Sétáló Budapest

Etele tér–Osztapenko: az egy kilométer kiterjedésű „pont”

2021. december 16. 03:17 - bozon

Az előző posztban arról volt szó, hogy ha a relatíve alacsony forgalomra tervezett, de az utasok „túl jól” sikerült rákényszerítése miatt a négyes metró (a járvány előtt) már néha zsúfolttá is vált, pofonegyszerű megoldás lehet egyszerűen visszaadni a metró miatt elvágott kapcsolatokat. Ez a Kelenföldi pályaudvar térségén keresztülhaladó buszvonalakkal lehetséges, de amikor ezeket terveznénk, rögtön felmerül, hogy melyik vonal hogyan kacskaringózzon be a nehezen elérhető metróvégállomáshoz, ha legalább a metróhoz jó átszállókapcsolatokat akarunk adni (mint például a mai 150-es vagy a 154-es), vagy hogyan mondjunk le a jó átszállókapcsolatokról (mint például a 139-es vagy a 140-es esetében).

Ezzel eljutunk egy olyan strukturális hibához, amit a metró alapvető problémái mellett annak idején nem is láttunk jönni – legalábbis nem volt a vita homlokterében –, viszont a mai használó szemével nézve ordító hiba a mostani hálózaton: az Etele tértől a pályaudvaron magán és az őrmezei oldalon épített buszterminálon keresztül húzódó, majd csak az M1–M7-bevezető Sasadi úti megállóinál (Osztapenko) véget érő zóna olyan átszállási lehetőségekkel, hálózati kapcsolatokkal van tele, amelyeknek egy értelmes dél-budai hálózatban egy pontba kellene esniük. Ennek köszönhető, hogy egyes átszállási kapcsolatokat időrabló kacskaringós, betéréses vonalvezetéssel, másokat pedig sehogy nem sikerül biztosítani.

kf-aluljaro.png
A metróállomás gyalogosaluljárója a Kelenföldi pályaudvar alatt (piros téglalap – mintegy 270 méter hosszú), és a környék jellemző átszállási kapcsolatai (piros pöttyök). Ez utóbbiak között szélsőséges esetben van egy kilométeres gyaloglási távolság is.

Mi az az Osztapenko? Ki az az Osztapenko?

A rendszerváltás környékén, illetve azelőtt még mindenki tudta, mit jelent a „találkozzunk az Osztapenkónál!” – leginkább a már akkor is gyakori telekocsis, autóstoppos balatoni kiruccanások kezdőeseményként, hiszen a névadó katona emlékműve az autópálya és a 7-es út közötti – akkor – füves területen foglalt helyet (ma a budatétényi szoborparkban látható). 

Egy másodpercig se sírjuk vissza a névadást és a névadókat, de nem túl praktikus, hogy ennek a csomópontnak azóta nincs semmilyen (másik) neve. Talán a buszmegállók későbbi neve után a „Sasadi út” terjedt el a leginkább, de az sokkal inkább egy innen induló hosszú út neve, ezért a csomópont helyének földrajzi megjelölésére kevéssé alkalmas. Miután azonban az autópályabevezetőhöz méltó csomópont – már jóval a metróépítés után! – megépült ide, valószínű, hogy itt sose lesz már városi tér, és emiatt a csomópontnak sem lesz már rendes neve soha. Marad tehát az Osztapenko. 

S hogy ki is volt a névadó Osztapenko kapitány? A szovjet hadsereg egyik küldötte, aki 1944 utolsó napjaiban, Budapest ostromának előestéjén parancsot kapott arra, hogy a megadásra való felszólítást a védők parancsnokának kézbesítse. Budaörs felől, gyalog jutott be a városba, majd a levél átadása után valószínűleg baráti tűzben életét vesztette. A korabeli szovjet propaganda szerint a németek vagy a magyarok lőtték le. 

Bármi volt is az igazság, a történet lényege az, hogy ha háború van, abból nem valószínű, hogy a fegyverszállítókon és a győztes hadsereg vezérein kívül bárki jól fog kijönni.

Ha tehát az ember például az 1-es, vagy pláne a 19/49-es villamossal érkezik az Etele térre, és a budai hegyvidék közeli részei (Sasad, Farkasvölgy, Farkasrét stb.) felé megy, majdnem egy kilométert kell slattyognia az „átszállási kapcsolat” használatához; de az extrém példán túl is nagyon gyakoriak az öt-hat-hétszáz méteres gyaloglási távolságok. Összehasonlításképpen például a nem igazán kompakt Széll Kálmán tér egy bő háromszáz méter oldalhosszúságú háromszög, vagy az Örs vezér terei csomópont két buszterminálja (Zugló–Kőbánya) között is nagyjából ekkora a távolság. Önmagában persze a gyaloglásba senki nem fog belehalni, de ha azon filozofálunk, hogy az autóforgalom mértékét jelentősen csökkentsük Budapesten, akkor ez a színvonal egyszerűen nem engedhető meg.

A jelenségnek speciális esete az 53-as busz, amelyik az eredeti szándék szerint egy kacskaringóval szintén betérne a metróhoz, azonban az újonnan, tizenpármilliárd forintért épült Osztapenko-csomópont megépülte után jöttek rá, hogy ez a belváros felől jövő irány esetében nem fog sikerülni. Ez van, ugorjunk (és a 2030-ig legalább 50%-os üvegházgáz-kibocsátási cél csendben akassza fel magát).

A probléma speciális kiterjesztése továbbá az, amikor ragaszkodnak ahhoz, hogy az őrmezei lakótelepet az itt keresztülmenő vonalak szolgálják ki. Ez az egész lakótelepet a problématerülethez sorolja; amire szintén érdemes lenne megoldást keresni: vagy a lakótelepi kacskaringós vonalvezetések optimalizálásával, vagy a vonalak átszervezésével (az elveszett kapcsolatok keretében úgyis szóba került a hosszú 250-es valamilyen visszaállítása, de a semmire se jó mai 153-as átszervezése is egy ilyen program része lehet). Azt is figyelembe lehetne itt venni, hogy sok őrmezei lakos erős sérelemként éli meg a lakótelep közepéről induló sűrű buszközlekedés felszámolását, ami helyett vagy a ritka mai buszokat kell használni, vagy a metróra gyaloglást – ez a lakótelap magjának déli oldalától is már majdnem egy kilométer.

