Sétáló Budapest

Budapest nem most süllyedt mocsokba, de akkor is bűzlik valami

2021. szeptember 03. 06:50 - bozon

A 444-en jelent mostanában meg egy nagyon színvonalas átfogó összegzés arról, hogy mi a helyzet az utcai kukákkal Budapesten. A szövegből nem olvasható ki, hogy most magyarázni szeretné-e a városvezetés bizonyítványát, vagy éppen kritizálná, de ez az igazán színvonalas cikkek sajátja. Mi viszont most a magunk tapasztalatait is számba vevő kritika alapjául használjuk a 444 összefoglalását (a kormánysajtó megnyilvánulásait pedig hagyjuk is). Három nagyon súlyos, a kérdéshez kapcsolódó társintézkedés, pontosabban azok lassúsága, hiánya mutatja, hogy hiába súlyosbítja szemétkedéssel a kormány a szemétkérdést, alapjában véve itt is a főváros koncepcióhiánya miatt vált igazán tragikussá a helyzet.

utcaikukatele-kicsi-25062021926.jpg
A boldog helyzet, amikor először meg kellett telnie ahhoz, hogy a szemét az utcára menjen

A probléma nem az, hogy a kormány forráselvonását nem kompenzálta zokszó nélkül saját forrásból a budapesti vezetés, hanem az, hogy ha nincs elvonás, a mai állapothoz vezető fővárosi hozzáállásból akkor sem sült volna ki semmilyen zöldebb megoldás. Más szavakkal fogalmazva: az FKF (és az egész főváros) tájékán úgy csordogálnak az ügyek tovább, ahogy azelőtt csordogáltak; s ha nincs forráselvonás, abból is maximum egy tisztes tarlósi színvonalat tudtak volna kihozni – amihez muszáj megjegyezni, hogy már akkor se pörögték túl az utcai kukák telepítését és ürítését. Egy kicsit kevesebb pénzből pedig egy kicsit alacsonyabb színvonalat hoznak ki. 

Csírájában sincs valódi közösségi önkormányzás 

Optimális esetben a közösség bevonása egy olyan típusú városüzemeltetési munkába, mint az utcai szemetesek kérdése, nagy segítséget jelenthetett volna: az egész városban elszórt utcai kukák folyamatos ürítése a térbeli kiterjedtség, elszórtság, változatos kihasználtság miatt az önkormányzatok számára megterhelő, kevéssé hatékonyan végezhető feladat, míg a szintén mindenütt jelen levő lakosság aktív tagjai ezt a nem túl bonyolult technológiájú folyamatot maguk is képesek elvégezni. Magyarul: a költségek emelkedése nélkül, vagy akár csökkentésével kérhetne a lakosság több utcai kukát úgy, hogy az ürítést maga vállalja (Ehhez még adalék: az elmúlt években narancsszínűről zöldre cserélődtek az utcai kukák. Az összes a fővárosban. Van valahol tehát egy rakás örökbefogadható narancsszínű kukája az FKF-nek, vagy ezeket „biztos, ami biztos”-alapon már jóelőre kidobták, ledarálták, elégették?). 

Annak, aki számára ez az ötlet túl elvadult, nem kell aggódnia; a polgároknak pont az a része jelentkezne egy ilyen közösségi munkára, amelyik emiatt nem aggódik. Ráadásul nem a levegőből szívom ki ezt az ötletet, hanem már évekkel a fővárosi hatalomváltás előtt szerveztem a kerületemben erre vállalkozó embereket – akkor még lelkesedtek, jelentkeztek is. Nagyon sok terméketlen egyeztetés és folyamodás következett ezek után, melyek során mindig eljutott az ügy egy olyan hivatalnokig, aki szerint erre a bonyolult munkára csak az FKF képes, a lakosság nem. 

Rettentő fontos ambíciója – vagy legalább marketingje – volt az új városvezetésnek, hogy közösségi alapokra állítja a fővárosi önkormányzást. Fellélegezve, hogy ez új lehetőségeket is jelenthet, s itt is az együttműködést keresve beadtam a „gerillakukás” javaslatomat a „részvételi költségvetés” néven folyó ötletbörzébe (hat másik projekttel egyetemben), de a régi indokokkal kiszórták (a többit is – pontosabban egy véletlenül bentmaradt, de amikor rákérdeztem, hogy miért nem lehet rá szavazni, törölték azt is). A lényeget illetően pont ott tartunk, ahol Tarlós idejében: ha a közösség nem csak marketinget és látszattársadalmasítást kér, akkor kuss a neve. (Végső soron mi is ez a program? A fővárosi költségvetés töredékszázalékát kitevő keretösszegre nem a szokásos, eddig is működgető utakon – civil nyomással, hivatali lobbizással, kerületi kezdeményezésre, ismeretségeken keresztül, pártfogó helyi politikusokat keresve –, hanem egy új, de az újszerűségre nem nyitottabb felületen keresztül lehet pénzt szerezni.)

Nyilván nem az utcai kukák örökbefogadása lenne a közösségi önkormányzás csúcsa, de az eset jól mutatja, hogy mennyire már az alapoknál megfeneklett ez a kérdés is; valamint arra is egy kiváló példa, hogy ha a városvezetés tényleg hinne az ilyen eszközök erejében, akkor most éppen a nagy kormányzati elvonáshadjárat egyik ellenszerét is megtalálhatta volna benne. A primitív kukaörökbefogadásos rendszer továbbfejlesztésének egyik iránya aztán az lehetett volna, amit a Sétáló Budapest programban is megírtunk: a bulinegyed utcáit, de akár más területek „bulisabb” utcáit tisztán lehetne tartani, a kukáikat is üríteni lehetne, a biztonságukat, rendezettségüket is erősíteni lehetne az érintett vendéglátósok összefogásával. Egy másik továbbfejlesztésként az egyszerű példa mentén a közösségi önkormányzás, városüzemeltetés behatolhatna más szakterületekre is. 

Egy másik elpénecolt közösségi lehetőség: buszsávpingálás 

Egy olyan szakterület, ahova pont most nyáron hatolhatott volna be – kényszerűen – a közösségi városüzemeltetés, a forgalomtechnika. Történt ugyanis, hogy jó alkalom nyílt arra, hogy a XXII. kerület központjában buszsávval segítsük az ottani tömegközlekedést. Több tízezer ember minden reggeli dugóban ácsorgását súlyos percekkel rövidítve! 

Érdeklődésemre az volt a válasz, hogy ők is szeretnék, de tízmillió forintba kerülne, és hát, az elvonások. Erre most én első körben szörnyen demagóg leszek, de megérdemlik: a 2020. év végi városházi jutalmazási listán a legmagasabb összeg bérköltsége nagyjából ennyi. 

