Sétáló Budapest

Kinek (legyen) hasznos a Galvani híd?

2021. január 14. 03:24 - bozon

I. rész: kié lesz végül a híd haszna?

Nagyra becsült kollégám, Fleischer Tamás decemberben foglalta össze a Népszava hasábjain, hogy milyen városszerkezeti érvek szóltak amellett, hogy most pont ne a Galvani híd épüljön meg Budapest déli régiójában (először az alberfalvait kellene megépíteni, ami viszont így a beláthatatlan jövőbe vész). Ezt a tanulságos történetet, ezeket az érveket nem is ismétlem meg, viszont természetes ilyenkor a kérdés: akkor miért pont a Galvani híd épül (először)? A Galvani híd gyors építése mögötti nem városszerkezeti érvekről szól e cikkpár első része.

galvani-mti-kicsi.jpeg
A kép forrása: valamelyik népszerűsítő kiadvány

Netán a városlakóké?

A magyarázathoz egy kicsit mélyebbre kell menni. A tanulmányozandó kérdés az, hogy hogyan térül meg egy ilyen infrastrukturális beruházás. Egyszerűsítve és röviden ez három módon lehetséges: az úgynevezett környezeti externáliák révén, a társadalmi haszon révén, valamint a közvetlen pénzügyi haszon révén. Ezek közül most a két szélsőt rendezhetjük le a legegyszerűbben.

Pénzügyi haszna a beruházónak (Budapestnek vagy az államnak) akkor lenne, ha például hídvámot szedne, vagy jelentősen olcsóbban tudná karbantartani az új hidat a jelenleg koptatott alternatív útvonalaknál – de mivel ilyen hatás szabad szemmel látható mennyiségben nincs, ezt most el is felejthetjük. Különösebben pozitív környezeti externáliák akkor jellemeznék a fejlesztést, ha a folyományaként jelentősen csökkenne az autók – és egészében a város – környezetterhelése, és a beruházás emiatt lenne hasznos a társadalomnak. A későbbiekben arról is beszélni fogunk, hogy nem ez a helyzet – tehát itt sincs számottevő nyereség (bár a tervekben téves módon még lehet is, de az ilyen számításokban a ma használt paraméterekkel ez mindig egy kicsi mennyiség a lent következő, fő nyereséghez képest). 

Számottevő nyereség a társadalom számára ott van, hogy a közlekedők számos ma megszokott útvonalhoz képest gyorsabban jutnak majd a céljukhoz, amivel időt és üzemanyagot spórolnak. Sőt, új közlekedők is útra kelnek, és realizálják annak hasznát, hogy valamit elintézhetnek, amit eddig nem is volt érdemes. A hídépítéssel teremtett érték tehát első ránézésre a városhasználóknál landol, akik az életüket jellemzően kevesebb befektetéssel élhetik tovább, azaz a fogyasztási kosarukon az eddigiekhez képest nagyobb fogyasztói többletet realizálnak (úgy is mondhatjuk, növekszik „a kisember profitja”).

Vagy mégsem

Sajnos azonban nem a kisember a leghatékonyabb profittermelő a piacon, ezért a fogyasztói többlet sorsa az szokott lenni, hogy piaci átrendeződések révén valahova máshova kerül (még gazdaságfilozófiaibb szinten: a haszon nem „lefelé” csorog). Esetünkben az átrendeződés úgy indul, hogy a matematikai lénnyé idealizált – de jobb modell nincs – fogyasztók elkezdenek a híd jobb közlekedésű vonzáskörzetébe költözni, és mivel itt többletnyereségük van a közlekedésen, az itteni ingatlanokért hajlandóak magasabb árat fizetni (a közgazdaságtan törvényei szerint kb. annyival, amennyi a hosszú évek alatt remélt közlekedési nyereség megfelelő összege); azaz a fogyasztók szépen elversenyezgetnek egymással addig a pontig, amíg ki nem csúszik a kezükből a fogyasztói többlet teljes egésze.

A könnyebb közlekedés miatt ugyanígy vonzóbbak lesznek a vonzáskörzet munkahelyei, és ezért akár egy kicsivel olcsóbban is megéri a környéken dolgozni (a modell itt is egyszerűsít, de évszázadok tapasztalata és a nagyátlag áll mögötte). Rohannak is a munkaadók itt irodaházat venni vagy bérelni – újfent ingatlanérték-növekedéssé konvertálva végül a munkavállalók városhasználaton realizált fogyasztói többletét. 

Ez az értéklánc nem egy pillanat alatt érvényesül, de az ingatlanpiacon sem hülyék mozgolódnak. A terület telkei, fejlesztései már előzetes piaci várakozásként is drágulni kezdenek. És itt jön a válasz a kérdésre: kik is a híd által közvetlenül és legjobban érintett IX. és XI. kerületi Duna-parti ingatlanfejlesztések tulajdonosai, beruházói, építői? (Itt jegyezzük meg, hogy az albertfalvai híd melletti városszerkezeti érv, miszerint meglevő lakott centrumokat kötne össze, azt is jelentené, hogy nem pár nagy fejlesztőhöz, hanem számtalan lakástulajdonoshoz vándorolna végül a haszon nagy része.)

Ezek alapján azt is kell hogy mondjam, az ügy egyszeri újságolvasó számára látható szereplői – a „várospolitikusok” – csak végrehajtók; a hidak sorrendjéről nagyon magasan született, egy nagyon okos döntés. Persze, ezt az okosságot sem kell túldimenzionálni; egyszerűen arról van szó, hogy a tervezett olimpia ingatlanfejlesztései kerültek „jó kezekbe”, és miután olimpia – egyelőre? – nem lesz, de a neki megfelelő ingatlanos helyezkedés már nagyrészt megvolt (szép dolog a sport, de vannak még szebb dolgok is ezen a világon), a városfejlesztést nem lehetett már eltéríteni az eredeti útjáról.

Ha a hídépítés „össztársadalmi szinten” nyereséges, azaz „többet hoz”, mint amennyibe kerül (ez általában formai előírás a közberuházásoknál), akkor a realizálandó társadalmi haszon legalább (életszerűen: körülbelül) a teljes árának felel meg. Nyilván nem kerül ennek teljes egésze a fenti módon a stratégiailag kedvezményezett körhöz, de nagy része bízvást igen. Ha tehát x milliárd forintba kerül a híd és a hozzá készülő egyéb zubehör (leginkább az utak), akkor végeredményben csaknem ennyi közpénzzel sikerül megtolni a környékbeli ismerősok kis ingatlanos szekerét. 

Mennyire lehetséges még csiszolni ezen a forgatókönyvön?

Az összes városszerkezeti, fenntarthatósági és közlekedési konfliktus, amit a hírekben hallunk e beruházás körül, tehát azért van, mert már megvan, hogy a befektetett érték végül hová kerüljön (arról nem is beszélve, hogy az építő cégek révén már a beruházási összegnek is egy nagy része odakerül valakikhez, de nekik még mindegy, hol építenek). Márpedig konfliktus van bőven, ugyanis ez a híd – szemben az érintett területek észak-déli irányban sokkal könnyebben és olcsóbban fejleszthető, de eddig mégsem fejlesztett tömegközlekedésével – alapvetően egy autós fejlesztés, aminek a hatásai a növekvő forgalom és az ezt szolgáló fejlesztések miatt nagyon sok városlakó, nagyon sok városrész számára kifejezetten hátrányosak lesznek. 

Ezekről a konfliktusokról és enyhítésükről lesz szó a második részben; azaz hogy miért nem kedvező a híd a most tervezett formájában Budapest élhetőségére és jövőjére nézve, továbbá hogy ha már ez épül, mégis hogyan lehet valamivel jobb.

229 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://setalobudapest2019.blog.hu/api/trackback/id/tr2716354184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

body_andras 2021.01.14. 08:17:45

Azért ha rákerül még villamos vágány is, jól elszigetelt kerékpársávok, akkor nem lesz olyan rossz ez a híd. Főleg hogy rengeteg autót az M0-ról fog lehozni, így szívesebben mennek majd a Hungária felé azok akik most a nagykörúton meg azon belül kelnek át. Tulajdonképpen a sétáló övezet megvalósulásához kellenek ilyen hidak!
Hosszú távon pedig a Savoya-Gubacsi vonallal is foglalkozni kellene.

bozon 2021.01.14. 08:40:01

@body_andras: Az, hogy a M0-ról hoz le autókat, pont kedvezőtlen hatás (és kétségkívül meg fog történni valamilyen mértékben).

A cikkpár második része szól majd arról, hogy mennyire bízhatunk most abban, hogy ezt a hidat belvárosi forgalomcsillapításra használják.

Mit értesz Savoya-Gubacsi alatt? A másik hidat? Miután megépül a Galvani, nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy mi már nem fogjuk látni.

Attila Dalia 2021.01.15. 08:41:58

@body_andras: Kinek jó,hogy az MO egy része bejön a városba? Az MO éppen azért épült, hogy elkerülje a várost a nagy forgalom. Aki Kelenföld érintett részén lakik, annak egészségügyi katasztrófa lesz.

Macropus Rufus 2021.01.15. 09:50:53

@Attila Dalia: ez egy nagyon jó kérdés. Kinek? Senkinek. Biztosan emlékszel amikor elkészült a Megyeri híd. A Hungárián a forgalom látványosan csökkent, mivel nem jöttek be pl. a kamionok a városba. Aztán fizetőssé tették a gyűrűt. És máris beállt a Hungária. Szóval híd ide, híd oda, mivel az M0 fizetős ezért biztos, hogy nem lesz komoly változás a városon átmenő forgalom terén. Megjegyzem: milyen hatalmas ész kell ahhoz, hogy egy utat ami azért épült, hogy a városon átmenő forgalom inkább rajta menjen keresztül, fizetőssé teszik?

kárárámaispj 2021.01.15. 09:52:20

Mondjuk azért épül, hogy Csepelről esetleg ne kelljen Pestre menni azért, hogy eljuthass Budára?

@Attila Dalia: Mondjuk úgy mindenkinek. Aki Albertfalváról akar Csepelre jutni, annak speciel 20 km-t kell kerülni, mert nincs híd. Az nem környezetszennyező?

bozon 2021.01.15. 10:56:24

@Attila Dalia: nyilván az M0 forgalmának bevonzása nem kívánatos, erről a kérdéskörről is szó lesz a második részben. El kell lepni ezt a hidat a bentről kiszoríott forgalommal.

bozon 2021.01.15. 10:56:56

@Macropus Rufus: meg ezekről is szó lesz a második részben! :)

bozon 2021.01.15. 10:59:27

@kárárámaispj: igen, ha több lehetőségük van a csepeliaknek, de az _összforgalom_ növekedésének gátat szabunk, akkor közelítünk a legjobban a jó megoldáshoz.

Nagyon fontos kérdés, hogy míg a kerülgetés csökkentése elvileg környezetbarát lépés, ezt a hatást könnyen (többszörösen) kompenzálhatja az, hogy a többletkapacitások láttán több ember ül autóba.

Erről is lesz szó a másik részben. :)

Bafana 2021.01.15. 11:00:36

Ennek a hídnak kb 5-6 éve állnia kellene.
De az igazi és a lényeget legjobban érintő megoldás az M8-as autópálya lenne, ami az M0-ról elvinné a kamion és az átmenő tranzit forgalom óriási részét. A "felszabadult" M0-t így sokkal több budapesti és környéki autós tudná igénybe venni.
Szerintem ez lenne ma a legfontosabb beruházás. Igaz, szerintem ennek is vagy 10 éve kész kellett volna lennie.

Arcade Macho 2021.01.15. 11:36:05

Judapetsen kell 3 hid
az aquincumi hid eszakon es delen meg ketto hid
remelem hogy azert az eszaki hid lesz a masodik, az meg hogy lent delen melyik lesz elobb az szerintem lenyegtelen
hozzateszem hogy az M0 -st is korbe kellene mar vezetni, ha kell akar azon az aron is hogy csak egy 2*1 -es lehajthatatlan szervizutat raknak csak le

Arcade Macho 2021.01.15. 11:47:49

@Bafana: igen az M8 az ami a budapesti beruhazasok mellett meg kellene hogy tortenjen

amugy ezt a hozzaallast nem ertem, hogy minek epul... meg hogy megeri-e...
jelenleg deficites az uthalozat, azaz paran nagyon jol ellatottak paran meg nem, amig ez fennall, addig nem kellene feszegetni olyan kerdeseket, hogy ez kinek jo hogy a lagymanyosi es a harosi hid kozott epul egy ujabb...
a ket hid tavolsaga 9 km, es sajna ugyanez a tavolsag eszakon is megvan...
hozzatennem hogy a belso utszakaszon meg 8 km -en van 6 db hid (normalizaltam 2*2 savra!!!)

szoval az ottaniak akik csak at akarnanak ruccanni a masik oldalra, most kerulniuk kell 4+4 extra km -t, es ez egyaltalan nem okes

ja es lehagytam egy hidat a szuksegesek kozul... es az a vaci Duna hid !!!

bozon 2021.01.15. 12:01:02

@Bafana: az M8 a dunántúli hegyekben visz. Amire gondolsz, az nem a Komárom--Székesfehérvár--M8 elkerülő? (Most megnéztem, M81 a neve.)

De mindegy is, szerintem a lényeg része, hogy ezekre nem érdemes várni. Ezeknek az árából a tömegközlekedésben (itt nem a túlárazott vasúti fővonali fejlesztésekre gondolok) a csillagokat le lehetne hozni az égből. Az is cél lenne, hogy a közúti-tömegközlekedési párhuzamosságokból mindig az utóbbit fejlesszük előbb, hogy inkább arra csábítsuk a népet (azon túl, hogy okosan csinálva az az olcsóbb).

bozon 2021.01.15. 12:03:00

@Arcade Macho: nem csak az úthálózat deficites. Minden deficites. Ebben a helyzetben a lényegek lényege, hogy véges kasszával milyen irányban kezdjük a fejlesztést.

DFK 2021.01.15. 12:12:45

@bozon: Még az sem igaz, hogy kedvezőtlen, hogy az M0-ról hoz le forgalmat. Ugyanis aki Csepelről Budára akar átjutni (mondjuk Dél-Budára, az most vagy a Rákóczi hídon megy (nagy kerülő) vagy az M0-n megy (nagy kerülő). Ez utóbbiak tulajdonképen feleslegesen terhelik az M0-t (ugye nem elkerülő funkcióban használják), mert nincs közvetlen híd Csepel és Dél-Buda között.
A poszter biztos nem csepeli. Ezért egy kis valóság érzékelési gyakorlatnak javaslom, hogy azt a kerületet, amiben él, zárjuk úgy körbe, hogy csak 4-5 kijárata legyen a szomszédos kerületek felé.

bozon 2021.01.15. 12:17:54

@DFK: valóban, az M0-ról lehozott forgalom egy részét "joggal" hozza le a híd. Csak tudjunk megállni a csúcson! :)

A poszter pont a csepeli funkciója miatt nem mondja azt, hogy ne legyen errefelé semmilyen híd. Legyen híd (persze, optimális esetben a másik, de mindegy), csak tudjuk jól haszálni!

kincsőrző 2021.01.15. 12:42:03

@bozon: épp emiatt az első rész lóg a levegőben, állít valamit, és a lényeges indoklás meg majd...

Hozzáteszem, nem csak csepeli forgalom miatt kívánatos a híd, hanem egy halom viszonylatot fog csokorba, első példának ott van pl. Budafok-Kispest.

Ha az egyéni közlekedést nézzük, a Lágymányosi hídról vehet le jelentős terhelést, ami lehetővé tesz átrendeződést a Petőfi hídról a Lágymányosi híd felé is.

bozon 2021.01.15. 12:53:37

@kincsőrző: a végében igazad van.

Ez az első rész arról szólt, hogy a történelem miért alakult így. Aztán jön a jövő. Én úgy gondoltam, így lóg majd kevésbé a levegőben. :)

kárárámaispj 2021.01.15. 13:07:33

@bozon:
"ha több lehetőségük van a csepeliaknek, de az _összforgalom_ növekedésének gátat szabunk, akkor közelítünk a legjobban a jó megoldáshoz."
Hát per pillanat a csepelieknek nulla lehetőségük van átmenni Albertfalvára egyenesen.

"Nagyon fontos kérdés, hogy míg a kerülgetés csökkentése elvileg környezetbarát lépés, ezt a hatást könnyen (többszörösen) kompenzálhatja az, hogy a többletkapacitások láttán több ember ül autóba."
Már bocs, de ez egy hatalmas faszság. Komolyan gondolod, hogy mert ott egy híd, ezért a gazdagréti mondjuk ellátogat a festői Csepelre, bár semmi dolga arra? Ez pont ugyanaz a marhaság, mint az az elképzelés, hogy azért mennek autóval a rakparton, mert jó ott kocsikázni.

bozon 2021.01.15. 13:14:30

@kárárámaispj: nem faszság. Tényleg több ember ül autóba, ha több kapacitás áll rendelkezésre.

Ha gazdagrétiként pont ez a híd hozná hozzád közelebb a kedvenc kutyakajamárkéd csepeli, pesterzsébeti, kispesti vagy akármelyik másik szuperakciós lerakatát, akkor el-elruccannál érte. Míg ma nem teszed, mert nem vállalod a dugóban körbekocsikázást.

Remélem, a béna példa mögött látszik a lényeg.

DFK 2021.01.15. 13:23:48

@bozon: a példa nemcsak béna, de rossz is. Mert ez a forgalomnövekedés fajta csak töredéke annak a ténylegesen jogos autós forgalmi/közlekedési igénynek, amit ez a híd kiszolgál majd. Egyszerűen egy zöld elképzelni se tudja, hogy vannak olyan helyzetek, ahol a tömegközlekedés sehogy sem alternatíva. Egyszerűen azt hiszitek, hogy csak lustaságból autóznak az emberek; pedig egy csomó praktikus ok van mögötte.

Arcade Macho 2021.01.15. 14:32:07

@bozon: "Ebben a helyzetben a lényegek lényege, hogy véges kasszával milyen irányban kezdjük a fejlesztést."

epitsenek mindenhol egy picit, evrol evre haladjanak vele, Budapesten az a 3 hid az KELL, ne teljen el ugy ev hogy nem raknak bele penzt !!!
az M8 az valahol autout, valahol meg le tudnak menekulni emberek, szoval ha csak 100 km epul meg az elso 5 eves tervben akkor epuljon meg annyi, ott van a sztalinvarosi hid azt pl. mar nem kell megepiteni

aaabbbccc 2021.01.15. 15:17:09

nekem a villamos reszevel van gondom, a semmibol a semmibe visz
az Andor utca-Fehervari keresztezodes nem kozlekedesi csomopont, ott nincs semmi max a Homasita, ki akarna oda menni vagy onnan indulni ?
a masik vegpont ha jol emlekszem a Gubacsi ut - Illatos ut keresztezodes, ahol aztan tenyleg semmi nincs, csak a nihil, inne aztan vegkepp senki nem akar indulni vagy ide erkezni

Almandin 2021.01.15. 15:37:54

@DFK: Az emberek nemcsak lustaságból autóznak. Van, akinek a munkájához szükséges. A fő ok azonban a presztízs. Ma sok középosztálybeli azt hiszi, csórónak tűnne kocsi nélkül, ezért vesz még akkor is, ha pl. neki nem szükséges, vagy nem szeret vezetni, nem autómániás, stb. Az elmúlt 20 évben megsokszorozódott az autósok száma M.o-n. Ezért kell egy rakás új híd, út, stb. Tulajdonképpen sok közpénzt is zabál az emberek sok felesleges autózása. Ha pl. csak annyian autóznának, mint 30 éve, akkor elég lenne a mostani úthálózat.

szekertabor · provo.blog.hu 2021.01.15. 16:04:37

A Galvani hídnak a Lágymányosi híd helyett kellett volna megépülnie 25 évvel ezelőtt, úgy kötve össze Dél-Budát Dél-Pesttel, hogy közben Csepelt se hagyja ki. Akkor viszont nem tudták volna mivel igazolni a 4. metró rendkívül költséges tervét, hiszen a Galvani híd valóban csökkentette volna a belső Budapestre nehezedő forgalmat.
Most azonban csak arra jó, amire annak idején a Lágymányosi híd, hogy elszívja a fejlesztési forrásokat a centralizációt oldó beruházásoktól, mint amilyen az Albertfalvai híd.

bozon 2021.01.15. 16:14:14

@DFK: na, sajnálom, hogy a példa nem elégített ki. Százezer ilyet lehetne mondani, és úgyis oda lyukadnánk ki, hogy valahol minden új igény "jogos", csak akkor megint abba öltünk százmilliárdot, hogy a város még szarabb legyen.

Tökre el tudják képzelni a zöldek is, hogy a tömegközlekedés által nyújtott mobilitási minőség messze nem éri el azt, amit az autózás _ígér_, csakhogy az autózás a teljes népesség számára az ígéretét nem tudja teljesíteni. Messze nem. Pedig mindegyik igény "jogos"...

bozon 2021.01.15. 16:15:49

@Arcade Macho: nem lehet egyszerűen mindenhol egy kicsit haladni, mert vannak olyan fejlesztések, amelyek kiemelkedően hatékonyak (ezeket előre kell venni), illetve vannak olyanok, amelyekből nincs kicsi adag (ezeket meg álalában hátra).

bozon 2021.01.15. 16:18:12

@aaabbbccc: nyilván nem e két végpont között járna a villamos, hanem a hálózat része lenne. Például lehetséges lenne pesti rakpart--Budafok vagy Pesterzsébet--Móricz vagy Határ út--Etele tér és hasonlóak.

Az albertfalvai híd egyébként ezen a téren is jobb lenne: lehetséges lenne mindezeket egy csepeli végszakasszal is kombinálni.

bozon 2021.01.15. 16:21:29

@Almandin: ezt lehetne elérni az útdíj szabályozó erejével. Ha elég magas lenne, akkor csak annyian akarnának bejönni a városba, mint mondjuk 30 éve. Ráadásul maga az autós döntené el, hogy fizet-e extrán az útért. Jelenleg a dugóban állással fizet, de erről nem ő dönt indulás előtt. És persze, a dugókat a nem autózó városlakók is fizetik az egészségükkel -- gondolom, azt nem kell részletezni, hogy ők mennyire saját döntéssel teszik ezt.

bozon 2021.01.15. 16:22:08

@szekertabor: Pont ez van a hivatkozott Fleischer Tamás-cikkben!

Arcade Macho 2021.01.15. 16:26:20

@bozon: "ezt lehetne elérni az útdíj szabályozó erejével"

ez igy van!!!
csak en pl. mint kulvarosi ha atmennek Budara akkor ugye jonne az a franya kerules, hogy az en kornyezetem kevesbe van kiepitve es emiatt kerulnom kell
mondjuk osszessegeben en meg igy is udvozolnem az utdijat persze szep lenne, ha a gubacsi hid utan az aqincumi epulhetne!!!

kárárámaispj 2021.01.15. 16:48:32

@bozon: Nem, ez nem így van.
Kezdjük ott, hogy jelenleg is megoldom valahogy a kutyakaját. Kiszállíttatom, vagy ülök érte a dugóban.
Az alap világnézeted rossz. Nem úgy van, hogy van az autós végtelen idő és pénzzel, és azt várja, hogy unalmában merre induljon el. Nem ismerek, nem hallottam olyanról, és szerintem nincs is, aki kedden délután egykor autókázni támad a kedve és elindul a belváros felé. Nincs ilyen. Az megy és az megy kocsival akinek dolga van, és nem tudja máshogy megoldani.
Úgyhogy, gazdagrétiként ha nekem meg kell látogatnom a nagyit Csepelen akkor most állok a dugóban és szívok. Ha van híd, akkor megkönnyítik az életemet. De attól még nem fogom napi háromszor meglátogatni.