A gordiuszi csomó átvágása 

A probléma persze létezett a metró nélkül is, csak akkor a város még nem költötte rá ingét-gatyáját arra, hogy ne oldja azt meg; és persze léteztek még a külvárosok, elővárosok felől jövő, és ezen a területen keresztül a belvárosig jutó buszvonalak, s ezért a belvárosi átszállásokat használtuk. 

Most viszont, hogy óriási hiányosságként szem előtt van a metróval kapcsolatos közlekedéstervezésnek ez a szégyene is, már folyik valami gondolkodás erről is. A probléma megoldása nyilvánvalóan úgy történhet, hogy valamilyen új infrastrukturális elemen keresztül – ami a terepviszonyok ismeretében alighanem egy híd lesz – buszok vagy villamosok (vagy mindkettő) keresztezhetik a Kelenföldi pályaudvar vágányait, és így olyan új vonalak jöhetnek létre, amelyek felfűzik az Osztapenko-csomópontot, a pályaudvar őrmezei oldalán épült buszvégállomást, magát a pályaudvart és az Etele teret is (vagy legalábbis az utóbbi háromból kettőt). 

Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy ha nem a metró épült volna meg, hanem – mondjuk ötvenedannyi pénzért – ez az összekötő műtárgy, és a piros hetes buszok közvetlenül mehetnének ki Gazdagrétre, Budaörsre és Törökbálintra, akkor a fő áramlatok eljutási idői a reggeli csúcsforgalomban is nagyjából ott tartanának, mint most. A kevesebb átszállás miatt viszont a kényelem a mainál jobb lenne. 

De mivel most azért gyűltünk itt össze, hogy a mai meglevő állapot takarékos és ésszerű továbbfejlesztését tárgyaljuk, nézzük, melyek ma a lehetőségek – legalább a műtárgyépítés után! 

  • Létrejöhet valamilyen értelmes harántoló buszvonal a mai ritka, kacskaringós és ennek megfelelően üresen közlekedő 153-as helyett (bár ennek az értelmetlen, lényegében csak a használható lehetőségek helyét foglaló vonallal mások, máshogy is kezdenének már valamit).
  • Valamikor majd egyszer értelmes tömegközlekedési kapcsolatot kaphat a dél-budai szuperkórház (ahol ez a „valamikor majd egyszer” azért különösen fontos, mert a kórházhoz kapcsolódó jelentős közúti fejlesztések addig is – és onnantól fogva akkor mindörökre – a Galvani híd köré szervezett közúti dominanciájú fejlesztések szerves részei lehetnek).
  • Ha a metróhoz belátható időn belül budaörsi hosszabbítás készülne, az szinte biztos, hogy villamosmetró lenne, és ha ezt még beláthatóbb időre akarjuk tenni, akkor a budaörsi végszakasz első közelítésben épülhet a Kelenföldi pályaudvar felett meghosszabbított 1-es vagy 49-es villamos végszakaszaként is (aztán a működés eredményei fényében akár később is úgy maradhat). 

De ezzel már a metró és a környék távolabbi jövőjébe megyünk át, amiről majd később írunk részletesebben.

Ahol kellhetett volna, ott nincsenek kétkijáratos állomások

Mostani írásunk végén nézzük meg, a tervezés során e témában is milyen vastagon fogott a kettős mérce! Amikor a metrót tervezték, a költségek csökkentése és a menetidő-csökkentés végett is szóba került az egymáshoz túl közel levő állomások összevonása, kétkijáratos megépítése. Az egyik ilyen jelöltpár volt a Móricz Zsigmond körtér és Újbuda központ; ahol az összevonás az utóbbi állomás aluljáróépítési nehézségeit, illetve a körtér zsúfoltságát is elkerülhetővé tette volna. Ma már csak nevetünk azon, hogy az egyik állomás a másikból látszik, de ha belegondolunk, hogy egy metróállomás árából például el lehetett volna vinni a 4-es villamost a Bocskai út végéig, vagy akár egy Budaörsi út alatti végállomással a Fehérló utcáig is, az arcunkra fagy a mosoly.

Ugyanígy nem vicces abba belegondolni, hogy a Fővám téren, egy másik jelöltpár egyik állomásán a „hagyományos” (valójában pont itt eléggé komplikált) állomásépítésen felül még abba is külön elcsusszant jópár milliárd forint, hogy a felszínközeli gyalogoselosztó aluljáróhoz kapcsolódva a 2-es villamos számára épüljön egy kínosan szűk és rossz elrendezésű föld alatti megálló, miközben a felszínen vezetett villamos még hálózati többletkapcsolatokat (Nemzeti Vágóhíd–Kiskörút és Bartók Béla út–pesti rakpart) is adhatott volna. (Egy másik lehetőségként itt felmerült a Duna két oldalán levő állomások hasonló összevonása is, de az a felszín és a felszínközel használhatatlansága miatt sokkal komplikáltabb lett volna.)

De ha vissza akarunk térni a vidámabb oldalra, nézzük meg, hogyan mutatna a Kelenföldi pályaudvar alatti aluljáró a fent említett két helyszínen!

masik-aluljarok.png
Egy-egy kelenföldi méretű aluljáró a belső Fehérvári út és a Vámház körút alá képzelve. A kettő közül bármelyikre (de különösen az elsőre) sokkal kompaktabb rendszert lehetett volna építeni, mint ami most Kelenföldön van.

