Sétáló Budapest

Elsőajtózás: túladagolva méreg!

2021. augusztus 06. 05:13 - bozon

Nem valószínű, hogy véletlenül szól mostanában minden második poszt a BKK Facebook-oldalán az elsőajtózás népszerűsítéséről. Ez nyilván annak a jele, hogy radikálisan növelnék az ilyen vonalak számát, s e növelési szándék pedig alighanem egy lázas bevételmorzsa-keresős játék darabkája. A nem bevételorientált köszszolgáltatások terén azonban ez az igyekezet általában visszaüt.

241_251-kisebb-050820211022.jpg
Elsőajtós rend ott, ahol nagyon is van értelme: egy zseniális négyvonalas kertvárosi „fonódó rendszerben” (ami valójában egy csúcsban is csak félórás követésű vonalszakasz fokozatos visszaszívás alatt levő túlbonyolítása)

Egy másodpercig se akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy az elsőajtózás ellen vagyunk: ez a megoldás a kertvárosi vonalakon, ahol jellemzően nincs zsúfoltság, de a bliccelésnek ugyanakkora a valószínűsége, mint a belvárosban, nemcsak elméletileg helyes, de a gyakorlatban is bizonyított. Elejét veszi továbbá egy másik nagyon fontos jelenségnek; annak, hogy a járműveket arra nem alkalmas emberek használják olyan célokra, amelyekre pedig azok nem alkalmasak.

Nem a hajléktalanok ellen!

Kimondatlanul is nyilvánvaló, hogy az „arra nem alkalmas emberek” többsége, akik a járműveket is arra nem alkalmas célokra használják, elsősorban a hajléktalanok közül kerül ki. Szeretnénk azonban a látszatát is kerülni annak, hogy őket magukat ítéljük el ezért, nem szeretnénk egy ilyen hangulatkeltésben részt venni.

A problémával viszont természetesen foglalkozni kell, és ennek része egyrészt a néven nevezés, másrészt pedig annak rögzítése, hogy egy sima megengedés vagy a kérdés szőnyeg alá söprése pont a megoldással ellentétes: nemcsak fenntartja a konfliktust az „átlagemberekkel”, de még azt a hamis látszatot is kelti, hogy valamit adtunk azoknak, akiket nagyjából csak arra invitáltunk meg egy ilyen félmegoldással, hogy kitaszított sorsukat éljék tovább, ahogy tudják – sőt, egy kicsit még legyenek is hálásak érte.

Sokszor tanújelét adjuk annak, hogy nekünk a Budapest körüli kérdésekben a jelenlegi városvezetés pont annyira ellenfelünk, mint az előző, azonban a hajléktalankérdés is egy olyan téma, amiben erős bizakodással tekintettünk a 2019-ben győztes társaság tevékenysége elé. Nem túlzás ugyanis azt állítani, hogy a főpolgármester amúgy mikroszkóppal se látható pártja egyes szociális témákban a legerősebb szakemberi, illetve civilhálózatot tudhatja maga mögött. Egyszer már jó lenne azt is elemezni, mi teljesült ebből a nagy ígéretből.

De addig is érdemes megemlékezni a Magyar Kétfarkú Kutyapártról, amelyik időközben pártként mint közéletileg aktív emberek közösségeként a legjelentősebb eredményeket tudta felmutatni a hajléktalanok (és mások) körüli szociális munka terén.


Következhetne még itt egy „keretes a keretesben” az MKKP „pofázás helyett hétköznapi cselekvést” filozófiájáról is, ami simán lehet, hogy többet tesz a kormányzóképességhez, mint ezer politikai ármány és deklaráció (sőt, a „viccpárt” fogalmát is teljesen újrapozicionálja). Azonban egy apróbetűs megjegyzésnél sokkal fontosabb dolgoról van szó; amire mi is felnézünk, és szeretnénk elmerülni benne – de addig is olvassátok tovább ezt a …

… pofázást az elsőajtózásról és pár kapcsolódó érdekességről (az sem teljesen értéktelen, na).