A tömegközlekedéshez pedig tömeg kell. Akkor van értelme. Meg kéne érteni, hogy egy 2 milliós város külső kerületei akkora terület, hogy nem lehet mindent tömegközlekedéssel megoldani. Én a kerület határáig 4 km busszal és villamossal háromnegyed óra alatt jutottam el egyszer dél körül. Így is üresek voltak a járatok, értelmetlen ezt sűríteni. Autóval meg 3 perc.

kárárámaispj 2021.01.15. 16:55:01

@Almandin:
"A fő ok azonban a presztízs."
Ekkora marhaságot... Mert hatalmas presztízs így 2021ben az autó, mi? :D:D:

" Ma sok középosztálybeli azt hiszi, csórónak tűnne kocsi nélkül, ezért vesz még akkor is, ha pl. neki nem szükséges, vagy nem szeret vezetni, nem autómániás, stb. "
Ezt meg úgy kitaláltad. Persze, azért veszi, hogy odaálljon mellé az utcán ugye? Vagy mutogatja a törzskönyvet? Vagy mégis mit csinál és ki előtt?

"Az elmúlt 20 évben megsokszorozódott az autósok száma M.o-n. "
Igen, mert jobban élünk, és megengedhetik maguknak az emberek. Az egyik legalapabb közgazdasági tétel, hogy a fogyasztó azt veszi meg, amire szüksége van. Meglehetősen sikertelen üzleti modell mondjuk Bp-n elkezdeni szörfdeszkát árulni...
"Ha pl. csak annyian autóznának, mint 30 éve, akkor elég lenne a mostani úthálózat."
Az biztos. Igaz, hogy akkor évente egyszer találkozott a család, meg mondjuk senkinek nem jutott eszébe elmenni a horvát tengerre.

laci_52 2021.01.15. 17:04:12

Hát persze hogy kell ez a híd! Az M0-híd és a Rákóczi-híd forgalma egyaránt hatalmas, ráadásul messze vannak egymástól. Innentől biztos, hogy forgalmas lesz a közéjük épülő új híd is.

bozon 2021.01.15. 17:39:59

@kárárámaispj: nem mondtam, hogy az autós végtelen idővel lesi, hogy hova autózhat. Pont azt mondtam, hogy az értékes idejében arra autózik, amerre lehet, és amerre érdemes (-nek tűnik). Ha éppen Csepelen adódik pár jó célpont, elmegy oda, ha nem, nem.

bozon 2021.01.15. 17:41:45

@kárárámaispj: ja, és a tömegközlekedés. A periférián sokszor érdemes kihasználatlanul is járatni, mert ha nem, a törzshálózatról elkezdenek eltűnni a perifériáról jövők. Igen, azért, mert a tömegközlekedéssel nagyon könnyű rossz minőséget adni. (Ez amúgy kemény kicseszés azokkal, akik valamiért egyáltalán nem autózhatnak.)

AlexAston 2021.01.15. 20:43:17

Ezzel az egésszel az a baj, hogy a Határ út felé gyorsforgalmi jellegű út épül, ami nagyon nem kéne.
Ez az egész arról szól, hogy a lebontott vegyi művek területén épülő lakótelep jobban eladhato legyen, meg legyen gyorsforgalmi út a reptérről az olimpiai parkba. A többi csak félre magyarázás. A lakók meg le vannak sz@rva.

hebebe 2021.01.15. 21:10:31

Politikailag motivált poszt.Gyakorlatilag minden ingatlan fejlesztésre megpróbálják ráhúzni az ellenzéki poszterek a NER lepedőt.Az egyszeri ember viszont aki állt már végig giga dugót a Galvani úton, az szerencsére józan ésszel gondolkodik,és látja hogy csúcsforgalomban feljutni a Rákóczi hídig kínszenvedés,főleg úgy hogy az első lehajtónál(Soroksári) az autók 25-30 % -a lehajt a hídról.

eßemfaßom meg áll 2021.01.15. 21:16:21

@Almandin: tippelek: vagy nincs jogsid sem, vagy van autód de neked természetesen okkal, mert szükséged van rá fontos dolgok miatt, nem úgy mint azoknak akiknek csak "presztizs."

bozon 2021.01.15. 21:17:34

@hebebe: sajnos, ezen a NER-lepedón olyan sokat erőlködni mostanában már nem kell, de itt egyébként a hidak sorrendjéről volt szó -- tehát senki nem akarja magát a plusz hidat elvenni.

A hozzávezető utak kapacitása megint egy másik kérdés: ha simán szélesítesz, az eredmény szélesebb gigadugó lesz, több elégedetlen emberrel. Tehát arra se lesz ez igazán megoldás. De majd a második részben...

Bafana 2021.01.15. 22:01:46

@bozon: Az M8 kb. 100 Km-re kerülné el Bp.-et. Szolnoktól Komáromig menne, Dunaújvárosnál megvan a híd is.

necrophil collins 2021.01.16. 00:24:13

@Arcade Macho: jaja, brendel tombol. Mi lett a brendel mátyás viselt dolgaival?

kúrórudi 2021.01.16. 00:32:10

@hasdrubal_barcas_44: Hű... Fidesz robot vagy-e?

Költői a kérdés...a 100-szor bemásolt propaganda fröcsögésed egyértelművé teszi a választ.

bozon 2021.01.16. 02:15:14

@kúrórudi: Vérig sérted, vigyázz! :) Egy antifidesz troll, akinél úgy kihúztam a gyufát, hogy már a NER-t kritizáló posztokat is rombolja. Pedig, ha visszavenne, legalább egy példányban itt maradna a véleménye.

Nylul 2021.01.16. 05:12:23

@kárárámaispj: Csepelen lakok. Van néhány kedvenc éttermem a XI-ben. Többször is előfordult már, hogy csak úgy spontán meglátogattam volna valamelyiket, ám amikor a google maps kiírta, hogy 30+ perc az út, inkább hagytam a francba. 15 perc körül simán nekiindulok. Van a XI-ben egy lőtér és egy személyi edző is, ahová csak azért nem járok, mert a faszomnak sincs kedve kavirnyázni a IX-en keresztül.

Én tuti, hogy kb. napi szinten használnám a mutatványt úgy, hogy per pill kb havonta egyszer járok a XI-ben. Persze lehet, hogy ezzel egyedül én vagyok így egész Csepelen. Illetve biztosan nem, az egyik barátom rendszeresen látogat 'jólányokat', és utál/fél vezetni. Így a IX-en kívül szinte sehová sem megy. Viszont állandóan sír, hogy a XI-ben milyen 'játszóházak' vannak. Na neki ez a híd kapu lenne a mennyországba.
Szóval már ketten vagyunk.

Jahh, ez nyilván a bubópestisen kívüli állapotokra vonatkozik.

DFK 2021.01.16. 07:07:52

@Almandin: na itt a tévedés. Nem presztizsből autóznak. Hanem mert a tömegközlekedéssel nem jatékony elérni a céljukat.

DFK 2021.01.16. 07:14:41

@bozon: aztán meg pislogtok, hogy egy csomó szolgáltatás ára felmegy. Mert annyira a saját kis méregzöld buborékotokban éltek, hogy el se hiszitek, hogy nem hobbiból autóznak az emberek.

DFK 2021.01.16. 07:27:22

Na, akkor toljátok az alternatívát a következő helyzetre. Reggel fél nyolctól 9, max fél tízig Csepel Kertváros - Mester utca Sztk - Kálvária tér - Szinyei Merse utca - Csepel Kertváros útvonalra. De az út ideje nem lehet több 2 óránál. Ugyanis munkadarabok szállításáról van szó. Korábban nem lehet átadni/átvenni. Ha később ér vissza, akkor délben üljön a dolgozó a munkához? Szóval szigorúan ebben az időben ennyi idő alatt legyen az alternatíva. És télen-nyáron, esőben, fagyban, hóban működjön.

gigabursch 2021.01.16. 08:59:44

Hogy Ön Fleischer Tamást nagyra becsüli-e, az az Ön dolga.
Ahogy íz zlés nevita tárgya, úgy az egyéni vélemény a nagyrabecsülésről sem.

Ellenben szerintem meg az, aki nem látja át, hogy városszerkezeti, közlekedés intenzitásbeli és logisztikai szempontok mellett a környezetterhelés és az egyéb terhelések csökkentésének megfelelő módja a megfelelő közlekedési főágak kialakítása - nos az minimum amatőr.
De ha viszont önmagát profinak tartja - akkor viszont a véleményem már az, hogy károsító.

Erre a hídra alsó hangon 40(!) éve szükség van.
Pontosan úgy, ahogy csak a Dunán a már épülőkön felül Nyergesújfalu, Szob, Vác, Aqunicum, Budafok - Dél-Csepel, Paks, Mohács.
Persze ennyi mindent egyszerre nem lehet megvalósítani. De ettől még szükség van rá.
Pontosan a vízfej feloldása és a vidékfejlesztés érdekében.
(Tanulságos példa, hogy egy kompvállalkozó, hogyan tett meg mindent az északi M0 híd ellen, vagy épp a hogyan tesz meg mindent a váci híd ellen. - Csak az egyéni érdek...)

Viszont azt még egy svábbogár is belátja, hogy a belvárosi autópályaként elhíresült Rákóczi út tehermentesítésének kulcsa épp a Galvani híd.

Nem kéne az észérveket politikai konzervdobozba zárni és előadni a hülyét. Az én szemember mindenki, aki épp a Galvani-hidat akadályozza márpedig ebbe a körbe tartozik.

gigabursch 2021.01.16. 09:00:30

Ja igen!

Tisztességes blogger ezt a minden blogot szétromboló Brendelt gyökerestül kitépi és száműzi. Örökre!

gigabursch 2021.01.16. 09:07:27

@bozon: @gigabursch:
Uhhhh, látom már kénytelen vagy túlórázni emiatt a retek miatt.

bozon 2021.01.16. 09:08:06

@DFK: semmi gond nincs azzal, hogy egyes dolgok, szolgáltatások ára az útdíj hatására emelkedik. Ha pl. az adott útvonalon munkadarabokat kell szállítani, akkor a szállító még örül is, hogy ha mondjuk a százezer forintos cuccai után kifizetett ezer forintnyi útdíjat, akkor rongyos 1% emelkedésért két óra helyett fél óra alatt végzett, és még normálisabban is tudja tervezni a napját.

Öööö, lehet, hogy például ez a folyamat az útdíj hatására még olcsóbb is lesz?

gigabursch 2021.01.16. 09:11:01

@Almandin:
Ezzel a presztízzsel nagyon mellélőttél.
Kényszerből és önműködésből autóznak az emberek.

Ami meg a gépkocsik átlag életkorát jelenti.
Addig, amíg ideheza csak öregekre van pénz és jóval kevesebb megy kohóba, mint amennyit még felvesz a piac (nálunk falun, csak a munkaköröm miatt van egy futkosós pici Wagyonőr, egy nagy családi és egy terepjáró - és egyik sem helyettesíthető a másikkal), addig persze, hogy romlani fog az autók átlagéletkora.

bozon 2021.01.16. 09:13:24

@gigabursch: persze, a város minden egyes négyzetcentiméterét már le kellett volna aszfaltozni legalább 40 éve ahhoz, hogy a forgalom elférjen.

Vagy mégsem?

A Rákóczi út zöldítése nagyszerű cél, csak ha kritikátlanul állunk a nagyprojektekhez, akkor pont megint hagyjuk, hogy elmismásolja a politika. Épült már pár híd, ami a belváros tehermentesítésének kulcsa volt, aztán a belváros mégse tehermentesült.

Nem túlórázom, hanem éjjel is dolgozom, de ha elmondod, hogy hogyan lehet gyökerestül előre kitépni ennek az okos embernek az újabb és újabb fikanickjeit, akkor szó nélkül alkalmazom a módszert. :)

bozon 2021.01.16. 09:17:16

@gigabursch: nyilván nem mindenki presztízsból autózik, de azért sokan mégis. Ezt kell kiszelektálni példul DFK munkadarabjainak az útjából. A munkadarabok simán megérnek 200 vagy 1000 vagy mittudoménmennyi forintnyi útdíjat, a ma reggeli presztízs nem.

Ja, és nézd meg a második részt, mert fent van. :)

kárárámaispj 2021.01.16. 09:22:28

@bozon: "Pont azt mondtam, hogy az értékes idejében arra autózik, amerre lehet, és amerre érdemes (-nek tűnik). Ha éppen Csepelen adódik pár jó célpont, elmegy oda, ha nem, nem."
Mondom, hogy fordítva látod a világot. Ha Csepelen lakik a nagymamája, akkor Csepelre fog menni, ha a dugóban ül 4 órát akkor is, meg ha híd vezet a házáig. Ha meg Óbudán, akkor nem fog Csepelre menni.
Esetleg kéne kampányt kezdened, hogy robbantsák fel az összes hidat, aztán akkor nem megy senki sehova, és megvalósul a sétáló Budapestetek. Mindenki sétálgat a saját háza körül és kész.

A periférián a reggeli meg az esti csűcs után mindig kihasználatlanok a járatok. Ha sűríted akkor még kihasználatlanabbak lesznek.

bozon 2021.01.16. 09:36:26

@kárárámaispj: akinek Csepelen lakik a nagymamája, az ma is odamegy. Akinek meg nem, az csak ezután. Ha úgy tetszik, két szegmense van ennek a piacnak. Semelyiket sem tagadtam soha.

gigabursch 2021.01.16. 10:05:35

@bozon:

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll a saját blogján ezt pontosan levezeti.
(blog.hu/user/1117506)
matyimentes.blog.hu/

Remélem tudtam segíteni.
Ha nem megy valami, írj neki priviben. Segít. Segített már több embernek is néhány itt jelen lévő ipari tahó miatt.
Mert nem az a kérdés, hogy épp ki milyen nézeteket vall, hanem az, hogy értelmes vitát lehessen folytatni.
De ezek a férgek sajnos mindent elölnek.

bozon 2021.01.16. 10:14:13

@gigabursch: köszi, akkor várom. :)

gigabursch 2021.01.16. 10:20:18

@bozon:
Persze ez a minden négyzetméteres megközelítés is egy végpont...
:-)
Ám nyilvánvalóan csak "jól hangzik".

Ahogy fentebb is előkerült és én is utaltam rá.
A szgk és a közösségi közlekedés jelenléte és aránya sok összetevős mutatvány.
Ennek egyik fő szegmense az, hogy van-e közösségi közlekedés és az mennyire hatékony.
Meggyőződésem, hogy kellő embertömegnél és -sűrűségnél lehet és érdemes vele foglalkozni.
Viszont akkor kell is. Az alatt viszont az ember kénytelen szgk/tgk irányba terelődni.
Ugyanakkor az emberiség igénye a helyváltoztatásra felemelkedése óta (szerintem néhány millió éve) megvan.
Ez a jelenben azt jelenti, hogy a mai szgk tömeg lett volna jelen 40 éve, ha nem a dicső cuculizmus totális hiánygazdálkodása irányította volna a világot. Alighanem a kellő infrastrukúra is combosabb lenne ma.
Nyilván én örülnék legjobban, ha működne a Heroes III kedvenc varázslataiból a dimenzió kapu meg a town portal varázslat, de sajnos(?) még nem tartunk itt.
A régi hajós mondás nem csak hajókra igaz (Navigare necesse est, vivere non necesse est - hajózni kötelező, élni nem), hanem minden közlekedésre.
Hidd el, én is örülnék Budapest vonatkozásában, ha végre a Szentenderi és a Békásmegyei HÉV összeérne, ha a 3-as metró Ferihegytől Rákospalota-Újpest vasútmegállóig érne és a Kisföldalatti át tudna menni a Duna alatt és elérné a Krisztina körút felől Fogaskerekűt, stb.
Mert ezekkel valóban érdemben lehetne csökkenteni a szgk terhelést (is).
Épp ezért fontos, hogy Dél-Buda és Csepel Dél-Pesttel normális összeköttetés(eke)t kapjon.
Nálam nem az a vita tárgya, hogy legyen-e, hanem az - és ez inkább igény -, hogy jól legyen a tömegközlekedés rászervezve.
A kérdés költői: Mi került 50 évbe a Budai fonódón?
Értelemszerűen ezt nem kéne megvárni az érintett városrészek közlekedésének nem irányított fejlesztésével, hanem előre kell menni.

Mert ezzel és csakis ezzel lehet pl. a ténylegesen belvárosi autópályát fel- vagy kiszabadítani. A budai oldalon is.

bozon 2021.01.16. 10:39:49

@gigabursch: ja. :)

Viszont látszik, hogy azok a városok, ahol volt pénz mondjuk 40 évvel ezelőtt a mai budapesti autótömegre és az ezeket kiszolgáló infrastruktúrára, azok sem jártak jól. Tehát a tömegközlekedés és az autózás közti munkamegosztás belső határa tök máshol van, mint ami felé ma Budapesten haladunk.

Most éppen olyan posztokat teszünk ide, amelyekből kiolvasható, hogy a magát zöldnek mondó, de pénztelen Főváros mit csináljon a jó cél érdekében, illetve a pénzzel ellátott kormány hogyan költse el azt a pénzt a maximális hatékonysággal. Nem engedhetjük meg, hogy ennél rosszabbul csináljuk, hiszen itt van ez a végtelen számú hiányosság és probléma.

kárárámaispj 2021.01.16. 11:51:08

@gigabursch: "én is örülnék Budapest vonatkozásában, ha végre a Szentenderi és a Békásmegyei HÉV összeérne"
Mi értelme? Komolyan kérdezem.

csakeztengedte 2021.01.16. 12:27:15

Jaja, biztos a tudjukkiknek épül...
És a végén csak a szíriusziak használhatják majd.
Biztos. Összesküvés.

bozon 2021.01.16. 12:36:11

@kárárámaispj: a szentendrei és a békásmegyeri hév most is összeér. :)

Nyilván a szentendrei és a déli hévek összekötéséről lenne szó. Ennek az az értelme, hogy az Óbuda--Nyugati pu.--belváros--Ferencváros--Pesterzsébet és ami mögötte van / --Csepel vonalon minden egyes szakaszon javuljon a közlekedés.

Ez óriási hálózati hiányosságokat orvosol, a két legfontosabb, hogy
-- a déli hévek ma a semmibe érkeznek,
-- a szentendreiről a nép jól látható része ma is átszáll az 1-es villamosra, majd ott a 3-as metróra.

Persze, mindezt egy fenntartható városstratégiában össze kell vetni az egész árával és megvalósíthatósági távlatával.

bozon 2021.01.16. 12:38:27

@csakeztengedte: nem összeesküvés, hanem közgazdaságtan. A szíriusziak is használhatják majd a hidat, ha a Szíriuszról jőve nekik kifejezetten jól jön, de a keletkező szíriuszi telekár-emelkedés a szíriuszi ingatlanosokhoz viszi azt a hasznot is. Lehet, hogy a NER-es haveroknak a szíruszt is ki kellett volna játszani időben?

Zus 2021.01.16. 13:02:07

@gigabursch: igaz, hogy nem tarozik ide, de ha már szó esett a fonódó villamosokról...

1964-ben budapesten a villamos hálózat mértke kábé 400 km volt, amivel Európában az elsők között voltunk. 1968-ig rengeteg fonódó villamosvonal volt. Aztán jött egy idióta közlekedési koncepció és Budapest villamosvonalait elkezdték pusztítani. Hajrá buszok ! Hát számtalan még ma is meglevő villamos viszonylatot vissza lehetne állítani relatíve olcsón ! 67-es villamos: Keleti-Mexikó út-Erzsébet kirányné... még megvan a vágányok nagy része. 44-es villamos: Keleti-Bosnyák hurokvágány (és még tovább Palotára is), és így tovább. Akkor ki lehetne dobni egy csomó buszt, lehetne útdíjakat szedni, a város belső részeiből a célforgalom kivételével ki lehetne dobni az autósokat is, stb.

Amúgy meg, olyan helyen lakom, ahol a környezetemben számtalan ember presztízsből autózik. A lakása/háza lepusztult, de előtte ott van két-három hiteles/lízinges nagy kocsi (nem kis Suzukik !) ÉS mindet használják napi szinten ! Úgyhogy, kurvára megy a rongyrázás, ahogy a magyaroknál ez az elmúlt években divat lett (vegyünk egy nagy lapos tévét, mert a szomszédnak is van, de nagyobb képernyőset vegyünk... vagy a banki hitelesek: van 5-6 hitelük, amiből egyet, ha tudnak fizetni, de nekik kell még több dolog, nosza vegyünk fel rá megint egy hitelt, aztán meg ha bedőlnek, akkor a fészbúkon, meg a tévé kamerák előtt vergődnek, hogy dehát miért ? <- és itt NEM a gazember bankok hiteleire, meg az uzsorás P......t, meg C.....s, meg hasonlókra gondolok ! Azok is szaralakok.)

Úgyhogy, a rongyrázós autósok dögivel vannak ebben az országban és ezt semmilyen tömegközlekedési fejlesztéssel nem lehet kompenzálni. És miért ? Mert az itteni ember az ilyen: neki jogai vannak ! Kötelessége meg egy szál se !

Kelly és a szexi dög 2021.01.16. 13:17:32

Az új 10-es úttal mi van? Már van 20 éve készen kellene lennie...

kárárámaispj 2021.01.16. 13:22:24

@bozon:
"akinek Csepelen lakik a nagymamája, az ma is odamegy. Akinek meg nem, az csak ezután. Ha úgy tetszik, két szegmense van ennek a piacnak. Semelyiket sem tagadtam soha."
Tehát szerinted én, akinek eddig soha az életben nem volt dolgom Csepelen, ha lesz híd, akkor megyek. És ezt azzal támasztod alá, hogy ezt gondolod. Akkor mondjuk magyarázd el, hogy az M6 autópálya miért csontüres állandóan, pedig a te logikád szerint ott az út, tehát hirtelen mindenki menne Pécsre.
Persze, kitalálhatod, hogy ott a híd, ezért a csepeli inkább átmegy a budafoki tescóba mert az mondjuk a híddal közelebb lesz a lakásához mint a szigethalmi. Viszont csak abban az esetben fog oda átmenni, ha az közelebb van, és ezzel megint csak csökkenti a szennyezést.

bozon 2021.01.16. 13:24:04

@Zus: ehhez képest a Rákóczi úti villamost éppen mostanában lehetetleníti el végleg a városvezetés. Erről is volt poszt mostanában.

kárárámaispj 2021.01.16. 13:24:44

@Zus:
És te ott élsz a csomagtartójában, hogy tudjad, hogy hány kilót visz napi szinten akárhova, vagy hány kilométert tesz meg a városban összevissza?

bozon 2021.01.16. 13:25:23

@Kelly és a szexi dög: a 10-es út, ha már egyszer nem épül, kiváló alkalmat adott volna arra, hogy helyzetbe hozzuk a tömegközlekedést. Aztán a vasútvonalon is olyan töketlenkedés és túlárazás indult, hogy azt tanítani kellene.

gigabursch 2021.01.16. 13:30:26

@kárárámaispj:
Öööö, ahogy azt már @bozon: megírta, roppant szórakoztatóan elírtam. A Csepeli/Ráckevei HÉV-et akartam írni összekötve a Békásmegyeri/Szentendrei HÉV-vel :-/

Gyakorlatilag azért jó, mert É-D irányban elég tekintélyes mértékben összekötné a várost.
Önmagában véve ez is mehet fonódó üzemmóddal (pl. MÜPA és Margit-híd végállomásokkal ami a köztes és legsűrűbb forgalmat könnyen felvenné és elosztaná.
Gépkocsizás szempontjából: Jelentős P+R kapacitással pont a rakpartok totális-brutális forgalmát tudná részben elapasztani. (A másik az M0 ÉNY-i szektora lenne, amire 10 éve is azt mondták a NIF-nél, hogy 30 éves távlat. Lehet, hogy rokona a jól működő fúziós erőműnek? :-) )
A viccet félretéve: Ekkora méretű, lakosságú és népességű (mert ugyebár nappal Budapest felmehet akár 3,5 m népességűre is) igényli a jó tömegközlekedést.