A képek felett merengve az a határozott elképzelés alakult ki bennem, hogy majd amikor az eddig méltatlanul elmaradt Pro Urbe és Kossuth-díjakat kiosztogatjuk ezért a komplex mérnöki teljesítményért, akkor alighanem minden díjazottnak egyszerre kettőt-kettőt kellene rögtön adni. Csak hogy ki ne lazuljon.

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://setalobudapest2019.blog.hu/api/trackback/id/tr5816784356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskisutca 2021.12.16. 08:03:32

Az milyen már, hogy a metróból nem lehet közvetlenül bemenni az Etele Plázába, de komolyan?
Sőt, egy konkrét villamos megállón át lehet csak a felszínen megközelíteni.
Értem, hogy tulajdon viszonyok különbözősége, de egy ekkora beruházásnál csak kellett volna találni egy frappáns megoldást.

Albu 2021.12.16. 08:42:17

Gyermekkorom óta jól tájékozódom, ezt a várost ismerem, mint a tenyeremet, ahogy a csomópontot is. Ehhez képest, mikor a BAH felől leszálltam a buszról az átépítés után, igen nagy talány volt, hogyan szálljak át a metróhoz. Pontosan tudtam, melyik két épület közé kell eljutnom, de kaland volt megtalálni az odavezető gyalogutat, ahol semmilyen felirat nem segít ebben.

V.ö. a dunai hajójáratok állomásaihoz (nem triviális, hol vannak) a környéken több utcasaroknyi mélységben táblák vezetnek oda. Az ilyen típusú utastájékoztatásról (odavezetés) egyszer hallottam az egyetemen, de pár metróemblémát meg a MÁV szabványkerítésének jellegzetesebbikét kivéve sehol nem láttam megvalósulni.

Az egyes villamos megállója eleve a pályaudvar alatt, arra merőlegesen kellene legyen. (A metróállomás meg sehol.)

bozon 2021.12.16. 11:11:22

@kiskisutca: sőt, az Etele pláza helyén álló irodaépületet annak idején még kerülgetni kellett a metróépítéssel. De már a metró átadásakor használaton kívül volt. Át van ez gondolva.

bozon 2021.12.16. 11:12:12

@Albu: a metróállomásnak nem feltétlenül kellene sehol lennie. Lehetne a pályaudvaron magán is. :)

csakeztengedte 2021.12.17. 16:54:09

Aztak@rva gyalogolni kell...

Girhes Joe 2021.12.17. 17:35:16

@kiskisutca:
Nagyon nem szeretem a bezzegnyugatozást, tekintve hogy nagyon sok történelmi adottság más arrafelé, de speciel az utasforgalom szervezését igenis jobban át tudják gondolni, és nem feltétlenül kerül többe (sőt). Bonyolultak a tulajdonviszonyok? Na és? Pont ez a jó benne, a kereskedelmi funkció megtámogatja és kikényszeríti a színvonalas közlekedést. Nálunk miért sikerül újra és újra úgy elk.rni, hogy ebben tökéletes egyetértés van a politikai oldalak között?

Értelmes helyen a pláza, a vasúti épületek, a metró- és villamosvégállomás csakazértis egybeépül, mert
a) úgy olcsóbb,
b) úgy nagyobb a pláza forgalma,
c) úgy lehet sápot szedni a plázától a közlekedési funkció fenntartására és fejlesztésére.
Ehhez képest nálunk a kicsit (Westend, Köki) és a nagyon (Campona, Etele) elrontott projektek között lehet válogatni. És pont a legújabb Etele a legrosszabb példa, minden pont annyira van messze egymástól, hogy két pont között ne lehessen tömegközlekedni (sőt autózni se!), de gyalogolni, főleg csomaggal, már kellően hosszadalmas, kényelmetlen, és a sok szintbeli keresztezés miatt időigényes legyen. Az eredmény meg az, hogy
a) a plázába mindenki kocsival megy,
b) a vasútállomásnak már az új része is lepukkanóban van, a régiről nem is beszélve,
c) a villamosok és buszok meg olyan messze állnak meg egymástól, hogy kultúrember nem nevezné átszállási lehetőségnek.

vaki78 2021.12.17. 17:36:18

Egyirányú kapcsolatra esetleg használható lenne a régi aluljáró valahogyan... Illetve szerintem a 19-47 es villamost be kellene kötni az 1-es végállomáshoz, hamár az állomásépület úgyis csak összedől

vaki78 2021.12.17. 17:41:19

@Girhes Joe: btw Párizsban találkoztam olyannal a metróban, ahol simán egy Etele aluljárónyit gyalogoltál átszállás címen papíron ugyanazon nevű megállók között

Girhes Joe 2021.12.17. 17:42:32

@vaki78:
A 19-47-nél már az is óriási előrelépés lenne, ha behúznák a már nem használt vasútállomás előtti nem használt térre, és kikupálnák a régi aluljárót. A többi fejlesztés mellett relatíve fillérekbe kerülne. Ezt már akkor se értettem, miért hagyták el, amikor a jelenlegi etelei buszvégállomást (akkor még sokkal nagyobb forgalomra) megépítették a mélyedésben. Apropó, az 1-es végállomása miért nem ebbe a gödörbe, a régi piros 7-es végállomása helyére került? Hogy direkt minél messzebb legyen a vasútállomástól, meg a 19-47-estől?