De jó, lépjünk tovább (jöjjön a második kör)! Ha tízmillió, akkor számolok, számolok, és kijön, hogy sima oldószeres festékkel (a tervezett “egyelőre maximum egy éves” minimális élettartamig bőven az is az aszfalton marad) egymilliós anyagárból meg tudnánk oldani, ha az engedélyezett (enélkül nem szabad) és kijelölt (enélkül tegyük fel, hogy megbízhatatlanok vagyunk) útburkolati jeleket aktivistákkal felfesthetjük. (Arról nem is beszélve, hogy mivel az útburkolati jelek nagy része ideiglenesen úgyis az úttesten volt, rongyos százezres költséggel lehetett volna azokat nem lekaparni, hanem buszsávvá alakítani.) 

Pont e kérdésnél maradt lógva az ügy. Pontosabban nem is lógva, hanem leesve, mert szeptember elejére visszaállt az eredeti forgalmi rend a XXII. kerületi Mária Terézia utcában, elveszett a lehetőség. Ennyit ér a közösségi felajánlás, ennyit ér a tömegközlekedők érdeke – miközben a főváros azon is sápítozik, hogy mennyien hagyják el a tömegközlekedést. Ennyit ér a fenntartható város.

Nincs koordinált együttműködés a kerületekkel 

Az összefoglaló cikk említi azt is, hogy sok helyen a kerületek próbálják meg pótolni a kieső kukákat. Ez alapvetően jó tendencia (is lehetne), mivel a főváros és a kerületek között sokszor értelmetlenül felszabdalt hatáskörök rendszerébe egy kis átfedést, racionálisabb leosztást visz. Mitől lenne az összes utca mocskának problémája összfővárosi szintű probléma? 

Valójában azonban a konkrét helyzet is láttatja, hogy mennyire ad hoc módon, szervezetlenül folyik ez is. Ahogy például a forgalomtechnika vagy az egészségügyi ellátás terén hiányzik a főváros és a kerületek átfogó együttműködése, hiányzik az a hulladékgazdálkodás terén is – mind „békeidőben”, mind a központi elvonási tünetek közepette. Nem kérdéses, hogy az elvonásokra adott reakciók hatékonyságát, a budapesti önkormányzati rendszer válságtűrőségét nagyban rombolva. 

Hasonló példa, hogy ha kerületi ingatlant érint, egy nyavajás közösségi komposztgyűjtő helyet nem lehet kijelölni Budapesten. Akkor sem, ha a kerület „baráti”, tehát elvileg nincs fenntartása a fővárosi programmal szemben. Miközben ez egy másik emblematikus és ez esetben nagyon sikeres, előremutató programja a fővárosnak. Van tehát a fővárosnak egyetlen jól működő, tényleg zöld, tényleg profi ágazata (a zöld infrastruktúra ügye Bardóczi Sándor kezei alatt), s van annak egy jól szervezett, szerethető, hasznos és saját magán jóval túlmutató programja, de ezért sem képes a tettekig lelkesedni a garnitúra!

Nyomokban sincs fenntartható hulladékgazdálkodási vízió 

És itt jutunk el az FKF (a fővárosi hulladékgazdálkodás) hatékonyságát, válságtűrését romboló további hiányossághoz: a marketingben rendkívül zöld városvezetésnek nincs semmilyen látható stratégiája arra nézvést, hogy hogyan fogja a fővárosi kommunális hulladék mennyiségét érdemben és a belátható időben csökkenteni. Majd megoldja az egyébként is válságról válságra, rombolásról rombolásra döcögő országos rendszer? Vagy az Európai Unió? Miért és hogyan tennék, ha helyben nem vagyunk képesek előrehaladni egy jottányit sem? 

És itt nem arra kell gondolni, hogy valami hatalmas technológiaváltásra vagy beruházásra van szükség. A fent említett közösségi komposztprogram is már óriási potenciállal bír a hulladékcsökkentés terén. Elég lenne a saját egyetlen jól működő ágazatukat komolyan vennni. A városi szemétnek kb. egyharmada biológiailag lebomló. Ha ennek csak egy jól látható részét komposztálni tudnánk, akkor 

  • érezhető mértékben csökkenne a kommunális hulladék mennyisége, és ezzel a logisztikai költség, valamint sokkal nagyobb arányban a lerakás költsége is, 
  • nőne az égetett szemét fűtőértéke, mivel a biohulladék általában nedves, és ezzel a hulladékégető hatékonysága nőne, a hulladékkal együtt elégetett gáz mennyisége csökkenne, 
  • egy szint után megszűnhet a lerakás, sőt, akár importált vidéki szemetet is lehetne bérben égetni (Budapesten idén már közel 600 ezer tonna háztartási hulladék keletkezett, s a szemétégető ennek bő kétharmadát égette; ha az összvolumenből lejön a szelektív gyűjtés – amúgy gyászosan kevés – kb. 70 ezer tonnája, akkor a biohulladéknak a szűk kétharmadát kellene eliminálni a rendszerből ahhoz, hogy éppen teljesen kihasználjuk az égetőt). 

Emellett nyilván puszta odafigyeléssel, szemléletformálással és lakossági ösztönzőkkel növelhető lenne a szelektív gyűjtés hatásfoka is. Az erre mint másodnyersanyagra építhető helyi iparról nem is beszélve, de talán ez már túlságosan komplex következtetés – itt most csak a legtriviálisabb, nagyon rövid távon realizálható hasznokra koncentrálunk. 

Ehelyett a hulladékgazdálkodás terén sem látunk mást, mint amit az előző városvezetés is reagált volna: elvonásra szolgáltatáscsökkenést. Na jó, az előző városvezetés esetleg elment volna visszakunyerálni a régi pénzt a kormánytól, de csak azért, hogy tényleg minden mehessen tovább a régi kerékvágásban. 

Egyébként pedig...

Egyébként pedig hosszabb távon tényleg kevesebb utcai kuka is elég lenne. Az igazán tudatos polgár sokkal kevesebb szemetet termel, és azt is általában magával viszi. Otthon aztán a megfelelő szelektívbe tudja tenni – alkalmasint egy kis tisztogatás után – vagy éppen a komposztba.

A szemetünk ugyanis a miénk akkor is, amikor már nem látjuk: gondoskodnunk kell róla! Egy fenntartható világban a tárgyakhoz, a termékekhez és függelékeikhez nemcsak hozzájutni nehezebb, hanem megszabadulni is tőlük. A Föld véges voltának legfőbb tanulsága ugyanis az, hogy a tárgyaink nem a semmiből jönnek, és nem a semmibe mennek vissza.

De láttunk ilyen irányú szemléletformálást, példamutatást a „zöld” városvezetéstől – mondjuk, egy „Ki ne akarná…?” propagandaplakát helyett? Kukaleszerelés idején olyan zsenánt erről beszélni, előtte pedig biztos, ami biztos, nem készültünk ezzel sem.