@Zus:
Köszönöm a fonodós hsz-t. Ez elég sok eddigi ismerethiányomat rendezte.
A másik felével nem tudok mit kezdeni. Nem azzal, amit leírtál, hanem azzal, amire/akikre vontkozik.
Nekem a fent említett három autó együttes piaci értéke nem éri el a 2,5 m Ft-ot, a használati értékük viszont ettől messze magasabb.
Értelemszerűen sem a kötelezőim, sem a gépjárműadóim nem egy elviselhetetlen összegek.

Budapesten - ha meg épp ott járok -, miután leraktam a kocsit a 24/72/168 órás jegyek meg nagyszerűen kiszolgálnak.
Kivéve a Hungexpót, mert az valami gyalázat tömegközlekedés szempontjából. Leglább a vasút megállna ott rendezvények idején... De még az sem.

kárárámaispj 2021.01.16. 13:31:08

@bozon: Igen. A metró fölé kellene villamost építeni. Persze úgy, hogy a legfontosabb K-Ny útvonalat csinálják egy sávosra... Mondom, szerintem robbantsátok fel a hidakat, aztán maradjon mindenki otthon. Nem kell itt mászkálni senkinek.

bozon 2021.01.16. 13:32:11

@kárárámaispj: a tecsós példa jó; jó, hogy írod. Viszont nemcsak a budatétényi kontra szigethalmi tecsó vonatkozásában érvényes, hanem például úgy is, hogy akinek eddig mindkettő távol volt, de most a budatétényi (vagy az albertfalvai Auchan) az ingerküszöbnél közelebb lesz, a helyi boltok helyett megy Budatétényre. Vagy ha valami Szigethalmon nem kapható, vagy ott éppen zárva van a bolt (csak példa, nem t'om, konkrétan hogy van a nyitvatartás), akkor ahelyett, hogy várna a következő heti bevásárlásig, átruccan Budatétényre is. Adódhatnak bőven olyan lehetőségek is, amelyeket ma könnyebb Csepelről a Nagykörúton elintézni tömegközlekedéssel (már ha jár a hév), de később Budafokon autóval egyszerűbb lesz. Erre _legalább_ a jó villamoskapcsolatokkal rá kellene menni.

gigabursch 2021.01.16. 13:39:26

@Kelly és a szexi dög:
Addig, amíg az M0 ÉNY-i szektoráról nincs végleges döntés, a 10-es út bárminemű fejlesztése alvó fázisba került.

bozon 2021.01.16. 13:41:37

@kárárámaispj: nem, mászkáljon az, aki autóval eljut a célpontjához! Azok, akik már bedugulnak, azok, akik tömegközlekednének, és azok, akiknek szimplán tüdejük van, dögöljenek meg!

Miután a városi mobilitási igények közúttal kiszolgálhatatlanok, egyértelmű, hogy a tömegközlekedést kell előtérbe helyezni. Az adjon mindenkinek lehetséges eljutást, az autózás pedig maradjon meg feláras szolgáltatásként azoknak, akiknek tényleg kell a minőségi tömegközlekedés mellett is. Ezt csak így lehet.

kárárámaispj 2021.01.16. 13:42:00

@gigabursch: Én értettem, hogy mire gondoltál.

"Gyakorlatilag azért jó, mert É-D irányban elég tekintélyes mértékben összekötné a várost."
Erre vonatkozott a kérdésem, hogy mi értelme? Gondolod, hogy a békásiak tömegei akarnak lejutni soroksárra naponta?

"Önmagában véve ez is mehet fonódó üzemmóddal (pl. MÜPA és Margit-híd végállomásokkal ami a köztes és legsűrűbb forgalmat könnyen felvenné és elosztaná."
Azért van a 4-6 villamos. Percenként. Ami azért jó, mert nem a Duna alatt megy, mint az összekötött HÉV, hanem végig a városon. A Dunaparton jellemzően senkinek semmi dolga nincs.

"Gépkocsizás szempontjából: Jelentős P+R kapacitással pont a rakpartok totális-brutális forgalmát tudná részben elapasztani."
Ez megint csak azt feltételezné, hogy mindenkinek Óbuda és Soroksár a végállomása. Gyakorlatilag pedig azért mennek arra, mert nincs más É-Di út. Főleg Budán nincs.

gigabursch 2021.01.16. 13:47:57

@kárárámaispj:
OK, úgy érzem, hogy világosan leírtam, amit gondoltam. Kerek egészként.
Ha csak a felét citálod elő, akkor nem is fogod az egészet érteni.

kárárámaispj 2021.01.16. 13:53:18

@bozon: Na, akkor
Ha én el akarok menni a Duna Arénába, mert úszni szeretnék vasárnap délután. Nekem kell gyalogolnom 600 métert, várnom a fél óránként járó buszra ( üres, mert senki nem mászkál vasárnap) átszállni egy metróra, majd átszállni a másikra (ezeken azért vannak emberek, ha nincsenek is tele vasárnap) majd a leszállásnál megint gyalogolni 500 métert. Ez úgy laza másfél órás utazás, majd vissza is.
Autóval meg összesen egy óra.
Tehát akkor mikor élhető a város, tessék mondani. Ha hozzáférek a szolgáltatásokhoz, vagy ott rohadjak meg ahol vagyok, de azért az adót fizessem be??
Vagy attól lesz környezetbarát a város, ha üres buszok sűrűbben pöfögnek vasárnap?

arthurthedent 2021.01.16. 13:57:06

@eßemfaßom meg áll: "nem úgy mint azoknak akiknek csak "presztizs.""

Szerintem a cipő is preztízs. Egy csomó embernek nincs rá szüksége, mert rongyokba is tekerhetné a lábát meg nyáron járhatna mezítláb is. Legalább 100 ezer éven keresztül megvolt az emberiség cipő nélkül is... :D

Zus 2021.01.16. 14:05:59

Akiket én látok, egyik sem visz semmit se a csomagtartójában, hacsak nem oda dugja a gyerekeit arra az 500 méternyi útra, amíg a sulihoz elérnek. Úgyhogy, lazíts egy kicsit. Nem melósokról beszélek, hanem nyakkendősökről, meg informatikusnak látszó figurákról, meg olyanokról, akik valami irodistának látszódva, oldalukon egy notebook táskával beszállnak a kocsijukba és elhajtanak. Nem visznek azok semmit sehova. Csak egy szál magukat és kész. De ha szólsz nekik, hogy "hé, gyűjts össze pár olyan arcot a kocsidba, akik egy irányba mennek, hogy mégse egyedül ücsörögj a kocsidban", akkor neki a legnagyobb az arca, hogy kopjál le róla. Másfelől meg, javaslom, hogy egy-két reggel nézz szét a pl. a Szentendrei úton és figyeld az ott beáramló autókat. Vajon mennyinél látsz egy embert a kocsiban ? Ja és persze, akik egyedül autóznak, azok mind szállítanak az autójukban építőanyagot, meg munkadarabokat, mi ? Dacia Dusterekben, meg X5-ös BMW-kben, meg hasonlókban.

kárárámaispj 2021.01.16. 14:07:11

@gigabursch: Miért? Nem az az egész, hogy Duna alatt vagy mellett kössük össze a Borárost a Batthyányival?
Most annak akkor lenne értelme, ha a 3. kerületből mindenki délpestre akarna eljutni meg fordítva. Egyébként meg nem sok. Akinek meg a belvárosban van dolga az pont nem ér semmit azzal, hogy a Duna valamelyik partján leszáll. Egyébként emlékeim alapján mindkét oldalt jár villamos, a kettes pl. kellemes városnéző járat, sosincs tele. A föld alatti metró tele lenne?

Zus 2021.01.16. 14:08:03

Akiket én látok, egyik sem visz semmit se a csomagtartójában, hacsak nem oda dugja a gyerekeit arra az 500 méternyi útra, amíg a sulihoz elérnek. Úgyhogy, lazíts egy kicsit. Nem melósokról beszélek, hanem nyakkendősökről, meg informatikusnak látszó figurákról, meg olyanokról, akik valami irodistának látszódva, oldalukon egy notebook táskával beszállnak a kocsijukba és elhajtanak. Nem visznek azok semmit sehova. Csak egy szál magukat és kész. De ha szólsz nekik, hogy "hé, gyűjts össze pár olyan arcot a kocsidba, akik egy irányba mennek, hogy mégse egyedül ücsörögj a kocsidban", akkor neki a legnagyobb az arca, hogy kopjál le róla.

Másfelől meg, javaslom, hogy egy-két reggel nézz szét a pl. a Szentendrei úton és figyeld az ott beáramló autókat. Vajon mennyinél látsz egy embert a kocsiban ? Ja és persze, akik egyedül autóznak, azok mind szállítanak az autójukban építőanyagot, meg munkadarabokat, mi ? Dacia Dusterekben, meg X5-ös BMW-kben, meg hasonlókban. Lehet, hogy a te lakókörnyezetedben csak ideális ember lakik, tele kötelességekkel, de az ország nagy részén máshogy működnek a népek.

Zus 2021.01.16. 14:16:17

@bozon: "ehhez képest a Rákóczi úti villamost éppen mostanában lehetetleníti el végleg a városvezetés. Erről is volt poszt mostanában. "

Hát ezt én nem tudom, de nagy marhaság lenne, ha tényleg így lenne ! Pont ott lehetne egy jó kiadós villamosvonalat visszaépíteni. Na és ha a metróval egy irányba halad egy darabon ?! Ki nem sz*rja le ?! Hát mióta az a probléma pont a Rákóczi úttal a környezetszennyezésen kívül, hogy idegenforgalmi szóhasználattal élve: elsivatagosodik ? Vagyis a túristák mennek, oda míg kedvük van, meg a Körútig, de azon túl egyszerűen a Rákóczi úton NINCS élet ! Pedig pont a Rákóczi út volt nagyon sokáig Budapest bevásárló utcája ! Most meg egymást cserélgetik a boltok, a Körúton kívül meg nincsenek is szinte boltok, éttermek.

Másfelől meg: hogy akarnak behajtási korlátozásokat, meg dugódíjat, meg mifenét a Belvárosban, ha a célforgalmon kívül nem tiltanak ki mindent ? Pont a villamos lenne az, ami segítségével meg lehetne oldani a Belváros "kiürítését" átmenő forgalmi értelemben. Na meg pár új, a forgalom szerkezetét figyelembe vevő új híd építésével. A BKV meg visszavehetné azt, amit 1995-ben barom fejjel kidobott: a villamos vonalakon történő teherszállítást. Ezzel még tán plusz pénzekhez is juthatna.

kárárámaispj 2021.01.16. 14:17:30

@Zus: Na, gratulálok, a világ leghülyébb érvelését bírtad hozni. :D:D:
Szóval mesélj az autón kívül mi is az az eszköz amivel tudsz közlekedni nem borulsz el és mondjuk nem ázol-fázol?
Hatalmas hülyeség ez a szedj össze még 3 embert. Mert? Mennyi esélye van hogy a 3 ember pont abban az időben, pont ugyanoda megy mint te? Ja, meg akkor is jön haza?
Egyébként minden más jármű is csak akkor indul el, ha tele van? Vagy így csak az autóknak kéne mindig fullon lenni?
Arról meg mit is tudsz, hogy napközben az informatikus arcnak hány helyre kell elmennie, ami kocsival 10 perc, tömegközlekedve meg 45? Meg a gyerek kirakása után merre megy?
Annyira meg ne legyél hülye, hogy csak és kizárólag építőanyag legyen az amit szállíthatnak. Bár, ha komolyan azt írod, hogy Dacia Dustert presztizsből vesz valaki, akkor félek, hogy vagy annyira...

kárárámaispj 2021.01.16. 14:22:49

@Zus:
Ez érdekes. Mesélnél többet ezekről a teherszállító villamosokról? Merre jártak? Hogy működtek?
Csak mert Bp-n lakom születésem óta, és ilyet nem láttam még soha.
Egyébként megint ugyanaz a hülyeség. A Rákóczin nem a Keletitől mennek a népek a Dunapartig, hanem tovább. Mondjuk Cinkotáról a MOM parkhoz. Vagy Budaőrsről a keletihez. Mit ér, ha teszel oda egy villamost 2 km-en?
Vagy menjenek körbe a nulláson, mi?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.01.16. 14:27:27

@bozon: Ha meghívsz moderátornak én kiirtom. Amelyik blogon moderátor vagyok oda már nem jár. Mivel nagy tengerentúli cégek rendszereit felügyelem, rendszeresen gép mellet vagyok és többnyire semmi dolgom.
Így tudsz meghívni:
setalobudapest2019.blog.hu/admin/settings/user itt megadod az email címem popocatepetl@freemail.hu és azzal meghívsz. Senkit és semmit nem moderálok, csak Brendel Mátyást irtom ki.

Zus 2021.01.16. 14:31:23

@kárárámaispj: na mi van baromarcú, találva érzed magad ? Szar dolog lehet, ha-ha. Nem zavar az a mérhetetlen sötétség a fejedben ?

Amúgy, engem ne kóstolgass kis pöcs. Az írásaidból kiviláglik, hogy egyetlen ép ésszel megfogalmazott érvet sem tudtál eddig felhozni semmire, hanem mindenkivel csak trollkodtál, meg gorombáskodtál. Te akarod megmondani azt, hogy kinek a véleménye a tuti ? Hát ki vagy te kicsi NER-huszár, valami fideszes bértollnok ? Vegyél már vissza az arcodból és vegyél példát a többi hozzászólóról. Egyiknek sem kötelessége egyetérteni a másikkal, mégis kulturáltan tudják intézni a vitáikat. Nyugodtan olvass vissza kimondhatatlan nevű kis barátom: egyedül a te hangvételed egy tahó hangvétele. De látom, hogy a nick neved azért az, ami, mert már annyi helyről kivágtak a stílusod miatt, hogy ez így a legegyszerűbb neked. Tehát, ha innen is repülnél, akkor egy újabb, hasonlóan tartalmas és veretes nickkel majd visszapofátlankodsz. Gondolom, hogy erről szól az egész életed is. Úgyhogy, a kisebbségi komplexusaid ne rajtam éld ki ! Pá-pá. Vitatkozz kulturáltan, már ha tudod, hogy az mit is jelent pontosan, ha-ha. :-) Amúgy, szövegértésből fel lehettél mentve a suliban, mert nem érted a mögöttes tartalmakat.

Ami meg a városon belüli, villamos vonalakon történt teherszállítást illeti, bátran nyomozz utána neten. Tudod, a gugli a barátod. Magyarázzon neked a radai.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.01.16. 14:32:30

@bozon: De te is kibaszhatsz vele. Kedvenc szavait letiltod. És amikor újat fogalmaz, akkor letiltasz valamilyen átlagos szót. De ehhez persze résen kell lenned. Én megteszem helyetted, mert utálom ezt a faszt.

Ménár Atya 2021.01.16. 14:36:30

A Galvani híd egy gyors és jó megoldás.
Főleg, ha az egérút forgalmát is meggyorsítanák valahogy.
Az M7 reggeli dugóin biztos sokat segít majd.
Albertfalva majd később.
Ez szerintem levezet rengeteg autót,amik most feleslegesen mennek a Rákóczi és Erzsébet híd felé.
Majd meglátjuk.
Igazából minél előbb kellene, bármilyen megoldás jó,mert segít a meglévő helyzeten az biztos.

Ménár Atya 2021.01.16. 14:41:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Szerintem az Indextől kérj felügyeleti jogot Fitymatyi ellen.
Ez az ember tényleg elmebajos.
Mondjuk bátor ,az tény,mert az idióta nem fél, hogy valami hozzá hasonló megkeresi és leharapja a fejét.
Kíváncsi voltam, hogy mennyire kigyúrt kommandós ezért rákerestem... :D:D
Hát B+ ez egy rajzfilm figura :D:D
youtu.be/tN25SW6hh8I

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.01.16. 14:44:38

@Ménár Atya: Már többen megkeresték ezzel a blog.hu-t. Szarnak rá. Brendel klikket gyárt, őket ez érdekli.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.01.16. 14:45:33

@Ménár Atya: Én is csodálom hogy nem fél. Egyszer valaki nagyon pofán bassza, ha felismeri.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 15:24:25

Igazából az albertfalvai meg a Galvani közé kellene egy hidat építeni, csak a pesti levezetés mindenhol problémás lenne. A ferencvárosi kiserdőt meg hagyni kellene békén, legalább van egy kis zöldterület a környéken. De még ha azon át, vagy a Határ út alatt vezetik is az utat, az Üllőit elérve mi a lófasz lesz torlódáson kívül? Mert onnan tovább nemigen van érdemleges továbbvezető út, és nem is nagyon lehet csinálni (az Üllői befelé ugyan 3 sáv a Hungáriáig, de mindenfelé másfelé 1 sávos, már a mostani forgalomhoz is szűk utak vannak). Vagy lehet csinálni egy remek hidat, mint az M8-asnak Dunaújvárosnál a Dunán át, ami a semmiből a semmibe vezet, mert a híd megvan, csak hozzá vezető út nincs (persze, összeköti az M6-ot meg az 51-es utat, de vicc).

@body_andras:
Kár, hogy mára már a Hungária körút is megtelt, további szélesítésre meg nincs lehetőség (az biztos megvan, hogy fokozatosan szélesítették sávokkal, de azoknak már a tervezéskor hagytak helyet, csak nem építették meg őket).

@Attila Dalia:
Meg a IX.-XIX.-XX. kerület érintett részein lakóknak is. Köztük a ma az egészséges levegője és mediterrán kisvárosias jellege miatt népszerű Wekerlét is tönkreteszi.
Kurvára nem lett ez átgondolva.

@Macropus Rufus:
"Aztán fizetőssé tették a gyűrűt. És máris beállt a Hungária."
Azt azért eléggé kétlem, hogy a kamionoknak nincs éves matricájuk.
Az a személyautós meg, akinek nincs évi 5000 forintja (mostantól 5200), átlagautóval számolva egy harmad tank benzin ára egy éves Pest megyei matricára, ne üljön autóba.
A fizetőssé tétellel (már hogy mekkora faszság) teljesen egyetértek, még úgy is, hogy anélkül is lenne Pest megyei matricám (is), mert mondjuk Hatvanba a fasz se akar 77 kis falun meg a pesti agglomeráción keresztül átvergődni a régi 3-ason, 50-nel, lámpákkal sűrűn tarkítva.
Meg mostantól ugye fizetős az M4 is, szerencsére a teljes hosszon Pest megye, a vége után kezdődik Szolnok megye.

@kárárámaispj:
Ehhez elég lenne egy híd Albertfalváról Csepelre. A pesti oldal nélkül.
Ezt valóban elbaszták még a szocializmusban, hogy a budai oldalt nem kötötték össze Csepellel.

Nem élünk jobban (ez Orbánék hazugsága), csak egyszerűbb autóhoz jutni. Igaz, hogy ezek nagy része 1000 éves roncs, amit az utakra sem lenne szabad engedni. 30 éve még jóval komolyabban vették, hogy mi kaphat forgalmit, a mai autók jó részét az akkori rendőrség helyben kivonná a forgalomból műszakik okok miatt, és jogosan.

@Bafana:
"megoldás az M8-as autópálya lenne"
Bizony.

@bozon:
Az M8-nak elméletileg kb. a Kecskemét-Dunaújváros-Székesfehérvár-Veszprém vonalon kellene megépülnie (legalább, aztán később nyugatra tovább Szentgotthárd, keletre meg az M44-hez kötve Gyula felé).

Baromi sok autót elvinne az M0-ról, mert most ahhoz, hogy eljuss mondjuk Dunaújvárosból Kecskemétre rendes utakon, fel kell jönnöd az M0-is, aztán azon az M5-re. De egy Pécs-Szeged út is horror jelenleg az M6-55 útvonalon.

"Minden deficites."
Amíg némi seggfejjachtoztatásért cserébe 4,5 milliárd/km áron épíheti a jachttulaj cége az autópályákat SÍK terepen, addig az is lesz. Talán majd ha ezek (az egész banda) börtönben lesznek, a vagyonuk meg elkobozva az államkasszában, akkor nem lesz az.

Az útdíj faszság, ahol bevezették, ott sem lett kisebb a forgalom. Nem véletlen, hogy nagyon kevés városban van a világon. Hidd el, amiben pénz van, és Amerikában nem vezetik be, azt nem érdemes, mert sokkal több a kára, mint a haszna.

Nekem nem Csepelen lakik a nagymamám, sőt, most épp senkim nem lakik Csepelen, mégis szoktam időnként kijárni a Királyerdőbe. :-)

@Arcade Macho:
"ott van a sztalinvarosi hid azt pl. mar nem kell megepiteni "
Igen, mert már éve megépítették, és a semmiből a semmibe vezet. De tényleg ott van. És ez kivételesen nem Orbánék sara, hanem Medgyessiéké.

@Almandin:
Mondj egy tömegközlekedési alternatívát, ha mondjuk Kőbánya-Óhegyről szeretnél eljutni a pesterzsébeti jódos-sós gyógyfürdőbe, és az (egy irányban) autós 20 perccel szemben nem 1,5 óra (a járatsűrűséget is figyelembe véve).
És mivel fürdőbe jórészt télen jár(na) az ember, ehhez vedd hozzá a fűtött autó kontra 40 perc fagyoskodás különféle megállókban szempontot. Szerinted az emberek közül 1000-ből hányan melyiket választják, ha módjuk van rá (van autójuk vagy akár autóval rendelkező ismerősük, akit rá tudnak beszélni)?

Budapest tömegközlekedése a tévhitekkel szemben egy kalap szar, ha nem a belvárost tekintjük.

@szekertabor:
Csak hát a Lágymányosinak legalább a pesti oldalon megvolt a folytatása kurva hosszan, a Galvaninak meg nem. Ez jó pár tízmilliárd forint.

@hebebe:
Akkor sem lesz kisebb a dugó.
A NER meg elég sokat lop azért, hogy az értelmesebb emberek (nem rád gondoltam) igyekezzenek ráhúzni azt a lepedőt. Sőt, inkább magukra rántják.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 15:30:38

@gigabursch:
"Rákóczi út tehermentesítésének kulcsa épp a Galvani híd"
Írtál már ennél nagyobb faszságokat is, de ez se kicsi.
Az itteni többi rész most még elviselhető mértékű.

"a mai szgk tömeg lett volna jelen 40 éve, ha nem a dicső cuculizmus totális hiánygazdálkodása irányította volna a világot"
Nem lett volna, a világon mindenhol jelentős mértékben nőtt az autók száma az elmúlt 40 évben, Amerikában is, ahol bármikor autóhoz juthattál, ha akartál, legalábbis amikor kint éltem, már 1000 dollárért lehetett venni használtat, ami egész jó állapotban volt. Most nem tudom, hogy van, de akkoriban a használt autónak nem nagyon volt piaca, ezért ára sem. Válogathattál.

