton. Mindenesetre, ha bármilyen ilyen jellegű bemeneti adat rendelkezésre áll, annak Budapestre való alkalmazása szintén nem olyan bonyolult feladat, hogy hónapok vagy akár évek előkészítési, tanulmányírási tevékenységét igényelje. 

Talán egy személyes megjegyzés, személyes becslés a tarifaszintről és a várhatő bevételek tervezhetőségéről szóló szakasz végére, hogy valószínűleg az autós mobilitás iránti kereslet minden előzetesen elképzeltnél rugalmatlanabb (ez egy olyan tényező, ami a tömegközlekedés utasvesztésének korábbiakban megénekelt visszafordíthatatlanságában is nagy szerepet játszik). Ez egyrészt rossz hír lehet: nem fog varázsütésre teljesen megszűnni minden dugó. Másrészt sokkal inkább biztonságot ad: még annál is sokkal kevésbé radikális változást fogunk látni a főváros útjain az útdíj hatására, mint amit előzetesen becsülünk. Aki felfordulást, a zónahatár külső oldalán hatalmas dugókat, az ide vagy oda el se jutó emberek ezreit, a tömegközlekedés összeomlását vizionálja, még annál is nagyobbat téved, mint amit a meglevő tanulmányok sejtetnek. Nem mellesleg így a dugók tényleges megszűnése érdekében később emelni kell a díjon, a bevételi irányszámok pedig több mint biztonságban lesznek. 

A tömegközlekedés „elvárt” kiegészítő fejlesztése úgyse lesz meg soha 

Szokás az útdíj bevezethetőségét mindenféle feltételekhez kötni, és ez logikus is. Egyfelől, ha nem akarjuk, hogy az emberek autózzanak, és ennek díjfizetési kötelezettséggel is hangot adunk, akkor kínáljunk életképes alternatívát (vagy tömegközlekedést, vagy elkerülőutakat). Másfelől, ha az emberek tényleg elkezdenek átszokni a tömegközlekedésre, akkor adjunk nekik plusz kapacitást, hogy tényleg át tudjanak szokni. 

Ha azonban egy teljességre törekedő gyűjtésben felsoroljuk a minimális P+R-kapacitásokat, a kötöttpályás fejlesztéseket, a tömegközlekedés kapacitásbővítését, plusz esetleg a mindenképpen szükséges elkerülőutakat, akkor úgyis egy olyan listát kapunk, amely legalább évtizedekre a jövőbe vész; s ami rosszabb: ha valami esetleg megvalósul belőle, rögtön legalább kétszer annyi megintcsak mindenképpen szükséges tétel veszi át ezek helyét a listán. Ez ebben a formában nemcsak egy most bevezetendő útdíjat ölne meg, hanem bármikor a jövőben alkalmas arra, hogy a végtelenségig húzzuk a döntést.  

Igazodva ahhoz, hogy a használatarányos útdíj egy nagyon puha, a várható átrendeződéseket illetően nagyon óvatos rendszer, át kell alakítani ezt a gondolkodást: a tömegközlekedés terén a rövid távú fejleszthetőségre kell átállni az útdíjbevezetés környékén: a közlekedés sűrítésére, első körben buszos fejlesztésekre, illetve kicsi kötöttpályás fejlesztésekre kell szorítkozni. Ez a kezdetben csordogáló bevételekből (esetleg egy kezdeti hitelből) is felépíthető, hiszen hála az alvállalkozói konstrukciónak, ma már az új járművek forgalomba állításához sem kell befektetés, elég szerződést kötni az alvállalkozóval arra, hogy az általa nyújtott szolgáltatást a BKK hajlandó több évig megfizetni. Nem utolsósorban a buszos fejlesztéseknek elég nagy része a csúcsidőn kívüli, periferiális kínálati szolgáltatásból (egyszerűbben szólva: semmilyen napszakban sem kritikán aluli járatkövetési sűrűségből) áll, ami új járműveket nem igényel, csak többlet-járműfutást. 

Emellett a nagyobb fejlesztéseket tartalmazó stratégiák már a város jövőbeni, ténylegesen csillapított belvárosú jövőképéhez igazodhatnak. Vessük ezt össze azzal, hogy senki által nem ismert módon, de a Budapesti Mobilitási Terv 2030-ra az autóforgalom szűk egyharmados csökkenését tervezi, miközben a nagyfejlesztések úgy haladnak, ahogy azt látjuk – nem az útdíj halogatása, hanem pont a gyors bevezetése képes talán ennek az ellentmondásnak a feloldására.

Példák rövid távú fejlesztésre 

Ha már nemcsak most, de állandóan dobálózunk a hatékony, kicsi fejlesztésekkel, nézzünk párat legalább az illusztráció kedvéért! Milyenek azok a beavatkozások, amelyeket egy egy-kétéves útdíjbevezetési időszak alatt is előkészíthet, majd ripsz-ropsz bevezethet a főváros, hogy a kezdeti, „puha sokkot” felvegyék?  

 • A Dél-Budán például jól adja magát a négyes metró kapcsán szétvert buszhálózati kapcsolatok visszaadása: legyen minden vonalcsoportnak a Nagykörút vonalát elérő tagja! Ez mellesleg az M4 zsúfoltságát is csökkenti, amit a kihasználatlanságtól való jogos félelem közepette a felszíni hálózat „túl jó átalakításával” sikerült mégis elérni. 
 • Sűrítés a gerincvonalakon (ennek körében megszűnhet a ritkán járó villamosvonalak kategóriája) – a fenti típusú intézkedésekkel összeköthető, például Dél-Budán maradva a jelenleg elég elhanyagolt 113-as család sűrítéssel és legalább a Móricz Zsigmond körtérre hosszabbítással a 33-as családba olvadhat. 
 • Minimális minőség (kínálati menetrend): sehol, semelyik napszakban se legyen 20 percesnél ritkább követés. Ez nagyon ritkán – mint a fenti 113-asnál – egész napos kérdés, de a legtöbb esetben csak a késő esti, illetve a hétvégi külvárosi menetrendeket érinti. 
 • A sűrítéshez: sok (külvárosi) vonalon a minőség kedvéért való sűrítés túlkapacitást jelent, s emiatt minél kisebb járművekkel érdemes közlekedni (csuklós helyett szóló, szóló helyett midi). Szinte csak véletlen egybeesés, de ehhez jól jön, ha a minapi javaslatunk alapján Bel-Budán felszabadul az összes midibusz, amikor önfinanszírozó módon trolisítjuk a hálózatot. 
 • Kicsi villamosfejlesztések: amit olcsón meg lehet lépni, azt ne halasszuk holnapra! Például a pesterzsébeti vonal a 2-esre köthető, a levegőben lógó felújítás során Budafokon a 47-es plusz egy megállót kaphatna kiterjedt, járműtelep-szerű végállomás helyett; de hozzáértő politikával lehetne rövid távon kicsi fejlesztés az éppen most elkaszált Rákóczi úti villamos, vagy akár talán a Bajcsy-Zsilinszky úti is (bár ott a felüljáróbontás egy megbízhatóan drága elem). 
 • A hatékonyság mindenek felett a távolabbi projektekben is. Egynémelyük így akár közelebbivé is válhat.

Mivel – sokadszorra mondhatjuk el – a használatarányos útdíj nem eredményez olyan erős kiszorítóhatást a zónából, mint más sémák, a kapcsolódó közúti fejlesztések csomagja is sokkal szerényebb lehet. Nem jön el a világvége, ha bevezetjük az útdíjat, és nem zárult még be az M0-s, nem épült meg a Munkáskörút, három plusz Duna-híd és egyebek. Sőt, a nagyon enyhe bevezetés után megintcsak alaposabb képet kapunk arról, hogy a csillapított belváros mint az élhető jövőkép része ténylegesen milyen kísérő közúti beruházásokat igényel, valamint egy kis pénzmagot a bevételből – legalább a tervezésre és a támogatott beruházások önrészére. 

Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot is, hogy amikor forgalomnövelő és forgalomcsökkentő beruházások párosáról beszélünk (például elkerülőutak és útdíj, vagy közútfejlesztés és tömegközlekedésfejlesztés), akkor mindig odáig jutunk csak el, hogy a feltételül szabott közúti fejlesztés biztosan a markunkban legyen, aztán a híresen bátor és a város zöld jövője érdekében rettentően konfliktusvállaló politikusok a forgalomcsökkentő oldalt is „majd valamikor” meglépik. A fordított sorrend sokkal inkább válnék a város javára.

A politikai lehetőség megvan (megvolt) 

A legjobb hírünk az útdíj bevezetésével kapcsolatban egyben a legrosszabb is: noha jelenleg jogszabály akadályozza a városi útdíj bevezetését, ennek módosítására a kormány hajlandóságot mutat. Nyilván nem jószívűségből, nagyvonalúságból, hanem előfordulhat, hogy azért, mert azt várja, hogy a városvezetés megbukik az útdíjjal. Nem hisznek a zöld fordulatban. Ezért van azonban szükség egy olyan városvezetésre, amelyik viszont hisz ebben, és örömmel lehívja az ajánlatot. 

A rossz hír nyilván az, hogy – mint a mellékelt ábra mutatja – eddig nem volt olyan városvezetés Budapest élén, amelyik a zöld fordulatban hitt volna. Egyébként tényleg érdekes ez a kérdés: aki szerint az útdíj ma nem időszerű, az miért fogja ennek az ellentétét gondolni kettő, három vagy öt év múlva? Engedékenyebb lesz a nép? Kevésbé heves a politikai harc? Alacsonyabb a bevezetendő díj? Vagy annyira elveszünk a környezeti válságban, hogy már az egyszeri autós is undorodva fordul el az ingyenes úthasználattól? Ez utóbbi idővel talán bejöhet, de inkább ne jöjjön. 