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://setalobudapest2019.blog.hu/api/trackback/id/tr5516678550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuvuvu2 2021.09.04. 10:33:57

Szemben a 444 cikkével elég sekélyes a poszt. Ráadásul alapkérdésekkel sincs tisztában a szerző. Több kommentet nem érdemel.

bozon 2021.09.04. 10:48:11

@vuvuvu2: ha alapkérdésekkel nincs tisztában a szerző, akkor biztos nagyon egyszerűen rá tudsz ezekre világítani.

fabianp 2021.09.04. 13:34:57

Ez egyszerűen szerecseny mosdatás. Kár több szót rávesztegetni.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.09.04. 15:56:16

A szuperzöld Karácsony azzal kezdte az egyébként valóban szimpla kicseszésként bevezetett kormányzati elvonásokat, hogy leszedette a köztéri kukákat...

Az idióta. Nem kellene erre posztot vesztegetni.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.09.04. 17:03:48

@Lesz még Magyar Köztársaság: Javít: A szuperzöld Karácsony azzal kezdte az egyébként valóban szimpla basztatásként bevezetett kormányzati elvonások miatti takarékosodást, hogy leszedette a köztéri kukákat...

Ehhez nem nagyon kell mit hozzáfűzni.

Ekrü 2021.09.04. 17:15:47

Talán a főváros polgármesterének azzal kéne foglalkozni amiért megválasztották és nem pedig vidéki kampánykörutakra járogatni.
Jelenleg egyetlen dolog látszik.Budapestnek nincs gazdája....

Ekrü 2021.09.04. 17:17:44

@Lesz még Magyar Köztársaság:
Tegyük azt hozzá,hogy cserébe felvett 41 ingyenélő,semmihez sem értő tanácsadót,no meg rögtön kinevezett öt alpolgit ,hogy legyen aki úgy tesz mintha dolgozna helyette...

para_noir 2021.09.05. 08:20:44

A lakók magukra vállalják a kukák ürítését? Oké, és hova ürítik, ha szabad kérdezni? A saját szemetesükbe? Remek, akkor a ház szemete hova kerül? Vagy a zsebükbe, a kocsi csomagtartójába, hová? Esetleg bérelnek saját szemetesautót? Hagyjuk már ezeket az igazán kretén ötleteket, nekem speciel elegem van abbból, hogy amit az állam, önkori nem képes/akar megcsinálni, azt tegyük "közösségi" feladattá. Nem b+, azért van az adó, hogy abból el legyenek végezve az ilyen közszolgáltatások, ha meg kevés az adó, akkor talán fogni kéne a kiadásokon a szokásos értelmetlen pazarló baromságok valamelyikén. Vagy akkor fejezük be az adófizetés, eresszük szélnek a sok semmirevaló politikust, és intézzük a dolgokat közösségi alapon saját pénzből. De a kettő együtt nem megy.

midnight coder 2021.09.05. 08:26:45

Kukát kirakni nincs pénz, 14 éven aluliak ingyenes BKV-s utazására van. Amúgy Pl. egy kutyaadó is megoldaná a kérdést, ha a kutyusok után csak havi 5000 forintot szedne be az önkormányzat, máris lenne pénz köztisztaságra. Akár a kutyagumit összeszedni is.

Amúgy pedig az alapvetõ gond az, hogy a magyarok nagy része civilizálatlan, déli nép. Meg kell nézni egy-egy random pesti utcát a külvároson kívül, vagy akár csak egy vidéki út mellett hogy mi van. A litvánoknál akik kb. hasonlóan csóró nép mint mi vagyunk, az egész országban nincs annyi szemét kiszórva mint egy pesti utcán. Nem az a fõ gond, hogy teli van a kuka, bár ennek a fõparaszt Karáncsonynak - aki ezzel bebizonyította hogy semmivel sem jobb mint Orbán vagy Gyurcsány - hála ma már az is, hanem az, hogy a tapló állatja nem képes elvinni a szemetet 20 méterrel arrébb a kukáig. Nem beszélve az olyan tahó parasztról aki Pl. poénból vágja földhöz a sörös/pálinkás/vodkás üveget.

DFK 2021.09.05. 09:00:21

Nem, nincs jól működő zöld programja a városnak. Csak semmittevés és hazudozás van. Pl méhlegelők. A magárahagyott dzsindzsás nem méhlegelő. A nevezett szakember által javasolt birka legeltetés is inkább nevetséges.
Ez egy 2 milliós nagyváros. Egy semmire se alkalmas főpolgival meg semmire se jó helyettesekkel és tanácsadókkal.

Ménár Atya 2021.09.05. 10:38:01

Érdekes gondolatok.
Talán épp ezek azok a kérdések, ahol a politikai harcokat nem kellene erőltetni, és a feladatr koncentrálni, hogy legyen eredmény.
A hulladék termelés alap probléma, és egy össznépi , összpolitikai hibára vezethető vissza.
30 év telt el a rendszerváltás után, és ebből a szempontból ez egy elvesztegetett idő, mivel több generáció nevelése kimaradt a környezettudatosság szempontjából.
Az a nevelés, amit a mindenkori politikának egységesen támogatnia kellett volna, a bölcsis kórtól kezdve az egyetem, vagy akármilyen végzettség megszerzésének végéig.
Sajnos ma Mo.-n még ott sem tart az emberek többsége, hogy ne dobja el a szemetet, vagy teszem azt vigye haza amit lehet.
Ezeket tanítani kell, oktatni, hogy milyen kárt okoz ezek figyelmen kívül hagyása.
Sok emberrel beszélek akik hazajünnek egy egy jobb NyEu városból ,és méltatják a tisztaságot és a rendet, aztán miután ezt elmondták, egy laza mozdulattal elpöckölik a csikket a földre.
Tehát sokkal intenzívebb nevelés, és drasztikus büntetés kell a szemetelők ,környezetszennyezők ellen.
A jelenlegi városvezetés, hibát hibára halmoz sajnos véleményem szerint.
Nem fog sokáig menni, hogy elvonásokra hivatkoznak.
Máshol is elvonások vannak, még sincs méhlegelőnek nevezett parlagfű ültetvény, és még rend is van, tehát ez a teória nem nagyon állja már meg a helyét.
Két év rinyálás után kicsit dolgozni is kellene már., és esetleg valóban hozzáértő embereket alkalmazni, a választási hűbéresek jutalmazása helyett.
A budafoki buszsávot nem nagyon értem, szerintem túl keskeny ott az út ahol írtad.

bozon 2021.09.05. 10:56:43

@para_noir: hogy hova ürítsék? Rendes szelektálás és komposztálás mellett ma Budapesten egy háztartás több hónap alatt sem tölti meg a kukáját.