"Navigare necesse est, vivere non necesse est"
Majdnem. De ha nem beszélsz egy nyelvet, azért nem árt utánanézni, hogy mondják pontosan, ha már azon a nyelven akarsz menőzni.

"ha végre a Szentenderi és a Békásmegyei HÉV összeérne"
Bár nem tudom, hogy Szentender és Békás megye merre van, ha utóbbinál nem Békés megyére, hanem Békásmegyerre gondoltál, előbbinél meg Szentendrére, akkor a vágyad már több évtizede teljesült, nemhogy összeér a kettő, de tök ugyanaz a vonal, csak az egyiken tovább megy a vonat.

bozon 2021.01.16. 15:34:20

@kárárámaispj: "Erre vonatkozott a kérdésem, hogy mi értelme? Gondolod, hogy a békásiak tömegei akarnak lejutni soroksárra naponta?"

Az ötös metróval kapcsolatban sose telik el öt perc, és előkerül ez az ingerült kérdés. Nem valószínűbb, hogy Békásmegyerről is és Sorosárról is, meg egy csomó más külvárosból is az emberek simán el akarnak jutni egy valag belvárosi célpontra? Minden vonal azért épül, hogy végállomástól végállomásig utazzanak rajta?

bozon 2021.01.16. 15:36:18

@kárárámaispj: attól élhető a város, ha te és minden más ember el tud jutni ésszerű módon mindenhova, és közben senki sem hal meg ettől.

Jobb tömegközlekedés kellene; ahol meg nem lehetséges, de a kuncsaft mégis ragaszkodik a belvárosi szolgáltatáshoz, fizetni az autós felárat.

bozon 2021.01.16. 15:37:23

@arthurthedent: "szerintem a cipő is presztízs"

Az a helyzet, hogy mindenki cipője elfér a városban, mindenki autója pedig nem.

bozon 2021.01.16. 15:41:14

@kárárámaispj: "A Rákóczin nem a Keletitől mennek a népek a Dunapartig, hanem tovább."

Már felmerült ez a téveszme a Galvani híd villamosa kapcsán is (nem a Gubacsi úttól a Fehérvárihoz mennek az emberek). Ki a frász mondta, hogy az adott szakasz végén meg kell állnia a villamosoknak? A fonódó úgy épült meg, hogy azóta is a Margit híd és a Batthyány tér között jár?

bozon 2021.01.16. 15:45:57

@Zus: Kérem, őrizzük meg a higgadtságunkat! :)

"Ami meg a városon belüli, villamos vonalakon történt teherszállítást illeti, bátran nyomozz utána neten. Tudod, a gugli a barátod."
Egyébként én is nagyon szeretném ezt, de a közforgalmú városi logisztikai rendszerkkel elég szarul állunk. A Sétáló Budapest belekezdene a megszervezésébe, de tekintve, hogy milyen szarul állnak ezek a projektek, nem ígértünk semmit 2019-ben sem.

Szóval, az ötlet jó és szinte biztos, hogy ez lesz a jövő útja, de nagyon nehezen. (Régen egyébként voltak ilyen rendszerek, de nem közforgalmú módon, hanem eseti, irányvonatos teherszállítás volt a villamosvonalakon.)

bozon 2021.01.16. 15:51:26

@Ménár Atya: "A Galvani híd egy gyors és jó megoldás.
Főleg, ha az egérút forgalmát is meggyorsítanák valahogy.
Az M7 reggeli dugóin biztos sokat segít majd."

Ha az Egeret is meggyorsítják, lesz arra kapacitása, hogy a régi és az új hidakat is eltömje. De egy ideig meggyorsul, és ezért mások is próbálkoznak még. Aztán hiába áll majd a mai M1--M7-dugó egy része már beljebb, kint is lesz új.

Ezért kell észnél lenni. (Ez van a második részben.)

Arcade Macho 2021.01.16. 15:59:01

@cardiobascuralis 2: a sztalinvarosi hidat tenylegesen ki kellene hasznalni mar, azert kellene minel tobbet koreje epiteni
azt a 120 km -es szakasz a Balaton - Kecskemetet minel hamarabb at kellene adni, mert azzal nyerne ertelmet az a hid
ugyanakkor a 3 budapesti hidbol egyet ezzel PARHUZAMOSAN prezentalni kellene

Arcade Macho 2021.01.16. 16:02:08

@Ménár Atya: "Szerintem az Indextől kérj felügyeleti jogot Fitymatyi ellen.
Ez az ember tényleg elmebajos."

szerintem meg van ra torveny hogy eljarjanak ellene, elvegre ugymond hekkel, lasd azt a joiindulatu hekkert akit elkaptak hogy hekkelte a Tkomot

kárárámaispj 2021.01.16. 16:04:26

@bozon:
"Ha az Egeret is meggyorsítják, lesz arra kapacitása, hogy a régi és az új hidakat is eltömje. De egy ideig meggyorsul, és ezért mások is próbálkoznak még. Aztán hiába áll majd a mai M1--M7-dugó egy része már beljebb, kint is lesz új."
Mondom én, hogy az a megoldás, hogy leláncolni mindenkit, aztán ne menjenek ezek sehova.
Azt mondjuk azért elmondhatnád, hogy ha megduplázod a kapacitást, akkor hirtelen honnan lesz dupla annyi ember, akik bejárnak reggelente dolgozni, de nyilván erre is van ötleted...

Arcade Macho 2021.01.16. 16:04:28

@kárárámaispj: "Autóval meg összesen egy óra."

te olyan idiota vagy hogy uszasert 1 orat az autoban toltod? nincsen kozelebb uszoda?
egyebkent az utdij a magadfajta piocak ellen nyujtana vedelmet

Arcade Macho 2021.01.16. 16:05:23

@kárárámaispj: a tenyekkel ne vitazzunk
meg lehet nezni a nyugati peldakon hogy az uj utak forgalmat generaltak, mindenhol!!!

bozon 2021.01.16. 16:07:34

@cardiobascuralis 2: "Mondj egy tömegközlekedési alternatívát, ha mondjuk Kőbánya-Óhegyről szeretnél eljutni a pesterzsébeti jódos-sós gyógyfürdőbe, és az (egy irányban) autós 20 perccel szemben nem 1,5 óra (a járatsűrűséget is figyelembe véve)."

Biztos, ez másfél óra ma? Relatíve kicsi gerincvonali fejlesztésekkel lehetne rajta segíteni. Óhegyről a régi 36-os villamos visszaépítése után eljuthatsz közvetlenül a Ferenciek terére, ahol átszállhatnál a Vágóhídi összekötés miatt odajáró 51-esre. Ez mondjuk szűk egy (háromnegyed?) órás (és csak egy átszállásos) eljutás lenne, tehát biztos nem versenyez az autóval abszolút értelemben, de plusz útfoglalás nélkül bármilyen napszakban elég jó.

Kötöttpályán kívül most is megvan ez (simán lehet, hogy gyorsabb is): valamilyen busz + 3-as villamos (a fürdő onnan elég közel van). Az nem jó?

Persze, maradnak szar kapcsolatok; nem az a cél, hogy mindenki tömegközlekedjék, hanem az, hogy ne ölje meg a várost a túl sok autó. A tömegközlekedés mindenkinek elég kapacitást tud nyújtani (az autózás nem, közel sem), az autózás pedig mindenkinek megfelelő minőséget tud adni, ha mások nincsenek a városban. E kettőből kell összegyúrni az optimális keveréket.

Ménár Atya 2021.01.16. 16:08:58

@bozon: Szerintem inkább leveszi a forgalmat, nem rátereli.
Jelenleg rengetegen kényszerből mennek a régi hidakra, szó szerint nincs más út, így aki délre menne nem kell a városba mennie előbb, sőt csepelt sem terhelik .
Ráadásul az M0 elérhetőségére is alternatív megoldás szerintem.
De majd meglátjuk.
Csak már építenék, akármelyiket.........

Ménár Atya 2021.01.16. 16:10:37

Hol van Fitymatyi?
Kidobtátok innen is? :D

kárárámaispj 2021.01.16. 16:16:33

@bozon: "attól élhető a város, ha te és minden más ember el tud jutni ésszerű módon mindenhova, és közben senki sem hal meg ettől."
És ha sétálnak az emberek, akkor nem halnak meg... Örökélet?

"Jobb tömegközlekedés kellene; ahol meg nem lehetséges, de a kuncsaft mégis ragaszkodik a belvárosi szolgáltatáshoz, fizetni az autós felárat."
Hát lássuk. Szóval inkább járjon több busz üresen, hiszen az nem környezetszennyező... Meg nyilván gazdaságos is, hiszen ingyen tankol, és nem kopik. Egyébként az autós elég sokat fizet már így is. Mondjuk az összes adót, ami létezik.
Nem gondolod, hogy mondjuk a Nagykörúton, ahol így télen óránként megy egy biciklis ha visszatennék 2 sávosra, akkor kisebb lenne a dugó, ezáltal a környezetszennyezés is? Nem, biztos nem, hiszen akkor Jászberényből is feljárnának autókázni a körútra..

kárárámaispj 2021.01.16. 16:20:58

@bozon:
"Az ötös metróval kapcsolatban sose telik el öt perc, és előkerül ez az ingerült kérdés. Nem valószínűbb, hogy Békásmegyerről is és Sorosárról is, meg egy csomó más külvárosból is az emberek simán el akarnak jutni egy valag belvárosi célpontra? Minden vonal azért épül, hogy végállomástól végállomásig utazzanak rajta?"
Azta. Te, figyelj, az van, hogy most megy kettő a külvárosból a belvárosba. Battyhányi tér meg a Boráros. Ha összekötöd, akkor annak mi értelme? Hogy le lehet szállni valahol a Dunaparton? A belvárosba való közlekedés most is megoldott.

Ménár Atya 2021.01.16. 16:24:28

@Arcade Macho:
Hát lehet, de inkább néhány pofon kellene a hülye fejének, ártani már az sem ártana :D
Amúgy kár vele foglalkozni, elég ha rendszeresen kidobják a blogtulajok, elég büntetés az ilyen magányos idiótának, ha lexarják, és margóra teszik.
Amúgy szerintem valóban beteg, agyára ment az Orbán fóbiája.

kárárámaispj 2021.01.16. 16:27:19

@cardiobascuralis 2:
"Nem élünk jobban (ez Orbánék hazugsága), csak egyszerűbb autóhoz jutni. "
Ja. Mert régen nehéz volt, mi? Elmentél és megvetted. Ja, hogy most is ugyanaz, csak van rá pénzed? De ettől azért nem élünk jobban.

"Igaz, hogy ezek nagy része 1000 éves roncs, amit az utakra sem lenne szabad engedni."
Itthon az autók átlagéletkora 14,5 év, németben meg 10. Gondolom ott sem szabad semmit az utcára engedni.

"30 éve még jóval komolyabban vették, hogy mi kaphat forgalmit,"
Höhö. Igen. A trabik meg ladák korában tényleg minden jobb volt.

"a mai autók jó részét az akkori rendőrség helyben kivonná a forgalomból műszakik okok miatt, és jogosan."
Persze. Hiszen a trabant sokkal környezetbarátabb volt, a ladának meg alapfelszereltsége volt az ABS, meg a téligumi.

Van még sok ilyen baromságod?
Értem én, hogy attól mert 2-3 havi fizetésért klímás 10 éves autót tudsz venni, még nem élsz jobban, hiszen ezt a nyolcvanas-kilencvenes években is simán megtehetted. Ja, nem.

Arcade Macho 2021.01.16. 16:27:54

@kárárámaispj: meseljel mar, hogy a csepeli HEVrol hogyan szallsz at egy metrora, figyelek...
tudod az azert nem szokott problema lenni ha egy metrot nem 5 perc seta plusz 5 perc villamosozassal lehet elerni, mondjuk az csak az M3 lenne

es az M2 es M4 -est hogyan ered el? szalljon at a delikvens meg egyszer ???

Ménár Atya 2021.01.16. 16:29:40

@kárárámaispj:
Az hogy elvettek egy sávot, már az is felháborító, de hogy úgy megkavarták az utcákat, hogy az egyperces útból csináltak 15 percet ,ráadásul a lakóházak között, ,és most ott torlódnak az autók, hát nehezen magyarázható mással,mint a hozzá nem értéssel, a környezetkárosításról amit ezzel okoznak,már nem is beszélek.
Ha vége a covidnak, szerintem karigerit meglincselik a saját választói.

kárárámaispj 2021.01.16. 16:48:55

@Zus:
"Az írásaidból kiviláglik, hogy egyetlen ép ésszel megfogalmazott érvet sem tudtál eddig felhozni semmire, hanem mindenkivel csak trollkodtál, meg gorombáskodtál. "
Ja, elmondtam, hogy mekkora baromságokat beszélsz.

"Te akarod megmondani azt, hogy kinek a véleménye a tuti ?"
Hát azt simán látom, hogy a tied olyan messze van a tutitól mint Dacia Duster a presztizsmárkától.

"Nyugodtan olvass vissza kimondhatatlan nevű kis barátom: egyedül a te hangvételed egy tahó hangvétele."
Valóban, te tényleg nagyon cizelláltan írtad le az összes baromságot amit csak lehetett. A tudásod megrekedt ott, hogy 4 ülés van az az autóban, aztán a sok hülye egyedül ül benne...

"De látom, hogy a nick neved azért az, ami, mert már annyi helyről kivágtak a stílusod miatt, hogy ez így a legegyszerűbb neked. Tehát, ha innen is repülnél, akkor egy újabb, hasonlóan tartalmas és veretes nickkel majd visszapofátlankodsz."
Igen, jól látod, képtelen voltam annyira tartalmas és ötletes nicknevet kitalálni, mint a tied. ZUS. tyű. Ez igen. Ebben van befektetett munka rendesen. Gondolkoztál rajta sokáig?

"Gondolom, hogy erről szól az egész életed is. Úgyhogy, a kisebbségi komplexusaid ne rajtam éld ki !"
Hát a kisebbségi komplexusból pont az előbb mutattál példád, nem? Soha senkitől nem olvastam, hogy a Duster presztizsautó lenne. Ahhoz milyen mélyen kell lenni, hogy a Daciára felnézz?

"Ami meg a városon belüli, villamos vonalakon történt teherszállítást illeti, bátran nyomozz utána neten. "
Na, valami hasonlóra számítottam. :D:D:D
Kis ostoba, arról beszélsz, hogy voltak iparvágányok a volt gyárakba? Mint sörgyár, meg Glóbusz, meg Caola?
Az megvan, hogy oda tömegárut vittek vagonszámra? És az, hogy azok a gyárak már nem működnek? És hogy a kismillió cégnek amik vannak ezeken a helyeken nem opció a vagonon érkező ömlesztett áru? Semmilyen téren nincs kapacitásuk ezzel foglalkozni? Hogy egy kamion krumplit egy targonca ma 2 óra alatt rakodik le, a vagonban ömlesztett krumplihoz meg kell 6 fő meg 8 óra munka? Hahó, a világ megváltozott nem is kicsit.

kárárámaispj 2021.01.16. 16:50:51

@Ménár Atya: Úgysem fogják. A belvárosi lakosok akik szopnak kevesen vannak, az ilyen bloggazda féle okosok meg valahonnan a külvárosból nagyon tudják, hogy mi kell bent.

kárárámaispj 2021.01.16. 16:59:27

@Arcade Macho: Nem teljesen értem a kérdést. Emlékeim alapján az M4 két megállóra van villamossal, az M3 pedig szintén.
Ha összekötöd a két hévet, akkor mitől vagy jobban? A csepeli hévet esetleg rá lehet vinni a kettes vonalára. de minek összekötni a kettőt?

kárárámaispj 2021.01.16. 17:04:11

@bozon:
"Óhegyről a régi 36-os villamos visszaépítése után eljuthatsz közvetlenül a Ferenciek terére, ahol átszállhatnál a Vágóhídi összekötés miatt odajáró 51-esre. Ez mondjuk szűk egy (háromnegyed?) órás (és csak egy átszállásos) eljutás lenne, tehát biztos nem versenyez az autóval abszolút értelemben, de plusz útfoglalás nélkül bármilyen napszakban elég jó."
HOGY MIASZENTSZAR?
3as villamosról hallottál már?

Ménár Atya 2021.01.16. 17:15:36

@kárárámaispj:
Azért már így is elégedetlenkednek elég sokan, és még jogos is.
A legfőbb gond az értelmetlen és erőszakos bringa sáv kialakítás, amit, alig használnak.
Ugye az eredeti koncepció szerint itt tömegek közlekednek bringával, mint vietnámban, vagy kínában, és mennek építeni a szebb jövőt.
A valóságban meg kihaltak a sávjaik, és pár trendi divat bringás mellett néhány valóban bringával közlekedő jár.
és csak megakasztották az üres,felesleges sávok az autós közlekedést.

Mondjuk a blog az a hídról szól, kissé elkanyarodtunk az eredeti témától.

bozon 2021.01.16. 17:24:31

@kárárámaispj: "Azta. Te, figyelj, az van, hogy most megy kettő a külvárosból a belvárosba. Battyhányi tér meg a Boráros. Ha összekötöd, akkor annak mi értelme? Hogy le lehet szállni valahol a Dunaparton? A belvárosba való közlekedés most is megoldott."

Mindig sok a komment, hogy "az idióta sötétzöld biztos sosem közlekedett még a városban", de ez a "nem közlekedett még" inkább a fenti megállapításra igaz. Ha "a belvárosba való közlekedés most is megoldott", akkor ne legyenek minőségi kifogásaid a tömegközlekedési hálózat ellen. Akkor minden megoldott. :)

bozon 2021.01.16. 17:27:16

@kárárámaispj: "HOGY MIASZENTSZAR?
3as villamosról hallottál már?"

Hallottam róla, írtam is egy mondattal arrébb, csak levágtad, hogy szentszarozhass. :) Gondoltam, említek más lehetőségeket is, mert feltehetőleg ez a triviális megoldás a delikvensnek valami miatt nem jó.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 17:28:16

@kárárámaispj:
Régen nehéz volt, 5-7 évet kellett várni rá úgy, hogy az árának a felét befizetted előre.
Nyugaton akkor az volt, hogy bementél a szalonba vagy a használtautó-kereskedőhöz, letetted a dollárt, aztán vihetted a verdát.

A németeknél átlag 3-4 évente cserélik az autókat (középkategória, Astra, Golf stb.), ez a 10 éves átlag nekem gyanús, bár az értékesebb autóknál elképzelhető. Nálunk meg a 14,5 év tűnik kevésnek, az alapján, amit az utcán látok.

Lehet, hogy ABS nem volt, ahogy téli gumi sem, de az nem is előírás, a károsanyag-kibocsátás, a fékek, lámpák, kormányrendszer állapota az. A Trabant meg a Wartburg sok mostani füstokádó dízelnél jóval környezetbarátabb volt.
Másrészt akkor simán megbuktattak a forgalmi vizsgán azért, ha rozsdás volt a karosszéria.

A 80-as években nem tudtál autót venni, mert nem volt. Pénz lett volna rá. A 90-es évek végén pedig 10 éves autót már tudtál venni annyi havi átlagkeresetért, mint most. Klímást nem, mert az akkor még drága volt, a 80-as években készült autókban még elvétve volt klíma.

Biciklisek: olvastam a kerekescigány-klub hurrázó jelentését, hogy mennyivel több a biciklis idén télen, mint tavaly.
Meg láttam az okát is: a kiskörúton, ahol most a biciklisáv mellett megy a buszsáv a metrófelújítás miatt, az összes elhaladó buszt is számolja a számláló. Ez naponta oda-vissza sok százas, de az is lehet, hogy ezres nagyságrend (csúcsidőben fél percenként jár a metrópótló, meg jár arra viszonylag sűrűn 6 éjszakai járat is, de napközben is talán még 2 a metrópótlókon kívül), biciklis a tizede sincs.
Ezt persze sunyin elhallgatják.

"Ha összekötöd, akkor annak mi értelme?"
Mondjuk az, hogy a mostaninál sokkal egyszerűbben el lehetne jutni vele egy csomó helyről egy csomó másik helyre, pl. Margit híd - Kálvin tér, Batyi-Boráros stb., és akkor a Borárostól dél felé lévőket még nem is említettem? Kb. mint a fonódó villamosokkal.

Jártál már életedben Budapesten?
Vagy legalább térképen megnézted már, hol van?

@bozon:
De, mindenki autója is elfér. Csak szervezés kérdése.
A kötött pályás közlekedés tévút. Ha már villany, akkor legyen troli.

"Kérem, őrizzük meg a higgadtságunkat!"
Nekem olyanom sosem volt. Hol kapható?

Egyrészt a 3-as villamosig is el kell jutni valahogy, másrészt a 3-as körbejárja a fél világot, és azért még jó messze áll meg a fürdőtől, vagy 20 perc gyaloglás. Ami a maihoz hasonlóan kellemes időben annyira nem jó, főleg mondjuk szauna után hazafelé. Autóval meg összesen 20 perc a Kőér utca-Határ út útvonalon.
A 3-as a Crazy Mama rockkocsmához volt kiváló. :-)

A tömegközlekedés kb. 1 nap alatt omlana össze, ha minden autós elkezdené azt használni.
A másik pedig, hogy sem Tarlós, sem Karácsony nem igazán törekedett az időalapú jegy bevezetésére (technikai akadálya már nemigen van, minden járgányon bélyegző van, nem lyukasztó - ha meg mégis olyat kell beállítani műszaki okból, mert minden más épp lerobbant, amin lyukasztó, annak terhét viselje a BKV), ami nyugaton már 25 éve van minden nagyvárosban, de az összes volt szocialista országban is vagy 20 éve, és a volt szoci országokban jóval olcsóbb 1 órai jegy, mint nálunk 1 vonaljegy. Olyan hülye meg nincs, aki egy 2 vagy több átszállásos úton oda-vissza 2100 Ft-ot elbuszozik, inkább végig bliccel. Ha csak minden 4. alkalommal kapják el, már jobban járt, mintha jegyet venne.

@Arcade Macho:
Egyetértek.

A hekkelés szó fogalmával nem vagy tisztában. Brendel floodol, az ellen meg nincs törvény. Jogszerű, amit csinál, csak faszság. És állítólag ez valamikor egy értelmes pali volt, a KFKI fizikusa.

Az útdíj semmi ellen nem nyújt védelmet, ez már kiderült olyan városokban, ahol bevezették, pl. London nem lett kevésbé zsúfolt. Nem véletlen, hogy nagyon kevés városban van a világon. Azért, mert teljesen értelmetlen. Egy csomó embernek kényelmetlenséget okoz, jobb viszont senkinek nem lesz tőle.

@Ménár Atya:
Az M0 a Bözsitől délre mindenhonnan egészen jól elérhető. Már amikor a fasz Karácsony nem zárja le a rakpartot napi 30 biciklis kedvéért.

Igen, én Karácsonyra szavaztam. 2019. decemberben fogadtam meg, hogy soha többé, bárki lesz is ellene a másik. Ez egy nem gondolkodó, kapkodó agyatlan fasz. Tarlóst sem szerettem (Vibuzyt meg a BKK-t nem tudom neki megbocsátani), de azért ennyire rövid idő alatt tizedennyi faszságot sem csinált.

Ménár Atya 2021.01.16. 17:28:17

@gergely_3:
Fitymatyi, elég ha egyszer leírod, ha százszor teszed semmivel sem ér többet a mondandód.
Vagy innen is kibasznak, azt mehetsz vissza a kannástablettás bor-seduxen kombódhoz.

Amúgy kivételesen még egyet is értek az írományoddal, csak a stílusodon reszelj kicsit, és akkor maradhatsz.
De amúgy ostoba köcsög vagy még ettől ! :D

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 17:31:47

@kárárámaispj:
Tényleg volt tehervillamos Budapesten.