Szóval, a helyzet adott: politikai döntés kell – ahogy az alkalmi jegyek terén is. Vagy felvállalja a főváros, hogy fenntartja a mai folytatólagos mulasztásos károkozást, vagy lép. A lépést illetően pedig egy irány van, nem kell kitalálni, hogy merre kell lépni (az esetleges opcionális részletek pedig nem erős szakmai állításokon nyugszanak, mind-mind a politika döntései lehetnek, és később korrigálhatóak). Vannak úgynevezett döntési helyzetek, amikor a további „döntéselőkészítés” haszontalan. Vagy egyenesen kontraproduktív.

91 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://setalobudapest2019.blog.hu/api/trackback/id/tr6816616950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ménár Atya 2021.07.09. 12:54:21

A dugó díj elkerülhető, egyszerűen le kell váltani az alkalmatlan karigerit és korrupt bandáját, és visszaállítani a rendet.
Jelenleg annyi történik, hogy dilettáns kis idióták szándékosan káoszt okoztak, és ezt tovább tetézték azzal, hogy nem szándékosan is azt okoztak, értelmetlen bringasávok, és forglmirend megváltoztatások, koordinálatlan felújítások és lezárások halmaza miatt áll a város.
A dij ezen semmit nem változtat.
Autó kb ugyan annyi mint az elmúlt években, a dugó viszont a többszöröse.
Mindenki látja, hogy ez mögött szándékos ,következetes szabotázs folyik fővárosi szinten, önigazolásként az újabb sarc beveetéséhez.
Egyedül ez a banda nem akarja megoldani a problémákat, még a Demszky féle metró saga sem volt ekkora probléma,mint ennek az idiótának a tevékenysége.
Karácsony Gergely, és dilettáns csapata mondjon le azonnal, és fejezze be a káosz teremtést, és a lopást!!!

Arcade Macho 2021.07.09. 13:03:02

a szifon 2008-ban tudta az A-GPS-t, szoval a technologia az utana mar adott volt
mostanaban kezdenek el terjedni az elektromos autok amit otthon lehet a kedvezmenyes arammal tolteni

utdijjal kapcsolatban meg csak az a hir, hogy Karacsony ellen hergelnek a fityeszek, illetoleg Karacsony se meri felvallalni

en mar kivarnam azt hogy EUs szinten bevezetik a km alapu utdijat

bozon 2021.07.09. 13:15:43

@Arcade Macho: Hát, sajnos, az EU malmai lassan őrölnek, arra várni nem érdemes. De ha egyszer lesz is országos vagy uniós útdíj, az biztos, hogy alacsonyabb lesz annál, mint ami Budapest forgalmát érdemben szabályozni tudja.

És persze verseny is van: ha lesz is mindenhol útdíj, azok a városok lesznek a nyertesei ennek a történetnek, amelyek hamarabb lépnek át a jövőbe, és hamarabb élvezik az előnyeit.

bozon 2021.07.09. 13:16:47

@Ménár Atya: a posztban is bennevan, hogy az autók számra elég rendesen nő. Tarlós alatt sem volt üres a város.

Arcade Macho 2021.07.09. 13:29:37

a zonat nem ertem...
egy budapesti gazdagabb mint a szabolcsi melos, szoval en kulvarosi budapestikent szivesen fizetnek azert hogy a sok autot tulhasznalo eltakarodjon elolem
a szabolcsi gyari melos meg be tudna jarni a gyarba melozni

eleve teljesen kifordultnak erzem azt hogy egy aggressziv agglomeracios az ugyanannyit kell fizessen mint videken a kihalt faluban munkava igyekvo ember

horrorpornó bábszínház 2021.07.09. 13:37:22

CSak a hozzád hasonló ostoba faszok szerint időszerű.
A hozzád hasonló barmokat elmegyógyintézetbe kellene zárni.

A Levegő Munkacsoport pedig egy elvtelen, mocskos tetű zsarolócég, amelyik abból él, hogy minden nagyobb vállalatot megzsarol, és ha fizetnek nekik, akkor nem jelenti fel őket, alaptalanul persze, csak évekig hátráltatva a vállalat tevékenységét.

Ménár Atya 2021.07.09. 13:37:24

@bozon: Ez igaz, de mivel autóval járok, van összehasonlítási alapom. Ekkora dugók általában felújítások környékén voltak.
Most mindenhol az van.
Arról ne is beszéljünk, hogy a belvárosi utcákba beterelték a forgalmat, ami ugy "zöld" megoldás, most ott araszolunk a házak között.
A rakpartot meg lezárják és valami aszfaltos tengerpartot vizionáltak oda, amit a kutya nem használ, mert csak az idióta megy balaton helyett a 60 fokos aszfaltra nemtudom mit csinálni.
Semmi nincs összehangolva, ill szerintem a szándékos káosz okozás az igen, hogy legyen hivatkozási alap.
De valahol röhögök is ezen, mert majd akik megszavazták ennek az idióta bagázsnak a bizalmat agyatlanul, azok fognak megdöbbenni amikor az árak, szolgáltatások árai az egekbe kúsznak, mert a szállítók ,üzletek, szervízesek ezt a dijat, és a kieső idő díját is rápakolják a számlára.
Szóval hajrá az ilyen hülyeségekhez, meg a cinikus beszólásokhoz, megkönnyíti majd a választást legközelebb, ha addig el nem zavarják majd.
Egyelőre a tevékenységük kimerül az erőszakos ,konzultáció nélküli káosz teremtésben, ígéreteiket nem tartják, csak magyarázkodnak.
Persze Tarlós és Demszky alatt sem volt üres, mégis élhetőbb volt, és egy év alatt azért nem háromszorozódott meg az autók száma, főleg hogy most nyaralnak és suli sincs, viszont áll a város.
Bocs, de ezt mint a városban dolgozó autózó,élő ember látom, és nem politikai alapon mondom, hanem tapasztalatin. Ennél a Hü............sznál, Demszky, és Tarlós is ezerszer jobb volt.

bozon 2021.07.09. 13:51:55

@Arcade Macho: külvárosi kontra szabolcsi szembeállítás sehol se volt. Azt azért tedd ehhez hozzá, hogy Szabolcsból ingázni Budapestre nem életszerű (ettől függetlenül az építőiparban valószínűleg már előfordul, de ott is igaz, hogy egy belvárosi építkezési nap nem fog hanyattesni +500 Ft költségtől).

A város kontra vidék probléma ott nincs megfogva, hogy a vidék le van pusztítva, vidéken kilátástalan dolog helyben maradni. Ennek a megoldását szerintem nem lehet elvárni egy budapesti, belvárosi útdíjtól.

Ja, és hogy a külvárosi mikor tud fizetni az autók eltakarításáért: a _bevezetett_ zóna fokozatosan bővíthető. A nem bevezetett nem.

bozon 2021.07.09. 13:55:43

@Ménár Atya: értem, hogy most az építkezések miatt extrán kaotikus a helyzet, de azelőtt, illetve azokat leszámítva is fokozatosan romló tendencia volt. Ez nem állt volna meg egyébként sem.

A rakpartot pedig pont ezek nem fogják lezárni. Lesz a hétvégenként "használható", forró aszfalt helyett térkő.

konrada 2021.07.09. 14:10:20

@bozon: Na ja.
De fokozottabban akkor kezdett romlani, amikor ész nélkül kerékpársávot raktak a körútra, és ott kezdett eszkalálódni, amikor a Bajcsyn a metrópótló-sávval együtt még egy kerékpársávot is felfestettek, így harmadára csökkentették az áteresztőképességét Nyugati csomópontnál.
Erre már csak habként jött rá, hogy rájöttek, ennyi még nem elég, és le kell zárni a rakpartot is, és a lúd hogy kövér legyen, ezzel együtt a Blahán is szűkíteni kell, nehogy tudjon menni a forgalom. (Ehhez lezárni egy sávot a Hegyaljaiból is, mert ha már a Lánchíd kiesett, úgy nehogy az Erzsébet vigye el a forgalmát.

Ez azért több mint ügyes, mert hülyeségnek durva volna.

...ez azárt

Arcade Macho 2021.07.09. 14:18:17

@bozon: pedig kellene hogy legyen, budapesti vs szabolcsi gyari melos !!!
en amugy a szabolcsi gyari melosrol irtam...

nos ugye o mehetne egy szivodenessel akar 80 km -re levo gyarba autoval
en nem latom hogy ot miert kell luxusadoztatni

a kulvarosi autoshasznalot es az agglomeraciosat is szanaszet kellene luxusadoztatni, nem erdekelnek a nyavajgasaik, egyszeruen kepesek lennenek kifizetni, ha meg nem akkor menjen kerekparral

Arcade Macho 2021.07.09. 14:21:46

@konrada: en 1996 -ban mar dugoban alltam a buszon, szoval koszi ezt a kreten ervelesed hogy a nagykoruti savok hajjaj azok voltak azok...

2011 -ben meg kepzeld bevezettek a budaorsi buszsavot akkor meg ugy beallt minden hogy orom volt nezni, lehet nezni a ket furdos kurva nyavajgasat a Wintermantell tomeggyilkos rohadek es a Cser Palkovics tomeggyilkos allat hogy mit rendezett le akkor... sajna erdemben nem valtozott semmi, pedig igazan elkaphatta volna oket par markos pesti gyerek es megsapkazhattak volna...