És igen, sok nagy rendszer rosszul, nem hatékonyan működik, de én szívesen ajánlok fel saját munkát ahhoz is, hogy ezeket javítsuk. Aki nem akar, vagy nem tud, az nem ajánl -- ez nem kényszer. Felajánlással együtt követelőzni szerintem korrektebb. :)

bozon 2021.09.05. 10:58:23

@midnight coder: a bunkóság valóban szintén probléma, de nem fog változni, ameddig a környezete nem változik. Pl. a puhább bunkók már elgondolkozak, ha tiszta környezetben kell bunkóskodni (kb. broken window effect).

bozon 2021.09.05. 11:00:55

@DFK: a méhlegelő frankó! :) Azt meg kell szokni, hogy vannak olyan esetek, amikor a hagyományos értelemben vett tüchtigség nem hasznos. Pont az ellenpélda a mai koncepciótlanságban. Bécsben vannak birkák a zöldterületek karbantartásához.

bozon 2021.09.05. 11:05:48

@Ménár Atya: a Mária Terézia utcán a keskeny szakasz a városház téri zebrától északra közvetlenül, illetve még északabbra, a Mihalik Sándor utca északi oldalán van. Itt nem javasoltunk buszsávot. Van még egy nagyon rövid, nagyon kicsit keskeny szakasz a Tóth József utcától északra levő első ház mellett, de az nem vészes, illetve ha esetleg mégis de, akkor maximum pár méterrel később kezdődik a buszsáv.

De ezzel már nem kell törődnünk, sikeresen el van cseszve.

Ménár Atya 2021.09.05. 11:13:48

@bozon:

Szerintem pont ezért nem lenne értelme, a sávbővítés meg lehetetlen.
Esetleg forgalmi irány időszakos fordításával, és a 6-os út bevonásával lehetne segíteni a problémán.
Mondjuk ez a városban több helyen is működhetne.

para_noir 2021.09.05. 13:38:42

@bozon: hol komposztálsz a belvárosban, eszem megáll tényleg... A szelektív meg ugyanúgy kukába gyűlik tehát ugyanott vagyunk, hová tegye a lakos az utcai szemetet. És nem tudom milyen felajánlásról beszélsz, én azt mondtam, hogy az állam/önkori oldja meg a feladatokat az adóból, ha futja vadászlófaszkiállításra, akkor fussa belőle inkább kukákra meg értelmes dolgokra. Adják oda a pénzt Budapestnek, ami Budapest működéséhez kell, ennyi a titok. A vadászlófaszt behelyettesítheted ezer más hülyeséggel nyugodtan.

midnight coder 2021.09.05. 13:59:46

@bozon: Ez valamennyire tényleg igaz, bár ez igazából szerintem a közönségtõl függ: egy hely akkor lesz kulturált, ha eltávolítod onnan a kulturálatlan embereket. És sajna a bunkó nem vész el, csak máshova költözik, és akkor az a rész válik dzsumbujjá. Viszont az emberek értékrendjét elég nehéz átalakítani.

midnight coder 2021.09.05. 14:03:25

@bozon: "Rendes szelektálás és komposztálás mellett ma Budapesten egy háztartás több hónap alatt sem tölti meg a kukáját. "

Ja, elképzelem ahogy a pesti polgár a 32 négyzetméteres paneljében komposztál. Aztán az így keletkezett anyaggal pedig mit is csinál?

Itt igazából szintén arról van szó, ami igazából az egész zöld hozzáállást jellemzi: a rendszerszintû megoldások helytett megpróbálunk lelkes emberekbõl buzgalmárt faragni. Ezzel ugyan a környezetért nem tettünk semmit, de ha sok buzgalmárunk lesz, akkor tudunk csinálni forradalmat, ami ugyan a problémát szintén nem fogja megoldani, viszont legalább nekünk lesz végre hatalmunk és pénzünk, és nem egy rohadt meki büféjében kell a hambit osztanunk.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.09.05. 16:04:14

@bozon: "a méhlegelő frankó! :)"

Ha van rengeteg nyíló virág, akkor igen. A mostani nyíratlan gazos területek nem azok.

Szántsák föl az erre kijelölt területeket, vessék be dúsan virágzó vad-és dísznövények magjaival vagy előnevelt töveivel. Azok lesznek a városi méhlegelők.

nyu 2021.09.05. 17:07:44

@para_noir: Tabáni focipálya mögött van egy komposztáló, ott gyűjti a Főkefe a levágott füvet, ágakat, hogy hónapok múlva, jól kiszáradva kevesebb fuvarral lehessen elszállítani.

sóhegy049 2021.09.05. 18:42:10

Itt egy páran fordítva ülnek a lovon. Nem tudom, hogy január óta változott-e ott valami, de szerintem nem. Én az egyik Fideszes peremkerületben laktam, ahol konkrétan a Fideszes területek voltak a leg retkesebbek, nem ami a fővárosé, kezelését tekintve. Szerintem nektek ott egy anarchia kellene, hogy kiéljétek magatokat, majd rend legyen. (kinek nem inge...)

DFK 2021.09.05. 18:55:58

@bozon: aha, a méhlegelő sem elhanyagolt rész, mert abban nemigen nőnek mézelő virágok. Azt egy városban telepíteni kell. Alap biológia.

Szulamith 2021.09.05. 22:46:45

Mindig az kiabál akinek a háza ég.

birkamenet 2021.09.05. 23:51:00

@Ekrü: "Talán a főváros polgármesterének azzal kéne foglalkozni amiért megválasztották és nem pedig vidéki kampánykörutakra járogatni.
Jelenleg egyetlen dolog látszik.Budapestnek nincs gazdája...."

Neked viszont van gazdád, az Álhír tV: ott nyomják betüre pontosan ugyanezt a propaganda szöveget éjjel-nappal a hírhedt hírtv-s trollok. Arról persze a gazdáid egy szót se vesztegetnek, hogy orbán legfőbb gazda annyi pénzügyi elvonást (fidessmajmoknak leforditva: büntetést) hajtott végre a bukott Tarlós miatti bosszújából Karigerin, hogy az a csoda, hogy Budapest még nem állt le, mint pl. Nápoly.

Bár kurva jó lenne, ha ha Karigeri nem szarozna és otthagyná a Parlament meg a fidess székházak összes szemetét előttük, mondván, hogy az elvont pénzek miatt, szelektálni kell, hogy kitől vigyék el a szemetet és kinél hagyják meg a mocskát, hogy fulladjon bele. A fidernyákok meg ugye nem fizetik ki a fővárosnak járó pénzt, ezért szállíttassák maguk el, mondjuk kiirhatnak egy koncessziós, 120 évre szóló szerződést a saját zsebük terhére.
De valszeg akkor se lesz épeszü vállalkozó, aki a fidess szemetét elhordaná.

birkamenet 2021.09.05. 23:59:56

@DFK: @Ménár Atya:

Jaj, soroljuk már nem-Tartós eftárs 10 éves mérlegét hogy mit is tett a fövárosért:

Park & ride - ja semmi
Dugódíj - ja semmi
dugók megszüntetése - ja semmi
élhetö. zöld és tiszta levegöjü város - ja semmi
felújított utak, város modernizáció - ja semmi
közlekedés fejlesztés - ja semmi

Ez a faszi 10 évig csak álmodozott, hogy mi mindent kellene tenni, csak éppen semmit nem mert, semihez nem értett.