Ha azonban a túlzott szigorkodás miatt elkezdjük elveszíteni az „igazi” utasokat, jóvátehetetlen kárt okozunk Budapestnek. És itt nemcsak arra kell gondolni, hogy az értelmetlen jegyrendszer miatt az elsőajtózás terjedése a város szempontjából valójában hasznos „félig bliccelős” utasokat is autóra ülteti, hanem arra is, hogy ha a BKK túllő a célon – márpedig egy ilyen reklámkampány a túllövő nekibuzdulás előszeleként hat –, akkor az a tömegközlekedés első számú rákfenéjén, az eljutási időkön fog lecsapódni. 

És ez a játék nem babra megy. Igen könnyű pár százaléknyi utast elveszíteni – elég hozzá egy rossz döntés –, de a visszaszerzésükhöz (legalább) százmilliárdos beruházások kellenek (ennélfogva azt se túlzás kijelenteni, hogy egy-egy ilyen rossz intézkedés százmilliárdos nagyságrendű kárt okoz). Aki autóba ül, azt szinte végtelenül nehéz onnan újra előcsalogatni. Mivel pedig a fenntartható városban a tömegközlekedők részarányának növelése a bevételnél is fontosabb cél, ez különösen a mai, klímavészhelyzet-verte időkben megbocsáthatatlan.

Miért mennyiségorientált a tömegközlekedés? Miért nem bevételorientált? 

Vannak olyan javak – általában közszolgáltatások –, amelyeknek a minél szélesebb körű használatában nemcsak a közvetlen használók, hanem az egész társadalom is érdekelt. A tömegközlekedés is ilyen, hiszen minél több ember tömegközlekedik, annál több hely jut a zöldterületeknek, a vendéglátósok teraszainak, a gyalogosfelületeknek, a játszótereknek, sőt, még az autósoknak is. A légszennyezésről nem is beszélve. 

Emiatt van, hogy szerencsésebb országokban általában a tömegközlekedés 2/3-os arányban közfinanszírozott, de ma már nem példátlan a teljes ingyenesség sem. Ez utóbbi persze egy budapesti méretű, minőségű és használati arányú hálózatban valószínűleg kezelhetetlen mértékű túlhasználathoz vezetne, és emiatt szükség van a jegyekre, bérletekre; azonban az biztos, hogy az itthon megszokott 50% alatti közfinanszírozási arány igen szűkmarkúnak mondható. 

Fentebb egyébként nem kevesebbet állítottunk, mint hogy a tömegközlekedésnek használói az autósok is. Csak nem úgy használják azt, hogy utaznak rajta, hanem úgy, hogy elfoglalják a helyet, amit a rajta utazók szabadítanak fel. Hát, nem jogos, hogy fizessenek is érte? De – és nemcsak azért, mert használók, hanem azért is, mert az ő használati módjuk a városnak kedvezőtlen, s a visszaszorítására van szükség. 

Milyen árképzés célszerű az autós használók számára? Olyan, ami az ő használatukkal, azaz az autóval megtett úttal arányos – ezzel nem utolsósorban a túlhasználatot is korlátozva –, a tömegközlekedőket pedig a rendszer „általában való” támogatása révén lényegében annál inkább támogatja, minél többet használják azt. Voilà, előállt a használatarányos útdíj, ami nem más, mint az úthasználat jelenlegi ingyenességének, azaz 100%-osan támogatott voltának megszüntetése, ezáltal a túlhasználat elkerülése és a rendszer működőképességének fenntartása, mégpedig a teljes társadalmi költséget nézve igen kedvező áron. 

A fenébe, már megint kijött, hogy az útdíj az autósoknak is érdeke! Csak a lottyadt politika menthet minket meg tőle. 

Az elsőajtózás meglevő problémáit kellene orvosolni 

Ha már itt tartunk, van az elsőajtózásnak pár technikai problémája, amiket igazán kezelni lehetne, ha már akcióba lendült az agytröszt. A teljesség igénye nélkül felhozunk pár problémát. 

