Sétáló Budapest

Kihagyott és kihasznált helyzetek a 2024-es budapesti kampányban

2024. április 30. 21:16 - bozon

Persze a legnagyobb kihagyott helyzet az, hogy mi nem tartottunk ki, nem szedtük össze magunkat az idei évre. Mindezt úgy, hogy eközben az általunk hőn szeretett és kívánt politikai centrumépítés számára valahogy mégis ideális körülmények keletkeztek. Ki fogja akkor ezt a helyzetet kihasználni, és kik mások hagyták ki (szintén, velünk együtt)? 

Tovább
Szólj hozzá!

Sötétzöld urbanisztikai kiáltvány

2024. március 31. 23:06 - bozon

Most, hogy a 2024-es önkormányzati választások fajsúlyos budapesti főpolgármester-jelöltjeinek listája teljes, de konzisztens, teljeskörű választási program még egyikük részéről sem jutott el a nyilvánossághoz, érdemes felidézni a Sétáló Budapest örökségét. Mit jelent ma az a bizonyos „sötétzöldség” – aminek megvalósítása szempontjából a 2019–2024-es ciklus lényegében elúszott? Mi az, ami ha megkésve is, a most következő ciklus vezérfonala kellene, hogy legyen? Kinek van esélye ahhoz, hogy felnőjön a feladathoz? Sőt, ki az, aki feketén-fehéren felvállalja akár a Sétáló Budapest örökségét? 

Tovább
Szólj hozzá!

Ma egy új zebra, holnap egy kis emberléptékű központ Albertfalván

2024. február 28. 18:59 - bozon

Avagy szabadítsuk ki a Fehérvári úti villamosmegállókat a korlátlabirintusokból!

Egyelőre csak egy próbahelyszínen történhet meg a kiszabadítás, az Albertfalva utca megállóhelynél – erre apropót a kerületi közösségi költségvetés ad. A probléma viszont a Fehérvári út mentén általános, ezért bőven tartogat jövőbeli hasonló fejlesztési lehetőségeket; ugyanis a felújításkor iszonyat mértékű korlátabirintusokkal próbálták a tervezők a gyalogosokat azokra a – sokszor jellemzően igen célszerűtlen – irányokra beszorítani, amiket akkor megfelelőnek gondoltak. A villamos- és szomszédos buszmegállók kialakítása sok helyütt az Albertfalva utcaihoz hasonló, ezért az itt javasoltak többé-kevésbé típusmintának is tekinthetőek. Ami az újbudai közösségi költségvetés 15 millió forintos költségplafonját illeti, egy ilyen zebrakialakításnak ebbe bele kell férnie. Ha nem fér bele, akkor nagyon nehéz lesz a jövő. 

Tovább
1 komment

Járatot ritkítani nem kell félnetek jó lesz

2024. január 31. 05:51 - bozon

Most, hogy már vissza is szívták, talán érdemes összefoglalni, hogy mi is volt ez. Egy biztos: kommunikálni nem sikerült. Ha tehát szakmailag indokolható, jól előkészített, hasznos lépésről volt szó, akkor dupla veszteség érte a céget és a fővárost; hiszen vissza kellett szívni valami hihetetlen nagy jóságot. Ha egy szakmailag téves lépést kellett visszaszívni, akkor végül veszteség nincs, de dupla válságtünet igen: rossz volt, amit, és rossz volt, ahogy (nem) kommunikált a BKK. 

És esetleg érdemes egy kicsit a részleteken is elgondolkozni. 

pulyka.png
Gondolkodásindítónak egy életkép: budapesti utasok várnak a járatukra egy megállóban. Mindegy, mennyit? (A kép innen van.)

Tovább
3 komment

Mini-Dubai? Maxi-Dubai? Okos Dubai? Szerény Dubai!

2024. január 19. 04:53 - bozon

Mi is megtettük az észrevételeinket a Rákosrendezőre tervezett és Egyesült Arab Emirátusok-beli befektetők által megvalósítandó ingatlanfejlesztési beruházással kapcsolatban. Pontosabban ez a beruházást (is) előkészíteni hivatott nemzetközi együttműködési szerződés tervezetének konzultációja, de a tervezet többi része annyira általános, hogy méltán tekintjük a rákosrendezői beruházás előkészítésének. 

Tovább
3 komment

Mit nem szabad kérni karácsonyra sem?

2023. december 30. 08:00 - bozon

Ahogy máskor, ebben az évben sem jött át sok minden, amiről írtunk. Ezek közül is a legfontosabb és legáltalánosabb az, hogy azt a bizonyos fenntartható jövőt nem lehet még nagyobb, még zöldebb, még drágább beruházásokkal építeni. Kicsiben úgy magyarázhatnánk ezt el, hogy az ember új, zöld élete nem azzal kezdődik, hogy kidobja minden régi cuccát, majd leszalad a plázába néhány trendi zöld cuccért, hanem úgy, hogy elkezd nem vásárolni, nem szemetelni, hanem mindent tudatosan továbbhasználni. A fogyasztást minimalizálni. 