Amibe meg belevágott, az nemzeti katsztrófa volt:

Margit híd felújítás 9 milliárdért betervezve - ja lett az 35 milliárd
21. századi metró - ja vagonban vasárolta az 1970-es prototítusú, önmaguktól kigyulladó ruszki metrókat
parkolás megoldása - ja, parkolási díjak a NER haverok zsebébe
Lánchíd felújítás - 10 év alatt nem tudta elkezdeni

Innen indul 2019 az új városvezetés: Tarlós meg a fidess mély szarából.

Vén motoros 2021.09.06. 01:33:41

@bozon: Nézd, én 69 éves vagyok, és a 98.5 éves anyámmal élek egy háztartásban. Mivel máshogy nem tudjuk megoldani, dobozos ételt rendelünk. Naponta 2 doboz (műanyagtálca) (leves), 2 doboz (főétel körettel), 2 doboz (savanyúság). Ez hat műanyag doboz (pardon, tálca), ehhez jön 2db. 1.5 literes PET palack (ásványvíz.) Igaz, hogy van 3 literes autoszifonunk, csak éppen nem lehet kapni hozzá hagyományos szénsavpatront. És ez még csak az ebéd. Reggeli-vacsora: további csomagolóanyagok, plusz napi egy TETRAPACK tejesdoboz és egy joghurtos pohár. Meg a kiürült mosószeres, mosogatószeres, pipere, stb. dobozok, flakonok. Mi TÉRFOGATRA napi 60 liternyi szemetet termelünk. Majd komposztálni fogok az 59 lakásos társasház 4. emeletén, vagy elégetem a szemét egy részét a gázkonvektorban... Bullshit az a duma, amit írtál. A társasházunkban most határozott úgy a Közgyűlés, hogy a ház az eddigi 3 nagy kuka mellé bérel még további 2 kukát, mert a társasház napi szemete csak 5 nagy kukában fér el. A szelektív gyűjtés meg egy VICC! A ház összesen 1db. kisebb méretű műanyag gyűjtésére szolgáló szelektív kukát kapott. Nos, ez a műanyagos kuka az ürítése után (ami hetente EGYSZER van) kb. KÉT-HÁROM ÓRA ALATT TELIK MEG-DUGIG!! A házban működik fogorvos, ügyvédi iroda, könyvelő iroda, ingatalnközvetítő iroda, kisegyház imahelye, jógaszalon, KFT. telephelye. Csak ezek NAPI 50-60 PET palackot szemetelnek, a tucatnyi óriáspizzás dobozról és a fénymásoló és plotterpapír csonagoló göngyölegéről ne is beszéljek. Te nem ebben a világban élsz! Gyere ide terepszemlére, mielőtt ilyen humoros írásokat vizionálsz.

bozon 2021.09.06. 05:17:58

@Vén motoros: azért vannak az általad leírt gondok mindenütt, mert mindenhol mindenki megtalálja az okokat arra, hogy ne változtasson semmin. Ott a fogorvos, az imahely, az ügyvéd, a többi lakó és mindenki, akit írsz, és ők azért generálják azt a sok-sok szemetet, mert ha megkérdeznénk őket, valószínűleg az ő kommentjük is úgy kezdődne, hogy "Mivel máshogy nem tudjuk megoldani".

Ha csak egy-egy kisebb szelektív kuka van a házban, akkor titeket a közös képviselő átver. Vagy ha az FKF tényleg le tudta ezt nyomni az ő torkán, akkor ebből országos botrányt kell csinálni (még sima családiházaknál is egy kérésre, ingyen lehet duplázni a legkisebb szelektívkukát). Meg kell piszkálni az ügyet. Nem feltétlenül nektek, hanem szólni az ügyvédnek, az imahelyen valakinak, a jóginak, vagy a többi lakónak, hogy ez így nem megy.

A ti szemeteteket is lehetne a szelektívbe tenni, ha már egyáltalán megvan az a szemét, de ha úgyis tudjátok, hogy minden nap ételt kell rendelni, akkor miért nem olyan helyről rendelitek, ahol lehet ételhordót használni?

Lehet egyébként komposztálni a társasház 4. emeletén, de lehetne az udvaron és lehetne a környéken egy közösségiben is. A fogorvos, a fénymásolós, az ügyvéd és a többi lakó is segíthetne megszervezni. És ha összekeverve le lehet vinni a szemetet, akkor külön is le lehet.

Miért termel mindenki annyi petpalackot, ha van a csapban víz? Azt, hogy a hagyományos szódapatron miért szűnt meg, fogalmam sincs (valószínűleg az ipar "se tudta máshogy megoldani"), de van szódás, és van újfaja szódapatron (persze, újfajta szódagéppel).

Én is ebben a világban élek. És ebben a világban fogok megdögleni a gyerekeimmel és mindenki mással együtt, mert senki nem változtat semmit. Az lesz majd a nagy "máshogy nem tudjuk megoldani"! Mert most olyan dolgokat "nem lehet máshogy megoldani", amelyek húsz vagy harminc éve még nem is léteztek. Mitől _nőtt_ a társasház szeméttermelése? Most költöztetek be?

Humoros írások, ja.

(A válaszom nyilván nem ellened irányul, hanem a fogorvos, a fénymásolósok, az összes lakó és a többiek megszokásai ellen is.)

bozon 2021.09.06. 05:19:44

@birkamenet: ha Tarlós elvtárs szürke volt és rossz (az volt), akkor az mentség arra, hogy a mostani vezetés nem zöld és nem jó?

ursus artos 2021.09.06. 05:20:24

@birkamenet: "közlekedés fejlesztés - ja semmi"
Igen? Budai fonódó?
3-as villamos?

bozon 2021.09.06. 05:28:05

@DFK: arra, hogy minden méhlegelőt azonnal a megfelelő vetőmagkeverékkel 100%-osan telepítsen a főváros, nyilván nincs se pénz, se más erőforrás. Ez is nagyon-nagyon alapvető feltétel.

Ehelyett azt kell csinálni, hogy hagyni megnőni a növényzetet itt meg ott, és hagyni, hogy szezonról szezonra egyre gyarapodjék benne az "igazi" vadvirágos rész, ami a vad rétekre is jellemző. Ez is csak úgy fog gyarapodni, hogy nem terheljük az adott területet sok kaszálással ész nélkül. A kaszálás ugyanis egy rakás gyomnak kedvez, s azok így teljesen elnyomják az "igazi" vegetációt.

A Főkertnél is van úgy, hogy egy-egy területen az ottani adottságok miatt (legfőképpen azért, mert túl messze van a vadvirágok forrását jelentő legközelebbi igazi rét) ilyenkor is nagyon lassan nő csak ki az "igazi". Ilyenkor ők is úgy döntenek, hogy inkább lekaszálják. Az legproblémásabb ilyen helyekre idővel nyilván lesz vetőmag is.