Nem sikerült kitalálni, hogy a babakocsival, kerekesszékkel közlekedők hogyan mutassák fel a jegyüket. Ennek megfelelően ki így, ki úgy teszi ezt meg (a megállóban rohangál előre és vissza, vagy a járműben), de ami fontosabb: a járművezetők részéről is ki így, ki úgy ellenőrzi (a teljes szabadságtól odáig terjedve, hogy van olyan járművezető, aki a jegybemutatásig el se hajlandó indulni – ez az egységes belső utasítás és képzés hiányát is mutatja!). A minél több tömegközlekedő érdekében, illetve az amúgy is kis létszámú csoportok szívatásának céltalan voltát megértve Helsinki például salamoni módon oldotta meg a kérdést: ezek a használók ingyen utaznak (ez a BKK helsinki elsőajtózást népszerűsítő fb-posztjából valahogy ki is maradt, de nyilván ez az érdektelen részletek sorsa). 

Vannak olyan vonalak, ahol nem minden megállóban tud félreállni az a jármű, amelyiket az éppen feltorlódó ellenőrzött utasok feltartják; így a (troli-) busz feltartja a teljes forgalmat. Ezt vagy orvosolni kellene az elsőajtózás bevezetése előtt öbölépítéssel vagy útszélesítéssel, esetleg más forgalomtechnikai eszközzel, vagy akár azt az egy megállót kivenni az elsőajtózásból. 

Valamiért egyébként a részleges vagy szakaszos elsőajtózás szintén nem lett része a BKK repertoárjának, pedig vannak olyan vonalak, amelyeknek élesen elkülönülő kertvárosi és „belvárosibb” szakaszai vannak. Az az utas pedig, aki egy kis bliccelésért hajlandó megállókat gyalogolni (és nem autóba ülni), sportteljesítménye díjaként menjen csak! Eleve nem hézagmentes a rendszer, így ebben az aspektusban sem hatékony a hézagmentességre törekedni. 

Nem csak az elsőajtózáshoz kapcsolódik, de rég meg kellett volna oldani a mobilos jegyvásárlást. Jelenleg egy feláras, nem elsöprően hatékony mobilos rendszer áll rendelkezésre, de már a múltkor is írtuk, hogy jobb megoldásra lett volna lehetőség már 2010 környékén, azaz az elsőajtózás hajnalán is. Több mint egy évtized alatt annyit sikerült elérni, hogy papírjegyet használni még mindig olcsóbb és könnyebb, mint mobilosat, s ezt az állapotot (a mobilos szolgáltató monopóliumát) ráadásul ma már egy kormányrendelet rögzíti. Ha valahol értelme van tusakodni a kormánnyal, akkor az ez a kérdés. 

S erre jön a legújabb hír: a mobilosnál egy fokkal rosszabb (tehát elvben második legjobb) értékesítési csatornát is szűkíti a BKK. Megint valami olyasmi, amit lehetne jól is csinálni, hiszen nem szentírás, hogy elsősorban az automatákra kell támaszkodni. Sőt, a legjobb a mobiljegyek 2010 körüli elterjesztése lett volna, aminek a költségeit többszörösen visszahozta volna, hogy sokkal kevesebb automata kellett volna eddig is. Azonban jelenleg itt is csak a fillérvadászó kapkodás látszik az egészből.

174 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://setalobudapest2019.blog.hu/api/trackback/id/tr6916650516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.117 2021.08.08. 13:36:36

@A Joda visszatér: Ha tudod te is, akkor minek kérded?

A Joda visszatér 2021.08.08. 13:53:08

@fkv.117: Ha az első ajtós járatokról beszéltem, akkor miért jössz az ellenőrökkel?

fkv.117 2021.08.08. 14:56:27

@A Joda visszatér: Ott nem ellenőrzi senki a jegyet? Akkor minek bezárni a többi ajtót?