Így lesz akár a pénzhiány is értő kezekben nem bug, hanem feature. Ha nem jó túl sokat költeni, ha a nemnövekedés a megoldás, akkor nem is baj, ha rá vagyunk kényszerítve az egyszerű, mégis hatékony megoldásokra. Többet ésszel, mint erővel (szintén karácsonyi illusztráció gyanánt: hányan lennénk meg sokkal jobban anélkül, hogy a kötelező, „illendő” ajándékokat is adnunk, kapnunk kellene?). Sokszor merül fel mostanában a főváros alulfinanszírozottsága, sőt, szándékos kivéreztetése, amit mi is látunk, és egy szóval sem szeretnénk védeni, de érdemes gondolatban elvégezni az ellenpróbát is. Mit tenne Budapest (és a kerületek) vezetése, ha meglenne az a pénz, amiről álmodik? Örülhetnénk annak, ami ettől beindulna? 

Tovább
8 komment

Az átgondolatlan városfejlesztés tipikus példája: Magyar Radio Ga Ga

2023. november 25. 06:58 - bozon

A Magyar Rádió régi központi telephelyének „hasznosítása” kapcsán Lázár János már egyenesen azt vizionálta, hogy a katolikus egyház üldözése folyik a VIII. kerület részéről, de lehet, hogy a helyzetnek ennél finomabb és lényegibb értékeléséhez jutunk el, ha lemegyünk az alapelvekig, és egy igazi katolikus gondolkodó megnyilatkozásainak fényében nézzük a történéseket. Legyen ez a – talán még Lázár Jánosnál is okosabb és katolikusabb – gondolkodó Ferenc pápa, aki éppen a minap (október 4-én) adta ki a klímaváltozásról szóló újabb tanító dokumentumát, amiben azt mondja:  

„Kötelességemnek érzem, hogy ezeket a látszólag nyilvánvaló dolgokat tisztázzam egyes nemtörődöm és gyenge lábakon álló vélemények miatt, amelyekkel találkozom – még a Katolikus Egyházon belül is. Eközben nem kételkedhetünk többé abban, hogy az ok, ami e veszélyes folyamatok szokatlan gyorsasága mögött áll, egy tény, amit nem rejthetünk már véka alá: a rendkívüli fejlemények, amelyeknek közük kell, hogy legyen a természetbe való nyakló nélküli emberi beavatkozáshoz az utóbbi két évszázadban.”.  

Tovább
5 komment

Ígérjünk űrrepülőteret – soha nem kéri számon senki! 

2023. november 14. 05:22 - bozon

Folytatódik a XVIII. kerület álszakmai, állakosságbarát kampánya – lényegében a lajosmizsei vasútvonal felújítása ellen. Miről van szó? A kerület megpróbálja leígérni a csillagokat ez égről; olyan, metrószerűen túlépített formában követelni a vasútvonalat, ami soha az életben nem lesz reális. Fedezet nélküli ígérgetés, egyben a lehetséges fejlesztések akadályozása áll a szép látványtervek mögött. 


Közeledik a kampány, már helyi képviselők is megjelennek a látványtervek és a polgármester mellett 

Volt már erre példa egyébként a budapesti történelemben. Például, ameddig a Demszky-féle városvezetés és a hozzá lojális XI. kerületi vezetés akadályozni akarta az 1-es villamos meghosszabbítását az Etele térig, egyszerűen kikötötték, hogy annak a föld alatt kell mennie. Ebben a formában nyilván soha nem épült volna villamos, és most is a 103-as busz lenne a szolgáltatási maximum arrafelé. 

A XVIII. kerület kampányának azonban van egy kicsi igazságmagva és egy ebbe elrejtett előrelépési lehetőség: a 142. vonal jelenleg „hivalatos” fejlesztési tervei már eleve túl sok betont, túl sok beruházást tartalmaznak például ahhoz képest, amilyen követési sűrűséget a Nyugati pályaudvarra menő vonal akár a távolabbi jövőben tudna adni (a csillagok semmitmondó leígérése az égről tehát már jelen van az alapverzióban is!). A kiút ebből pont az ellentettje annak, mint amit a kerület erőszakkal javasol: könnyíteni kell a beruházás műszaki tartalmán.