Sőt, ha emiatt csak kevesebb helyen kell kaszálni, akkor ott lehet, hogy több kaszálásra jut ember. :) Azelőtt se kaszálták halálra a fővárosi gazosokat.

Ménár Atya 2021.09.06. 06:56:27

@birkamenet:
Biuta Fitymatyi!
Már megint ostobaságokat írkálsz.
Te ilyen elvakult pártidióta vagy, az látszik.
1.
Nem tarlósról beszélünk, mert nem ő a főpolgi, csak a fóbiád miatt ezt nem vagy képes felfogni.
2. Amiket leírtál ja semmivel, marhaság, mindeni látja, hogy azért fejlődött a város, bár mivel utólag könnyebb okosnak lenni, lehetett volna jobb is.
3.
Ettől függetlenül, az eltelt 2 évben karigeri lófaxt nem csinált csak rinyázott ,és elvert egy csilliárdnyi pénzt a semmire, a hűbéreseit beültette pozíciókba, és élhetetlenné teszi lassan a fővárost a marhaságaival.
Na most kb itt tartunk.
4.
Amúgy pedig, bár tudom hogy funkcionális analfabéta vagy, próbálj nekifutni, hogy miról szól az írás, és ahhoz hozzászólni.
Bár amennyi eszed maradt Fitymatyi, nem hiszem, hogy felfogod.

midnight coder 2021.09.06. 06:58:17

@bozon: Soha nem lesz az. A természetes vadvirágos rétnek megvannak az elõfeltételei: talaj, klíma, és persze megfelelõ növények a környéken amik odajuttatják a magokat. Kis hazánkban ha egy területet magára hagysz, ott nem méhlegelõ lesz, hanem disznóparéj, parlagfû, akácos. Ahogy azt amúgy meg is lehet figyelni elhanyagolt telkeken - bár mostanság kevésbé, mert hogy ha a magánember "méhlegelõt" csinál a telkén, azt bünteti az önkormányzat pont a parlagfû miatt. Ezt az egészet megint egy olyan romkocsmalakó bölcsész találta ki, aki a büdös életben nem járt a belvároson kívül és földet leginkább csak virágcserépben látott, méhet pedig rajzfilmen.

midnight coder 2021.09.06. 07:12:51

@birkamenet: Az önmagától kigyulladó metró nem ruszki-specifikus, ez a magyar szakik keze nyomát dicséri. Ezeket a metrókocsikat már a ruszkik idejében is úgy tervezték, hogy a fékezés energiáját visszatáplálják a síneken keresztül a rendszerbe. Csak kis hazánkban sikerült olyan pályát építeni ami nem volt képes fogadni ezt a delejt, így aztán jobb híján derék BKV-s szakijaink bebasztak egy nagy villanyrezsót a padlólemez alá, és amikor a szerelvény fékezett, a rezsó felizzott. Egyrészt ezért volt kurva meleg a metróalagútban nyáron (is), másrészt mivel a takarítás/karbantartás nem volt túltolva, a por, olaj, szemét és más szmötyi szép lassan felgyûlt a villanyrezsó környékén, és néha kigyulladt. De ez akkor is elõfordult volna, ha a cuccost a németek építik.

Vén motoros 2021.09.06. 08:11:36

@bozon: " de ha úgyis tudjátok, hogy minden nap ételt kell rendelni, akkor miért nem olyan helyről rendelitek, ahol lehet ételhordót használni?"
Innentől kezdve teljesen értelmetlen fáradozás bármiféle érdemi vitát folytatni veled. Vágyvezérelt álomvilágban élsz. Én olyan helyen voltam fiatal, ahol nem volt közmű (a vilanyvezetéktől eltekintve), hízót, csirkéket tartottunk, kacsákat-libákat tömtünk, gyümölcsös és veteményeskertünk volt, a vizet ásottkútból vettük, a budi a baromfiudvar végén volt található, a fatüzelésű sparherddel fűtöttünk. Egy 3 literes kannával naponta elmentem Dejtárra az esti fejésű tejért. Éjszakára kaptam 2db. megmelegített téglát a dunyhám alá, hogy ne fagyjak meg, amíg átmelegítem az ágyamat. Nagyapám reggel ötkor kelt, és egész nap kerteb, meg az állatok mellett robotolt. Többnyire saját gyártmányú szerszámokat használtunk. (Pl. keretes fűrész, cigányfúró, stb. Igaz, nem is keletkezett semmi szemét, de abszolúte semmi. A liba vezértolla volt a tollseprű, a fahamuból nagyanyám hamuzsírt készített, a barnaszén hamuját kiszórtuk a hóra, csúszásmentesítés céljából. A nedves tealevéllel (mint az akkor iskolákban az olajos fűrészporral) pormentesítették a tapasztott padlójú szoba padlóját. A hűtőszekrény az volt, amit leeresztettünk a kútba, hogy hűvösebb legyen. Mosogatni vájdlingban mosogattunk, mosni teknőben, házilag főzött szappnnal meg hamuzsírral. Akkor még nem ismerték a műnyagot, a csomagoló anyag legfeljebb zsírpapír volt, ezért mindent el lehetett égetni. A komposztáló ott volt a trágyadomb mellett. Nagyon kis "lábnyomú" házi gazdaságot vittünk. De ha megkérdeznéd, vissza akarnék-e térni ehhez a abszolút környezetbarát, de embert próbáló 65 évvel ezelőtti világhoz, hát, inkább felközném magam az első körtefára. Nem és nem! Nem adom fel a 3.5%-os MIZO UHT tartós tejet, na api hosszas gyaloglással beszerezhető esti fejésű tejért, a mosogatógépet, az automata mosógépet, a klímaberendezésemet, a gázfűtést, az összkomfortot, a két angol WC-t, a védőgázzal töltött tálcás parizert a másnapra sárga és harmadnapra zöldülő és nyálkássá váló Kádárista zsírpapírba csomagolt parizer helyett, és az egész évben beszerezhető dobozos húst az évi egyszeri disznóvágás zománcos zsírosbödönben, zsír alatt tartósított sült karaj helyett, a sok praktikus, feladat-orientált tisztítószert a hamuzsír és a házi szappan helyett, a két erkélyes, belső parkra néző össszkomfortos társasházi öröklakást a vályogtéglás falusi nyárikonyhás ház helyett. A történelem kerekét nem lehet visszaforgatni. Jobb az "elátkozott" Allee-ben vásárolni, mint az egyetlen falusi kisboltban (szatócsüzletben), "felírásra". Igaz, most 10 bagyobb a "lábnyomunk", de nem megyek vissza a kőkorba, az bizonyos.