A Joda visszatér 2021.08.08. 14:58:32

@fkv.117: A sofőr ellenőrzi felszálláskor. Persze ez bizonyos járatokon kivitelezhetetlen. (Pl. 7-es busz)

fkv.117 2021.08.08. 16:01:53

@A Joda visszatér: Na akkor visszatértünk a kiindulási pontra: meri ellenőrizni a cigányhordák jegyét?

drbubo2 2021.08.08. 16:17:07

Nekem nincs okostelefonom és nem is lesz. nehogymár megszűnjön a jegy és csak okostelefonnal lehessen közlekedni...
Külső kerületekben is maradjon jegyautomata vagy menjenek a kk.a annyukba

Kunhalmi Nelymar 2021.08.08. 16:29:53

@drbubo2: "Nekem nincs okostelefonom és nem is lesz. nehogymár megszűnjön a jegy és csak okostelefonnal lehessen közlekedni..."

Egyetértek. Az okostelefon-mániának is legyen már vége. Én is csak egy kis telefont hurcolok magammal (ami azért elég okos, csak hálistennek nem fut rajta a sok férges app), nekem ne tiltsák meg ezért a buszozást. Rendesen megveszem a bérletet, és utána megmutatom annak, aki látni akarja.

eßemfaßom meg áll 2021.08.08. 17:15:09

@bozon: "Nem fedezi ezt a mai adó, higgyétek el." A bkv jegy meg még a bkv fenntartásának is csak a töredékét fedezi nemhogy még abból fizetnék a geci élősködő autósoknak az úthálózatot.

eßemfaßom meg áll 2021.08.08. 17:16:42

@drbubo2: mindenkinek joga van kényelmetlenül élni. A vaskalapáccsal is csak a baj van, a kőbalta pl nem rozsdásodik.

A Joda visszatér 2021.08.08. 19:13:13

@fkv.117: Igen, aztán ha a horda jegy nélkül, vagy érvénytelen jeggyel feltódul a buszra, beszól a központba, azok meg küldik a rendőr bácsikat. Hidd el, az 55-ös vonalán elég sok cigó él. Sokkal kevesebbet látok a buszon, mióta első ajtózás van.

Ekrü 2021.08.08. 19:41:42

@KissGecihuszár: Megnéztem.Autóval csak 23 perc,menne a halál tömegközlekedéssel.Viszont kétlem,hogy te Budapesten keresztül jutsz a városon autóval 23 perc alatt.Még akkor sem ,ha hajnali 3 óra körül mész,mikor üres a város.
Ettől függetlenül az, hogy vidéken az első ajtón szállnak fel az emberek az nem jelenti azt, hogy a módszer jó. Csak annyit,hogy a vidéki emberek beletörődtek.

Ekrü 2021.08.08. 19:50:52

@KissGecihuszár:
"Az átlag kb. félórát utazik még BKK-val is a kecója és a melóhelye közt, ebben nincs benne sok agglomerációba kiköltözött, "-Ezek szerint neked nincs halvány fogalmad sem a budapesti emberek utazási szokásairól.Az az átlag bizony utazik 1-1,5 órát.Egy 15 éves gyermek aki az egyik külső kerületből jár be egy belvárosi iskolába,bizony 3x-4x is átszáll.Aki dolgozik szintúgy.
"de az agglomerációs kecójához képest a város másik felében lévő melóhelye közti utazgatás, de ezek az emberek ezt választották, azaz kecó dunakeszin, melóhely a XI. kerületben, amihez csak gratulálni tudok! "-Az lehet.Viszont azt nem választották és nem is akarják választani,hogy a zuhogó esőben álldogáljanak csak azért mert valamelyik idióta kitalálja,hogy az első ajtón kell felszállni,miközben ott van mellette a másik kettő.
A bliccelők elkapása nem azok problémája akik rendesen megveszik a jegyeket/bérleteket.Azt oldja meg a BKK,de ne a rendesen fizetők kárára.

fkv.117 2021.08.08. 19:51:31

@A Joda visszatér: Küldik a sünöket, de minek? Mire odaérnek, már elszaladtak, a sofőr meg örülhet ha csak össze lesz verve, nem megkéselve. Ezeket nem izgatja ha lesittelik, a sitt a lakhelyük, meg ott se voltak...