Girhes Joe 2021.12.17. 17:43:47

@vaki78:
Ez igaz, csakhogy...
- 100 éves a hálózat
- ilyen helyeken 4-5 metró(!)vonal találkozik
- telerakták kereskedelemmel, mintha egy plázán mennél végig

ertelmetlensegi 2021.12.17. 18:09:45

A lesajnált, agyon kritizált Metro4. Be kéne fejezni Keleti pu. - Újpalota között.
Másik különlegesség: pláza stop idején megépülhetett az Etele Plaza.

trabant24 2021.12.17. 18:14:03

Nem vagyok benne biztos, de az őrmezői "űrállomás" a metró után épült ki. Tervezték a 4 -es metrót Újpalotától - Budaőrsig, de szerintem nem a mi életünkben :( A cikkírónak igaza van, de így utólag, mintha azon keseregnék miért nem a helyes lottószámokat jelöltem be :P

Girhes Joe 2021.12.17. 18:23:46

A cikkhez érintőlegesen:
az osztyapenkói (tudom, nem ty, de mindenki így mondta anno) csomópont is az elk.rás mintapéldája. Annyira tekervényesre sikerült építeni és lámpákkal telerakni, hogy nemcsak az autópályát keresztező kapcsolat lett nehézkes, hiányos, és átláthatatlan, de az autópályáról se lehet szabályosan Gazdagrét vagy Farkasrét felé menni, csak úgy, ha már az Egérútnál lehajtunk róla a régi 1-esre. Láttam valahol egy sokkal praktikusabb tervet, ami egy böhöm nagy ovális körforgalom lett volna az autópálya felett, aminek a nyugati oldalába Budaörs, Gazdagrét és Sasad felől lett volna bekötés, a keleti oldalon meg Őrmező, és a vasút fölötti hídon át az Etele és/vagy Bartók Béla út felé. Ezt azzal vetették el, hogy az autópályáról semmiképp ne lehessen közvetlenül Dél-Budára menni. Miért??? Mitől lenne jobb, ha inkább Közép-Budára és az Erzsébet-hídra koncentrálódik a forgalom? Tömegközlekedés-párti vagyok én is, de azért a zsigeri közútellenességnek is van határa. Egy normális közúti kapcsolat Dél-Buda és a nyugati agglomerációs kijárat között a közösségi közlekedésnek is bőven jót tehetne.

Nancsibacsi 2021.12.17. 18:34:41

A közel 1 km-es gyaloglást nyilván szánalmas átszállásként megjelölni, de az igazi gond az, hogy milyen körülmények között gyalogolsz. Én tuti hogy nem fogom arra engedni a gyerekem, mert tele van drogossal, meg hajléktalannal. Amíg nem oldják meg hogy ezeket eltakarítsák onnan, addig ne számítsanak arra, hogy kultúrember tömegközlekedést használjon. Nem csak itt zavaróak, de itt gyakorlatilag 100% hogy beléjük fogsz botlani, és lejmolnak/megpróbálnak kizsebelni ha meg úgy be vannak állva akkor simán csak megütnek, vagy éppen teleszarják/hugyozzák az aluljárót. Engem nem érdekel hogy karigeri lájkolja őket - vigye haza mindet.

A másik meg "Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy ha nem a metró épült volna meg, hanem – mondjuk ötvenedannyi pénzért" - akkor nem utaznék tömegközlekedéssel ennyit se, mint ma. Méghozzá azért nem, mert városi buszra én nem szállok fel. Ahol már csak az jár - a külvárosban - ott általában autóval is szupergyorsan oda lehet érni bárhová. A belváros felé meg vagy villamos, vagy metró, de hogy busz nem, az 7szentség. A 7-es buszok tele vannak elmebeteg sofőrökkel, akik full gáz/full fék üzemmódban vezetnek - sódert se bíznék rájuk, nem embereket. Ez egyszerűen nem 21. század kompatibilis közlekedési mód. Esetleg ha lesznek önvezető buszok, ezeket az ideggyenge buszsofőröket kirugdossák - majd akkor térjünk erre vissza.

bozon 2021.12.17. 19:44:03

@Girhes Joe: @vaki78: igen, az Etele téren levő két villamosvégállomást össze kellett volna kötni, és az utasforgalmi résznek középen kellene lennie.

(A négy fal között én is eljátszottam azzal a gondolattal, hogy a régi aluljáróban egy egyvágányos valami épüljön, de olyanok a terepviszonyok, hogy a másik oldalon már tényleg sehová nem lehetne értelmesen menni. Ha nagyon nem lehetle lefelé bővíteni, akkor szigetüzemben, egy FAV-jármű ide-oda tologatásával. :))

S hogy miért nem ment be legalább az 1-es villamos a tér közepére? Elég magától értetődő ötlet lenne, ezért simán lehet, hogy korábban se nagyon erőltették, de amikor egyszer mégis felmerült, a kerület azonnal ugrott, és úgy módosította a helyi szabályozást, hogy a tér közepére ne mehessen a villamos. Soha nem derült ki, hogy miért. Csak.

Ha jól emlékszem, azt az áramátalakítót, ami a Fehérvári úti haranglábnál van a föld alatt, eredetileg szintén az Etele téren akarták elhelyezni, de a kerület azt is megtiltotta. Valószínűleg abban a formában túl olcsónak találták. :)

bozon 2021.12.17. 19:49:49

@ertelmetlensegi: a leendő Keleti pu.--Újplota-szakasznak fontos tulajdonsága, hogy az árából többször kijönne a komplett Buda--Újpalota-villamos tokkal-vonóval, és még az se biztos, hogy az utasforgalmi értéke nagyobb nála.

De nem baj, a metróhosszabbítás bárhogy késik is, végül simán befuthat elsőnek, mivel a villamost sok befolyásos alak ott akadályozza, ahol csak tudja. Erről is sokat írtunk a Blaha elkúrása kapcsán.

bozon 2021.12.17. 19:53:56

@trabant24: nem értem a lottós hasonlatot. Ezek a problémák egy kis gondolkodással előre láthatóak voltak; akkor is, ha annak idején nem erről szólt a fő vita. Azok az intézkedések pedig, amelyekkel azóta tetézték is őket, szintén megjósolhatóan rosszak voltak.

bozon 2021.12.17. 20:01:55

@Girhes Joe: igen, röhej ez a kapcsolat Gazdagrét és Farkasrét felé. Szerencsére csak egy kicsi forgalomtól elzárt területen kell ahhoz áthajtani, hogy mégis meglegyen, ráadásul ez az áthajtás lámpával is védve van, ezért az emberek csinálják is (látszott a letaposott műanyag terelőizékon).