Macropus Rufus 2021.07.09. 14:25:07

@Ménár Atya: emlékeim szerint Tarlós alatt is volt dugó, sőt a rendszer váltás óta folyamatosan nő a forgalom a városban. Ehhez semmi köze nincs a mostani vezetésnek. Ahhoz viszont van, hogy mindent Budapestre koncentrálnak. Gyak. az országunk egyvárosú ország. Továbbá Budapest nem csak a fővárosunk hanem Pest megye megyeszékhelye is. Tehát már elve marha sokan mennek be a városba pusztán azért mert CSAK ott tudja az ügyeit intézni. Ha ezekről leszoknának, tehát Pest megyének nem Budapest lenne a székhelye, már nagyon sokan nem mennének be városba. Továbbá ha nem egyvárosú ország lennénk, akkor még kevesebben mennének be.
De amíg ez nem változik, addig teljesen tök mind1 ki vezeti a várost.
Továbbá van még egy bibi: az árak. Mert azt ne gondolja senki, hogy a dugódíjat a boltok le fogják nyelni. Szóval az amúgy is marha drága város még drágább lesz. Aztán meg azon lesz a sírás, hogy 1kg kenyér 600Ft a városban. :)

apro_marosan_petergabor 2021.07.09. 14:34:50

Agyament ötlet.
Milyen alapon adóztatnak meg valakit? - aki otthon a saját garázsában áll, majd elmegy autóval a mukahelyére (15 perc autózással), s ott a garázsban áll. Mindezt teszi zajtalan, elektromos autóval... (gyakorlatilag0 környzetszennyezés)
Ezt az agyament szerző szerint havonta 20-30e Ft-ért megtehetné... évente 400.000-ért. Hogy a levegő csoport néhány kitűnő szimpatizánsa, Karigeri vezénylete alatt ezt a pénzt is ellopja, újabb csikokat fessen fel, további lopásokat előkészítve.
Tegyük hozzá ezért az autóhoz elég komoly adózott pénzből juott hozzá, és az üzemanyagért is fizet, kellő mennyiségű adótartalommal.
Hogy naponta párezer kerékpáros (általában az alsó, tehát kevéssé adózó jövedelemsávból), akiknek egy része tojik a közlekedési szabályokra és agresszív, 2 km-t cangázhasson - szemben a többszázezres autóval közlekedőkkel?
Na ébresztő.

bozon 2021.07.09. 14:34:52

@konrada: annyiban pártfogásomba kell vennem a mai káoszt, hogy egyszer megálljt kell parancsolni az autóforgalom végtelen növekedésének. És mivel ez nyilván egy túltelített állapotban jön el, nem úgy jön, hogy "jó, ennyi, de aztán nem több", hanem úgy, hogy "na, akkor legalább 20% tűnjön innen".

Az egy másik kérdés, hogy a jelenlegi városvezetésben az átfogó koncepciót nem látom. A rakpartot vissza fogják kapni az autók, a Blaha úgy épül, hogy ne legyen villamosátvezetés, a Lánchíd is visszakerül előbb-utóbb (legalábbis a felújítás körüli hacacáréba senki nem hozta be a forgalomcsillapítást mint érvet), és hogy ezek után a Bajcsy-villamos hol fog késni az éji homályban, én sem tudom.

Macropus Rufus 2021.07.09. 14:35:40

@Arcade Macho: az ugye meg van, hogy a most ingázók 90%-a Bp-ről kiköltözött arcok?
Ez am. megoldható lenne: Budapest mondjon le arról, hogy ő Pest megye megyeszékhelye is. Már sokkal kevesebben járnának be a városba. pl. nem oda mennének dokihoz, meg nem ott ügyintéznének dolgokat stb.)
Igaz ezzel akkor Budapest több tíz milliárd forinttól esik el évente. Mert a régiós támogatásokat amiket Pest megye és a megyeszékhely együtt kap azt Bp az EU-ból lenyúlja a csába.
Ezt nem akarják. Akkor egyék meg amit főztek. Am. jelenleg olyan drága a budapesti tömegközlekedés, hogy még a dugódíjjal együtt fizetendő parkolási díjjal is olcsóbb bemenni mint tömeggel közlekedni, amennyiben alkalmi esetről van szó. Rendszeres bejárásnál meg úgy is fizeti a munkáltató az utazási támogatást, szóval akkor a dugódíjat is ki fogja fizetni.
De pl. az élelmiszer árakban ott lesz benne, szóval a városban némileg drágább lesz minden mind 5km-rel arrébb.

bozon 2021.07.09. 14:35:58

@Arcade Macho: ja, hogy adóztassuk a vidékieket is? Alapvetően igen. De Budapest most sürgetőbb kérdés. Az országos rendszerért is majd meg kell, hogy vívjon valaki.

bozon 2021.07.09. 14:36:55

@apro_marosan_petergabor: "Milyen alapon adóztatnak meg valakit? - aki otthon a saját garázsában áll, majd elmegy autóval a mukahelyére (15 perc autózással), s ott a garázsban áll. Mindezt teszi zajtalan, elektromos autóval... (gyakorlatilag0 környzetszennyezés)"

Hát, ha teleporttal teszi, tényleg ne fizessen!

Billy Hill 2021.07.09. 14:38:01

@bozon: Az mondjuk mennyit fizetne, aki hétfőn reggel begurul Budapestre, leparkol a bérelt lakása alatti teremgarázsban, és péntek délután veszi elő legközelebb a kocsit, amikor elhagyja a fővárost a hétvégére? (Elég sok ilyen ember van.)

bozon 2021.07.09. 14:38:31

@Macropus Rufus: nem ettől fognak felmenni az árak. Jön egy autó, hogy ezer kiflit meg ötszáz kenyeret, és tejel 400 forintot. És akkor még egy olcsó dologról beszéltünk. A számítógép-alkatrészeket szállító autónak (vállalkozásnak) még kevésbé fog megkottyanni a dolog.

bozon 2021.07.09. 14:39:02

@bozon: mármint "hoz ezer kiflit ..."

apro_marosan_petergabor 2021.07.09. 14:40:43

@Macropus Rufus:
Erős tévedés, a dugók jelentős részét Karigeri intézkedései generálták. Az autós forgalom egy része iskolába járással, más része munkával kapcsolatos, ez nem függ össze sem a petmegyei székhelységgel, sem a fővárossággal. Parkolókat kell építeni, s könnyítenikell az autók forgalmát, hagyni kell mindenkit úgy közlekedni, ahogyan akar. Gyalog, tömegközlekedéssel, kerékpárral, autóval. Lében und lében lassen.

konrada 2021.07.09. 14:54:58

@Arcade Macho: Persze voltak hülyeségek, meg dugók már régebben is, mint Demszky hülye ötletei, amikor sávokat vettek el a bejutásból, meg a Vitézi lámpás baromságai, buszsávjai, de ilyen összefogott ökörség azért nem volt.
Szóval a kreténség az ott kezdődik, ahol ezt a koncepciótlan? hülyeséget bevéded...

bozon 2021.07.09. 15:04:17

@konrada: Demszky nem volt arról híres, hogy sávokat vett volna el. De ha elvett volna is, jó lenne most nagyobb kapacitás a belváros felé? Lenne ott kapacitás, hely az autóknak?

Milyen "lámpás baromságokra" gondolsz Vitézynél? A Budaörsi úti buszsávos sztori tényleg sérves volt, ugyanakkor a legfőbb tanulsága az, hogy értelmes korrekciót kellett volna kitalálni, nem azt a politikai belharcot és leszámolást, ami lett belőle.

Arcade Macho 2021.07.09. 15:04:27

@bozon: "ja, hogy adóztassuk a vidékieket is? Alapvetően igen."

az agglomeracios bezudulo goreny az nem videki, hanem a Budapest metro area -ban van benne
egy tehetos goreny a legtobbje, tudna fizetni, aki meg korrekt volt az amugy is anno a vasuthoz ment
ideje celzottan jol megszopatni oket !!! mint mondom, aki anno NORMALIS epeszu volt az ugyis a vasut melle ment !!!

jelen pillanatban a soy boy snowflake idiota autohasznalok miatt en nem tudom havonta egyszer hasznalni a sajat varosomnak a belsejet, igenis adoztassak szenne azokat akik ott az utat napi szinten hasznaljak, en hajlando vagyok megfizetni azt a penzt hogy az ujgazdag majmok letakarodjanak az utrol

a mester meg ugyis le szokott huzni, mellenyzsebbol kifizetem azt a plusz 500 Ft -ot amit utdij miatt kapna a nyakaba...

Ménár Atya 2021.07.09. 15:05:32

@bozon: Bocs de ez terelés.
Építkezések csak most kezdődtek, tegyük hozzá a pandémia alatt célszerűbb lett volna, de azt is eltöketlenkedték.
Persze, autó valőban egyre több, de ilyen mértékű dugó nem lenne indokolt, ha szervezve lenne.

A rakpart, mint a nevében is benne van, szállításra szolgál, nem korzózásra.
Gondolom még sosem álltál térkövön 30 fokban esetleg 40 ben.
az esztétikán kívül nem sok különbség van közöttük.
Remélem megbukik az elgondolás a jelenlegi dilettáns városvezetéssel együtt, akik lassan élhetetlenné teszik a főváros egy részét.

névtelen hozzászóló 2021.07.09. 15:11:50

@apro_marosan_petergabor: Ehhez már csak azt kell eldönteni, hogy a páros vagy a páratlan oldalon lévő házakat dózeroljuk le, esetleg mindkettőt. :D
A terület korlátozott volta miatt nem lehet villamost, buszsávot, kerékpársávot, járdát és vagy 4-6 autós sávot építeni, hogy mindenki azzal mehessen, amivel szeretne és ne legyen torlódás.