A Joda visszatér 2021.08.08. 20:08:04

@fkv.117: Aztán elkapják őket, és éveket tölthetnek a sitten. Sokat szigorodtak ám a törvények. A cigók sem hülyék, nem akarnak emiatt évekre bekerülni. Kerülik is többynire az 55-öst hálistennek. A sofőrnek egyébként ütésálló fülkéje van.

midnight coder 2021.08.08. 20:14:25

@bozon: A benzin árának több mit a fele adó. A költség oldala pedig nagyjából hasraütéses alapon számolódik, kb. ahogy az egyszeri sötétzöld épp kitalálja. Még az egészségügyi is - ahhoz, hogy ilyen bajod legyen, kell egy derekas génhiba is amellett hogy mondjuk a Blaha Lujza téren laksz. De ha van ilyen génhibád, akkor elõbb-utóbb amúgy is kuncsaftja leszel a betegségiparnak, a klímahatást pedig aztán végképp nemigen lehet forintosítani, pontosabban úgy lehet ahogy épp szimpatikus. Mert ok, forintosítsuk hogy az autó CO2-t termel, de akkor azt is forintosítani kellene, hogy Kuta Kinte afrikában megcsinálta a 15. gyerekét. Másrészt, az autózás kb. úgy 8%-ot harap ki a CO2 tortából, ami ráadásul az elektromos autózásnak hála csökkenni fog.

midnight coder 2021.08.08. 20:16:58

@bozon: Plusz az autós még fizet más dézsmákat is: súlyadó, átírás...

midnight coder 2021.08.08. 20:19:01

@Ekrü: A másik oldalon viszont a bliccelõk elkapása a polgár érdeke is, egyrészt mert a bliccelõ jegyét te fizeted - vagy jegyárban vagy adóban vagy szolgáltatás minõségben, másrészt a hajlékonyak kizárása a te érdeked is.

fkv.117 2021.08.08. 20:31:35

@A Joda visszatér:

"Aztán elkapják őket, és éveket tölthetnek a sitten."

Szerinted ez nekik visszatartó erő? Az volt Olaszliszkán is? Meg a Deák téren? Marian Cozmánál?

"Sokat szigorodtak ám a törvények."

Akár még a közügyektől is eltiltják őket. Felfüggesztve...

" A cigók sem hülyék, nem akarnak emiatt évekre bekerülni."

De kimaradni sem. Nekik ez az élet része, mint másnak az egyetem. Ők bűnözésből képződnek tovább. Mire kijönnek, már unokázni és csicskáztatni is profin tudnak.

bozon 2021.08.08. 22:36:37

@eßemfaßom meg áll: azért kérdeztem, mert például semmi olyat nem írtam, amivel "ellehetetleníteném" az autósokat. Pont lehetőséget akarok adni nekik, hogy a kiszámíthatatlan szopás helyett kiszámítható ára legyen a belvárosi autózásnak.

Gondolom, egymással beszélgetni jöttünk itt össze, nem minősítgetni.

A rajta utazók a tömegközlekedés működtetésének nem kell, hogy a 100%-át fedezzék, mert a tömegközlekedést nem csak ők használják. Ahogy írtam, pl. használja mindenki, akinek hely kell a városban, vagy akinek tüdeje van.

bozon 2021.08.08. 22:38:31

@drbubo2: @Kunhalmi Nelymar: abban igazatok van, hogy okostelefon nélkül is működtethető rendszerre van szükség (pl. az automatákból maradjon elég). Mindamellett per pillanat okostelefonra kell optimalizálni, mert az a leghatékonyabb.

KissGecihuszár 2021.08.08. 22:42:48

@midnight coder: ott a 10 pontos pöttyös labda; Ekrü "barátunk" engem és téged és még sokunkat full hülyének akar nézni, pl. olyanokat, akik fél életüket a vízfejben töltötték és pl. még a kádár rezsimben is éltek, amikor még -hál Istennek- nem volt minden low IQ level síksuttyó prolinak kocsi, AUTÓ a segge alatt, nem voltak ilyen XL hosszúságú viszonylatok, mint az 5, 7, 8E, 9 110, 112, 30-as buszcsalád, 133E, 287 és mégis gond nélkül beért az a 2 millió főv. lakos pl. Újpalotáról a Budafoki útra, Békásról Zuglóba, stb. Most meg minden faszkalap, még a 8 általánost is igen nagy jóindulattal elvégzett , a jogsit nettó korrumpálással megszerző vadbarom autókázik, ha kell, ha nem és a húgy agyával nem érti, hogy egész egyszerűen NEM FÉR EL napi 8-900 ezer, 1 millió autó a XIX. század közepén kiépült történelmi városmaggal. Kíváncsi leszek Ekrü "mester" következő aranyköpéseire...

