Sétáló Budapest

Hajléktalanság /vitairat a programalkotáshoz/

2019. február 14. 12:42 - aranylövés

 

 

A lakhatási válságra válaszokat találni az egyik legfontosabb feladatunk. Ez egy olyan problémahalmaz, ami a legszegényebbektől a középosztályig mindenkit sújt, ezért a mindenkori városvezetésnek alapvető kötelessége az aktív, cselekvő szerepvállalás. Sajnos, az elmúlt harminc év ezzel szemben az állam kivonulásáról, vadkapitalista viszonyokról, a budapestiek egyre nagyobb létbizonytalanságáról szólt.

A skála legszegényebb végén, a hajléktalansággal kapcsolatban radikális szemléletváltást ígérünk. Tarlós István tehetetlensége és közönye olyan súlyos károkat okozott, amivel szemben erkölcsi kötelességünk világos és humánus válaszokat adni. Ennek keretében kimondjuk, hogy a lakhatás -- ami minimum egy zárható szobát jelent -- alkotmányos jog kell, hogy legyen. Nyilván nincsenek alkotmányozó eszközeink, de ezt a felfogást a magunkévá téve alakítjuk át a hajléktalanok és a krízisben levő családok ellátórendszereit.

Végtelenül elkeserítő látni, hogy a hajléktalan emberből ellenség lett. Szomorú szembesülni a társadalom közönyével és önzésével, a magát kereszténynek is nevező feudális elit embertelen cinizmusával. A nulladik lépésben át kell törnünk a közöny falát. Szembesíteni a történelmi egyházakat, a felsőközéposztályt, a leggazdagabbakat és még akár a kormányt is, hogy itt tennivalójuk és kötelességük van. A városvezetés vitákkal, médiakampányokkal, oktatási anyagokkal, a civilek munkájának segítésével, adománygyűjtéssel, hatékony szervezéssel, a jó gyakorlatok felkarolásával és minden más lehetséges módon a katalizátora akar lenni a szemléletváltozásnak. Egy város, egy társadalom minőségéről az mondja el a legtöbbet, ahogy az elesettekkel bánik.

Külön módszerekkel kell kezelni azokat a hajléktalanokat, akik olyan súlyosan sérültek mentálisan, hogy nem rehabilitálhatók és nem illeszthetők vissza a társadalomba. Differenciált eszközrendszerre és segítségre van szükség. A hajléktalanoknak munkát kell biztosítani a közfoglalkoztatás keretében. Mentális állapotuk függvényében ez lehet normál közmunka, vagy akár csak a minimális higiéniás, szociális együttműködés megkövetelése. Célunk fokozatosan visszavezetni a munka világába azt a többséget, akikben erre még van igény, s ezzel párhuzamosan emberi körülményeket biztosítani azoknak, akik már képtelenek visszailleszkedni a társadalomba.

Alkalmassá kell tenni a szociális intézményrendszert, hogy rendszeresen látogassa, figyelje, emberként kezelje, szükség esetén segélyezze mindazokat, akik a rendszerben vannak, de alkalmasint már kiszabadultak a hajléktalanságból, vagy a lakhatási szegénységnek egy olyan előrehaladott állapotában vannak, ahol a lakásukat ugyan még nem vesztették el, de ennek veszélye reálisan fenyegeti őket.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://setalobudapest2019.blog.hu/api/trackback/id/tr7014616550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.02.14. 20:18:07

"Végtelenül elkeserítő látni, hogy a hajléktalan emberből ellenség lett."

Végtelenül elkeserítõ látni, hogy a zsúfolt villamos közepe üres, mert egy maga alá szaró kategóriás épp azt használja melegedõnek, és olyan szagot áraszt amit gázálarc nélkül nem lehet elviselni. Végtelenül elkeserítõ az aluljárók bejáratánál lakó, ott lejmoló, szipuzó, részegen/bekábítózva ordibáló hajléktalanok sora. Bocs, de az átlagpolgárnak aki naponta bemegy dolgozni, hogy megtermelje a szent GDP-t is kellene hogy legyen némi joga, Pl. a tiszta, biztonságos környezethez. Persze ezt egy derék liberális humanista leszarja. Ma a velük foglalkozó szervzetek szerint van kis hazánkban úgy 9000 hajléktalan. Ebbõl az aluljáróban maga alá szaró kategória lehet olyan 400. A többi valahogy megoldja. Talán lehetne az is cél, hogy ez a 400 is tegye ugyanezt.

midnightcoder2 2019.02.15. 07:06:33

Amúgy a posttal kapcsolatban több dologgal egyet lehet érteni. Szerintem is kellene állampolgári jogon biztosítani egy-egy pici, zárható szobát mindenkinek, nem sokat csak úgy 9 négyzetmétert. Ezt meg lehetne oldani külön erre a célra épült házak építésével. Ott helyben lehetne ingyenkonyha, és persze rendõrõrs is. Pár stadion árából meg lehetne oldani ezt a kérdést. A maguk alá szaró kategóriásoknak pedig zárt intézetben lenne a helyük.

Billy Hill 2019.02.17. 03:48:11

Ez mind pénzkérdés, de épp most látjuk, hogy van pénz, szóval hajrá...!
süti beállítások módosítása