Ménár Atya 2021.07.09. 15:14:07

@Macropus Rufus:
Ha figyeltél volna , akkor észrevehetted volna, hogy nem azt írtam, hogy Tarlós, vagy Demszky alatt ne lett volna dugó, hanem azt, hogy nem ilyen teljes várost lefedő dugó nem volt egyik alatt sem.
És még nyár van, és suli sincs.
Valamint azt is megjegyeztem szintén, hogy ez bizony méregdrága mulatság lesz annak aki belvárosi, mert a szolgáltatások ára megugrik a dugódíj, és az egyéb pl idő költségek miatt, mert kiszámlázzák a vállalkozó cégek.
Az hogy "egy városú" ország vagyunk, az egy állapot, azt kell kezelni, mondjuk hogy aki aglomerációból jön az tegye le az autóját, és ne a helyi lakos, vagy épp ne az aglomerációból szállítót szívassa a város, aki nem tud haladni,megállni pakolni stb.
Ebben a formában , a dugódíj egy szimpla sarc, pont mint a parkoló díj, amiből nem építettek parkolókat p+r zónákat, legalább is nem annyit amennyit lehetett volna.
De ettől függetlenül tartom azt az állításom, hogy aki ma forgalmat szervez a belvárosban, az idióta dilettáns a munkájához.Egyszerűen nem ért hozzá.

Ménár Atya 2021.07.09. 15:17:42

@bozon: Az a baj, hogy már sok 400 ft-ot kell fizetni.
Jön a kőműves 6 emberrel, kifizeti a 400 ft-ot, meg az óránként 420 parkolást, és a dugó miatt napi 2 órát 6 emberre........
Kezdj el szorozni,összeadni, és ez csak eg kőműves...........
Szerinted hány ember működteti a fővárost napi szinten akik ezt a 6 kőműveses példát követik és beépítik a számlákba, nem a 400 ft lesz a sok..........

Ménár Atya 2021.07.09. 15:20:21

@Arcade Macho: Érdekes gondolat, szerintem kerítsük körbe a belvárost, és amikor kilépsz, akkor is fizess adót.
Mivel érzed magad többnek mint bármelyik fővárosi polgár?
Amúgy épp elég adót fizetünk útért benzinért parkolóért.

bozon 2021.07.09. 15:20:22

@Ménár Atya: a rakpart -- ha a nevét nézed -- rakodásra van. De ma már nincs teherhajó-forgalom.

A térkövezett, közutas rakpart fő kovácsa a BFK volt, a dilettáns városvezetés "csak" hagyta.

Pierr Kardán 2021.07.09. 15:20:51

A múltkori főpolgármester választáson Karácsonyra voksoltam, de most ott tartok, hogy ha ő lesz az ellenzék közös jelöltje, akkor biztosan nem fogok rá szavazni.

Az elmúlt 2 év fővárosi intézkedéseit országos szintre kivetítve azt mondom, hogy nem fogom a vidéki állampolgárokat olyan szívásba taszítani, mint amilyenben a fővárosiaknak most része van :-(

Buszsávokat festettek olyan utakra, ahol 10 percenként jár busz, kizárólag azért, hogy szívassák az autósokat. Felfestettek egy csomó helyre biciklisávot, ahová biciklit csak autóval lehet odavinni, odabiciklizni nem nagyon lehet. Lezárják a pesti rakpartot péntek délutántól, pedig szombat délutánig ember nem sétál arrafelé. Stikában egy csomó lámpa programját módosították, hogy zsilipet képezzenek a városban pár helyen, hogy autóval fizikailag ne lehessen bejutni a városba. Ugye elvileg az agglomerációból ingázókat akarják lestoppolni, de a pestiek nem tehetnek arról, hogy a nagyobb bevásárlóközpontok ezeken a zsilipeken kívül vannak, vagy vásárol valaki a sarki boltban 999 Ft-ért valamit, vagy kimegy érte a hipermarketbe és megveszi 399 Ft-ért.

Abban is biztos vagyok, hogy a most mesterségesen előidézett dugók hatása hosszú távon kimutatható lesz az emberek egészségi állapotában, a dugók miatt egy csomó felesleges kipuffogógáz képződik a sűrűn lakott belvárosi részeken lévő utakon, amit nem az autós szív be, mert neki van belsőlevegő keringetése, hanem az ott lakók.

Mondom ezt úgy, hogy ritkán ülök autóba, van havi BKV bérletem, dolgozni, szórakozni kizárólag BKV-val járok, de aki nem vak, az láthatja, hogy az inga annyira kilendült, hogy biztosan vissza fogják lökni az elégedetlen választópolgárok.

Amúgy a dugódíj bevezetését nem ellenzem, még párezer forint lehúzása az emberekről már senkit sem zavar, akit zavarna az összeg, az tényleg nem tartson autót.

Ménár Atya 2021.07.09. 15:24:49

A kialakuló dugókhoz, hogy ne csak a tehetségtelen karigerit ekézzem, még nagyban hozzá tesz az M§ dunahíd már nem is tudom, talán 3 éves toketlenkedése, ami még úgy néz ki kb 2 évig eltart majd.
Kedves Bozon, te mint fő szervező, nem gondolkodtál még rajta, hogy bepereld esetleg a megrendelőn át a kivitelezőig mindenkit aki ebben részt vesz? mert ezt tudnám támogatni, és akkor lehet hogy enyhülne a dugó is a belvárosban.

Ménár Atya 2021.07.09. 15:27:15

@bozon: Igen, rakodás-szállítás... 21. században meg szállítás rakodás, csak épp nem áru, hanem ember meg látogtó.
Ferihegy 2-re nem terveztek hétvégente a kifutókra, piknikkosaras bulit bringasávval? :)

bozon 2021.07.09. 15:27:38

@Ménár Atya: ha arról gondolkodunk, hogy összességében az ilyen sarcok teljes hatása mi, akkor érdemesebb inkább az arányokat nézni. Ha jön 6 kőműves egy napra, akkor az ő bérköltségük arra a napra nagyon vékonyan számolva is kb. negyedmillió forint. Ehhez képest beszélünk arról, hogy most fizessenek-e plusz valahányszáz forintot a beautózásért (ha rezsiórabérre vetítjük, akkor majdnem egy perccel kevesebb dugóban állás már rendszerszinten kitermeli ezt a díjat -- lehet, hogy meglesz :)).

A valódi problémák sokkal inkább az alapanyagárakban, a piaci szabályozatlanságban, az adórendszerben stb. vannak.

Ménár Atya 2021.07.09. 15:32:37

@bozon: Szerintem nem értettél meg.
A kőműves a dugóban eltöltött órákat fogja kiszámlázni és az lesz a sok.
A dugó pedig nem fog csökkenni a dugódíjtól, ezt már más nagyvárosok is bevezették és kb semmi eredmény.
Nem jól számolsz.

bozon 2021.07.09. 15:42:50

@Ménár Atya: bevallom, egy M0-s per nem jutott az eszembe, valószínűleg már beledöglenénk annak is az intézésébe. :)

Viszont nem is biztos, hogy rossz ötlet!

Viszont, amikor a trollpolitika egyik tábora kúr el valamit, akkor hihető, hogy ez még nem jutott az eszébe a másik oldalnak?

bozon 2021.07.09. 15:44:27

@Ménár Atya: ha nem csökken a dugó, akkor a kőműves a maihoz képest semmi többet nem fog kiszámlázni, mert dugó most is van.

Ha viszont szűk egy percet csökken, akkor már rendszerszinten meg is van a díj fedezete (persze, ez így közvetlenül nem fog eljutni a mesteremberek árképzésébe, mint ahogy az útdíj se nagyon).

bozon 2021.07.09. 15:46:30

@Pierr Kardán: hát, azért az ilyen összeesküvésszerű szívatást én hihetetlennek tartom. Ahol "titokban" kapacitásszűkítés, átprogramozás volt, ott megvolt annak a célja.

Mint ahogy a látványos dolgoknak is -- csak az átfogó koncepció nem látszik, pedig ide már nagyon kellene.

laci_52 2021.07.09. 16:08:42

Arra gondolt-e már valaki, hogy akár útdíj, akár dugódíj lesz, a zónahatáron levő már most is nagyon forgalmas útvonalakon hatalmas dugók lesznek?

Ménár Atya 2021.07.09. 16:40:02

@bozon: Épp ezt próbálom magyarázni, szerintem dugódíjtól nem csökken a dugó, ez szimpla sarc.
Ha napi 5000 lenne akkor biztos, 400 ft-tól csak bosszúság, és ezt te is tudod, meg én is, de kifizetem , viszont biztos , hogy megjegyzem, és lesznek választások, és eléggé jó a memóriám, meg szerintem másnak is.
És bizony a belvárosban elég kevés a szavazó azokhoz képest, akik szintén bosszúsak lesznek.

Ménár Atya 2021.07.09. 16:45:52

@bozon: Na, látod itt egy jó ötlet.
Megmondom őszintén, ilyesmiből nem szoktam politikai kérdést csinálni, nekem tök mindegy milyen színű aki épp elkúrta, tőlem veszhet.
De ami ennél a hídnál megy, már több mint felháborító.
Ha lerobbantják és újat építenek, aztán azt megint lerobbantják, és újat építenek, még akkor sem tartott volna ennyi ideig,és ilyen marha kifogásokkal, mint a köt a beton, elméreteztük a sarut, nyaral aki megmondja milyen kell, már tudjuk mi a baj, de még nem választottuk ki stb stb.
Azt csodálom, hogy még nem zárták le a kamionosok egy kis megmozdulás keretében.
Ez a felújítás rátolja délbudára a forgalmat, és ettől ledugul ott is minden, és erre még jön karigeri a dilettáns csapatával aki aszfaltal zöldíti a várost,meg méhlegelős gazzal..............