"3as villamosról hallottál már? "
Ha tudnál olvasni látnád, hogy írta azt is.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 17:33:52

@Ménár Atya:
Esetleg a tengerész ízű szeszesital-Postinor? :-)

(A Cool Head Clan - kurva jó banda volt vagy 15 éve - énekesének volt az a poénja a zenekar valamelyik tagjának bemutatásakor, hogy "özvegy Kovácsné, aki Postinorra iszik".)

Ménár Atya 2021.01.16. 17:34:58

@cardiobascuralis 2:
Megértem ha nem szavazol rá, de azért várd ki ki lesz az ellenfél, nem biztos hogy jobb.
Az az igazság, hogy hozzám a kormánypártok állnak közelebb, de az önkoris választáson ezzel nem foglalkozok, inkább megnézem ki mit csinált eddig, és a szerint döntök.
Pl főpolginak nekem Tarlós inkább bejött, őt hozzáértő szakinak tartottam, karigeri csak politikai báb.
Viszon a helyi polgimnál meg inkább ellenzékire adtam a voksom, a régiből kicsit elegem lett.
Egyik sem nyert, főpolgi karigeri, polgim fideszes régi...........
De karigeri tényleg rengeteg faszságot csinált eddig, nem érdekelne a színe, de egyszerűen mindent elront, a busztenderről meg ne is beszéljünk, ezek mondják a kormányra , hogy korruptak.......bagoly-veréb.........

Ménár Atya 2021.01.16. 17:39:04

Látom Fitymatyi, megint összeomlik ma este is :D
Kár hogy nincs nála webkamera, megnézném ahogy görcsöl az elmebetegje......
A hülye nagyfiúk elvették a labdáját, és senki nem játszik vele :D:D

Arcade Macho 2021.01.16. 17:54:12

@kárárámaispj: bkk.hu/apps/menetrend/pdf/VP06/20200622/4.pdf

tevedtem mert az 3as metro az a masodik megallo, az altalad emlitett M4 meg a negyedik megallo

a csepeli HEVnek be kell jonnie olyan helyre ahol egy 2 percen beluli setaval / mozgolepcsozessel el lehet erni

bozon 2021.01.16. 17:54:34

@cardiobascuralis 2: "De, mindenki autója is elfér. Csak szervezés kérdése.
A kötött pályás közlekedés tévút. Ha már villany, akkor legyen troli."

Nanana! Nem fér el mindenki autója. Ez azért elég komolytalan állítás. Ott a XIII. kerület -- de más kerületek is közelítenek ehhez az állapothoz, ahol már éjjel se találsz parkolóhelyet. Aztán reggel megjelenik az első külvárosi autó, és abban a pillanatban kész a dugó.

Egyrészt a 3-as villamosig is el kell jutni valahogy, másrészt a 3-as körbejárja a fél világot, és azért még jó messze áll meg a fürdőtől, vagy 20 perc gyaloglás. Ami a maihoz hasonlóan kellemes időben annyira nem jó, főleg mondjuk szauna után hazafelé. Autóval meg összesen 20 perc a Kőér utca-Határ út útvonalon."

20 perc gyaloglás a villamostól? Fél óra a XX. kerület külső vége.

Valamelyik kőbányai busz + 52-es?

Arcade Macho 2021.01.16. 17:56:34

@cardiobascuralis 2: "Az útdíj semmi ellen nem nyújt védelmet, ez már kiderült olyan városokban, ahol bevezették, pl. London nem lett kevésbé zsúfolt. "

nem vezettek azt be sehol sem
a londoni dugodijjal ha egyszer egy nap bejutottal mint KULSOS akkor annyit garazdalkodtal amennyit akartal, nem beszelve a benti lakokrol...
az utdij defnicioja az az hogy km alapjan szedik be a plusz penzt, azaz ha valaki ketszer annyi km -t tol le egy viszonylatban akkor ketszer annyit kell is befizetnie

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2021.01.16. 18:57:41

Ez legalább visz valahonnan valahová. Nem úgy mint az Erzsébet és a Szabadság ami a Gellérhegybe fut, a Lánc ami a várhegybe fut, vagy épp a Margit ami meg a Rózsadombba.

:))))

Billy Hill 2021.01.16. 19:26:52

@Zus: "a Rákóczi út volt nagyon sokáig Budapest bevásárló utcája". Nagyon sokáig meg a lúdtoll volt a billentyűzet. :-) Az internetes áruházak és a koronapestis korában (szerintem) nem reális visszaépíteni a 80-as évek bevásárlási módját kiszolgáló struktúrákat.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 20:17:04

@bozon:
Hát nem tudom, a XX. kerület melyik külső végére gondolsz, és honnan fél óra gyaloglás, de a 3-as vilinger végállomása és a pesterzsébeti jódos-sós közt (tegyük fel, hogy a járdán megyünk, nem légvonalban repülve) 1200 m a távolság a Google Maps szerint. 4 km-es átlagos gyaloglótempóval ez ha nem is 20 (ez tipp volt részemről), de kb. 18 perc.
Sajnos, az Óhegy buszközlekedése elég csapnivaló.
Pesterzsébet Soroksár felőli vége, ha csak egyenesen megyünk a Török Flórison meg a folytatásán, 4,7 km. Nem lehetetlen megtenni fél óra alatt, de azért az már versenygyalogló tempó, sportöltözetben.
Valamennyire ismerem a városrészt, több csajom is lakott arrafelé (igazából Budapest megismerésében az segített legtöbbet, hogy a csajaim ilyen helyeken laktak, mint Soroksár, Rákoskeresztúr, Csepel, Újpalota, Újpest. Pestlőrinc, Pestimre stb.
Valahogy olyat sosem sikerült felszedni, aki környékbeli lett volna (illetve olyat igen, aki azzal szomszédos utcában lakott, ahol én 20 évvel korábban :-), mert én is elég jól belaktam a várost.
(Mondjuk az milyen, amikor 2 vidéki csajod van - egyszer volt ilyen, nagyon óvatos duhaj vagyok, általában elég 1, szarul tudok logisztikázni, még Excellel is -, mert mindkettő ritkán jön Pestre (leginkább koncertre, ott is ismerkedtem meg velük), az ország két igen távoli sarkából, aztán mikor elhatározzák, hogy Pestre költöznek, egymástól 2 kapualjnyira sikerül lakást találniuk? :-)
(Még szerencse, hogy az utcasarok két 90 fokban eltérő részén.)

Azért lehetne pl. lobbizni, hogy a most épülő sportcsarnok mellett az Üllői úton marad vagy 200*350 méteres terület a vasútig (ha jól számolok, ez 70 ezer négyzetméter alapterület, mondjuk 7 szinttel, 2 pince, földszint, 4 emelet, az 490 ezer négyzetméter), oda baromira lehetne csinálni egy sokszintes pakolóházat (P+R), közel a metró, és el lehetne helyezni több tízezer autót, hogy azok ne a belvárosba menjenek.
A környéket a mostaninál jobban már nem csúfítaná el (Fradi-pálya, a seggében a T-Lófasz székház, túloldalt buszpályudvar, most épülő sportcsarnok, szóval pont elférne, nem lógna ki).
De ugyanazt meg lehetne csinálni a Kvassay híd melletti rozsdaövezetben is, csak ott ennél sokkal nagyobb a hely, és ott még lakók sincsenek messze környéken. Vagy a Határ útnál a Shopmarttal szembeni telken. Szóval lehetne ott P+R parkolókat létesíteni, de ahogy Tarlósnál nem volt szándék, Karácsonynál sincs, pofázni meg a legegyszerűbb, ahogy az autósokat baszogatni is.
És parkolás mondjuk napi 2 buszjegy áráért, ahogy a Kökin, így még némi bevételt is hozna. Cserébe forgalmival ingyenes BKV, a belvárosi férőhelyek növelése és a tisztább levegő érdekében.
Ehhez képest ami volt parkoló a metró vonalán, azt is mind agyatlanul fizetőssé tették, azóta mind üres. Pedig annyi kéne csak, hogy a lakóházak előtti úton fizetőssé teszik a parkolást, ott a helyiek autói elférnek, a parkoló meg lehetne továbbra is ingyenes.
A XIII. kerületben is esetleg kéne pakolókat építeni. Hely azért bőven lenne. Sírni a legkönnyebb, hogy nincs elég parkoló.

@Arcade Macho:
Aztán ezt hogy gondolod, minden kocsira GPS, és méri, hogy merre ment?
Ezt nem véletlenül nem vezették be, mert még a dugódíjnál is hülyébb ötlet.

@Billy Hill:
Pedig igaza van. Amíg lehetett a Rákóczin parkolni, addig iszonyatos forgalma volt a boltoknak, mióta nem lehet azóta a többség bezárt. Koronapestist meg ne boltban vegyél, kaphatsz az utcán ingyen.

kárárámaispj 2021.01.16. 20:58:46

@Arcade Macho: Hát, a borárosról 2es villamossal az M4 szerintem 2 megálló.
A meghosszabbítást metróig még érteném is. Az összekötésnek nem látom értelmét.

bozon 2021.01.16. 21:09:27

@kárárámaispj: "A meghosszabbítást metróig még érteném is. Az összekötésnek nem látom értelmét."
Ja. Aztán az M2-ig. Aztán a FAV-ig, aztán a vasútállomás, és ugyanez a másik oldalról. Így működik az átmérős viszonylatszervezés.

kárárámaispj 2021.01.16. 21:21:53

@cardiobascuralis 2:

"A németeknél átlag 3-4 évente cserélik az autókat (középkategória, Astra, Golf stb.), ez a 10 éves átlag nekem gyanús, bár az értékesebb autóknál elképzelhető. Nálunk meg a 14,5 év tűnik kevésnek, az alapján, amit az utcán látok."
Hát igen, így nehéz. Te a németeknél így látsz, itthon meg úgy, és ebből megvan a véleményed..
www.statista.com/statistics/974713/passenger-car-average-age-europe/
Most komolyan tényleg úgy gondolod, hogy azt a 40 millió autót 3-4 évente lecserélik? Könyörgöm...

"Lehet, hogy ABS nem volt, ahogy téli gumi sem, de az nem is előírás"
De. Előírás.
"a károsanyag-kibocsátás, a fékek, lámpák, kormányrendszer állapota az. A Trabant meg a Wartburg sok mostani füstokádó dízelnél jóval környezetbarátabb volt."
Marhaság. Simán hazugság. Ember, gondolkodj már kicsit! A keverék olajozás az olajat is elégeti. Talán 20 éve betiltották. Az, hogy neked erről sincs fogalmad, az más ügy.

"Másrészt akkor simán megbuktattak a forgalmi vizsgán azért, ha rozsdás volt a karosszéria."
Légy erős, a trabant soha nem rozsdásodott. És most is megbuktatnak, ha korrodált a karosszéria.

"A 80-as években nem tudtál autót venni, mert nem volt. Pénz lett volna rá. "
:D:D: Ja. Ha párttitkár voltál. Basszus, miért hazudozol össze-vissza? Autópiac nem rémlik? Pénz nem volt, hogy megvedd.

"A 90-es évek végén pedig 10 éves autót már tudtál venni annyi havi átlagkeresetért, mint most. "
Ez is hülyeség. Ha valamikor nem tudtál venni autót, az pont a 90 es évek voltak, amikor a remek szoci kormány nem engedte a 4 évnél öregebb autók behozatalát. Vegyen újat a magyar felkiáltással. Tudod, akkor volt a fizetés olyan 30 ezer Ft. 100 ért meg 97ben 82es évjáratú skodát vettél nem mást.

"Klímást nem, mert az akkor még drága volt, a 80-as években készült autókban még elvétve volt klíma."
Egyébként, még ha igazad is lenne - nem gondolod, hogy ha most klímás golf5 ot veszel 3-4 havi fizetésért, 25 éve meg széteső skodát vettél 3-4 havi fizetésért, akkor most jobban élsz?

"Jártál már életedben Budapesten?"
Hát kettőnk közül én itt születtem.
"Igen, én Karácsonyra szavaztam"
Köszönjük szépen. És mesélj miért tartottad olyan remek ötletnek, hogy egy Nyírtasson született, Szabolcsban nevelkedett idióta legyen Bp polgármestere?

Egyébként ha ilyen Cool Head Clan koncertekre jártál 15 éve, akkor ne magyarázz nekünk a 80as évekről, mert fogalmad sincs róla.

bozon 2021.01.16. 21:25:47

@cardiobascuralis 2: valóban, a fürdőhöz sokat kell kanyarogni -- ha nem is 20 perc, 15 biztosan (a kerület végét pedig a Török Flóris mentén mértem, ami 3 km; attól délkeletre csak lakatlan részek vannak).

Volt olyan BKK-s terv, amelyik a villamoshurkot nyugatabbra tenné át (én inkább azt mondom, legyen ott _is_ hurok), mert ott a lakótelep, és beleküldené a 3-ast is. Ez sem egy egetverő fejlesztés, de ezt a gyaloglást radikálisan rövidítené.

Még jobban javítaná a helyzetet, ha -- legalább ugyanazzal a tákolással, ahogy régen volt -- a Gubacsi hídra is visszatennék a villamost. Persze, itt sem a legdrágább variánsokat kellene keresni.

Ha a kőbányai buszhálózat szar, akkor igen, azt is fejleszteni kell. S ha már buszok, a KöKi-től lejőve a 148/151-essel is nagyon szar a kapcsolat (ezekkel párhuzamosan menne Csepelre a villamos)?

Ezek mind olyan fejlesztések, amelyeket egy ciklus alatt meg lehetne csinálni Budapesten (és nem csak ezeket, hanem minden városrész ilyenjeit), ha nem a túlárazott nagyberuházásokban látná minden politikus a rövid távú parasztvakító célt.

Abban is igazad van, hogy ahol csak lehet, érdemes parkolóázakba terelni az autókat. A Sétáló Budapest programban ezt vizsgáltuk, könnyűszerkezetes automatagarázzsal akkor 3 millióért lehetett volna kihozni egy helyet. Ennek a megtérülését a díjakból ki kell termelni (legalább részben, de a maradékra akkor pályázati finanszírozást kell találni).

Persze, parkolóházakat sem azért építenénk, hogy oda is még több autó jöjjön. Az utcákat nemcsak a dugóktól, hanem a parkolástól is fel kell szabadítani. Nincs zöld, nincs kajálóterasz, nincs játszótér, nincs egy rohadt pad sok belvárosi utcában és téren azért, mert mindent ellepnek az autók. Lehet persze itt is azt mondani, hogy "de kell", azonban a globális társadalmi optimum nem ott van, hogy lényegében egyfajta, nem tiszta és nem esztétikus felhasználási forma zabálja fel a közterületek nagy részét.

bozon 2021.01.16. 21:29:45

@kárárámaispj: "Légy erős, a trabant soha nem rozsdásodott."

Mondjuk, tök off, de rozsdásodott, mint a szar. Teljes önhordó acélváz rejlett a duroplaszt borítás alatt (az oszlopok, a küszöbök és lépcsőshátú kivitelnél a csomagtartó hátulja a vázhoz tartozott, tehát még "a felszínen" is vas volt), ráadásul üregvédelem nélkül gyártották.

Zed is not dead yet 2021.01.16. 21:51:21

@kárárámaispj: Én ugyan miskolci vagyok, de kölyökkoromból emlékszem erre a "villamos vonalon teherszállítás" dologra. Feltételezésem szerint dettó így mehetett Bp-en is.

Ugye van egy párórás sáv éjszaka, amikor nem jár a villamos, mert nem érdemes járatni. Ebben a sávban volt, hogy jó hosszú szerelvényeket összeállítottak és ezekben elég sokféle kocsi volt. Nyilván ömlesztett cuccos is, de elég sok darabárus is. A darabárus kocsikban pedig gyakorlatilag akármit vihetsz, amit manapság egy kamion, vagy egy terítőfuvaros teherautó el tud vinni. A rakodást pedig könnyen megoldották úgy, hogy az adott célpont közelében egyszerűen lekapcsolták az odavaló vagont a szerelvényről és lehetett rakodni. Aztán órák múlva, még mielőtt a villamosforgalom épp beindult volna, összeszedték a kocsikat és kisasszéztak vele a MÁV pályájára valahol. Volt cég, amelyiknek volt iparvágány-csonkja, annak nem kellett sebtiben rakodnia se, targoncával szépen letolták a csonkra a vagonjukat és kész. Emlékszem ezekre a szerelvényekre, baromi lassan mentek mindig, gondolom, mert az a vontató, ami máskor pl. a villamos sínről való hókotrást csinálta, vagy épp egyéb technikai dolgokat vonszolt erre-arra nem volt túl erős jószág.

Amúgy ez a téma nem annyira Bp-probléma, hanem országos és valamikor a 90-es években kezdődött azzal, hogy a MÁV elkezdett horror kocsibérleti díjakat felszámítani a darabáru-fuvaroztatóknak azokra az időtartamokra, míg a vagon náluk "parkolt" (fel- és lerakodás ideje), meg elkezdett mindenféle rakodó infrastruktúrát megkövetelni ezektől a cégektől (hogy ki se áll a vagonnal oda, ahol nincs szintbeli rakodó kiépítve, meg ilyenek), ráadásul eleve drágult is erősen.

Előtte meg gyakorlatilag az volt, hogy a fuvarért kellett fizetni, az állásért csak minimális összegeket vagy (!!) tele kellett rakni a kocsit (vagy telerakott kocsiért fizetni). Az hogy ki hogyan rakodta le, az magánügy volt.

Most nem győzi hova tenni a darabárus kocsijait a MÁV (vagyis lehet hogy ez már egy ideje nem gond, mert lehet hogy hagyták ezeket lerohadni és rég kuka a többsége), miközben meg a fél ország mindenféle faxomfütty futárfirmákkal fuvaroztat, de maga a posta is kvázi futárcég lett, rengeteg darabárus kamionnal. Nézd meg, a hajnali órákban micsoda darabárus kamionszerelvények döcögnek ide-oda az autópályákon. Van hogy az M3-on fél óra hosszat ki se érdemes sorolni a külsőbe, mert dugig van posta-kamionokkal, meg SPAR-ral meg a többi hasonlóval.

Mennyivel jobb lehetne az, ha az ilyen cégeknek lenne egy vágánycsonkjuk, rajta hely 1-2 vagonnak, az egyik érkezne, a másik indulhatna kvázi 1-napos, vagy igény szerinti ütemezésben. Rendesen ki tudná vattázni a kötöttpályás költségvetéseket ez és a városokban kavernyáló kamionok és nagy/közepes teherautók 80%-a egy csapásra eltűnne azokról az utakról.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 21:51:44

@kárárámaispj:
"De. Előírás."
Nem az. De ha szerinted igen, akkor idézd, hogy hol van előírva.

Ne mutasd be, hogy hogy működik egy kétütemű motor, autószerelőként Wartburg szerelése volt a vizsgamunkám. A tények helyett faszságokat írsz. A jól elégetett olajjal semmi baj nincs, a dízelek kormolásával van a baj.

Légy erős, a Trabant is rozsdásodott, mert csak a kaszni volt műanyag, illetve furnér. Szereltem pár százat.

"Pénz nem volt, hogy megvedd."
Te szerencsétlen pöcs, nézz már utána, hogy hogy lehetett a szocializmusban autót venni. Pénzük lett volna az embereknek rá, csak 5-7 év volt a várakozás, hogy autóhoz juss.
Majd ha elmúltál 14 éves, akkor gyere vissza vitatkozni, mert most csak a mesekönyvekben olvasott baromságaidat hordod elő.
A 90-es évek végéről beszélek, te szerencsétlen. Akkor a havi átlagfizetés már 100 ezer Ft környékén volt, havi 30-ból legfeljebb éhenhalni tudtál volna. 3 havi átlagkeresetből meg most is csak 15 éves roncshalmazt tudsz venni.

"Hát kettőnk közül én itt születtem. "
Felhozták anyádat szülni valamelyik tanyáról, hogy aztán másnap vissza is vigyék? Mert a hozzászólásaidból az látszik, hogy felnőni olyan helyen nőttél fel, ahova még az újságok sem jutottak el, és áram sem volt.

Karácsonyt azért tartottam jó ötletnek, mert nem minden vidéki akkora paraszt, mint te, aki a tanyán felnőttek közül is a leghülyébb seggek közé tartozol. De vele kapcsolatban tévedtem.

Nem tudom, mi köze van a 80-as évekről szerzett tapasztalataimnak (én veled ellentétben már éltem akkor, nem 10 éves vagyok, mint a hozzászólásaid alapján te, bár az agymennyiségedet tekintve ebben a korosztályban is a leghülyébbek közé tartozol) ahhoz, hogy milyen koncertekre jártam 2005 táján.

gigabursch 2021.01.16. 21:54:17

@kárárámaispj:
OK, másképp látjuk. Ennyi...

gigabursch 2021.01.16. 21:56:02

@cardiobascuralis 2:
Szerencsére vagyok abban boldog állapotban, hogy nagy ívben tegyek arra, hogy mindenhez is értesz, valamint mindenkinél is okosabb vagy Szilárdka.

Arcade Macho 2021.01.16. 21:57:36

ajanla@cardiobascuralis 2: "Aztán ezt hogy gondolod, minden kocsira GPS, és méri, hogy merre ment?"

mondjuk a kamionok ilyen elven fizetnek

felhivnam tovabba szives figyelmedet arra a jelen pillanatban ebben a kerdesben levo apro tenyre, hogy a GPSes iphone az 12 eves lehet, tovabba emlekeztetnelek az uberre is hogy ott nem egy GPS jelvevot heggesztettek az autora raja hanem (VIGYAZZ MERT GONDOLKODNI KELL HA EZT ELOLVASOD!!!) egy mobilalkalmazason keresztul kovettek az autokat

Zed is not dead yet 2021.01.16. 21:58:58

@kárárámaispj: Neked írom, mert te is műveled, de van még pár másik arc itt, akinek ugyanúgy szól: lehetne a témával foglalkozni személyeskedés helyett? Tök zavaró, amikor beszélgetés helyett a pro és kontra anyázástól cseng az ember füle meg úgy kell félreugrálni a repülő virtuális féltéglák elől. Attól még meg lehet a véleménye bárkinek bárkiről, vagy bármelyik komment értékéről, hogy nem kezd el azonnal ordibálni, szerintem ettől senki nem lesz kevesebb, de több se.

Arcade Macho 2021.01.16. 22:03:01

@Zed is not dead yet: most is lehetne siman...
habar egyszerubb lenne full elektromos teherszallitokkal teriteni az arukat ejszaka

ez azert nem tortenik meg mert a fillerrel szexualis kapcsolatot apolo fuvaros az cseszik az ejszakai melost megfizetni es a lekoszlott fostalicska kisteherjevel jo neki szetcseszni a budapestiek tudejet, mert ugye nincsen utdij ami errol a tarsadalom szamara goreny dologrol leszoktatna

gigabursch 2021.01.16. 22:03:22

@bozon:
Ruszkiknál voltak tehertrolik is.
Valamelyik RLT-s bejegyzésben volt is erről szó.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 22:09:04

@bozon:
Semmi gond a gyaloglással, én szeretek gyalogolni, de mindent a maga helyén és idejében. Télen, fürdő után ez nem az a hely és idő.

A villamost a továbbiakban is felejtsük el. Elavult rég. Ha már villany, akkor legyen troli.

148/151 - egyrészt ezekhez is el kell jutni, másrészt nézd már meg, hogy a 148-as mit összetekereg Erzsébeten.