Még röhejesebb, hogy amikor a Péterhegyi út őrmezei szakasza le volt zárva (ennek éppen pár hete lett vége), akkor erre a kapcsolatra nagyobb szükség lett (a 70e-es úton járt fel ide fél Dél-Buda), és ezért a műanyag elemek pótlásának abbahagyásával lényegében legalizálták ezt a módszert. Jelölve ugyanakkor nem volt.

Most nem tudom, mi a helyzet.

Ziu9 2021.12.17. 20:04:01

Az 53-asnál a nimby-t le kellett volna tojni, akkor nem állna fenn a jelenlegi állapot, betérhetne oda és vissza is. Pont egyébként ez a vonal mutatja jól, hogy Kelenföld már önmagában is értékes átadópont (hiszen az utasok jelentős hányada leszáll az 53-asról, bár nyilván tudnál olyan napszakot mutatni amikor az átutazók száma is nagy). Ebből nekem az következik, hogy a 250-es visszahosszabbítására nagy szükség nincsen. A vonal mentén élek, ismerem. Nekem kb. olyan napszakokban jönne jól esetileg, amikor eleve nincs nagy forgalom. A többinél még átszállással együtt is általában gyorsabb a metró. Vagy pedig, lehet játszani a 250-154 átszállásra. Ha még az 53-ast is hozzávesszük, ráadásul befelé közös megállóban van, teljesen jó.

A 153-as az esetemben érdekes módon pont az általad feszegetett távoli megállóhelyek problémáját oldja meg: az 1-es villamoshoz ezzel jutok el legkönnyebben Kelenvölgy felől, plusz a Bikásnál még (egyelőre) ott van a "szolgáltatóház", amit az új pláza annyiban nem képes helyettesíteni, hogy oda nem lehet csak úgy beugrani mondjuk egy liter tejért meg két szem almáért, abban az öt percben amíg a buszra vársz.

A járat amúgy - az én interpretálásomban, elsősorban azért nem tudott felfutni, mert a hangolásoknál (ami a 154-es és az 58-as között lehetett), csúcsidőben, és átmeneti időszakokban előbbire esett a választás (Gazdagrét szempontjából nyilván jogosan). Ha mondjuk az lenne a helyzet, hogy csúcsban a Bikásnál feljössz a metróból, és 10 percenként biztosan jön valami (58 v. 153) Kelenvölgy felé, akkor több lenne az utas - most ezek ha buszoznak, inkább járnak a 150-250-251-es hármassal.

bozon 2021.12.17. 20:06:15

@Nancsibacsi: azért a járműveken, a járművezetőkön és a hajléktalanokon mindig lehet változtatni. Ez azért ne legyen hálózati kérdéseket meghatározó probléma.

Viszont ez a cikk még csak azt sem vonja kétségbe, hogy metrót akartak a busz helyett. Okély, eldöntötték, ez lett. De hogy miért kellett még azon belül is ennyire színvonalalanul megoldani számtalan részletkérdést, az nagyon rejtélyes.

bozon 2021.12.17. 20:35:02

@Ziu9: tökre igazad van, hogy a környéken a metró vált a fő átszállási kapcsolattá, azaz buszos céllá. Ez nem is történhetett másként (ha ott laksz, biztos emlékszel, hogy a 250-es tessék-lássék létrehozott átmeneti utódját, az első 258-ast is részben azzal nyírták előre ki, hogy kihagyta a metrós kapcsolatot). A probléma viszont az, hogy hogyan sikerült minden mást szétkúrni.

A környék gyengébb irányainak kiszolgálásán túl (amelyekre a metró sokszor még átszállásként sem alkalmas) például illett volna értelmes, nagyvárosias szolgáltatást hagyni a belső Budaörsi út--Nagyszőlős út--Bocskai út útvonalon. Ehelyett -- ha jól emlékszem a pillanatnyi állapotra, de a közelmúltban így volt -- a csúcsban 15 perces 154-es elég esetlegesen jár felváltva a 150-essel, de még ha igen, akkor is hangolhatatlanul esik be közéjük 10 percenként az 53-as és 8 percenként a 212-es. Furcsa módon különösen a Dayka Gábor úti megálló kiszolgálását sikerült így a metró átadásakor szétkúrni.

Egyébként hasonló "rendszer" a Péterhegyi út is, ahol csúcsban a 10 perces 250-es közé ütemtelenül esik be a 15 perces 150-es, és mindezekre a 20 perces 251-es. Csúcson kívül 15, 20, 30 perccel ugyanez. Sosem rövidebb így a mértékadó lyuk, mint ha csak az _egyetlen_ legsűrűbb vonal járna arra. Mintha direkt akarták volna elrontani.

A sorozat előző cikkében, az LMCS-vel beadott buszhálózati variánsokat érdemes megnézni. Szerintem tök jókat sikerült csinálni, és akkor még arra is figyeltünk, hogy ne legyen többlet-futásteljesítmény az aktuális BKK-javaslathoz képest.

óðinn 2021.12.17. 21:55:28

@bozon: A Keleti utáni rész mehetne kéregben (kijjebb meg a felszínen), azért az megkurtítaná a költségeket.

Ziu9 2021.12.17. 21:56:17

A 258-as az szinte ki is esett, hogyan járt. Igaz, akkor még nem éltem itt. A 252-esre már jobban emlékszem, volt hogy este az utolsó járaton egyedül jöttem végig Kelenföldtől. :)

A Nagyszőlős utca, Dayka Gábor út mh. problémája egyezik, nem jönnek ki a hangolások, bár a helyzet azért nem tragikus, inkább csak bosszantó. Én mondjuk ott az 53-ast tekintem a gerincnek, minden mást ennek rendelnék alá, hogy kijöjjön egy munkanap legalább 5, hétvégén és peremidőben pedig 10 perces közös követés.