para_noir 2021.09.06. 11:05:16

@bozon: ombre, neked nagyon beakadt ez a komposztálás, de valszeg annyit tudsz róla, amennyit a neten olvastál öt perc alatt, teljesen el vagy tévedve. A komposztáláshoz döntően növényi zöld hulladékra van szükség (lehullott lomb, fűnyírás maradéka, metszés nyesedéke stb), az is meghatározott arányban kell (zöld és barna anyag) és kis arányban erre rádobható a konyhai szerveshulladék egy része, zöldség és gyümölcs héja, maradéka, kávézacc, tojáshéj, natúr kartonpapír, elhervadt vágott virág, elhalt szobanövény. Nagyjából ennyi. Namost klasszikus kerti zöldhulladék nélkül, csak a háztartási szerveshulladék NEM komposztálható, mert abból nem komposzt lesz, hanem egy rothadt, bűzös, levet eresztő kupac. Szóval kérdem én, mégis mi a bánatos lótúrót szeretnél te komposztáltatni egy hatodik emeleti panelban lakóval? Ne a lózungokat mondjad, mondd meg mit komposztáljon egy ember egy panelban, társasházban?

a nagy hohohorgász 2021.09.06. 11:56:01

Budapesten 2019 ősze óta demokrácia van. Ennél egy haladó liberális nem kivanhat többet.... egy átlagos buta suttyó vidéki meg inkább osszezaratna magát 10 percre egy tigrissel csak ne kelljen még atutazoba se butapestre menni.... fidesz szavazokent kovetelem Orbán Viktortol hogy igenis vidéket fejlessze!!!!

kiskisutca 2021.09.06. 12:55:32

@para_noir:

"Namost klasszikus kerti zöldhulladék nélkül, csak a háztartási szerveshulladék NEM komposztálható, mert abból nem komposzt lesz, hanem egy rothadt, bűzös, levet eresztő kupac. Szóval kérdem én, mégis mi a bánatos lótúrót szeretnél te komposztáltatni egy hatodik emeleti panelban lakóval?"

Nincs itt ellentmondás: a városi parkokban képződik zöldhulladék, ezt kellene összehozni a hatodik emeleti panelban keletkező szerveshulladékkal.

kiskisutca 2021.09.06. 12:58:55

@Vén motoros:

"Csak ezek NAPI 50-60 PET palackot szemetelnek"

És gondolom össze sem tapossák. :-( Nehogy több férjen a kukába!

kiskisutca 2021.09.06. 13:05:10

Az alumínium italos palackokat összeszedik, mert az alumíniumnak van értéke.

Lehet, hogy be kellene tiltani a műanyagba csomagolást és helyette aranyba, ezüstbe, titániumba csomagolni mindent? Tuti, hogy össze lenne szedve! :-)

(Tudom, az újrahasznosításnak is van lábnyoma.)

bozon 2021.09.06. 13:55:37

@Vén motoros: annak a kőkornak, amire hivatkozol, a töredékét sem írtam. A gyerekeink viszont sokkal durvább kőkorba fognak visszamenni -- még annál is, amit írtál --, mert a mostani emberek nem képesek megmozdítani a kisujjukat sem semmiért. Nincs középút -- úgy látszik -- számodra sem.

bozon 2021.09.06. 14:01:48

@para_noir: szerintem ez alapján én sokkal többet tudok a komposztálásról (de ez nem baj). Az általad írt trutyi még beltérben is komposztálható -- most hirtelen két módszert mondok: beltéri giliszta és bokashi (bár őszintén az utóbbi nem teljesértékű komposztálás, csak annak előkészítése).

Ahogy @kiskisutca is írja, ott van továbbá a város zöldterületeken képződő komposzt bekeverhetősége is (maga a folyamat relatíve elég keveset igényel belőle, ezért bőven nem kell attól félni, hogy a növényi anyag elfogy, csak majd a végén kell tudni, hogy a készülő komposzt "túl erős", azaz rettentő nitrogéndús).

És persze 10 társasházból legalább 9-nek lehetősége lenne saját udvarban vagy közeli egyéb zöldterületen komposztálni. Nem kell senkit sem megerőszakolni, csak minimális áldozatot vállani a mai fenntarthatatlan kényelemhez képest.

para_noir 2021.09.06. 14:10:50

@bozon: és szerinted mennyire reális, hogy valaki beltéri gilisztával komposztál? :) :) :) Ember, értsd már meg, hogy te itt olyan szélsőségesen zöld elfajulásokról beszélsz, amit egy átlag városi emberre egyfelől nem lehet rálőcsölni, másfelől a kivitelezés szinte lehetetlen. Aztán meg kíváncsi lennék arra többlettudásra komposztálás terén, mert eddig csak teljesen élet-, és gyakorlatidegen, katalógusízű zöld lózungokat tudtál szórni. Plusz kifejthetnéd, hogy hogyan és miként találkozik a panelrengeteg rohasztott konyhai maradéka az adott esetben három kilométerrel odébbi park komposztjával (arra ki se térjünk, hogy a parkban hova rakod a komposztálót, meg mekkorát, meg hogy akadályozod meg, hogy telerakják más szeméttel, meg hogy kezeled szakszerűen, meg hogy állítod be az arányokat, meg hogy ki forgatja át ésatöbbi)? Mert ugye te aztán sokat tudsz a komposztálásról, gondolom egy greenpeace kiadványban olvastad :)

Sir Gombóc 2021.09.06. 14:48:52

@ursus artos: mindkettőt még Tarlós előtt kezdték előkészítési, sőt a fonódót sokáig blokkolta a helyi kerületi fideszes vezetés..

Sir Gombóc 2021.09.06. 14:51:31

@midnight coder: előbb-utóbb az lesz, hiába ágálsz.

Sir Gombóc 2021.09.06. 14:55:49

@midnight coder: hú, ez mindent visz. Nagyobbat nem is tévedhetnél. Az szovjet metrószerelvények sosem voltak alkalmasak visszatápláló fékezésre, ahhoz félvezetős teljesítményelektronika kell, ami sosem volt bennük. Ellenállásos vezérléssel tervezték, gyártották őket.

Sir Gombóc 2021.09.06. 15:01:42

@Vén motoros: nem kell visszamenni a kőkorba, de vannak dolgok, amiket te is megtehetsz. Kezdetnek pl. leszoksz a palackos "ásványvízről", ami az egyik legpazarlóbb, legdrágább környezetetterhelő dolgok egyike.