bozon 2021.08.08. 22:47:21

@midnight coder: a benzin árának nem több mint a fele adó, hanem a fele adó. Ahogy írtam. Hirtelen guglizással egy 2011-es kimutatás jön fel, de azóta nem változott radikálisan a helyzet: www.portfolio.hu/uzlet/20110318/ennyit-adozol-a-benzin-utan-146727

Azt, hogy a városi légszennyezés csak a génhibásakat érinti hátrányosan, nagyon frappánsan megoldottad. Ez azért elég messze áll a valóságtól. De ha igaz lenne is, akkor is súlyos kár lenne az, hogy ilyen sok génhiba kifejeződését kiváltja a légszennyezés. :)

A klímahatást valóban nehezen forintosítjuk, de valószínűleg minél alaposabb lesz a módszertan, annál inkább konvergálni fog ez a végtelenhez. A klímakatasztrófa ára ugyanis végtelen. Ha bekövetkezik, nekünk agyő.

Ha végre feltalálják a környezetterhelés nélkül gyártott akkumulátort, és a 100%-ig megújulóból készülő villanyt, akkor is megmarad a városi autóközlekedés jelentős negatív hatásaként a helyfoglalás. Az útdíj elsősorban ezt szabályozza, és elég magától értetődő módon belőhető, hogy akkor éri el a megfelelő értékét, amikor pont annyi autót szorított ki a városból, hogy a maradék a város egyéb funkcióinak zavartalan biztosítása mellett is elfér.

fkv.117 2021.08.09. 05:24:18

@bozon: "lehetőséget akarok adni nekik, hogy a kiszámíthatatlan szopás helyett kiszámítható ára legyen a belvárosi autózásnak"

Most is kiszámítható. Ha 10 liter benzint tankolsz, az pont 2x annyiba kerül mintha csak 5-öt tankolnál. Nem a kiszámíthatósággal van a baj, hanem a 90% adóval, amiért cserébe nem kap az ember semmit. Oké, legyen dugódíj, cserébe töröljék el a benzin, súly, és egyéb tarhákat, legyen tizedannyi az autóval járás díja! Egyetértünk!

fkv.117 2021.08.09. 05:26:01

@bozon: "A rajta utazók a tömegközlekedés működtetésének nem kell, hogy a 100%-át fedezzék, mert a tömegközlekedést nem csak ők használják. Ahogy írtam, pl. használja mindenki, akinek hely kell a városban, vagy akinek tüdeje van."

Jó, de akkor az autózást is fizessék a BKV-zók, hiszen ők is ugyanazt a helyet használják amit az autósok! Dobjuk szét az autózás költségeit is MINDENKI között, ahogy a BKV-ét is, jó? Így igazságos!

fkv.117 2021.08.09. 05:29:41

@KissGecihuszár: Te most kinek akarod megmagyarázni hogy nagyon fasza a BKV, jobb mint az autó, annak aki 40 évig azt használta és örül mint majom a farkának hogy végre összejött az autóra való, és nem kell szopni a BKV-val? Mindenki tudja hogy a BKV egy kényszermegoldás a proliknak, akinek lesz egy kis pénze, egyből autót vesz, hogy szabaduljon a BKV-tól (és MÁV-tól, sárga busztól). A középkorban nem volt számítógép se, ha régen minden jobb volt, nem kéne azt is betiltani? Villanyáramot? Elvolt az ősember az ágakból rakott tűzzel is, minek ez a vízfejű luxus...

fkv.117 2021.08.09. 05:45:23

@bozon: "a benzin árának nem több mint a fele adó, hanem a fele adó"

+súlyadó +matrica +vizsgáztatás +kötelező "biztosítás" +vagyonszerzési illeték - mind a tarha része, hiszen nem kapsz érte semmit, csak pénzlopás.