A 150-250-251-es hármas (munkanapokon) - jó kérdés. Én a 150 és 251 egyaránt 30-30 percezése (közösen 15) irányába keresgélném a megoldást (nyilván a budatétényi szakaszon ez felvet problémát), csak ehhez a 250-es 10/20-as alapüteme nem passzol. És akár 7-8 percre sűríteni csúcsban, akár 30-ra ritkítani csúcsidőn kívül - minden lesz, csak jó ötlet nem.

A Regényes út környékéről valójában milyenek, és merre irányulhatnak az utazási igények? Miért alakult vajon úgy, hogy ez a rész nem kapott csúcsidei Balatoni úti gyorsjáratot?

bozon 2021.12.17. 22:34:03

@Ziu9: á, igen, a 252-es az első 258-as napközbeni még rövidebb változatának (az alapútvonal nem volt teljes üzemidős sosem) az egész napos véglegesítése volt. Mindennek a legalja.

A belső Budaörsi--Nagyszőlős--Bocskai útvonalon pont ez a probléma: illenék az ütemes 5 percet ebből kihozni, aztán csak nézünk, hogy minden napszakban olyan a közös minőség is, mintha az 53-as egyedül lenne (belül meg, mintha a 212-es lenne egyedül). Pazarlás ez a javából, miközben az egész szétkúrás mögött elvileg spórolási célok állnának.

A Péterhegyi úti vonalak közül én a 150-est azért 30 percre nem ritkítanám (elveim ellen való :)), de egy egész napos 20-at (csúcsidei ritkítás) a rövid önálló szakasz is már elbírna. A 251-est szintén egész nap 20 perccel járatnám (napközbeni sűrítés), és máris meglenne a hangolható megoldás (a 250-es pedig csúcsban tízpercezik; abból is elvinném minden másodikat a Bocskai út felé). Közben a 150-es betérését a hegytetőn megszüntetném.

A 250-es önálló szakaszáról nagy az igény Budafok belvárosa felé, de ez lassan némileg átrendeződött a metró felé. 2014-ben az eredeti szándék az volt, hogy marad az eredeti követés (mint a 150-esé), és elvágják. Lakossági tiltakozás miatt lett aztán mégis a 258-as, ami kitét és sűrítő is lehetett volna, de egyik se lett, mert nem ment be a metróhoz, mindig a 250-es után jött pár perccel, és ezt az Arany János utcai ltp.-nél vágták el (és még nem is volt teljes üzemidős). Mivel azelőtt volt egy követésfelező betét a ltp. és Budafok belvárosa között, ez eléggé nagy felháborodást szült. A telepi lakók gyűjtottek aláírást, hogy _hosszabbítsák meg_ a 258-ast Budafok felé, a BKK utólag az aláírások fölé hamisította, hogy _szüntessék meg_ a 258-ast, a többi pedig történelem. :) Cserébe kapták először a második 258-ast, ami megint egy erőltetett bénaság volt, de a Bocskai úti kapcsolat nélkül, majd annak kimúltával a rövid 250-es sűrítését.

laci_52 2021.12.17. 22:51:00

A négyes metrót mindkét irányban meg kellene hosszabbítani, akkor lenne eléggé kihasználva.

bozon 2021.12.18. 04:24:14

@laci_52: ha jól emlékszem a számításokra, Újpalota felé a maximális kihasználtság 2x% lenne a Hungária-gyűrű külső oldalán. Ez azért elég karesz.

Budaörs felé talán jobb lenne a helyzet, de nem sokkal. Úgy kellett volna építeni a metrót, hogy minél hamarabb el lehessen érni a felszínt, és ott legyen hely. Úgy talán megérné (Újpalota felé is a felszín a megoldás, de a villamos túl jó ahhoz, hogy ne az legyen az első opció, aztán távlatban kérhei el a metró a végszakaszt).

gigabursch 2021.12.18. 07:20:45

@bozon:
Mert a számításokat úgy csinálták
Ha bent meg tudták oldani a felszín racionalizálását, akkor kint is meg lehet.

Gazdagrét - virágpiac - Sasad egyszerűen a _kell_, kategória.

bozon 2021.12.18. 08:11:30

@gigabursch: a "racionalizálást" megcsinálták, ez is egy probléma. A kihasználtság azzal együtt se lenne magasabb.

Értem, hogy a Gazdagrét--Virágpiac--Sasad kell, de
-- nem metrónyi utas,
-- nincsenek egy vonalon.

Persze most, hogy ott a metró, kell vele kezdeni valamit, de még nem sikerült kitalálni, hogy hogyan ne menjen el rá a világ pénze.

Motorogre 2021.12.18. 09:32:01

Emlékszik még valaki a Törökbálinti HÉV-re, a Móricz Zs téren ?
Ami elmúlt, elmúlt (akár a Ferenciek terén az aluljáró) de újra lehet gondolni, pl. az 1-es villamos kimehetne az elővárosokba Dél-Budán (a felszínen, olcsón).

A poszt jól leírja az intermodális csomópont problémáit. A nagy távolságok (1 km-is akár) jók egy kis sétára, de
- mozgáskorlátozottaknak nem való
- jelentős idő az iskolába-járásnál, munkába sietésnél

Reméljük lesz változás.