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2021.07.09. 16:53:03

Remélem valami bérből-fizetésből tengődő csoport, akik nem viccből autóznak, hamarosan agyon veri az ilyen ötlekkel előállókat! Mindenki fizeti az elképesztő adókat, az autósok meg pláne még ezer sarcot--aminek jórésze ugye, útfentartásra meg hasonlókra kéne, hogy menjen! Ha ezt a pénzt az elkerülők megépítésére, a meglevő hálózat minőségivé tételére fordították volna, nem lenne ekkora káosz! Azt a legkönnyebb mondani mindig, ha okosnak akar látszani valaki, hogy fizettessük ki azzal aki használja, meg hasonlók!--csak szólok, hogy már kifizették és minden percben fizetik azóta is! A politikusok és társaik hülyesége miatt fizetni megint még egy forint is sok!

Fikalnyik Eugén 2021.07.09. 17:11:04

@Arcade Macho:
"az agglomeracios bezudulo goreny az nem videki, hanem a Budapest metro area -ban van benne
egy tehetos goreny a legtobbje, tudna fizetni, aki meg korrekt volt az amugy is anno a vasuthoz ment
ideje celzottan jol megszopatni oket !!! "

Rendben, de utána lezárjuk neked az összes főváros körüli depót, így nem lesz mit zabálnod, max. amit az erkélyeden megtermelsz, vagy amit a kukából kitúrsz. Inni sem fogsz, mert a Dunakeszinél lévő vízbázisokból nem kapsz majd vizet, de nem is kell, mert a húgyodat fogod visszainni, hiszen nem engedhetsz több szennyvizet a Dunába azért, hogy a Csepel sziget felé elfolyjon. Áramra se lesz szükséged, meg gáz se kell neked, hiszen az is kívülről jön, így, hogy meg ne fagyj, télen anyáddal együtt játszod majd a pillangókisasszonyt. Csak amíg ő a picsáját tartja oda, te a seggedet fogod a hozzád hasonlónak.

zsoci 2021.07.09. 17:24:12

Csak egy újabb mocskos lehúzás lenne. Inkább a megígért felülvizsgálat kellene, és felszámolni a felesleges kerékpársávokat.
Undorító ez az irigységből fakadó autósüldözés.

Burgermeister 2021.07.09. 17:34:14

@apro_marosan_petergabor: naaa,.....ez durva...gondold at. en mar evek ota bringazom, pont azert mert meguntam a dugot, ulni es idegelni benne magam. Inkabb tekerek a bringa savokon. Es szolok, hogy egyre tobb lesz belole, es azt az autosoktol fogjal elvenni. Autot csak akkor hasznalok Bpen ha nem tudom maskepp megoldani a kozlekedest. De a napokban veszek inkabb az auto melle egy motort, tehát az auto hasznalatot tovabb mellozom majd. Elegem van a dugokbol es azokbol akik szarni is autoval mennek.

bozon 2021.07.09. 19:09:43

@laci_52: igen, a zónahatár esetleges dugulásáról is van szó a posztban. A kilométerarányos útdíj zónahatára nem olyan kemény, mint más konstrukcióké.

bozon 2021.07.09. 19:16:58

@Ménár Atya: valamennyit fog csökkenni a dugó a kicsi díjtól is. Csak nem fog megszűnni, mert a csökkenés még az óvatos becsléseknél is kisebb lesz -- ebben egyetértünk. És talán a növekedés is megáll.

De pont így biztonságos a kezdés. Emelni aztán lehet (ha már elkezdtük!), egészen addig, ameddig tényleg nagy csökkenés lesz. Emellett akkor már lesz épkézláb motiváció és forrás is a tömegközlekedés, az elkerülők, a P+R és egyebek fejlesztésére.

A fordított helyzet tuti nem lenne jó: túl drága díj és káosz. A kettő közt a vékony középutat pedig nulla eséllyel lehet elkapni. Akkor is, ha még húsz évig tanulmányozzák.

bozon 2021.07.09. 19:18:30

@HK417: nem, az autózás adóterhei messze nem fedezik annak árát és kárait. Értem, hogy az autósok sok sarcot fizetnek, de sok kárt is okoznak, és sok infrastruktúrát is használnak. Na, és ezt pont mindenki fizeti. Más adókból meg a saját egészségéből és jövőjéből.

bozon 2021.07.09. 19:19:40

@zsoci: miért gondolod, hogy irigységből fakad? Senki nem irigykedik senkire. De a jelenlegi válsághelyzettel kezdeni kell valamit (nem az aktuálpolitikai szinten, hanem hosszabb távon).

horrorpornó bábszínház 2021.07.09. 20:01:31

@bozon:
A hozzád hasonló agyatlan barmoknak kell megálljt parancsolni.
Rég elmegyógyintézetben lenne a helyed.

horrorpornó bábszínház 2021.07.09. 20:11:00

@Ménár Atya:
Hagyd, ez túl hülye ahhoz, hogy felfogja. Egy szemellenzős, agyatlan barom, semmi egyéb.
Az ilyeneknek diliházban lenne a helyük, nem blogot írva az interneten. A blogírási engedélyt is IQ-hoz kellene kötni, és akkor az ilyen faszok legalább nem kapnának nyilvánosságot.

horrorpornó bábszínház 2021.07.09. 20:20:20

@Burgermeister:
Nekünk meg a hozzád hasonló kerekes cigányokból, akik azt hiszik, ők itt az urak, pedig csak egy elenyésző törpe kisebbség, akiknek pofa be a nevük.

Most írja a kerekescigány-szövetség, hogy a biciklisek száma minden rekordot megdöntött júniusban, 418 573 kerekes cigány számoltak. Ami napi nem egész 14 ezer, ha hazafelé is biciklivel megy, aki azzal ment el otthonról, akkor 7 ezer kerekes cigány naponta, az 1,7 millió budapestiből. Plusz még ekkor volt az idei kerekescigány-felvonulás is, amikor az is biciklire ül, aki csak egy évben egyszer teszi ezt meg. És emiatt a 7000 barom miatt szopatják az egész fővárost.
És ez a 7000 kerekes cigány, köztük te, pattog mindenhol, mintha ő szarta volna a spanyolviaszt.
A miattuk egysávosra szűkített körúton kb. 3-4 percenként halad el egy kerekes cigány, autó meg menne ennyi idő alatt vagy 300.
Szóval nem, ilyet nem akarok, Karácsonyt a kukába, a következő szavazáson Budapesten is bárki indul ellene, arra fogok szavazni. Ha Fidesz, akkor Fidesz, még az is inkább, mint ez a barom. Keményen dolgozott érte, hogy idáig jutottam. Sőt, ha ő lesz az országos ellenzéki jelölt, akkor inkább Orbánra, akire eddig soha, mert utálom, mint a szart. Csak Karácsonyt még jobban.

bozon 2021.07.09. 20:21:13

@horrorpornó bábszínház: a kommentelést is minimális agyi képességekhez kellene kötni. Jó lenne, nem kellene az alpáriságodat elviselni.

Arcade Macho 2021.07.09. 20:34:28

@Ménár Atya: "Jön a kőműves 6 emberrel, kifizeti a 400 ft-ot, meg az óránként 420 parkolást, és a dugó miatt napi 2 órát 6 emberre........"

latszik hogy sok eszed nincsen
az EGESZ POSZT arrol szol, hogy a dugodij / utdij fejeben elheto lesz a varos es nem kell a dugoban allni

Arcade Macho 2021.07.09. 20:35:57

@Ménár Atya: "Mivel érzed magad többnek mint bármelyik fővárosi polgár?
Amúgy épp elég adót fizetünk útért benzinért parkolóért."

ha lenne eszed rajonnel hogy en szeretnek befizetni utdijat hogy HASZNALHASSAM az utat

nem tartotm tobbre magam, csak szeretnem ha a goreny autot tulhasznalokat megszivatnak kemenyen

Arcade Macho 2021.07.09. 20:38:56

@bozon: "(ha rezsiórabérre vetítjük, akkor majdnem egy perccel kevesebb dugóban állás már rendszerszinten kitermeli ezt a díjat -- lehet, hogy meglesz :))."

igaza volt Mikszathnak aki az emberi hulyesegrol beszelt...
figyeld csak meg hogy ezt tenyleg nem kepes felfogni... hogy a 6 komuves valojaban jobban jarna ha a kis mihaszna jampikat letolnak az utakrol es a komuvesek tudnanak haladni az uton

Arcade Macho 2021.07.09. 20:46:01

@Fikalnyik Eugén: "mert a Dunakeszinél lévő vízbázisokból nem kapsz majd vizet,"

ha lenne eszed, akkor tudhatnad hogy a vizesek is a dugoban alldogalnak
csak mert a magadfajta agglomeracios nem kepes felszallni a vonatra

remelem a mento amikor elmegy hozzad dugoban fog allni

Nancsibacsi 2021.07.09. 21:23:21

Szerintem be lesztek dobálva a Dunában mint a villanyrollerrek ha esetleg megvalósulnak ezek a marhaságok. A drog rossz - azonnal hagyjátok abba!

apro_marosan_petergabor 2021.07.09. 23:24:31

@bozon: Primitív válasz, mint a cikk.
Az autósok agyon vannak adóztatva, már most is. Nem gondolom, hoy az autósok feladata eltartani néhány éhenkórász kerékpárost. A kerékpárosok mennyit fizetnek az eredetileg gépjárműközlekedésre kialakított utakból leszakított kerékpársávokért, utakért?
Vezessék be a kerékpár útadót ezért.