Vén motoros 2021.09.06. 15:52:18

@Sir Gombóc: Ezt ne nekem írdd meg, hanem a Lyss-nek. 40 éven át autoszifont használtam, előbb 2 literest, majd később 3 literest. A Lyss előbb megszüntette a cserepatront, és helyette bevezette az eldobható egyszer használatos (!) acélpatront, amit olyna árban adott, hogy így 1l szifonos szóda drágább lett, mint a Szentkirályi ásványvíz. Mivel ezekezt a patronokat már a kutya sem vette, az üzletek kivezették a választékukbó. Egy ideig csak a Lyss nagykörúti Mintaboltjában lehetett kapni, aztán a Lyss a Mintaboltot is felszámolta. A nagypatronos szifon automata nekem nem felel meg, és az is nagyon drága, mind megvenni, mind az üzemeltetése. A hozzávaló patront is nagyon ritkásan tartják. Rákényszerítettek a PET palackos ásvényvízre. A "Zöldnácik" pedig engem b@szogatnak, és nem a Lyss kerítését robbantják fel, mint anno a Rote Army frakciónál volt szokásban. A teli PET palackokat nem én cipelem haza, hanem heti 3 hatos pakkot az Auchan kajafutár tol fel a negyedikre, a lakásom küszöbére, ráadásul szinte ingyér'. Aki amiatt kárhozatott, hogy nem olyantól rendelem a dobozos kaját, ahol lehetőség van ételhordós elvitelre. Ilyen jól még Hofin sem szórakoztam. Ha a sarki kifőzdére gondol, akkor oda naponta el kellene mennem az ételért, sornam állni a tömegben, hazahozni, és utána elmosogatni az ételhordót. Én ehhez már öreg vagyok, pandémiás időszakban meg öngyilkosság, csinálja, akinek 2 anyja van. Azt hallottam, hogy vannak KÍSÉRLETEK arra, hogy szabványosított, betétdíjas (vagy bérelt) ismételten felhasználható dobozokban szállítsa ki a futár az ebédet, de ott is nekem kell elmosogatnom az ismételetn felhasználható edényt. Mivel Magyarországon élünk, én nem bíznék abban, hogy csíramentes tiszta ismételten felhasználható dobozban hoznák ki a napi tápomat. Láttam én már karón varjút. Másrészt: amikor, 265 éven át, a saját kis tervező Kft-met kormányoztam, dobozos kajaszolgáltatóktól rendeltük a kaját, Megismertem szinte az összest, akik Biudapesten működne, az i.Foodtól a Teletálig legalább 5 félét. Ezek NAPI TÖBBSZÁZEZER adag ételt szállítanak ki az agglomerációtól egészen Székesfehérvárig. A sokszáz kiszállító furgon a tetőkárpitig teli van a kajás dobozokkal. Naív elképzelés, hogy a furgonok térfogat-kapacitását meg _két-és-félszerezik_ az ismételten felhasználható dobozok miatt, hiszen az ileny doboz legalább a 1.5x-ese az eldobható, fóliahegezstéssel lezárt eddigi doboznak, ráadásul a szállítandó menyiség is _CSAKNEM_ kétszereződik, hiszen ugyananyit vissza is kell vinni... 2x annyi furgon, 2x annyi ember, 2x-es logisztika, és ott van még az egészségbiztosítás, a fertőtlenítés gondja. Arra is kiváncsi lennék, hányszor 10%-kal drágulna elttől az ebédem. Ez sem más, mint a méregzöldek hagymázas víziója. Minen környezetvédelmi problémára van megfelelő megoldás, és nem olyan, hogy a lakosságot b@sztatják és kárhoztatják, erre tartjuk ugyanis za ÁLLAMOT. Az állam meg arra való, hogy elérje, hogy a műanyagok millió és millió tonnái ne a tengerben úszva alkossanak új úszó földrészeket, hanem dolgozzák fel őket. Mégpedig úgy, hoagy az ÁLLAM a Multik tökét fogja satuba, vagy a Multik fejére tesz égő koronát, mint anno Dózsa Györgyre, viszont békén hagyja a szerencsétlen lakosságát. De egyik ÁLLAM se ezt teszi, hiszen a nagyobb multiknak már nagyobb hatalmuk van, mint az USA elnökének...

kiskisutca 2021.09.06. 16:09:52

@Vén motoros:

"Az állam meg arra való, hogy elérje, hogy a műanyagok millió és millió tonnái ne a tengerben úszva alkossanak új úszó földrészeket, hanem dolgozzák fel őket."

Van valami halvány próbálkozás efelé:
hulladekgazdalkodas.mol.hu/

kiskisutca 2021.09.06. 16:13:32

@Sir Gombóc:

Az ásványvíz árába be kellene építeni az összes költséget, olyan áron valószínűleg kevesebb fogyna.
Sajnos a környezetszennyezés ingyen van. :-(

bozon 2021.09.06. 18:13:29

@para_noir: kedvesek a feltételezéseid. :)

A "zöld elfajulás" arra való, hogy az emberiség élete a következő évtizedekben ne legyen egy földi pokol. Szerintem az lesz az elfajulás. Szeretnék tenni ellene akkor is, ha az nehéz, és ha miatta néha szellőzni kell hagyni a fotelt is.

Ha kutyát tartasz a lakásban, akkor tudsz tartani gilisztákat is, amelyeket amúgy nem is látsz. De nem kell, ha bekapcsolódsz egy közösségibe. Több lehetőség van.

Szerinted a panelrengeteg háztartási komposztja három kilométerre van a legközelebbi zöldtől? Vagy nem inkább ott van a zöld a panelek között, hiszen minden panellakótelepet így terveztek?

A többi technikai kérdésedre itt van a válasz (alaptalan az összes kifogás és aggodalom): magyarnarancs.hu/lokal/sokan-szkeptikusak-voltak-megis-mukodik-a-kozteri-kozossegi-komposztalas-budapesten-241311 -- ebben én részt veszek; a tapasztalatok közül is sokkal több igazol engem, mint ami nem.

bozon 2021.09.06. 18:19:50

@Vén motoros: ja, az állam oldjon meg mindent. Rögtön itt a műanyag feldolgozása -- amit te a szelektívbe sem vagy hajlandó külön beletenni.

citrix 2021.09.07. 07:39:10

Miért kellene feltalálni hogyan készül a meleg víz? Nézzük meg miként történik a hulladékgazdálkodás, takarítás és a vele járó logisztika az osztrákoknál, németeknél és copy-paste. Nem kell milliárdokért haveri cégeket megbízni átvilágítással, koncepciók kidolgozásával és egyéb hasonló látszatcselekvésekkel. Egyszerűen le kell másolni a már működő rendszert.

bozon 2021.09.07. 08:23:29

@citrix: a haveri átvilágítás és koncepciókészítés mellőzésével vastagon egyetértek.

A jó gyakorlatok másolása is jó ötlet, de se az osztrák, se a német példa nem jó. A németeknél elsősorban a finanszírozás bénaságai és a kiépített hatalmas égetői kapacitások étvágya rontja meg a rendszert. Sokkal előrébb vannak, mint mi, de az nem elég. Az osztrákokról csak annyit, hogy amikor egy bécsi szállodában szelektív kukát kerestem, akkor a portás felháborodott válasza úgy kezdődött, hogy "Ez nem Németország!" (az én válaszom pedig úgy, hogy Magyarországról jövünk, és ez még ott is jobban működik ;-)).

A világ összes jó gyakorlatát és jó ötletét össze kell gereblyézni, és annak az eredménye talán elég lesz.

Billy Hill 2021.09.28. 00:19:58

@bozon: Bezony, reciklálni kell, anyagokat is és rendszereket is! :-)
süti beállítások módosítása