Ez a könnyített megoldás a követési sűrűség emelése mellett csökkenti a vonal elvágóhatását a kerületben (valamint a kerülettel egybeépült Gyálon), és akár újabb megállók kijelölését is lehetővé teszi (persze nem túl sokat, hiszen tekintettel kell lennni a távolabbról jövőkre is). Ezt a variánst, mondjuk, úgy kell elképzelni, mint valamit, ami a villamos és a hév között van; olyasmi, mint például a badeni hév Bécsben. A belvárosi kapcsolatát a távlatban is túlzsúfolt Nyugati helyett vagy egy belvárosi villamosvonal, vagy akár a 3-as metróba kötés adhatná meg. 

wlb-oper.png
Bécsben ez a hév-vonal a belvárost egy villamosvonalon éri el – összeköt, nem elválaszt (az eredeti kép: Wikipédia, My Friend felhasználó)

Természetesen erről már beszéltünk, amikor az ügy ebben a formában szóba került; nyilván senki sem hallgatott ránk. Hosszan részleteztük az enyhébb műszaki tartalom mibenlétét, sőt, rendszerszintű értékeit is: Budapesten sok külvárosban fog túl vastagon a ceruza; olyan vastagon, hogy ennyi itt-ott a föld alá vitt hév-jellegű vonalat száz év alatt nem tudnánk megvalósítani pénzbőség idején sem, nemhogy pénzszűkében és a legjobb esetben is csak teszetoszáskodással fogadott klímaválság árnyékában  amikor is évtizedeken, de akár éveken múlik a szükséges átállás. Van tehát bőven kortárs példa is a túlépítést, de valójában nem fejlesztést követelő hasonló játszmákra (Csillaghegy, Cinkota, Soroksár, Csepel – nem maradt ki egyetlen hév-vonal sem). 

tamtam-hod.png
Egy másik könnyített forma, ami megfelelő lehet a 142. vonal számára (nyelvújító megnevezésekkel): vasútvillamos (vasvilla), azaz tramtrain (tamtam) – (az eredeti kép: iho.hu, Vörös Attila vagy Szabó Luca)

Nincs előrelépés. A jelenleg hivatalosnak nevezhető terv pártolói – ilyenkor tipikus módon – a változatlan megvalósítás álmát kergetve szeretnék „kiülni” a helyzetet; a kerület pedig inkább botrányt kelt, politikai lufit gyárt, mintsem a valódi, gyorsan megvalósítható alternatíván gondolkodnék – ez is tipikus persze. Ami gyorsan, könnyen megvalósítható, azt egyszer még véletlenül számonkérné valaki... 

fr_a_m.png
És a végén kedvencünk, a villamosmetró műfajából egy újabb példa: Frankfurt am Main. Az egyes műfajokról és más részletekről is – például a teherforgalom esélyeiről – szó volt már az előző cikkünkben. (Az eredeti kép: Wikipédia, X-angel felhasználó) 

5 komment

Jó, hogy egyetlen illetékesnek sincs halványlila fogalma sem arról, hogy mit kellene kezdeni Budapesttel?

2023. október 31. 23:45 - bozon

Meglehet, hogy apró probléma a nagy egészhez képest, és még azon belül is egy olyan probléma, amit csak mi látunk vagy csak mi találtunk ki, de éppen most az figyelhetjük meg Budakeszin, ahogy elépítik azt a lényegében egyetlen szabad területet, ahol a János-hegy alatt oda kimenő bármilyen kötöttpályás vonal (villamos, metró, villamosmetró, hév vagy bármi) a felszínre jöhetett volna. A baj ezzel kapcsolatban, hogy az egész nagy kép csak ilyen problémákból áll össze, mivel az egészről senkinek sincs koncepciója, és nem is látszik, hogy bárkinek akarna lenni ilyenje. 

img_3748-kicsi-zichy.JPG
Kit érdekel a lejtőre került lakáspiac? Kit érdekel a jövő? Épülnek a temetőre is néző társasházi lakások a lakótelep utolsó nagyobb zöld foltjának helyén – ahol a belvárosba vivő alagút szája is lehetett volna 

Tovább
13 komment

Mi a fene az a taktikai urbanizmus? És az egészséges utca?

2023. szeptember 17. 05:24 - bozon

Az, amit már régóta csinálni kellett volna Budapesten is. A taktikai urbanizmus lényegében arról szól, hogy a város életébe, működésébe, arculatába, és ezen belül leginkább az utcaképekbe és az utcahasználatba bőven a stratégiai réteg alatt, kicsi, olcsó, gyors, átmeneti vagy átmenetinek tűnő intézkedésekkel is nap mint nap bele lehet és kell nyúlni. Az utcaképeknél-utcahasználatnál érünk el a két fogalom – elég nagy – metszetéhez, mivel egy XX. századi nagyváros elég bőségesen meglevő – lelki, de sokszor testi értelemben is – egészségtelen utcáit csak akkor lehet belátható időn belül egészségessé, XXI. századivá (már ha pozitív elvárásaink vannak a XXI. századdal szemben) tenni, ha gyakran élünk a taktikai urbanizmus eszközeivel.

Tovább
5 komment
süti beállítások módosítása