Ami a kajálóteraszokat illeti, ne is legyenek, még gyalogosként is kibaszott zavaróak.
Parkolóházakat meg azért kell építeni, mert úgyis autóval jönnek az emberek (a szar tömegközlekedésű külvárosokból is pl. a metróhoz), akkor legalább tudják valahol letenni. Nézd meg Bécset, bár ott úgy is tervezték, ezért a parkolóházból a metróba visz a lift, és a napidíj (24 óra) 3 euró, ami a helyi keresetekhez képest lófasz, egy metrójegy 2,5 euró (de átszállhatsz vele más járatokra).

A baj az, hogy folyamatosan arról beszél minden budapesti polgármester meg főpolgármester, hogy ne autóval menjenek az emberek a belvárosba, de infrastruktúrába egyik sem fektetett és fektet, márpedig egy ekkora városhoz több tízezer autóhelynyi P+R parkoló és több tízezer helynyi parkolóház kellene. Egyik sincs.
A pénzért meg aztán kell tartaniuk a markukat, ha előtte megdolgoztak érte.

Ha te valami lótuszfaktusz (vagy ilyesmi) vagy, akkor ugyan szólj már Karácsonynak időalapú jegy ügyben. Vagy indíts petíciót. Mert ez most az egyik legégetőbb gond, amivel több mint 2 évtizeddel le van maradva Budapest minden európai fővárostól.

@Zed is not dead yet:
Mondjuk Miskolcon a vasgyártól a Tiszaiig futó egyetlen vonalon még volt is értelme. :-)
Azt viszont nem hiszem, hogy a vasúti sínen tud járni a villamos. Se a nyomtáv, se az áramellátás nem valószínű, hogy azonos lenne. Persze lehet, hogy tévedek.

bozon 2021.01.16. 22:17:24

@cardiobascuralis 2: "Aztán ezt hogy gondolod, minden kocsira GPS, és méri, hogy merre ment?"

Ja, tényleg, erre nem reagáltam, pedig kellett volna. Ez a technológia a kétezres években hű, de csúcs volt, a 2010-esekben viszont fokozatosan filléressé vált. Ma már a sima okostelefonok is megbízhatóan párosíthatóak a rendszámokhoz; alkalmilag is (nem kell külön fedélzeti egység, de akinek az az álma, olyat is kaphat pár ezresért). Akinek meg semmi se jó, kis volumenben akár még papíralapú itinereket is lehet árusítani (a teherforgalmiban is volt ilyen, nem tudom, hogy megvan-e még).

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 22:19:05

@gigabursch:
Miért pont ezt a nicket jegyezted meg? Már az is vagy a 200. volt, és azóta szintén volt legalább annyi. Vagy egy bit van az agyadban információtárolásra, és ez ragadt bele?
Egyébként boldogok a lelki szegények, mint a világszerte népszerű mesealak mondta.

@Arcade Macho:
Az viszont elég komoly adatvédelmi problémákat vetne fel, ha minden magántulajdonú személyautót köteleznének arra, hogy GPS legyen rajta (teherautóknál és egyéb fuvarozást végző cégek esetében nem). Ahogy az is, ha felhatalmaznának bármilyen állami vagy városi szervet arra, hogy követhesse a mobilod GPS-jeleit.

Szóval talán neked kellett volna gondolkodni írás előtt. Már ha van mivel, mert eddig nem sok tanújelét adtad.

Zed is not dead yet 2021.01.16. 22:26:58

@Arcade Macho: Most is rengeteg éjszakai fuvar van. Egy óvoda mellett lakom, minden éjjel 2 körül jön a tejes, hajnali 5 körül meg a pék terítő az ablakunk alá. Csapkodja az ajtót, döngeti az óvoda kapuját (becsapni jobb, mint kilinccsel csukni, nyilván), ráadásul motor jár végig, tuc-tuc zene üvölt a fülkében.

bozon 2021.01.16. 22:31:01

@cardiobascuralis 2: "A villamost a továbbiakban is felejtsük el. Elavult rég. Ha már villany, akkor legyen troli."
Nem igaz. A troli a kicsi járműmérettel, az ingyenesnek hitt, de valójában szintén drága pályával, a fokozott közúti zavarással és a négyszeres gördülési ellenállással nem jó alternatíva.

"Ami a kajálóteraszokat illeti, ne is legyenek, még gyalogosként is kibaszott zavaróak."
Hát, ebben a városlakók 99%-a nem ért egyet veled.

"Ha te valami lótuszfaktusz (vagy ilyesmi) vagy, akkor ugyan szólj már Karácsonynak időalapú jegy ügyben. Vagy indíts petíciót. Mert ez most az egyik legégetőbb gond, amivel több mint 2 évtizeddel le van maradva Budapest minden európai fővárostól."
2010-ben az akkori új LMP-frakció számára megírtam az időalapú jegyes előterjesztést (belekerült volna a bevezetése akkor valami 300 millió kemény forintba). Be se adták, mert az akkori új fideszes városvezetés simán meggyőzte őket arról, hogy arra a kis időre már nem kell.

Annyit fejlődtünk azóta egy röpke tízmilliárdos besült projekt után, hogy az otlet.budapest.hu-n ugyanazt beadtam 2020 decemberében is. :) Lótuszfaktusz maximum a seggemben van, mint mindannyiunknak.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 22:31:11

@bozon:
Nem is arról van szó, hogy műszakilag mennyire megvalósítható, nekem is van mobilom és van benne GPS, sőt, rendszeresen használom is, sőt, azt is tudom, hogy filléres dolog lett mára, hanem a személyiségi jogok védelméről, adatvédelemről.
Nem hiszem, hogy az emberek többsége szó nélkül tűrné, ha követnék mindenhova, ugyanis ezzel simán vissza is lehet élni, és pl. ártunk és ormányunk ismeretében tuti, hogy ezt meg is tennék. Nem mintha a másik oldalt sokkal jobbnak tartanám.
Ami meg a mobiltelefont illeti, honnan tudható, hogy nem a dugóban araszolsz, hanem gyalogolsz, vagy éppen buszon/villamoson utazol? Vagy akkor a gyaloglásért, tömegközlekedésen utazásért is fizetned kell a belvárosi övezetekben? Szóval nagyon át kéne ezt még gondolni (illetve nem kéne, elsőre látszik, hogy egetverő ökörség).

Zed is not dead yet 2021.01.16. 22:31:25

@cardiobascuralis 2: Nekem úgy tűnt, hogy simán áttolták a vasúti kocsikat a villamosvágányra. Nagy(obb)kamasz koromban pár haverommal még rakodtunk is éjszaka ilyen kocsiból, nagyon jól megfizették mi meg fiatalok voltunk és erősek és csórók. Ebből a csóróság valahogy sose múlt el igazán. :p

Egyébként több vonalon még több értelme lenne.

bozon 2021.01.16. 22:32:17

@cardiobascuralis 2: "Egyébként boldogok a lelki szegények, mint a világszerte népszerű mesealak mondta."

Hát, ez olyan matyis volt, már elnézést. :)

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 22:42:08

@bozon:
Én annak idején (még Demszky idejében) Tarlósnak adtam be egy ilyet. Azért neki, mert Demszky nem is volt hajlandó válaszolni a megkeresésemre, Tarlós legalább igen, személyesen is fogadott, és beszéltünk róla.
De aztán miután megválasztották, ő sem nagyon foglalkozott vele.
(Én mondjuk költségeket nem számoltam.)

Senki sem gondolja a trolipályát ingyenesnek, de azért nagyságrendekkel olcsóbb, mint a villamospálya, és jóval gyorsabban is megvan, mivel síneket nem kell fektetni, csak felsővezetéket, nem kellenek iszonyatos drága váltók, sőt, a korszerű trolik a problémás pontokon már több kilométert meg tudnak tenni aksiról, felső vezeték nélkül is (pl. hidakon nem kellene felsővezetéket kiépíteni).
Arról nem is beszélve, hogy ha egy lerobban, akkor a következő kikerüli, ami villamos esetében nem megy, akkor órákig áll az egész vonal, és okoz akár az egész városra kiható torlódásokat (főleg ha egy kereszteződés közepén hal le, láttam már ilyet a Blahán is - képzelhető, hogy mekkora lett miatta a dugó).
Ebben a négyszeres gördülési ellenállásban sem vagyok biztos, soknak tűnik, de nem jártam utána.

De mindent összevetve a villamost el kéne felejteni. Ahol van már, maradjon, de ahol nincs, oda ne.

"Hát, ebben a városlakók 99%-a nem ért egyet veled."
Azért egy felmérést megérne. Nem vagyok biztos benne, hogy nem 50% alatt lenne az a 99%.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 22:51:15

@Zed is not dead yet:
Miskolcon a Tiszain én is raktam vagont diákként. :-)

@bozon:
Pedig esküszöm, nem vagyok Matyi.
Szilárd sem, amit fentebb az olvtárs emlegetett, bár egy olyan nickem valóban volt vagy 15 éve (de 10-nél biztos több). Igazából azt is Föld S. Pét R.-től (egykoron Neoprimitív, énekes - olyanokat rögtönzött a színpadon, hogy sokszor a zenekar tagjai sem tudták folytatni a zenét a röhögéstől, főleg a Közgáz kollégiumi klubjaiban léptek fel) oroztam, neki volt még a 90-es évek elején a Kurírban (Emlékszik még rá valaki? Az egyetlen olyan magyar napilap volt, amelyik naponta kétszer jelent meg, reggel piros, este kék fejléccel) egy rovata, amiben egy Közbiztonság Szilárd nevű kitalált rendőrségi szóvivő által adott információkat tett közzé.
(A másik rovata a Zuhanyhíradó volt, mindkettőben marha viccesen vezette elő a napi híreket. A pesterzsébeti jódos-sós öltözőjét mint hírforrást is sokat emlegette. :-) Igazából csak miatta vettem az újságot.)

kárárámaispj 2021.01.16. 23:07:13

@cardiobascuralis 2: Na jó.Kezdem unni a hülyeségeidet. ABS nélküli autót nem forgalmazhatsz már vagy 20 éve, ha a kocsidban nem működik, akkor világít, és nem megy át a vizsgán.
És nézik a vizsgán a fékhatást. A dízelek kormolására már kitaláltak dolgokat okoska, tudod, katalizátor.

1999ben a havi nettó átlagfizetés 50ezer forint volt.
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli042.html
És pontosan tudom, hogy 150 ezerért mit kaptál. 15 éves 105s skodát
Marha unalmas egy ilyen idiótával beszélni, aki keveri a szezont a faszommal, németben 4 éves autónál nem látott régebbit, és szerinte a mostani autók szennyezőbbek mint a trabantok.
Te idióta, az megvan, hogy már 95ben be akarták tiltani a kétütemű motorokat?

Tiszta vicces, hogy egy ilyen magadfajta fasz magyaráz arról, Pesten mi merre van.
Az összes nagy megállapításodat tényekkel basztam agyon. De hallgatjuk, hogy mennyire olcsó és jó volt anno az élet. Biztos anyád elmesélte :D

kárárámaispj 2021.01.16. 23:14:50

@bozon:
""Ami a kajálóteraszokat illeti, ne is legyenek, még gyalogosként is kibaszott zavaróak."
Hát, ebben a városlakók 99%-a nem ért egyet veled."

Na, ez megint a másik.
Mint belvárosi se én, se egyik bent lakó ismerősöm se ült ki soha az életben a teraszra. Ugyanis a teraszok meg kocsmák nem az ott lakóknak vannak kitalálva. És minden szomszédot/ismerőst/lakót ezerszer jobban érdekelt, hogy legyen szabad parkolóhely, mint hogy a kocsmáknak legyen terasza. A Liszt Ferenc tér konkrétan élhetetlen lett, nem tudom, hogy egyáltalán lakik-e még ott valaki, vagy már elmenekült az utolsó is.
Úgyhogy a lakók 99% utálja a büdös kajáldákat, a hangos vendégeket meg a teraszokat, legyél ebben egészen biztos.

kárárámaispj 2021.01.16. 23:20:34

@Zed is not dead yet: Nem tudom, hogy a MÁV mit emelt meg mit nem, de tényleg megváltoztak mind a cégek, mind a termelés. Igen, van leágazás a Ganz telepre a Kőbányai úton. De ott már nem a nemtommilyen gyár van, hanem négyezer darab kínai kereskedőcég, nulla rakodási kapacitással. Egy kamion terít 20 cégnek, és mindenhol tartózkodik kb 10 percet. Teljesen más a logisztika, mint volt 30 éve. Mindenben.
Ezek a "régi jó dolgok" nem azért koptak ki, mert valakik azt akarták, hanem mert nem működtek.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 23:51:41

@kárárámaispj:
"ABS nélküli autót nem forgalmazhatsz már vagy 20 éve"
Mondom: idézd a jogszabályt. Az alaptalan faszságaidra nem vagyok kíváncsi, és eddig csak azokat írtál.

"Marha unalmas egy ilyen idiótával beszélni" - tényleg az, de akkor legalább tudod, milyen veled beszélgetni. Vagy csak önmagaddal szoktál, mert más nem hallgat meg?
Az bizony elég nagy probléma, ha kevered a szezont a faszoddal, eddig nyilván azt gondoltad, hogy a szezont szopogatod.

"a mostani autók szennyezőbbek mint a trabantok"
A mostani dízelautók nagy része bizony szennyezőbb. Ja, Trabant nagybetű.

Tények? Szerintem te egyetlen Tényeket ismersz, a TV2-n a "hírműsort". Mert te is kb. annyira tényeket soroltál fel, mint az. Valójában egyetlen tényt sem írtál eddig. Nemcsak itt, életedben.

Arcade Macho 2021.01.17. 03:54:39

@cardiobascuralis 2: "Az viszont elég komoly adatvédelmi problémákat vetne fel, ha minden magántulajdonú személyautót köteleznének arra, hogy GPS legyen rajta"

jelen pillanatban minden lepesedet koveti a mobilszolgaltato, kulonben nem tudna mas elerni ha hivnak mobilon
de ha tenyleg ennyire segg vagy a temahoz, akkor jobb lenne nem leoltani a masikat...

egyebkent lehetne napidij az igazi seggfejeknek csak hogy ne lehessen azt mondani hogy ra vannak kenyszeritve

Arcade Macho 2021.01.17. 03:57:59

@cardiobascuralis 2: "Vagy akkor a gyaloglásért, tömegközlekedésen utazásért is fizetned kell a belvárosi övezetekben? Szóval nagyon át kéne ezt még gondolni (illetve nem kéne, elsőre látszik, hogy egetverő ökörség)."

az uberesrol hogyan tudtad, hogy eppen egy busszal jon erted vagy a sajat autojaval?
te tenyleg ennyire elhetetlen barom vagy a valo eletben is vagy csak trollkodsz a masikkal?

Arcade Macho 2021.01.17. 04:13:19

@bozon: "Ez a technológia a kétezres években hű, de csúcs volt, a 2010-esekben viszont fokozatosan filléressé vált."

az utdijnak az lenne a legnagyobb elonye, hogy a forgalmat be lehetne vele loni, azaz amikor sokan szeretnenek ramenni ugyanarra az utra, akkor lehetne azzal jatszani hogy pont annyira legyen draga, hogy a dugo meg ne alakuljon ki
es most elo lehet venni a Balatonra valo lemenetelt, hogy ott is ez a technologia kisegitene az embereket, hogy ne fussanak bele semmi horrordugoba

DFK 2021.01.17. 05:15:06

@bozon: aha, hàt nem tudom, kellet-e valaha költség alapon árakat megállapítanod. Lehetőleg egy elég éles àrversenyben. Az 1000-2000 forint áremelés az akár jelenthet 10 % emelést is. Tudod, ha vállalkozó vagy, minden költséged ki kell termeld, minden plusz költség a jövedelmed csökkenti.

Ménár Atya 2021.01.17. 07:26:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Hát úgy tűnik. :D
Nem csiszol a stílusán, és ez a veszte, ez már nem tud normálisan kurvaanyázni, mondjuk a vita csúcspontján, ez a Fitymatyi már a sajátjait is csak egyből anyázva tudja megszólítani, és....hát ezt már nem nagyon tűrik sehol.
Szerintem azt hiszi, hogy ő vagy az isten, vagy vagy Napóleon, vagy Napóleon az isten császár, esetleg első Fitymatyi pápa.......... :D
Nézd meg a videóit, van amit már negyvenen is megnéztek, bár az egyiknek úgy 2000 a nézettsége, de szerintem ebből is úgy 1960-at a kezelőorvosa osztotta meg az orvosi egyetemen tanulók között, mint az elmebaj mintapéldáját :D
Na nem ekézem, mert nincs itt, aztán még megint túllövi magát bánatában kannás tablettás borral.........

bozon 2021.01.17. 07:37:24

@DFK: százezerhez képest az ezer +10%? Volt szerencsém ilyen árképzéshez, de nem örültem neki. :)

bozon 2021.01.17. 07:41:59

@kárárámaispj: "És minden szomszédot/ismerőst/lakót ezerszer jobban érdekelt, hogy legyen szabad parkolóhely, mint hogy a kocsmáknak legyen terasza. ... Úgyhogy a lakók 99% utálja a büdös kajáldákat, a hangos vendégeket meg a teraszokat, legyél ebben egészen biztos."

De tényleg, akkor miért nem laksz a Havannán vagy Gazdagréten? Ott több hely van a házak között, és ez praktikusan azt jelenti, hogy több parkoló, semmi terasz. Az egy másik kérdés, hogy már így is megtelt az egész (_csak_ parkoló van a házak között), de hát, a parkoló kell, semmi más...

bozon 2021.01.17. 07:49:15

@cardiobascuralis 2: "Nem is arról van szó, hogy műszakilag mennyire megvalósítható, nekem is van mobilom és van benne GPS, sőt, rendszeresen használom is, sőt, azt is tudom, hogy filléres dolog lett mára, hanem a személyiségi jogok védelméről, adatvédelemről.
...
Ami meg a mobiltelefont illeti, honnan tudható, hogy nem a dugóban araszolsz, hanem gyalogolsz, vagy éppen buszon/villamoson utazol? Vagy akkor a gyaloglásért, tömegközlekedésen utazásért is fizetned kell a belvárosi övezetekben? Szóval nagyon át kéne ezt még gondolni (illetve nem kéne, elsőre látszik, hogy egetverő ökörség)."

A minősítgetéssel szerintem várni kellene addig, hogy bebizonyosodjék a hirtelen előkapott igazad. :)

A telefon nem tudja, hogy éppen hogyan haladsz, de ha a rendszámodhoz párosítottad reggel 7:23-kor, és még nem oldottad fel, akkor _a rendszer_ tudja, hogy az utat számolni kell, és a rendszámodat jogosan kapja le bármelyik városi kamera (nem kell bírságolni).

Én is nagy pártolója vagyok a személyiségi jogok védelmének, de amikor a legutolsó fiszfasz játéknak megengedi mindenki, hogy hozzáférjen a helyadataihoz, akkor szerintem nem ez fogja kiverni a biztosítékot. Sőt, ez egy olyan rendszer lenne, amit legalább ezren ellenőriznek, hogy tényleg megfelelően elkülönítetten kezeli-e az adatokat egymástól (azonosítók és útszámítás), és a díjkivetés szempontjából irreleváns részt tényleg letörli-e a végén.

Ménár Atya 2021.01.17. 07:50:49

@cardiobascuralis 2:
Mondjuk , így is követnek, csak észre sem veszed, ráadásul legálisan, mert amikor elfogadod a telód appjait mégis csak beleegyeztél hogy kövessenek.
Sőt, még hallgatóznak is.
Sokszor kipróbáltuk ezt is.
Akinek ilyen félelmei vannak, az dobja el a telefonját is azonnal.
A személyiségi jogok, jelenleg addig tartanak, amíg politikai bulikon hangzatosan lehet hivatkozni rá, valójában meg a giga tech cégek kezében vagy.
Látható ez most amikor már ott tartanak, hogy az amerikai elnököt is elnémítják.
Kíváncsi vagyok, hogy mikor veszik ezt ott észre, és hogy lépnek e ez ellen.
Vicces, de most úgy tűnik,magyarországon nagyobb a szólásszabadság, mint amerikában.
A témához visszatérve, pedig, Bp tömegközlekedése elég jó, valóban autóval sokszor gyorsabb, és kényelmesebb, de ha nincs autód akkor is jól elboldogulsz.
A villamospálya teherszállításra alkalmazása életszerűtlen ma már.
A Galvani híd pedig jó ötlet, jobb mint a csepel belváros átmenő forgalmát megsokszorozó, zaj és környezeti terheléssel súlytó Albertfalvai híd.
Ráadásul az ott élőknek nem céljuk nagy tömegben épp 11-22 kerbe eljutni, ha akartak akkor az M0 hídon eddig is mehettek.

bozon 2021.01.17. 07:53:18

@cardiobascuralis 2: "a Kurírban (Emlékszik még rá valaki? Az egyetlen olyan magyar napilap volt, amelyik naponta kétszer jelent meg, reggel piros, este kék fejléccel)"

A két világháború közt volt még olyan újság, ami naponta kétszer jelent meg, de fejből nem tudom melyik. Illetve ha nem ugyanazok az újságok voltak is bennük, de volt külön reggeli és esti lappiac (az utóbbin nyomult régen Az Est, később az Esti Hírlap -- nagyon szerettem a neonreklámját).

Elnézést az offért!

bozon 2021.01.17. 08:01:20

@Ménár Atya: "A témához visszatérve, pedig, Bp tömegközlekedése elég jó, valóban autóval sokszor gyorsabb, és kényelmesebb, de ha nincs autód akkor is jól elboldogulsz."

Pont engem vádolnak a rossz tömegközlekedésre tereléssel, de azt kell, hogy mondjam, ez azért nem igaz. Ha a perifériáról indulsz, vagy oda érkezel (külváros, késő este, éjjel, hétvége), akkor hirtelen semmivé foszlik az a hú, de jó hálózat. Ezen dolgozni kell, és ezzel együtt kell növelni a tömegközlekedés részarányát.

"A villamospálya teherszállításra alkalmazása életszerűtlen ma már."

Meg kell vizsgálni, hogy életszerűsíthető, és ha igen, akkor vissza kell hozni. Most, amikor éppen döglünk bele a saját szarunkba, nem vállalhatóak az ilyen sommás ítéletek. Mi alapján mondod? Miért a mából indulsz ki mint gránitszilárdságú igazságból, amikor pont a ma a vállalhatatlan állapot?

"A Galvani híd pedig jó ötlet, jobb mint a csepel belváros átmenő forgalmát megsokszorozó, zaj és környezeti terheléssel súlytó Albertfalvai híd."

Tehát a híd pont a csepelieknek nem kell? Vagy kell, de csak plusz köldökzsinóron keresztül, a tömegközlekedésben plusz átszállással? Szeretnek többet közlekedni?

"Ráadásul az ott élőknek nem céljuk nagy tömegben épp 11-22 kerbe eljutni, ha akartak akkor az M0 hídon eddig is mehettek."

Vagy akkor egyáltalán nem kell mégsem senknek?

Ménár Atya 2021.01.17. 08:02:43

@Arcade Macho:
Szerintem nem gondoltad át ezt.
Ahogy a városvezetést nézem ebből az lenne, hogy kimaxolnák a díjakat a végtelenségig, és akinek ott van dolga azt megsarcolnák csak, de megnézném az ottlakók arcát is amikor mondjuk a hűtőgép szerelő azt mondja, hogy hozd ki a gépet a 18 kerületi műhelyembe....mondjuk ennél is rosszabb ha a vízszerelő mondja majd ugyan ezt a fürdőszobádra, mert van az az összeg amikor már a parkolás meg a gps alapú dugódíj miatt nem éri meg nekik.
Ezeknek nincs határ ha lehetőséget kapnak.