Ziu9 2021.12.18. 16:12:46

@bozon:
Köszönöm a választ. Én mondjuk sem a 252-esnél, sem másban célzott tönkretételt nem érzek, és a rendszer egyébként meg jó, mert utasként úgy élem meg - legfeljebb szakmai alapon vallom be, hogy lehetne jobb is. Az LMCS-s anyag viszont nekem kiindulási alapnak sem nagyon tetszik. Az M4-re is másképp nézek mint a kezdetekkor, én a megbízhatósága miatt mostanra mondhatni megkedveltem, hogy Kelenföld a ráhordási pont. Noha veled együtt, egy bizonyos csapatban - kb. 15-20 éve, én sem ezt gondoltam. :)

A te "koncepciódban" akkor a 150-250-251 napközben 6-7-7 percenként lenne közösen, csúcsidőben meg 5? És ennek a fedezetét a 153-as megszüntetése adná?

bozon 2021.12.18. 18:49:26

@Ziu9: ha a 252-est használtad, akkor most jó neked a hangolt 58 + 153, a szerencsés oldalon vagy (már ugyanezeknek a vonalaknak más szakaszai sem álomszerűek). :) Egyébként a 252-est már lehet, hogy komolyan gondolták, maximum nem jött be. Az első 258-ast egészen biztos, hogy nem.

Mi nem tetszik az LMCS-anyagban?

A metró kapcsán ne vezessen meg a "győztesnek mindig igaza van" effektus. Persze: pontos, csillog, megy, itt-ott szép a dekoráció, de ez akkor is így lenne, ha normális lenne a metró. Viszont akkor lenne még más is -- amire nagy szükség lenne, hiszen ahhoz, hogy autósokat vonzzon át, a mai rendszer semmi.

Az, hogy Kelenföld a ráhordási pont, önmagában se nem érdem, se nem baj. Viszont meg kellett volna tudni oldani a kiegészítő hálózatot és az egyéb részletkérdéseket is.

A fent vázolt közös követés a Péterhegyi úton nem kerülne annyiba, hogy mondjuk a 153-ast meg kelljen szüntetni miatta. A 150-es csúcsidei ritkítása napi 7 kör, a 251-es sűrítése jó sok kör, de rövidebb vonal, a hangolás miatt megszűnhet a 150-es betérése, illetve a sűrűbb követés miatt talán az se nagy érvágás a 251-es utasainak, ha csak a Városház térre mennek közvetlenül (mekkora vívmány lenne ott ma már pusztán egy érthető rendszer!).

04-58 2022.01.04. 14:26:04

@bozon:

A hálózati változtatási elképzelések nem rosszak. :)

Én így módosítanék:

58: vagy maradna, vagy rövidülne Jégmadár utca- Kelenföld, vasútállomás M közé. Az Etele tértől befelé elég kevesen vannak rajta...

103: megszűnne

150, 250, 250B: változatlan

153, 154: ahogy a BKK is tervezte/tervezi, összevonásra kerülne és az új 153-as Gazdagréti tér- Budapart között járna a Budaörsi- Nagyszőlős- Bocskai útvonalon.

241, 241A, 251, 251A: az egész járatcsaládból csak a 251-es maradna meg, a hét minden napján Kelenföld, vasútállomás M- Városház tér között. Feleslegesen túl van bonyolítva a járatcsalád, a Savoya Park ellátottsága pedig megfelelő lenne a 241/251 nélkül is.

És ugyan nem a Kelenföldi pályaudvarhoz kapcsolódik, de Dél-Buda: a 114-es család egyszerűsítése. A 114 változatlan maradna, a 213 és 214 összevonódna, így a 214 járna mindennap a Móricz és Donát-hegy között, viszont a Fehérvári út helyett a Szerémi úton, így legalább a Szerémi külső szakasza is kapna buszt.

bozon 2022.01.05. 08:44:00

@04-58: az 58-as nem szűnhet, rövidülhet meg, hacsak valami nem pótolja. A ritkásan kihasznált belső szakasz kínálati szolgáltatás, aminek a párját is meg kellett volna tartani a másik oldalon a hosszú 250-es képében (kitétezve, nem minden menetre).

A metrós átszervezésnek pont az volt a baja, hogy ha mondjuk 30 ember átszáll magától egy ilyenről a metróra, és 5 a buszon maradna, akkor a vonal szétvágásával be akarják cserkészni azt az 5-öt is. De ők akár kedvetlen metróhasználók, akár kényszerből másfelé menők, akár autósok lesznek, semmiképpen sem növelik, hanem csökkentik a metró hasznát. Arról nem is beszélve, hogy előbb-utóbb hasonló hálózati sérelmek miatt a maradék 30-ból is eltűnik öt, aztán még öt és még öt, és csodálkozunk, hogy a hálózat összterhelése is megfeleződik.

Az 58-153-szakaszt esetleg a 251-essel kellene felturbózni Kelenvölgy és az Etele tér között, és akkor az 58-as és 153-as ritkítható lenne csúcsban 20 percre.

103, 251, 114: egyetértek (azzal a technikai megjegyzéssel, hogy a 114-es mellett a 213-as marad meg, nem a 214-es, illetve a Szerémi úti útvonal esetén baj lesz a Tétényi úton).

A 153 / 154 rendszernél is felmerülhet a Gazdagrét--Őrmező-szakasz sűrítése betétezéssel és a belső szakasz ritkításával.

04-58 2022.01.06. 02:56:07

@bozon:

58-as: hát azért az Etelétől befelé bőven van sűrű alternatívája az M4-en kívül is. Etele úton az 1-es villamos, a Tétényin-Bartókon a sűrű 7-es és 114-esek, a Bocskain meg a többi járat. Közöttük az 58-as a 20-30 percezésével sajnos olyan, mintha nem is lenne, és azért is necces a dolog, mert csúcsban is jó, ha 5-6 utas van buszonként a belső szakaszon. Egy ilyen ritka járatot nem fognak használni, mikor bőségesen van sűrű alternatíva a közelben. Persze az Etelétől kifelé nem vitás, hogy szükséges. :)

103, 251: egyetértünk ebben :) A 251 esetében egy kelenvölgyi betérés (a 153 ottani mostani szakaszára) és az Etelére áthelyezés nem sértene különösebben utasérdekeket, szóval az bevállalható lenne (akár 258-as is lehetne a száma, kapcsolódva az 58-ashoz).