Burgermeister 2021.07.10. 04:55:10

@apro_marosan_petergabor: Mibol gondolod, hogy aki bringazik annak nincs autoja? Képzeld, a tobbsegnek van. Most ne a videki papot megy anyot vedd alapul, Bprol beszelunk.

Ménár Atya 2021.07.10. 06:48:29

@bozon:
"valamennyit fog csökkenni a dugó a kicsi díjtól is. Csak nem fog megszűnni, mert a csökkenés még az óvatos becsléseknél is kisebb lesz -- ebben egyetértünk. És talán a növekedés is megáll.

De pont így biztonságos a kezdés. Emelni aztán lehet (ha már elkezdtük!), egészen addig, ameddig tényleg nagy csökkenés lesz. Emellett akkor már lesz épkézláb motiváció és forrás is a tömegközlekedés, az elkerülők, a P+R és egyebek fejlesztésére."........
Pont ez az, hogy nem fog érezhetően csökkenni, tehát értelmetlen.
Emelni aztán lehet...... pont mint a parkoló díjat, amit az adóimból üzemeltetett utakon fizetek, és amiből nem épült 30 év alatt elkerülő P+R stb. Viszont egy jól kivehető kör nagyon jól él belőle, és kb olyan az önkormányzatoknak mint a malac persely, csak épp a polgárok töltik fel apróval, amit eltapsolnak utána.
Egy kis forgalomszervezéssel óriási eredményeket lehetne elérni, meg néhány szakértő kirugdosásával szintén.
Karigeriről már nem is beszélek, az hülye a feladathoz teljesen, alkalmatlan a pozíciójára.

Ménár Atya 2021.07.10. 07:02:04

@Arcade Macho:
"Jön a kőműves 6 emberrel, kifizeti a 400 ft-ot, meg az óránként 420 parkolást, és a dugó miatt napi 2 órát 6 emberre........"

latszik hogy sok eszed nincsen
az EGESZ POSZT arrol szol, hogy a dugodij / utdij fejeben elheto lesz a varos es nem kell a dugoban allni"
Ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna..........
Pontosan úgy gondolkodsz, mint aki ezt a hülyeséget beakarja mindenáron vezetni.
Agyatlanul.
Én kisfiam előre gondolkodok, és mérlegelem a következményeket, semmi politika, szimplán tervezés, ez láthatóan neked magas.
Gondolom valami biciklis futár vagy akinek ott meg is állt az élet.
Ahhoz hogy a dugódíjnak legyen hatása, nagyon magasnak kell lennie, azt az fogja megfizetni, aki azon a környéken él, tehát árfelverő hatása lesz, ehhez nem kell sok ész hogy ezt lásd, de úgy látszik te még nem érted el ezt a szintet.
Ha viszont alacsony lesz, és nem szűnik a dugó, akkor bizony a hat kőműves ( a gyenge képességeid kedvéért : 6 akármilyen szerelő,szállító,szolgáltatást nyújtó élő munka-gép) költségét, szintén az olyan gyenge képességű szavazó,mint te is vagy, fogja megfizetni, mert tudod, a fizetést arra az időre is fizetik a cégek,amig í munkahelyre odaszállítják őket.
És mielőtt ezt tovább gondolnád, nem fognak a koszos munkaruháikban szerszámokkal villamosozni, és az almát meg a lisztet, sőt még a ruhákat sem fogják íly módon szállítani a kedvedért.
Láthatóan fogalmad sincs a város működéséről-
Örülök hogy segíthettem.

Ménár Atya 2021.07.10. 07:17:20

@Arcade Macho:
Én megértelek, csak ennek így semmi értelme.
Én sem szeretek dugóban ülni, de a munkámhoz nélkülözhetetlen az autó.
A mindenki fizessen helyett ,mondjuk lehetne azokkal fizettetni akik feleslegesen használják, persze ehhez fejleszteni kellene előbb az elkerülő utakat, a parkolást, és a tömegközlekedést.
Azért a mai világban elvárható lenne, hogy pl ne 30 éves klíma nélküli villamosokat vásároljanak, ez nálam szimpla lopásnak számít, nem ezért fizetek adót, amit még dugódíjjal is megakarnak spékelni.
Az olyan kijelentések a főpolgitól, mint a ki lehet szállni az autóból, nagyon jól hangzanak, csak ahhoz előbb kellene elég sok, és komfortos tömegközlekedési eszköz.
A bringával kell menni szöveget hajtogatók meg szekszuálják orálisan a nőnemű szülőjuket, egyrészt,mert szép hogy mehetek bringával, csak épp nem tudom sehol lerakni , biztonságban tudni, másrészt mondjuk kánikulában, esőben kurva kellemes tekerni, arról ne is beszéljünk, persze ezt könnyű a légkondis irodákból, jól megfizetett adóforintból fenntartott állásokból nyekeregni.
Majd egyszer ha van időd kukkancs be a fővárosi önkormányzat parkolójába, és kérdezd meg , hogy az ott dolgozók miért autóval járnak be, mert bizony ott fullon van az a parkoló,amiért nem fizetnek, ingyenes, viszont az utat használják és dugót okoznak ezzel, mehetnének bringával,meg villamossal, a parkolót meg "zold parkként átadhatnák a lakosságnak, ahogy karigeri megígérte, és ezt sem tartotta be.

horrorpornó bábszínház 2021.07.10. 13:11:13

@Arcade Macho:
Lófaszt.
Londonban bevezették, és ugyanúgy dugó van.
Nem véletlen, hogy a világon csak kurva kevés helyen vezettek be dugódíjat, nem mindenhol agyatlan barmok a városvezetők, akik a bloggerhez meg hozzád hasonló hülyék hisztijeire hallgatnak.

bozon 2021.07.10. 13:30:44

@Ménár Atya: figyelj, ha ott megállsz, hogy a "nem kellően magas" útdíjnak nincs értelme, akkor követelj magasat!

Csakhogy a magas egyrészt előfordulhat, hogy _túl magas_ (na, annak milyen politikai következménye lenne?), illetve előfordulhat, hogy a hatásai is kiszámíthatatlanabbak (minden felsorolt "jaj, mi lesz" ellenérv hirtelen valósággá válhat). Az alacsony díj az adekvát óvatoskodás maga. A nem bevezetés ehhez képest túl puhány, a magas díj pedig ugrás az ismeretlenbe.

De ahogy írtam: a példakőműveseknek szűk egy percnyi időnyereség már visszahozza a díj értékét. Annyi csak meglesz az alacsony díjtól is...

bozon 2021.07.10. 13:39:18

@Ménár Atya: a városházi parkolót illetően teljesen igazad van. :)

A villamosok -- volt arról is poszt, bár nem emlékszem, hogy a klímakérdés szerepelt-e benne -- valóban klímátlanok, de azt ígérik, szerelnek rájuk. Egyfelől valamiért a németek sem szereltek eddig, tehát nem triviális a kérdés, másfelől szerintem is megoldható, és nem is fogják merni nem megoldani (ha ősszel hozzák az elsőt, akkor lesz rá bő fél évük).

Azt egy díjfizetési mechanizmus nem tudja megkülönböztetni, hogy most feleslegesen vagy szükségesen használsz-e autót. Ha megpróbálná, csak a csalás melegágya lenne. Erre jó viszont a piac. Az M4-es csavaranya is olcsó, de nincs ingyen; ha kell, veszel, használod, és beépíted az árba, ha meg nem, akkor nem veszed meg. Olyan nincs, hogy ingyen adják, de csak, ha tényleg szükséges.

Ménár Atya 2021.07.10. 18:05:34

@bozon: Csak nem a díj mértékével van a baj. Hanem azzal, hogy így sima sarc lesz, értelme semmi, a "kőművesek, vagy akárkik" idejével van a probléma, ami drága.
A mostani, véleményem szerint szándékos dugók generálása is árfelhajtó.
Alapból hülyeség a dugó díj, nincs megfelelő elkerülő,parkoló kiépítve, semmi hatása nem lesz , a választási bukáson kívül.
Most úgy néz ki, a fővárosi vezetés fordítva ül a lovon, és erőből akar intézkedni, az ésszerűség helyett.

Ménár Atya 2021.07.10. 18:19:20

@bozon:
Értelmetlen lepukkadt 30 éves mechanikai eszközöket venni, amikre még költeni is kell, ráadásul azt olvastam a németek sem tudták megoldani a klímát valamiért.
De gondolom valakinek biztos megy a siker díj ismét zsebbe.
Van néhány használt bringám úgy 15 évesek, ha elpasszolod mol bubinak kapsz 12%-ot belőle :)
Klímát majd utólag vesztek hozzá, mobil klíma a csomitartóra, és lehet tekerni.....

- Nálunk mindennel lehet csalni, ilyen alapon be kellene zárni Mo.-t.
Gondolom az még senkinek nem jutott eszébe, hogy bizonyos autók ingyen parkolhassanak, megálhassanak, pl tevékenység és kivitel alapján külön engedéllyel .
Jelenleg a város vezetése, olyan, mintha szándékosan megakarna bukni, és ahelyett hogy olyan intézkedéseket hozna,ami megkönnyítené a többség életét, pont ellentétesen cselekszik, és szándékosan szívatja az embereket.
Az M4-es csavar kihagyhatatlan a gépezetből, mert szétesik, a dugódíj nélkül viszont jól elvoltunk, és egy gépbe sem tesznek plusz egy db M4-es csavart azért, hogy drágább legyen.
De hajrá, ahogy olvasom, meg beszélek emberekkel, elég sokan már karigeri ellen vannak, és ahogy nézem, ezt még csak tetézni fogja a hasonló hülyeségekkel.
Amúgy a városházi parkoló közparkká tételével pont nem értek egyet, szerintem szükséges, max nem mindenkinek kellene behajtani, néha járok ott, és láthatóan sok az egyedül beautózó alkalmazott, de ettől eltekintve, nem hiszem hogy megoldható lenne a teljes megszüntetés, még akkor sem, ha csak a belső udvaron parkoló kivételezetteknek maradna hely.