Ménár Atya 2021.01.17. 08:19:54

@bozon: Az igazság az, hogy perifériáról éjszaka nem tudom mennyien járnak a bulizókon kívül.
Én amikor még így jártam akkor is hazaértem simán, persze, biztos lehet javítani fejleszteni, de sok külföldi ismerős szerint Bp tömegközlekedése jó.
A fonódó villamos is teljesen jó lett, és átgondoltabb, mint a tízszer átszállás .
Bár erről már csak a gyerekeimtől hallok, én autóbuzi vagyok.

A teherszállítás, a villamospályán szerintem halott ötlet, megváltoztak az üzletek szokásai, elhelyezkedésük, plusz internetes üzletek miatt is rossz ötlet.
A legtöbb üzlet plázákba szorult, oda autóval hordják az árut mindenhonnan, kb az üzlet ajtajáig, az igényeknek megfelelően.
A netes áruházak pedig saját központi raktárakból szállítanak.
A giroszos meg nem igényli az éjszakai hústorony kiszállítását, inkább alszik.

A hid elsősorban az autósoknak jó, ha tömegközlekedni akarnak akkor rá kell vezetni csepelről, de nem sok értelmét látom budára átvezetni így sem.
De , kell a híd, de az autósoknak, hogy ne kelljen a belső hidakhoz eljutni, ezáltal leterhelni a belvárost.
Pl amióta az M0 híddal szarakodnak (vicc kategória már) azóta megnőtt a forgalom a szerémi úton és a csepeli kivezetőn.
Ezek torlódnak a Petőfi híd mindkét oldalán befelé, mert próbálják kerülni az M0 dugót.
Ez viszont leterheli az eddig jól járható 11 ker déli részét, és a 22 ker átmenő forgalmát.
Az emberek elkezdtek kerülőutakat keresni kis utcákban, most már ott is dugó van és fokozott balesetveszély.
Na ha lenne galvani híd akkor ennek nagyrésze elkerülhető lett volna.

gigabursch 2021.01.17. 08:21:58

@cardiobascuralis 2:
Na ne hazudozz Szilárdka (hogy az egyik legismertebb nickedre utáljak)!
Utolsó hozzászólásod mikor született a @Közbiztonság Szilárd nickedről?

Szánalmas, ezernickű trollocska vagy, akinek az egyik skillje, hogy ultratahó módon beleszáll bárkibe (amiért már ki is hajítottak ezernyi helyről), a másik meg az, hogy roppant okos vagy. Mint azt fentebb írtam.

gigabursch 2021.01.17. 08:23:06

@kárárámaispj:
Miért erőlködsz vele?
Egy trollt ne etess!

gigabursch 2021.01.17. 08:27:50

@bozon:
Elgondolkodtató megközelítés.

gigabursch 2021.01.17. 08:34:53

@Ménár Atya:
A díjak alapelve az, hogy valamilyen szolgáltatást nyújtson. Ez nyilván szerteágazó indokolás lehet.
Ha jól rémlik úgy két évtizede a népi tót demokrácia tákolmány bírósága felszámolta a parkolási díjakat pont ezen okból.
Aztán úgy öt éve visszahozták.

De hogy válaszolják is. Erre a többletköltséges vonzatra nem is gondoltam, pedig teljesen valós a veszélye.

gigabursch 2021.01.17. 08:41:16

@Ménár Atya:
Az M0 híd régi pályáját messze kisebb terhelésre tervezték, mint amit végül kapott, mire elkészült a másik fele.
NIF-es mérnök ismerőseim mondták, hogy "remegve várták" az új hidakat, mert annak hiányában csak a teljes lezárás működik, ha beáll a leromlás kritikus helyzete.
Arról nem is beszélve, hogy dunai szinten a HSP, mint kb egyedüli szakcég kapacitása nagyjából azonos a dunai hídépítési igények összállami összköltségvetési képességével.

gigabursch 2021.01.17. 08:57:45

@Arcade Macho: @kárárámaispj: @gigabursch:

Itt van Szilárdka a valós énje:
blog.hu/user/448558/tab/activity

Aki akar, olvasson bele.
Persze volt ettől később is hsz-a, csak azt a fene szép jómodorja miatt szanálták.

Ménár Atya 2021.01.17. 09:06:03

@gigabursch:
Parkolási díjakkal semmi gond nem lenne, ha ésszerű mértékben alkalmaznák.
Valóban élhetőbb tőle a belváros, ez most látszik a legjobban, mert most rengetegen behozzák az autót, leparkol reggel, 17 ig pedig ki sem mozdul.
A város üzemeltetők (szállítók szerelők stb) az itt élők akik ügyet intéznek, azok pedig szívnak most.
Bár megértem akik most busz helyett autóval járnak a vírus más helyzet.
Tehát egy ésszerű díj nem gond.
Viszont ha elszabadul akkor annak jelentős árdrágítás a hatása, amit azok fizetnek akik ott laknak.
Ráadásul ha agyamenté válik akkor nehezebben és drágábban jutnak a szolgáltatáshoz.
Jelenleg max 250 ft lenne elfogadható az átlagos nem kiemelt övezet parkolódíjának, ez már elég lenne hogy ne érje meg vidékről bejárni a belvárosba, viszont ennyi nem drágítaná a szolgáltatásokat jelentősen, mégis lenne parkolóhely.
Amúgy pedig karigeri menjen az anyjába a parkolással.
Most az az új, hogy nem jelzik külön az övezetet, hanem pl zugló határában van egy tábla hogy P övezet, persze megállsz , parkolóóra a 4. utcában zöldre festve a bokor alá dugva, hogy biztos észre ne vedd, azt jön a bünti,mert azt hiszed itt bizony ingyé parkolsz.
De nem.
A múltkor már majdnem vendetteát kapott az egyik parkolóőr, aki ráadásul elég flegma szöveget nyomott le, de lehiggasztottam a haverom, hogy nem ér ennyit az egész, de ez durvulni fog szerintem ha marad ez a felállás.

Ménár Atya 2021.01.17. 09:10:05

@gigabursch:
Megértem a terheléses problémát, de már lassan 3 éve szarakodnak, ennyi idő alatt egy flexxel,meg egy hordozható hegesztőtrafóval és egy talicska-lapát kombóval új hidat építek egy segédmunkással.
Ennyi pénzből talán még a Galvanit is összedobjuk.
Ha nem láttam nap-mint nap az embermentes építkezést, akkor igazat adnék neked, de még az is kiderült, hogy occcsó szar anyagot építettek be ezért ismét csúszik....
Hát lehet magyarázkodni, csak most már kínos szerintem.

gigabursch 2021.01.17. 09:43:03

@Ménár Atya:
Nem ismerem a részleteket és - szerencsémre - ritkán járok arra.

Az viszont biztos, hogyha egy tönkremenetel elér egy pontot akkor sokáig tart a teljes rendezés. Lásd egy rohadó kasztni kilakatolása. Egyik hiba feltárása hozza elő a másikat.
Nem akarok szamárságot mondani, de valami olyan szám van bennem, hogy tervezték 40 edb gépjármű/nap, amiből lett 2005-re 120 edb gépjármű/nap irányonként.
Ha ez így van akkor a terhelés alsó hangon meghatszorozódott.
Ehhez hozzá éve a tgk-k arányának vizsgálatát lehet, hogy még durvább számok jönnek ki.

Billy Hill 2021.01.17. 10:00:59

@cardiobascuralis 2: "Pedig igaza van. Amíg lehetett a Rákóczin parkolni, addig iszonyatos forgalma volt a boltoknak, mióta nem lehet azóta a többség bezárt." Ez teljes mértékben így van! Én csak azt gondolom, hogy az azóta eltelt idő alatt annyira megváltoz(hat)tak a vásárlási szokások (a bevásárlóközpontok, outlet-ek, internetes vásárlás miatt), hogy azt a forgalmat már nem lehetne visszaállítani a legjobb szándékkal sem.

Arcade Macho 2021.01.17. 14:18:37

@bozon: "Én is nagy pártolója vagyok a személyiségi jogok védelmének, de amikor a legutolsó fiszfasz játéknak megengedi mindenki,"

ez igy van!!!
raadasul azt meg tudni kell, hogy az a GPS amit a mezei juzer a telojan nez es eppen azt latja hogy egy dugos reszbe fut bele, nos az nem egy fuggetlen adatszolgaltatotol vagy telepitett kamerakrol szedi az infot hanem az o felhasznaloiktol!!!
szoval a szemelyisegi jogok dologra hivatkozni csak azt jelenti, hogy nem ert hozza valaki

nekem amugy hagyomanyos telom van, de mint emlitettem tudom hogy a cellainfoval kovetnek, amikor Lezerjani legyilkolta azt a not akkor is fotelkommentaltam hogy igazan megnezhettek volna a cellainfot, csak hat a maffia ugye...

Arcade Macho 2021.01.17. 14:26:08

@Ménár Atya: "mondjuk ennél is rosszabb ha a vízszerelő mondja majd ugyan ezt a fürdőszobádra"

en a belvarosban fel szoktam allni a jardara, es a kozteresek amikor ezt tettem lattak hogy ottlako vagyok es eltakarodom hamar akkor nem izelgettek
de amikor a melosok jottek akkor kaptak izelitonek egy buntetest es utana kepzeld el hogy BKVval jottek, igaz a festoletrat letamasztottak az ingatalban
kovetkeztetes: az amit felvetettel mar egy elo problema es mar jelenleg szet vannak szivatva a belvarosi lakastulajok, es akkor elmorzsolnek egy konnycseppet az o erdekukben hogy nincsen penzuk a mesterre... (mondjuk a viz kocolasra en mestert nem hivnek)

a vizvezetekszerelo az lenne a jo ha helyi lenne aki a kis tutyojevel egy kemping bicoval tudna elkommandozni, nem nehez, a postasik is azt csinaljak es a muegyetemen a gondnokok is
ez azert nincsen meg mert a primitiv bunko mesternek is a varos masik felere kell mindenkeppen atkommandoznia hogy le tudja huzni az ugyfelet, nos ez nem jo ezen e miatt is valtoztatni kellene, esetleg varosi hataskorben is... hogy a vizes az kaphat szocialis berlakast es akkor helyben kell meloznia...

bozon 2021.01.17. 16:11:24

@Arcade Macho: @Ménár Atya: példaként a Sétáló Budapest programban 100 Ft/km-es útdíj van, egy napi 3 ezres plafonnal. A maximum (30 km, amit általában el se érne egy átlagos, nem kifejezetten futkorászós kisiparos) is alacsonyabb, mint egyetlen kiszállási díj. Simán belefér egy napi körébe a kisiparosnak, illetve aki a városban lakik, felárként simán ki kell, hogy tudja fizetni az ő kiszállására jutó részt. S végül ezt a pénzt a vállalkozó (pontosabban a kuncsaft, akire áthárítja), nem azért fizeti ki, hogy szopatva legyen, hanem azért, hogy a szaki ne dugóban állással töltse a napját, hanem munkával.

Nem beszélve a szervezésről: ha mondjuk építkezésről vagy nagygépekről van szó, a cuccot áruszállítás keretében odavihetik díjmentesen (reggel vagy minden címre évi adott számszor napközben is), a csávó meg rohangálhat egy könnyebb járművel.

Ménár Atya 2021.01.17. 16:39:57

@Arcade Macho:
Láthatóan nemsokat értesz semmilyen szereléshez,kivitelezéshez, ezért butaságokat írtál.
Maradjunk annyiban, hogy nem pont "kócolásra gondol az ember amikor szerelésről beszélek.
Ha festő lennék ,biztos akkor látnál utoljára, amikor felveted, hogy menjek hozzád BKV-val dolgozni.
Egyéb szakik milliós gépeket használnak, tehát szintén tévút a bkv.
A szociális bérlakás nettó marhaság, az legyen a rászorulóké, bringa út helyett inkább megállási-pakolási lehetőség kellett volna a szállítóknak, építőknek.

Arcade Macho 2021.01.17. 20:49:48

@Ménár Atya: millios gepeket hasznalnak de fillerbaszok a napi 3e -t befizetni
kabitsal masokat Szilardka...

Arcade Macho 2021.01.17. 21:03:10

@bozon: ismerem Prof Dr Puzser Legfobb Hadur munkassagat, o korrekten leirta oszinten a dolgot, az ekszerdoboz megfogott :)

csatlakozom az ervelesedhez, hogy pont a nagyoknak kellene tapsikoljani ahhoz hogy letakarodik a sok csoringer az utrol, ezert ep esszel fel nem foghatom hogy az akinek pl. 20 millas merdzsoja van es/vagy melosokat fuvaroz felvonulni az miert kohog az ellen, hogy letakaritsak az utat elole...

Ménár Atya 2021.01.18. 06:50:41

@Arcade Macho:
Látod, mondom ,hogy nem értesz hozzá. :)
Befizeti mindenki, csak a végén pont a te zsebedből húzzák ki a pénzt, mert rádterhelik.
És minél több az időveszteség , azt is rádterhelik, az emberek pakolgatását, munka helyetti villamos utaztatásának idejét szerinted ki fizeti meg?
A szállítók dugóban ücsörgését ki fizeti meg?
Cimbi, te burokban élsz.

Ménár Atya 2021.01.18. 07:05:54

@bozon:
Dugódíj max 3000, parkolás szintén, az 6000.
Kiszállási díj 5000, ez összesen 11000.
A tévedés abban van, hogy a kiszállási díj, nem a parkolás költségeit fedezi, hanem az utazás idejét, és a gépkopás egy részét.
Ezt ugye a végén megkapja a kuncsaft.

"Nem beszélve a szervezésről: ha mondjuk építkezésről vagy nagygépekről van szó, a cuccot áruszállítás keretében odavihetik díjmentesen (reggel vagy minden címre évi adott számszor napközben is), a csávó meg rohangálhat egy könnyebb járművel."

Ez életszerűtlen, reggel nem tudsz megállni, mert még nem mentek el, illetve kevesen szeretik amikor jön a szaki hatkor és csörömpöl a lépcsőházakban.
Ill van egy másik tényező is, maga a szaki, aki általában emberből van, van gyereke, családja, élete mint bárki másnak, ha te viszed a gyereked iskolába, ő is viszi esetleg. stb
Szerintem értelmesebb lenne a regisztrált adófizető szakiknak, szállítóknak parkolási engedélyt adni, mint a E autókkal furikázó csóróknak, akik a kutatások szerint lehet hogy jobban szennyezik a környezetet mint a többiek, csak nem épp a felhasználás helyén.

bozon 2021.01.18. 07:46:25

@Ménár Atya: a kuncsaft nemcsak a gépkopást meg az utazási időket kapja meg, hanem azt is, hogy a szolgáltató eljutott hozzá a (bel-) városi lakásához. Jó dolog odabent lakni (például az egyetlen terület, ahol tényleg jó a tömegközlekedés, de úgyis minden egy sarokra van), viszont ennek pár dologban meg is van az ára.

Egyébként egy-egy kiszállásra átlagosan nem jutna háromezer forint. _Egy napra_ jutna annyi.

A reggeli cuccmozgatás ideje a Sétáló Budapest programban reggel tízig tart, de akármi is a felvetés, ezeket nyilván be kell lőni egy életszerű értékre. Azt viszont nem lehet hagyni, ami most van, mert ma mindenki szív.

Az lenne mindenki szívatása, ha a mai rendszert tartanánk meg!

konrada 2021.01.18. 08:25:32

@kárárámaispj:
Többször is megkérdezted mi az értelme összekötni a déli HÉV-eket a Szentendrei vonallal, így elmagyarázom:
A HÉV vonalak kompatibilesek a MÁV vonalakkal, ezért is tették át a BKV-től hozzájuk.

Budapest egyik fő problémája, hogy a vasúti vonalak - köztük a HÉV-ek is - zsákrendszerűek. Ezzel a fő probléma az, hogy a visszafordításukhoz mindenképpen el kell foglalniuk egy vágányt, azaz sűríteni a járatokat csak úgy lehet, ha növelik azok számát a fejpályaudvarokon.

Ezt a világban úgy oldották meg máshol, hogy a vasútvonalakat átvezették a városok alatt, így nem hogy növelni kell a járatsűrítéshez - ami a versenyképesség alapja - a vágányok számát, hanem elég hozzá 2 is, így a fejpályaudvarok - mint például a Nyugati is - a párizsi Orsay példájára bezárhatóak lennének, értékes területeket nyerve vele a belvárosban. (A Nyugati most sajnos rossz példa, mert Demszkyék rövidlátása miatt a 4-es metró épült meg a Nyugati-Kelenföldi összekötő vasúti alagút helyett.)

De hogy visszatérjünk az elejére: Azért kellene összekötni a Ráckeveit (belekötve a Csepelit, amit ki lehetne toldani Sz.miklósig), mert azok zsákvégállomásai kieső helyen vannak, így egy belvárosba - vagy város más pontjaiba központon átmenő járatához - tartónak minimum +1 átszállást be kell iktatni.
Erre régóta terv azok Kálvinig bevezetése, de mint írtam, ahhoz, hogy tudjanak járatsűrűséget adni hozzá, minima +2-3 fejvágányt kéne beépíteni a fordításhoz, ezt oldaná meg az összekötésük a Szentendreivel.

S most jön a bónusz: nem véletlen írtam a MÁV kapcsolatokról: Ebbe a vonalba így már be lehetne kötni a kalocsai vasútvonalat is - kipróbálva - illetve az esztergomi vonalat is, melynek volt már a végállomása hídzárlat miatt a Batthány - és amiket nem lehet addig állandó betétként betenni, míg nincs hozzá vágánykapacitás.

S ha mindezt megértjük: az már valódi alternatíva a tömegközlekedésben, ha délről, északról megfelelő sűrűséggel, sebességgel elérhető az összes metró-, és Budapest belső területein áthaladó villamosvonal.
(De nekem továbbra is vesszőparipám a Nyugati-Kelenföldi alagút: ha azt is megépítenék az ország közepének tömegközlekedése megváltozna, és a 2 várost átszelő vasútvonal olyan közlekedési kapcsolatokat adna - a két vonal metszéspontjában lévő állomással, ami miatt érdemes lehetne - mert az autónál gyorsabb - például Szentendréről vonattal menni Ferihegyre, vagy Dunakesziről a Velencei tóra. ...és most bilibe lógott a kezem..;)…:(

Cpt. Flint 2021.01.18. 09:29:43

@Arcade Macho: "az M8 az valahol autout, valahol meg le tudnak menekulni emberek, szoval ha csak 100 km epul meg az elso 5 eves tervben akkor epuljon meg annyi, ott van a sztalinvarosi hid azt pl. mar nem kell megepiteni "

Építik már az M8-ast... a nyugati végén, Körmendtől a határig, ott már idén forgalomba is lesz helyezve. Nyilván az a szakasz a legfontosabb :(

konrada 2021.01.18. 10:11:29

@Cpt. Flint: Az hát.
Az osztrákok építik a saját pályájukat Gothártig cca. 40 km hosszban bekötve a rendszerbe, így evidens, hogy a pályából nekünk is azt kell megépíteni, ami a forgalmat átveszi (ti. M76-M7 vonal) a Bécs-Hegyeshalom vonaltól, mint a közbenső szakaszt Fejérben, meg Bácskiskunban. Aztán persze ha már van arra forgalom, szükséges rövidítése annak is, akkor kell az M8 többi része.

Cpt. Flint 2021.01.18. 11:17:25

@konrada: Ez nézőpont kérdése, hogy kinek akarunk (látszólag) kedvezni. Valójában inkább verni akarjuk (kifelé) a mellünket azzal, hogy hipp-hopp, csatlakozunk a külföldi nyomvonalakhoz (transz kárpátiai miatököm, amiben mi aztán mindenkinél előrébb vagyunk...) csak éppen közben a belső tranzit (Bp. kikerülése) az óriási problémánk, nem az, hogy mielőbb legyen Ausztria felől még egy nagy kapacitású bejövő út, illetve hogy mi oldjuk meg az osztrákok Bécs-Hegyeshalom közti problémáját. Nekünk pillanatnyilag mindegy, hogy a határtól az M1-en vagy az M7-en fognak dübörögni, mivel mindkettő Bp-re fut be. Eközben az ország belsejében rohadt nagy gond van minden nap. Mivel az M76-os építése még legfeljebb 10%-on áll, egyelőre az idén átadandó, Körmendig tartó szakasz voltaképp a semmiben ér véget. Értem én, hogy Szentgotthárdnak meg Körmendnek ez már most jó, csak az emberek többsége nem ott él, és nem Körmendről jár Ausztriába, hanem mondjuk átmenne K-Mo-ról Ny-Mo-ra Bp. érintése nélkül végre valami járható úton. Dújvárosnál évek óta ott a híd. Be kellene már kötni végre egyik oldalon az M7-be meg a 8-as útba, másik oldalon meg az M5-be, és végre lenne valami alternatíva az M0-ással szemben. A nyugatról bejövő forgalom szépen eloszlik a sima főutakon jelenleg is, bent van a probléma, az ország belsejében, főleg a hidaknál. Tudtommal amúgy a többi pályát sem a határtól befelé kezdtük építeni, és az osztrákok sem így csinálják.

Arcade Macho 2021.01.18. 13:04:36

@Cpt. Flint: amit emlitesz az tervben van, de az nagy lelegzetvetelu, 3 Mrd / km -rel szamolva is 400 Mrd lenne
osszemerheto a 3 budapesti hid koltsegevel illetoleg az M5 -el

en tovabbra is fenntartom a korabbi velemenyemet hogy ezekre mindre szukseg van, szoval alljanak mindnek neki parhuzamosan, aztan amit ki tud termelni Magyarorszag az termelje csak es ontse bele a penzt...

konrada 2021.01.18. 13:19:01

@Cpt. Flint:
Elárulom neked: az a nagyon nagy gond abból van, hogy a nemzetközi forgalom rászabadul az M0-ra, és hogy ennek legnagyobb része az M1-en keresztül, és nem abból, hogy nincsenek olyan autópályák, melyek nem vezetnek sehonnan sehová.
Nem véletlen példálóznak az M6-tal sokan. Ott például hiányzik a rákötés a horvát pályákra, így nincs is rajta komoly forgalom.
Ha a kelet-nyugati forgalom egy részét le lehet venni azzal, hogy Graztól nem kell Bécs felé kerülniük, és onnan Hegyeshalomnak, akkor az már segítség.
S akár hiszed, akár nem, hiába volna meg a Fejér-Bácskiskun szakasz, az nem hozna komoly forgalomcsökkenést, mert például most sincs akkora forgalom a 62-en, amit ki kéne váltani pályával. (bár kétségkívül van annak feelingje, amikor az ember magányosan suhan egy olyan üres pályán, mint pl. az M6;)
Ezért szokás mindenütt az út elejével kezdeni az építkezést, és nem a közepével!;)
(Nem tudom, milyen ideából gondolod te azt, hogy komoly tranzitforgalom térne le az M1-ről Bakonyon, Vértesen keresztüli kis utakon, hogy aztán az M8-ra átmenjen..).

konrada 2021.01.18. 13:29:20

Ja és: valóban, a pályákat mindig úgy szokás építeni, hogy a célpont legyen a prioritása. Ezért Bécs központú az osztrák sztrádahálózat, és Budapest központú a magyar.
De szerinted érdemes Dunaújváros (esetleg Kecskemét) központra pályát építeni?
Az elkerülő utak lényege, hogy kiváltsa a központokba bemenő forgalmat. S speciel Bécsnél is úgy kezdték, hogy a végpont az egyik főpálya volt, onnan mentek sorban tovább, nem pedig a közepén. (de Budapestnél is: ezért volt az 1. szakasz az M1-M5 és nem a 4-es, 3-as főút közötti szakasz.)
...de persze ez is egy szakma...