153, 154: egyértelműen a BKK összevonásos tervét támogatom, legyen a 154 mostani vonalán a 153. Viszont jogos, hogy Gazdagrét és Őrmező között kell egy bejétjárat legalább munkanap, egy 153A simán tudná ezt teljesíteni, és akkor a 153 teljesítménye csökkenthető Őrmezőtől befelé (53, 150 továbbra is változatlanok lennének).
Apropó, ha már Gazdagrét: a 108E mennyire szükséges? Mennyire lenne megoldható a kiváltása csúcsban a 139 őrmezői végállomásra bekanyarításával és a 8E (esetleg még a 7E) sűrítésével?

114-es család: a számozási analógia miatt ragaszkodom a 214-eshez, ha a 213/214 összevonódna. A 114 csúcsban minimálisan sűrűsödne, így az önálló szakaszán sem történik károsodás. Ami a Szerémi utat illeti: valóban, ez összevisszává teheti a járatcsalád követését a Tétényin, de ha a Szerémi útra akarunk buszt, az lehetne akár egy kiágazása is a 33-asnak, egy új 233 Móricz- Campona között.
Egyébiránt korábban egy 107E járatot is tervezett a BKK a Budapart ellátása érdekében, és azt csiripelik a madarak, hogyha lesz hálózatátalakítás Dél-Budán, beindulhat ez a járat, de akkor már a Kelenföld, vasútállomásig járna, és Újpalota és a Hengermalom út között lényegében betétjárata lenne a 133E-nek, utóbbira rá is fér a kisegítés a Hengermalomig. Hengermalom úttól gyaníthatóan a Szerémi út- Andor- Than Károly utca- Hadak útja útvonalon menne el az Eteléig.

bozon 2022.01.16. 21:57:14

@04-58: az 58-as a belső szakaszán nem önmagában tekintendő, hanem egyfelől az 58-153 közös szakaszon mint egy 10-15 perces izé; másfelől mint az 58-as meghosszabbítása, azaz közvetlen belvárosi kapcsolat annak a buszonként 5-6 embernek, akik ha elhagynák a tömegközlekedést, akkor más szakaszokon maradna megint 5-6 ember, és így tovább.

153-154: az összevonás önmagában jó irány, ezzel nincs baj, csak a 250-es és az 53-as is egy-egy hasonló pozíciójú vonal, s mégis tök különbözően vannak kezelve. Az 53-ason mindig megmaradt a sűrű belvárosi kapcsolat, a 250-es el lett vágva, a 153-154-esen pedig egy kis bénázás után mintha az 53-ashoz hasonló sűrűség kezdene kialakulni. Ha minden vonalon lenne egy fele elvágás, fele belváros, akkor összességében jobb hálózatot lehetne kialakítani mindenkinek.

214: sejtettem, hogy a számozási logikához ragaszkodtál, ugyanakkor könnyebben érthető, ha a ma létezőhöz legjobban hasonló számozással fejezzük ki magunkat. Aztán a megmaradó 213-ast természetesen átnevezhetik 214-essé, valóban így lenne logikusabb.

Szerémi út: ha már a 213-as számnál tartunk, akkor én leginkább nettó kapacitásnöveléssel behosszabbítanám a 13-as családot a Szerémi út felé. Kaphatna itt valami egy 213-as számot, bár inkább az egyszerűsítés felé kellene haladni (ma már a 13-as család része a 13-as, a 13A, a 113-as, a 113A és a 88-as -- bonyolultabb, mint a 251-es "család", pedig szintén egy elég picike hálózatrész).

Ezek az új 107E és társai egyébként kissé túl ötletszerűek. Ezen még többet kellene gondolkodni. A Szerémi út belső felének kiszolgálását a Műegyetem rakparti villamossal lehetne nagyon gyorsan megoldani. Csak gyorsan kellene csinálni, és a Domóvári úti I. hosszabbításunkkal együtt.

Billy Hill 2022.01.16. 23:56:16

"szélsőséges esetben van egy kilométeres gyaloglási távolság is" - az a poén már megvolt itt, hogy a szlogen (és a blog címe) a "Sétáló Budapest" volt? :-)

04-58 2022.01.26. 17:05:27

@bozon:

214: pontosan, a számozási logikához. :)

Viszont azért én a 13-as családot nem hoznám be a Szerémi útra, nekik agglos szerepük van Diósddal kapcsolatban (bár amilyen a menetrendjük, helyközi járatként is járhatnának már, a 88-ast viszont nem bántanám).
Jogos, hogy oda villamos kell, és minél előbb továbbépíteni a Műegyetem rakparti vilit Budafok felé. Egyébiránt a 107E továbbra is tervben van a BKK-nak, az ezzel kapcsolatos Társadalmi Egyeztetést lezártnak mutatja, de nincs lezáró dokumentum.
bkk.hu/fejlesztesek/tarsadalmi-egyeztetes/tarsadalmi-egyeztetes-budapart.6311/
+ Az egyik, napokban megjelent írásukban is beszélnek róla: bkk.hu/blog/igy-lesz-az-ugyfelek-igenyeibol-menetrend.7220/?fbclid=IwAR1yfeOtFqUc0DoM3Hvw7FSmbKdcGoqMo8yUu7p4j1IiJpbT3U50JwGj10o

Mint ahogy az 1-es villamos hosszabbításával kapcsolatos sincs lezárva (nincs olyan doksi), csak részdolgok valósultak meg belőle. bkk.hu/fejlesztesek/tarsadalmi-egyeztetes/tarsadalmi-egyeztetes-1-es-villamosvonal.5845/

Természetesen a Műegyetem rakparti villamos megépülése után is megmaradhatna a 107E, de onnantól egyértelműen a 133E betétjárati szerepét tölthetné be csúcsidőben a Bosnyáktól vagy Újpalotától a Hengermalom útig (tudtommal csúcsban tervezik járatni csak).
süti beállítások módosítása