Arcade Macho 2021.07.10. 19:26:14

@horrorpornó bábszínház: szeretnem felhivni a figyelmedet a cikk alapveto temajara, ami a
km alapu utdij
km alapu utdij
km alapu utdij

a km az egy hossz mertekegyseg, altalaban mi azt hasznaljuk
alap az hogy azon alapul az a bazisa
utdij, meg az kb, hogy az utat ha hasznalod akkor ott keletkezik egy dij amit rendezned kell

nos osszeteve ez azt jelenti, hogy (annak az agyhalott menzesz atyanak is uzenem !!!) ha beteszed a kerekeid a hungarian belulre, akkor ott te mint egy LUXUS termeket fogyaszto le kell rojal bizonyos dijat, amit itt a cikkben a poszt tolo es en is ugy gondolom hogy minden egyes km utan keletkezik egy DIJ, en ugy gondolom hogy altalaban ott egy 50 Ft / km lenne realis jo minosegu autoval es csucsforgalmon kivul (es a nagykorut es a hungaria kozott, mert a nagykoruton belul ez 100 Ft lenne)

ha megteszel 2 km -t akkor ez lenne PLUSZ 100 Ft, ha megteszel 100 km -t aznap akkor az lesz 10e Ft

nos Londonban ez ugy volt, hogyha betetted a kerekeidet, akkor ki kellett azonnal fizetni egy bizonyos osszeget de utana szabadon garazdalkodhattal bent
ez a LONDONI pelda / megoldas egyertelmuen ROSSZ

a behajtasi dij is ROSSZ, mert a kulsoket szivatja csak meg a belepesnel

Arcade Macho 2021.07.10. 19:31:55

@bozon: ajanlom neked a Winston Churchill orokervenyu mondasat a demokraciarol, ez a gyermek tenyleg bebizonyitja hogy milyen igaza volt

szoval a 6 fos komuvesrol van meg szo es meg mindig nem kepes felfogni hogy nekik a km alapu urdij az jo lenne, mert a sok fillerrel szexualizalo macskajancsit azt letakaritana az utakrol

csoresz menzesznek uzenem: AKAROM HOGY dragabb legyen minden, erted???
en azt akarom hogy en is a kulvarosban FIZETHESSEK utdijat, azt akarom hogy a sok lepattant fillerel intim kapcsolatot vallalo meg huzzon le az utakrol, jarjon vonattal vagy esetleg ott helyben vallajon a sajat kvalitasank megfelelo allast pl. mehetne a helyi gyesznyoneveldebe....

horrorpornó bábszínház 2021.07.10. 19:41:36

@Arcade Macho:
Amit írsz, dugódíjnak hívják, és mint már sokan rámutattunk, irdatlan nagy faszság, csak a hozzád hasonló agyatlan barmok nem képesek felfogni, csak hajtogatják a magukét, mint egy erősen szellemi fogyatékosok (azaz ti) számára szervezett origamiszakkör, hogy útdíj-útdíj-útdíj.
Ennél tovább nem terjed az agyatok.

Egyébként ki nem szarja le, hogy te mit akarsz, még ha ezt üvöltve mondod is?
Remélhetőleg a hozzád hasonló szellemi fogyatékosok szintjére még Karácsony sem jutott el, bár azt már 2019. októbere óta bizonyítja, hogy ő is diliflepnit érdemelne. A városvezetésbe beválasztott sötét zöld barom haverjaival együtt. De azért a te fogyatékossági szintedet még nem sikerült elérnie, mert akkor már az udvart is összeszarná, ahogy valószínűleg te is.

Arcade Macho 2021.07.10. 19:49:24

@Ménár Atya: "A mindenki fizessen helyett ,mondjuk lehetne azokkal fizettetni akik feleslegesen használják, "
mindenki TOBBET fizessen aki Budapesten es kornyeken hasznalja az autojat mint a szabolcsi, ez szamomra alapveto dolog

"Azért a mai világban elvárható lenne, hogy pl ne 30 éves klíma nélküli villamosokat vásároljanak, ez nálam szimpla lopásnak számít, nem ezért fizetek adót, amit még dugódíjjal is megakarnak spékelni."
jaaaaaaaaaaaaa hogy ennyit ervelgettel osszevissza meg elmeletileg el is olvastad a neked adott valaszokat, es meg mindig hulyesegeket beszelsz ?
nem dugodij hanem km alapu utdij, ugy meghatarozva hogy a CSORO macskajancsiknak FAJJON !!!

"Az olyan kijelentések a főpolgitól, mint a ki lehet szállni az autóból, nagyon jól hangzanak, csak ahhoz előbb kellene elég sok, és komfortos tömegközlekedési eszköz."
azert az igazsaghoz hozzatartozik hogy valami baromarcu r.tardalt kreten posztolt egyet a facsere hogy a nagykoruton gyalog hamarabb odaerne mint autoval es akkor NEKI valkasozlta azt Karacsony, hogy miert nem szall ki akkor az autobol
de ezek csak ilyen aprosagok ne foglalkozzal vele, ugyanaz a tema, mint az hogy a POSZT az a km alapu utdijrol szol
ezek tenyleg felesleges kis apro reszletek a nagy kephez nem adnak semmit :)))))))))))

Arcade Macho 2021.07.10. 19:50:36

@horrorpornó bábszínház: te tenyleg egy kreten vagy elmagyarazom hogy km alapu utdij erre jossz a hulyesegeddel
kezeltesd magad valami szakertovel ok?

Ménár Atya 2021.07.11. 07:54:36

@Arcade Macho:
"mindenki TOBBET fizessen aki Budapesten es kornyeken hasznalja az autojat mint a szabolcsi, ez szamomra alapveto dolog"
Úgy emlékszem demokrácia van, meg egyenlő elbánás ,jogok stb, gondolom ez nem zavar.
Azért tegyük hozzá, Budapesten, és környékén,mindenki többet fizet, mint a "szabolcsi" , csak gondolom ez még nem jutott el nálad a tetőtéri részbe a sapkád alá.

"nem dugodij hanem km alapu utdij, ugy meghatarozva hogy a CSORO macskajancsiknak FAJJON !!!"
Teljesen mindegy minek nevezel egy teljesen felesleges adót,aminek nem lesz következménye, azon kívül, hogy karigeri és bandája eltakarodik miután a választók elküldték a p....ba.
Hajtogatod a kis butaságaidat, és vagy funkcionális analfabéta vagy, és nem érted miről beszélgetünk, vagy szimpla sötét.
De megpróbálom elmagyarázni:
Ha nincs megfelelő kerülő út, elegendő parkoló P+R és normál parkoló, akkor a bevezetett adó nem éri el a célját, max annyira, hogy egy érezhető (fájó) mértéknél, ugyan kitolja a forgalmat, és akkor a magadfajta ostoba majd éhezik a belvárosban, amikor a szállítók nem érnek oda, ill mindennek az ára felmegy.
Gondolom ez már magas neked, hogy mi rakódik rá az élő munkára költségként, így ezt nem erőltetném, mert láthatóan nem érted.
A 30 éves klíma nélküli villamosokból levezetted, hogy útdíj................
Azt hiszem nem te vagy a legélesebb kés a fiókban.
Karigerire visszatérve, ebben a helyzetben ,ha lenne esze,nem beszélne ekkora baromságot, ilyen cinikus fasz módon meg főleg.
Az meg a te színvonalad tükrözi, hogy ebből ennyit vettél le.
Valóban lehet gyalogolni, csak az a gond ezzel, hogy az áruszállító,a melós, a mentő (hiába megkülönböztetett)
Nehezen vinnék az almát,a betonkeverőt,meg a betegeket a járdán.
Az a baj veled, hogy a saját kis önös érdekeden kívül a közösség nem számít, a körúton kívül szerinted nincs is élet, csak valami idegenek...........
De mondom, hajrá, nekem nem számít, nem én fizetem azt az akármekkora összeget, amit rám fognak terhelni, hanem te, csak még mindig nem ment át neked.
De szerintem ha magas lesz és megugranak az árak, majd nézlek a TV-ben amikor ostromlod a főpolgi hivatalt, és iszok egy sört az egészségedre, hogy helyettem intézed el ezt a barmot és a sleppjét, persze csak itt budán a zöld fák között, nem egy szaros romkocsmában :)

horrorpornó bábszínház 2021.07.12. 14:39:44

@Arcade Macho:
Magyaráztál te a faszomat. Hajogatod az agyatlan baromságaidat, ami nem csoda, mert agyatlan barom vagy, semmi másra nem telik tőled, csak útdíj-útdíj-údíj, esetleg még a dögöljön meg a szomszéd tehene is.
Neked kéne kezeltetned magad, bár agyatlan seggfejség ellen nem hiszem, hogy lenne kezelés.