Ménár Atya 2021.01.18. 17:12:47

@bozon: Na ezzel egyet is értek.
A baj, csak az, hogy eddig az új főpolgi alatt ,nem épp jó irányba mozdultak el a változások.
Es ez nem pénzkérdés, csak szervezés.

cardiobascuralis 2 2021.01.18. 18:48:37

@Arcade Macho:
Dehogy követi. Elég nagy pontatlansággal tudja csak megállapítani, hogy merre jársz. Ezt ugyanis NEM a GPS segítségével teszi, hanem a bázisállomások vételkörzetével, a telefonod arra kapcsolódik rá, amelyiknek a legerősebb a jele. Kettő határán, ahol nagyjából azonos erősségű a jel, azt sem tudják, hogy melyiknek a területén vagy.
Ráadásul ezt nem rögzíti, mert azért büntetnék.

"ha tenyleg ennyire segg vagy a temahoz, akkor jobb lenne nem leoltani a masikat..."
Ezt a tükör előtt szoktad mondogatni magadnak? Mert akkor csak egyet tudok veled érteni.

"az uberesrol hogyan tudtad, hogy eppen egy busszal jon erted vagy a sajat autojaval?"
Te lehet, hogy vagy annyira hülye, hogy akkor is fizettél, ha busszal ment érted. A többség nem ilyen.
Azt viszont a mobilod GPS-helyzete alapján nem tudja megállapítani senki, hogy éppen mivel vagy ott, ahol vagy, autóval, busszal, biciklivel vagy épp gyalog. Nem várom el, hogy felfogd, ész kéne hozzá, azzal meg láthatóan hadilábon állsz.

@bozon:
Te ugye nem nagyon jártál még a Havannán? Mert ha jártál volna, nem írnál ilyet.

"a legutolsó fiszfasz játéknak megengedi mindenki, hogy hozzáférjen a helyadataihoz"
Az emberek igen jelentős többsége nem szokott játszani mobiltelefonon. Én pl. még életemben egyszer sem tettem. És az ismeretségi körömben szinte senki, legalábbis a 30 fölöttiek. A gyerekeik igen.

@Ménár Atya:
Nem sok app van a telefonom, de ami van, annak is le van tiltva a GPS-használat, kivéve az autóstérképet, amikor épp használom, meg a BKV Futárt, amikor épp használom, egyébként a GPS is ki van kapcsolva, mert fogyasztja az energiát, és bekapcsolni 1 másodperc, amikor kell. Wifi, Kékfog dettó. Meg ami appot épp nem használok, az ki van lőve.

A Galvani híd szar ötlet, mert a levezetése nincs megoldva, és a Határ út - Üllői csomópont után nem is nagyon van rá terv sem. Egy híd a budai oldal és Csepel között valóban jó ötlet lenne.

@gigabursch:
Fogalmam sincs. Itt a blog.hu-n szerintem elég régen, de te majd utánanézel, vagy te annyira fasz.
De néha annál jóval régebbi nickjeimet is elő szoktam venni, és leporolom. Már amelyiknek még tudom a jelszavát. Ha már van, használjuk. De a Közbiztonság Szilárdot baromi régen. A Mandineren használtam, de ott meg nincs másik.
Leginkább sixx tiltogatta őket nagy szorgalommal. Nem nagyon bírta a seggfej a kritikát. Pedig épp a minap a nagy haverja, Winkler is azt írta, hogy még filmes témákban is egetverő faszságokat írt olykor.

cardiobascuralis 2 2021.01.18. 18:49:59

@gigabursch:
Ó jaj, lebuktam. Szörnyű...
De te elég lelkes faszfej vagy, hogy ennyit jársz utánam. :-)

cardiobascuralis 2 2021.01.18. 18:51:05

@gigabursch:

Mert szeret. :-)

Tudod, az indián mese szerint az ember azt a farkast eteti, amelyiket szeret. Ki a jót, ki a rosszat. :-)

cardiobascuralis 2 2021.01.18. 19:11:48

@Ménár Atya:
Viszont ha kimész a külsőbb kerületekbe, akkor meg remekül látszik, hogy ha belül ésszerű (az új szabályzat szerint észszerű,de ezt faszságnak tartom, ahogy a változtatások nagy részét, nem nyelvészek, hanem kóklerek írták az új szabályzatot) lenne a parkolási díjazás, akkor kint nem is kellene. Most a metrómegállók környékén mind üresek a parkolók, amiket azért tettek fizetőssé, mert a helyben lakók nem tudnak megállni a sok autó miatt. Persze ezt is agyatlan fasz módjára csinálták, fűnyíróelven, ésszel lehetett volna sokkal értelmesebben is.

@Billy Hill:
Nyilván nem.
A Ráckert mindig dugig volt, még éjjel 2-kor is.
A tulaja megnyitotta a Rácskertet a Dob-Diófa sarkon. Kb. 2 hétig volt tele, amíg a régi vendégek odamentek nosztalgiázni. Aztán mindenki visszament az addigra már megszokott kocsmájába a bulinegyedben.
Merthogy amikor a Rác volt, akkor az volt az egyetlen hasonló a 2 milliós városban (meg nem messze a Romkert, de az teljesen más közönségnek). Most meg a bulinegyedben van vagy 250 kocsma (nem számoltam, tipp), vendég meg kb. 10-szer több csak, az is 90%-ban külföldi, magyar nem lett több.

@Arcade Macho:
"az nem egy fuggetlen adatszolgaltatotol vagy telepitett kamerakrol szedi az infot hanem az o felhasznaloiktol"
De nem névre szólóan, te szerencsétlen. Olvasd már el egyszer a licencszerződést, benne van, hogy anonim, személyhez nem köthető módon gyűjti az adatokat.
Láthatóan valóban nem értesz hozzá.

"Lezerjani legyilkolta azt a not akkor is fotelkommentaltam hogy igazan megnezhettek volna a cellainfot,"
Rogán volt az, nem Lázár, de kicsire nem adunk.

Ami meg a festőt illeti: egy ismerősömnek kb. az 5. festő volt az, aki egyáltalán meg is jelent dolgozni. Úgy, hogy lehetett parkolni is, ingyen. Szóval le vagy maradva vagy 20 évvel, akkor még lehet, hogy úgy volt, ahogy írod, de ma már kurvára nem.

Ja, Szilárd nem ő, hanem én. Már megint nem figyeltél.

@konrada:
Bár rég jártam arra, de mintha az osztrák oldalon lenne ott autópálya, nem sokkal a határ után.

Ménár Atya 2021.01.18. 19:31:32

@cardiobascuralis 2:
Nagyjából,nekem is ez a véleményem a parkolásról.
A festőről szintén :)

Cpt. Flint 2021.01.19. 09:32:06

@Arcade Macho: persze, tervben van, nem ez a gondom, hanem hogy szerintem nem a nyugati végén kellene kezdeni az M8-at.

gigabursch 2021.01.19. 09:46:41

@Cpt. Flint:
EGyetértek.
A Fehérvár-Dunaújváros-Kecskemét szakasz a legfontosabb, mert így a M8/M7/M6/M5(/M4) vonalat már tehermentesítené.
Egyben növelné a vidékfejlesztési potenciált.

gigabursch 2021.01.19. 09:54:32

@konrada:
Köszönöm ezt a többletinfót.
A Kelenföld-(Nyugati)-Rákos valóban érdemi megoldás lenne.
Most, hogy így írtad, eszembe ötlött, hogy em tudom hol és kitől, nomeg hogy mikor olvastam valami könyvben, hogy a vasútnál a fejpályaudvar léte teszi drágáva időben nehézkessé a dolgokat.
Az a célszerű, hogyha a fejpályaudvaroktól kijjebb van két "rendező", ami az átmenő vonatokat rendezné és a szükséges iránybeli átszállásokat lehetvé tenné, valamint visszafordításra is teret adna, miközben a belső szakaszon meg megvalósulna a legintenzívebb forgalom és annak elosztása.
Ilyen szempontból egy Vác-Fehérvár szakasz érdemit tudna lépni és alighanem egy Tatabánya-Szolnok is.

Az meg egy másik kérdés, hogy a HÉV kapcsán a MŰPA és a Margit-híd kapcsán pont ugyanezt írtam.

Cpt. Flint 2021.01.19. 10:42:19

@konrada: "Elárulom neked: az a nagyon nagy gond abból van, hogy a nemzetközi forgalom rászabadul az M0-ra, és hogy ennek legnagyobb része az M1-en keresztül,"
Azt mondtad, hogy kell az M8 nyugati vége az M76-tal, hogy ezeken át eljuthasson az M7-re a nyugatról bejövő forgalom. DE MIÉRT? Az M7 ugyanúgy az M0-ban ér véget, mint az M1! Az miért a mi problémánk, hogy most a DNY-i forgalomnak fel kell mennie Hegyeshalomig, ha sztrádán akar bejönni az országba (és átmenni rajta)???

"és nem abból, hogy nincsenek olyan autópályák, melyek nem vezetnek sehonnan sehová." Ezt a többszörös tagadást nehezen tudom kibogozni, most akkor végül is mi nem probléma? hogy nincsenek sehova se vezető autópályáink? Mondtam én, hogy ez probléma? Pont az a probléma, hogy az M8 nyugati vége HIÁBA csatlakozik az osztrák autópályához, hogyha 30 km után Mo-on a semmiben végződik... pont azt csináljuk, amit kritizálsz, hogy meghívjuk 2 sávon befelé teljes gőzzel a tranzitot, aztán egyszer csak hopp, marad a régi jó 2x1 sávos 8-as meg 76-os, meg 86-os út, oszoljanak kérem, nincs itt semmi látnivaló...
Aki onnan akar jönni, akkor az menjen kicsit délebbre az A2-őn és jöjjön be az M70-esen, nem kell Bécsnek menni.

"Ha a kelet-nyugati forgalom egy részét le lehet venni azzal, hogy Graztól nem kell Bécs felé kerülniük, és onnan Hegyeshalomnak, akkor az már segítség. "
Lóf.szt. Ettől nem veszed le a K-Ny forgalmat, csak átteszed az M1-ről az M7-re. Ez csak az osztrák D-É-i forgalmat csökkenti az A2-n, és ez pillanatnyilag kevéssé fontos Mo-on.

"S akár hiszed, akár nem, hiába volna meg a Fejér-Bácskiskun szakasz, az nem hozna komoly forgalomcsökkenést, mert például most sincs akkora forgalom a 62-en, amit ki kéne váltani pályával."
Először is, nem a 62-esen akarunk forgalomcsökkenést elérni. Másodszor, a cikkben és több hozzászólásban is elhangzott már, hogy az új, jó átbocsátóképességű, gyors út többnyire forgalmat indukál. Nyilván nincs a 62-esen forgalom, mivel szar, és lakott területek során megy át. Ezért jár a paraszt meg a kamionos az M5/M3-M0-M7/M1 vonalon. De amúgy pl. jársz az 52-esen, nagyokos??? Tudod mi van ott? A DK-NY-i tranzit és a Balatonra menők egy jókora része is Dunaföldvár felé megy, onnan meg a 64-esen tovább, és azon éri el az M7-est, vagy az északi partot, 8-as utat.
Azt a nyamvadt M8-at pont ennek a kiváltására kellene azon a szakaszon megépíteni (azaz az M5 kecskeméti csomópontjától a dunaújvárosi hídon át a székesfehérvári körgyűrűig).
Na EZ lenne az igazi tehermentesítés, ami az M0-ról levenné a K-NY-i tranzit jókora részét, különösen, ha az M44 is eléri Kecskemétet! Szeged, Arad, Gyula felől ami nem északra vagy északnyugatra megy, hanem Graz felé, az nyilván nem menne fel az M0-ra. És a K-Ny mo-i turistaforgalom egy jó részének sem kellene Bp-en át mennie.

"Ezért szokás mindenütt az út elejével kezdeni az építkezést, és nem a közepével!;)"
Hát ja, pont ezért csodálkozom, hogy miért a végével kezdik. Az M8-as eleje csak a te nézőpontod szerint a nyugati határ... az enyém szerint az ország közepe. Ahogy az összes többi pályáé is, nézd csak meg a km számozást!

"(Nem tudom, milyen ideából gondolod te azt, hogy komoly tranzitforgalom térne le az M1-ről Bakonyon, Vértesen keresztüli kis utakon, hogy aztán az M8-ra átmenjen."
Hol mondtam én ilyet??? Ez csak a te fejedben létezik. M7-ről megy le az M8-ra, és így nem kell Bp-nél átmenni a Dunán. (Nyilván hogy eleve az M7-en legyen a tranzit, ahhoz kell(het) az M8 nyugati vége meg az M76. De a MÁR JELENLEG is ott bonyolódó [nem kicsi] forgalom JÓKORA részét AZONNAL elvinné az M0-ról az M8 Kecskemét-Székesfehérvár/Veszprém szakasza.) Amúgy tudtommal tervben van az M1-M8 összekötése is az M81-essel, vagy mivel.

"Ja és: valóban, a pályákat mindig úgy szokás építeni, hogy a célpont legyen a prioritása. Ezért Bécs központú az osztrák sztrádahálózat, és Budapest központú a magyar.
De szerinted érdemes Dunaújváros (esetleg Kecskemét) központra pályát építeni?"
Az M8-as éppen egy NEM központ, hanem tranzit szemléletű, vagy összekötő pálya lenne. Nincs központja, egyszerűen csak Kecskemétnél indul ki az M5-ösből (azért akármit is mondunk Kecskemétre, mégis csak regionális csomópont). Lehetne nyugodtan M52-esnek is hívni akár, vagy bárminek. Amúgy pont a központ szemléletű pályaelrendezés okoz ma nagy gondokat az országban és Bp környékén. Nem véletlen, hogy sorra épülnek a regionális és összekötő gyorsforgalmik, az eredeti sugaras szerkezet feloldására, az óriási kerülők áthidalására, holtterek bekötésére.

".de persze ez is egy szakma" És te műveled ezt a szakmát, vagy csak az észt osztod? Mert én legalább tanultam útépítéstant az egyetemen, még ha nem is azzal foglalkozok...

Arcade Macho 2021.01.19. 12:25:48

@Cpt. Flint: az M8 mintha ugy lenne, hogy most ideiglenesen raterelik a bejovo autopalyaforgalmat az M7re Keszthelynel, ami ugye az M0 -ig feljon jelenleg
aztan utana az M8ast ugy folytatjak, hogy a Balaton masik veget osszekotik Kecskemettel, hogy meglegyen az osszekottetes, ahonnan mar az M4esen valahogyan vegig lehet tolni
en ezt pozitivnak tartom, hogy azokat a szakaszokat epitik meg hogy legyen egybefuggo forgalom es nem egy semmibe se meno M8at tolnak le

Cpt. Flint 2021.01.19. 13:12:23

@Arcade Macho: Amiről te "ideiglenes terelés"-ként beszélsz, az az M76. Az menne Körmendtől (M86 és M8 csomóponttól) Zalaegerszegen és Keszthelyen át Holládig (M7). Keszthelyen nincs (nem is volt és nem is lesz) M7. Az M76-ból eddig az M7-től Balatonszentgyörgyig kb. 6 km lett megépítve, hátravan még csekély 75 km... A Fenékpuszta-Zalaegerszeg közötti 44 km-re idén lesz kiírva a pályázat... és azzal még mindig nem érjük el az M8 körmendi végét.
Azaz a nyugati határnál most épülő M8 MINIMUM 4 évig a "semmiben" végződik, pozitív hatása legfeljebb a Körmend környékéről Ausztriába (vagy távolabbi nyugatra) menőkre lesz.

Neked is leírom, ismételve magamat: fentiekkel szemben az M5-ös kecskeméti csomópontjától a dunaújvárosi hídon át legalább az M7-esig megépítendő M8 viszont AZONNALI forgalomcsökkenést jelentene az M5 Kecskeméttől északra eső szakaszán, az 52-es úton, az M0-son, Budapesten; mivel alternatív útvonalat adna a K-NY-i tranzitforgalomnak (és a hazai idegenforgalomnak; sőt a Székesfehérvárra és Veszprémbe menő célforgalomnak is!): az M5-ről (és nemsokára az M44-ről is) Bp/M0 érintése nélkül lehetne az M7-re menni! Vagyis ez a szakasz nem a "semmiből a semmibe" megy, hanem megteremtené végre az ország 2. K-NY irányú KÖZVETLEN gyorsforgalmi összeköttetését a Dunán keresztül, amire 50 éve várunk! (Sőt, igazából az elsőt, mert a mostani M0 alig-alig nevezhető annak.)
Mivel jelenleg sem az M1 vagy az M7 Pest megyén kívüli szakaszainak a túlterheltségével van a probléma, így a nyugati határtól befelé épülő újabb 30 km-es autópálya-darab (ami még sok évig 2x1 sávos főutakba torkollik) szinte SEMMILYEN segítséget nem jelent az ország közlekedésében. (Ennél még az M76-M86 is sürgősebb lenne sztem!)

Arcade Macho 2021.01.19. 16:00:15

@Cpt. Flint: "Elkezdődik az M8 autóút Körmend-Rábafüzes országhatár szakaszának előkészítése és építése, közel 29 kilométernyi kétszer egy sávos gyorsforgalmi úton, ahol 110 kilométeres óránkénti tervezési sebességgel számolnak."

a 2*1 az miota autopalya?

a balcsi - Kecskemet meg tervezesben van, igaz ott is 2*1:
"Az M8 gyorsforgalmi út M7 autópálya – Dunaújváros (M6) csomópont közötti, illetve a Dunavecse – Kecskemét (M5) közötti szakaszán egységesen kétszer kettő sávos autópályává fejleszthető gyorsforgalmi út előkészítése van folyamatban."

de pont ezt mondtam hogy nem az egyik oldalrol kezdik el hanem gyakorlatilag a kozepen
a helyi viszonyokat nem ismerem bocsi... en azt latom hogy egy debreceni jo lenne ha nem kellene eljojjon az M31ig... csak azert irtam M31et hogy meglassam ismered-e azt a szakaszt :)

Cpt. Flint 2021.01.19. 17:07:29

@Arcade Macho: "a 2*1 az miota autopalya?"
oké, csak gyorsforgalmi, igaz. Amúgy akkor mitől is lesz olyan jó alternatíva az M7/M1 pályákkal szemben? a jelenlegi 8-as út is 2x1 sáv, és még csak nem is fizetős...

"de pont ezt mondtam hogy nem az egyik oldalrol kezdik el hanem gyakorlatilag a kozepen"
nem értem. minek a közepén? az országnak? ha egyszer ott a vége az M8-nak Kecskemétnél...

"n azt latom hogy egy debreceni jo lenne ha nem kellene eljojjon az M31ig" Hát azért Szolnoktól tovább M4 még soká lesz, szóval egy darabig még debrecenieknek marad az M3. szerintem amúgy jó lenne K-Mo-ra egy észak-déli gyorsforgalmi, ami összekötné az M3, M4, M44, M43-at... mondjuk Bánréve-Nagylak vonal... :D de ennek valszleg nincs realitása

Arcade Macho 2021.01.19. 20:32:59

@Cpt. Flint: valojaban egyetertunk

na most ugye lathatjuk hogy az M8 -at hogy rendes gyorsforgalmikent tudjak hasznalni nagyreszt, ahhoz minel hamarabb meg kell epiteni az M7 - Kecskemet utvonalat, ami lehet olyan 120 km, ez a kezdeti 30 km meg hat nem sokat szamit itt

en csak azt mondtam pluszba, hogy a 3 budapesti hidbol(+1 a raadas Vacott) az elsonek meg kell epulnie ugy hogy mellette parhuzamosan epitik meg az M8as ezen 120 km -es szakaszat 2*1-ben, hogy ne csak a del - budapestieknek legyen jobb hanem a videkieknek is

en serelmeznem, ha az M8 az 2*2 palyan megepulne teljesen es kozben a 3 budapesti hidbol egy sem epulne meg, de ugyanugy serelmeznem azt is hogyha a 3 budapesti hid megepul de az M8bol meg semmi

es hogy a poszt temajahoz csatlakozzak, mindegy hogy melyik budapesti hid epul meg, csak azert a masodik az Aquincumi legyen !

bozon 2021.01.20. 06:04:42

@Arcade Macho: biztos, hogy az Aquincumi lesz a következő, csak az a kérdés, hogy mikor. Ez szerintem attól fog függni, hogy a környékbeli (óbudai, illetve angyalföldi) barnamezős ingatlanok tulajdonosi szerkezete, illetve a feléjük irányítható pénzek ütemezése mikor lesz a "legmegfelelőbb".

Cpt. Flint 2021.01.20. 16:42:13

@Arcade Macho: "M7 - Kecskemet utvonalat, ami lehet olyan 120 km" szerintem "csak" 100 km, és ebből Dunaújvárosnál már megvan 7,5 a híddal együtt. :DDD

Vácnál hogy lenne a híd? Arról nem tudok semmit. Gondolom nem a komp helyén, mert az telibeverné a várost rendesen, így is folyton beáll...

Arcade Macho 2021.01.20. 16:55:59

@Cpt. Flint: en se tudok pontos helyet
annyit tudok, hogy amikor anno ment a szajtepes hogy Szigetmonostornak kellene egy uj hid, es aktivan blokkoltak volna az eppen megepult Norris - hidat hogy senki ne hasznalhassa amig az o kis jatekhidacskajuk meg nem epul, na mar akkor tema volt, hogy valojaban a Tahi -hidat kellene kiegesziteni

gigabursch 2021.01.21. 07:55:55

@Cpt. Flint:
Két fő elképzelés volt úgy bő 10 éve.
(A régi, városközponton átmenőket már 30 éve is elvetették)
1) Sződliget és Vác határán át Tótfaluba
2) Teljesen új projektként a 2-es és 12-es utak csomópontjától át szembe Dunabogdányhoz.
Ez utóbbi több természet- ill. örökségvédelmi, valamint vízügyi és ivóvíz-ügyi kérdést felvet.
Az előbbi sem érdektelen ebben a kérdésben, viszont a tervezett helyszínen szoci kötődésű ingatlantulajdonosok voltak 2005-2010 körül, tehát ott egyelőre egyáltalán nem valószínű, hogy bármi is épülne.

Cpt. Flint 2021.01.21. 13:48:51

@gigabursch: Térképen nézve első blikkre nekem is a dunabogdányi helyszín tűnt a legkézenfekvőbbnek. Persze az előzményeket, konkrét helyi körülményeket nem ismerem.

Arcade Macho 2021.01.21. 15:17:36

@gigabursch: ahhh de kellemes matyi es szilardmentesen kommunikalni

gigabursch 2021.01.21. 19:00:04

@Arcade Macho:
Naná!

Én könnyen tudomásul veszem azt, hogy valakinek van némi "defektje, húzása". A politikai nézeteit is tudomásul veszem. Pl. Kurt úrfi szerintem a politikai tájoló egész másik oldalán áll. De elismerem a szakmai és szellemi ismereteit, még még sok másik kommentelőét is.
Nagyjából még Birca is lelki türelmem tárgya. De ez a kettő soha!

gigabursch 2021.01.21. 19:01:18

@Cpt. Flint:
Elég sokat éltem és mozogtam arrafelé, de ez már lassan évtizede volt.
süti beállítások módosítása