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.08.08. 12:42:21

@Arcade Macho:
agglomeracios bezudulo goreny az nem videki, hanem a Budapest metro area -ban van benne
egy tehetos goreny a legtobbje,"

Igy nagysokára, javaslom görényezzél otthon a családban!

aZ EGÉSZ ÚTDIJ BAROMSÁG, ÚJABB LEHÚZÁSA AZ AUTÓSOKNAK!
tESSÉK RÁJUK BIZNI, HOGY AUTÓZNAK VAGY TÖMEGKÖZLEKEDNEK. sZERINTEM van az a határ amikor a dugó miatt átváltanak jópáran
Azt én nem gondolom hogy autóval menne az agglomerációbol a középosztálybeli dolgozó munkába, 400-500Ft/h parkoló díjért
. Ingyenes parkolóházakat már Demszky idejében is igérték
Útfelújitásokért minden nyáron növekedtek a dugók, Margit híd, Árpád híd stb Télen nem lehet útfelújitást végezni

Én több évtized után eljöttem Bp-röl, de akkor is baromságnak tartom pl. a pesti rakpart lezárását. Miért is nem a budai rakpartot zárják le? Ha megnézzük, azt eröltetett zölditést, autó kitiltást jellemzően a Belvárosra kolátozzák
Ott ahol a levegő a Duna és a Budai-hegyek okán sokkal tisztább mint más kerületekben, ha szmog, hamarabb ki is tisztul

Az alapvető szemétség jellemző mifelénk is
Nagy üres területek vannak parkolás számára. Bevezették hogy a max várakozás 3 óra
Van helyi busz közlekedés, de olyan is. Szoval aki HÉV-vel jár munkába az most valahol eldugja az autóját a hév környékén, vagy gyalogol kilómétereket a HÉV megállóig és délután vissza

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.08.08. 12:52:46

funzine.hu/2021/06/30/goodapest/termeszetes-koburkolattal-zoldfelulettel-es-dupla-fasorral-ujul-meg-a-belvarosi-arany-janos-utca/
eLMORZSOLTAM EGY KÖNNYCSEPPET A SZEMEM SARKÁBAN, /kapszlok/ hogy erre a nélkülözhetetlen oázisra is gondolt az V.ker polgi
Hercegprímás utca szakrendelő is tele van rakva az útba benyúló szigetecskékkel, hogy minél kevesebben parkolhassanak. Oda még tömegközlekedés sincs öregeknek belátható távolságban

apro_marosan_petergabor 2021.08.09. 15:05:39

Sajnos ez politika, nem józan ész.
Divatos hörögni az autók ellen, divatos ellehetetleníteni őket. Ebből 1-2 párt jól megél - egy ideig. Míg szívesen hörgő választóik rá nem jönnek, hogy saját magukkal is kitolnak, ha ellehetetlenítik az autó közlekedést - ami részben a gazdaság motorja.
Ehelyett:
- minél több földalatti garázs kellene - Ausztriában régi bérházak alá is simán betesznek ilyeneket, s persze minél több elektromos autó (ez ügyben azért lépegetünk)
- ésszerüen kialakítani a kerékpár sávokat, úgy, hogy ne csökkenjen közben az autó átbocsátó képesség
Mindez persze szakmunka, odafigyelés, tervezés, gondolkodás - ez a méregzöld politikusoknak nem szokott menni (a levegő munkacsoportnak sem)

bozon 2021.08.09. 15:32:07

@apro_marosan_petergabor: nem divatos. A jelenlegi főpolgármester is beszariságból ellenzi. Mégis kitől félne, ha divatos lenne ez a "hörgés"?

Kíváncsi vagyok arra a "szakmunkára", amitől nemcsak a mai mennyiségű autó, hanem az évről évre várható növekedés, plusz még az általad javasolt új mélygarázsokkal indukált autóforgalom is elfér a városban. Hol?

Arcade Macho 2021.08.09. 23:53:57

@bozon: melygarazsok lehetnenek ebben igaza van
technikailag lehetseges, csak az a kerdes hogy ki fizesse, az aki evi 2e -t bedob nagy kegyesen a KOZOSBE es elfoglal egy kontenernyi helyet? azt a kontenert ha en ott fenn szeretnem tartani es kiberelni az adott helyet az evi 600e lenne, melygarazst meg 25e - 50e -t lehet berelni a belso helyeken szoval adott a lehetoseg csak a sok filllerrel intim kapcsolatot apolo autosnak budos lenne kifizetni azt a penzt, inkabb sirnak mint a furdos kurvak

2e vs 600e
addig is amig a sok idiotanak ez nem esik le addig megy a tobbi autos altali szopatas, es a politika meg csak szettarja a kezet hogy hat ok tehetetlenek

Arcade Macho 2021.08.09. 23:55:12

bocsi... evente irnam akkor
2e a parkolasi dij
600e a kontener helye
kulvarosban 300e a melygarazs
belvarosban 500e-800e a melygarazs

Arcade Macho 2021.08.09. 23:57:47

@horex: figyeljel ide te vezergoreny
szedjek le az utakrol a koros tulhasznalokat mert en mint TOBBSEG havonta egyszer akarnam hasznalni az utat, es nem a dogoban allni mert a magadfajta f.szparaszt annak megeri az oras dugoban szopas
ezert kell CELZOTTAN a magadfajtat le KELL szopatni hogy ne masoknak tegyel be, remelem ertheto voltam...

rokonsagomban meg aki hulye es nem vonat melle ment azt legorenyezem, hidd el nekem, de tudod nekik volt eszuk es a vonat es a HEV melle mentek...

bozon 2021.08.10. 00:07:19

@Arcade Macho: a mélygarázs akkor oké, ha
-- olcsón és kevés építéssel (környezetterheléssel) megy (egyébként ilyen szempontból a foghíjakra vagy nagyobb parkolók helyére épített könnyűszerkezetes automatagarázs a legjobb),
-- felszíni parkolók helyett, és nem melléjük.

apro_marosan_petergabor 2021.08.10. 23:22:24

@bozon:
A mélygarázsokkal civilzáltabbak lesznek az utcák. A jelenleginl jóval nagyobb forgalom is lebonyolódik, mint ahogy lebonyolódott addig is, amíg nem létesültek az agyatlanul létrehozott, ssindokolatlanul széles kerékpársávok. Ha gyorsabban megy a forgalom kevesebb fékpor kerül a levegőbe, levesebb dugóból jön a füst, rövidebb ideig vannak uton a járművek. A meépült mélygarázsokba villanytöltőket lehet installálni, támogatva az elektrizációt, stb.

bozon 2021.08.11. 11:45:08

@apro_marosan_petergabor: ez így egy elég félrevezető egyszerűsítés. A fékporos megállapítás valószínűleg nem is igaz, és mellette még ott a gumi- és talajpor is, aminek a mennyisége a sebességgel növekszik.

Az áteresztőképesség is sokkal inkább a csomópontokon és a hálózat egészén múlik, mint egy-egy szakasz sávjainak számán, ezért nagyon kevés olyan hely van, ahol pl. a parkolásból felszabaduló helyet érdemes a forgalomnak adni.

Az igaz, hogy amennyi parkoló autó mindenképpen van, annyit is érdemesebb eldugni, mint utcabútorként mutogatni.

eßemfaßom meg áll 2021.08.15. 09:06:49

Legyünk demokraták. Népszavazást a dugódíj bevezetéséről, úgyis megszavazza nép hiszen jobb lesz neki tőle és a nép nem hülye.

Arcade Macho 2021.08.15. 13:56:22

@bozon: techikailag BARMILYEN belvarosi berhaz ala be lehetne epiteni a melygarazst

csak picit draga lenne, de hat akinek nincsen penze bananra, annak ne legyen majma

Arcade Macho 2021.09.23. 14:33:58

na osszeert a moslek...
Hollik István(fityisz) utan jott a Kálmán Olga(DK):
"Csakhogy mi, 2. és 3. kerületben élők nem minden élethelyzetben tudjuk ezt megtenni. Mert kicsi gyereket kell iskolába, óvodába vinnünk, mert olyan helyen van a munkahelyünk, hogy órákba telne a számtalan átszállás miatt, vagy mert az egészségi állapotunk okán nem tudunk a reggeli csúcsban állni, várni. Szerintem ez így nincs rendjén!"

mig a sotetzold nemet pogimester:
"A zöldpárti Boris Palmer a városi terepjárókra (SUV) szabná ki a legmagasabb díjat, az ilyen típusú autók éves parkolása 30 helyett 180 euróba kerülne, bár a polgármester eredeti elképzelése szerint 360 euró lett volna a díjuk.

A polgármester már a nyáron meghirdette néhány elemében elég radikális programját. „Nem önök fizettek az utakért. És nem is fizetnek elég adót. Az önök kedvenc közlekedési formáját úgy, ahogy van, masszívan támogatja a többi adófizető és a következő generáció. Ha az árak azt az összeget tükröznék, amit önöknek valóban fizetniük kellene, akkor egy parkolóhelynek nem 30 euróba kellene kerülnie évente, hanem 3000-be” – üzente az autósoknak."

en KULVAROSIKENT is szeretnem ha az autokra is adoztatnanak, azert hogy ITT ALLNAK, kb 100e / ev, ugyanis mar a kulvarosban is a szomszed gorenytol nem fer el az aki idejonne hozzam vendegsegbe

bozon 2021.09.24. 13:26:14

@Arcade Macho: egyébként nagyon halkan mondom, hogy az évi 180, 360 euró vagy a százezer forint még csak nem is az a szint, ami befolyásolja a keresletet. Ennyit még bárki ki is fizetne a (nagyobb) autóról való lemondás helyett.

Azt mondja ilyenkor a kegyetlen közgazdaságtan, hogy ezek szerint a piac is sokkal többre értékeli a parkolási jogot -- nemcsak az "előállítási költség" sokkal magasabb tehát a mai árnál, hanem a használati érték is.
süti beállítások módosítása