"A klímakatasztrófa ára ugyanis végtelen. Ha bekövetkezik, nekünk agyő."

Ne vágják ki a brazilok az őserdőt, és meg van oldva. Szóljál nekik!

"Ha végre feltalálják a környezetterhelés nélkül gyártott akkumulátort"

Ez rögtön a perpetuum mobile után fog bekövetkezni...

"100%-ig megújulóból készülő villanyt"

Ez meg azután 2-vel... A napelem és a szélkerék leselejtezése is környezetszennyező. Hány év után is bomlanak el ezek? Hamarabb mint a csernobili urán?

"Az útdíj elsősorban ezt szabályozza, és elég magától értetődő módon belőhető, hogy akkor éri el a megfelelő értékét, amikor pont annyi autót szorított ki a városból"

Nem érted hogy nem kell kiszorítani az embereket a városból azért hogy néhány biciklis nemzeti parknak használhassa kirándulásra a közutakat? Menjetek a Bakonyba túrázni, nem muszáj itt a városban! Itt DOLGOZNI járnak az emberek MINDEN NAP. A BKV már most is választható alternatíva, a nép pedig már választott. Akinek futja autóra, az azonnal vált. Nem sejted miért? Kérdezd meg tőlük! Kb. minden autós BKV-zott már, volt lehetőségük folytatni ezt a népszokást, mégse akarják. Érted? NEM AKARJÁK. Te pedig mégis rájuk akarod erőltetni. Miért? A te magánérdeked mitől lenne fontosabb mint az egész népé?

fkv.117 2021.08.09. 05:47:47

A BKV-t nem rátukmálni kell a népre, hanem vonzó alternatívává tenni. Váltana az ember magátüól is, ha lenne értelme. De nincs. Így aztán hiába emeled a tarhákat, akkor is autózni fog a nép, max annyit érsz el vele, hogy a következő választáson garantáltan megbuktatják az emberek a népnyúzó kormányt.

fkv.117 2021.08.09. 05:50:34

@KissGecihuszár: "NEM FÉR EL napi 8-900 ezer, 1 millió autó a XIX. század közepén kiépült történelmi városmaggal"

Hát ha a fél Körutat lezárogatjátk kirándulósávnak, akkor nem is. Megoldás: nem kell eltorlaszolni az utakat. Ennyike.

eßemfaßom meg áll 2021.08.09. 07:26:21

@bozon: "azért kérdeztem, mert például semmi olyat nem írtam, amivel "ellehetetleníteném" az autósokat."

te irtad, hogy többet kell fizettetni velük mert amennyit most fizetnek az kevés ahhoz, hogy elmenjen a kedvük az autóhasználattól (nem szószerint de ez a lényege annak amit irtál)

eßemfaßom meg áll 2021.08.09. 07:35:32

@bozon: "A rajta utazók a tömegközlekedés működtetésének nem kell, hogy a 100%-át fedezzék,"

na várj, ha még a tömegközlekedés működésének 100%-át sem fizetik (ha jól tévedek kb a költségek harmadát fizeti az utas) akkor hogy jön ki az, hogy ők biztosítják az útfelületet?

fkv.117 2021.08.09. 08:39:03

@eßemfaßom meg áll: Nyilván sehogy, ez az egész hecckampány a belvárosi prolik nyafogása csak, azért mert nem telik nekik autóra, és akkor másnak se legyen. Dögöljön meg a szomszéd tehene is, igazi proli mentalitás.

Irbisz 2021.08.09. 09:57:36

@fkv.117:
tipikus példája vagy a balkáni bunkóknak, aki alighanem sosem járt, pláne élt nyugati, más elvek szerint szervezett sokkal élhetőbb városban. Olyan helyeken, ahol pedig a nálunk sokkal jobb autóparkot erősen korlátozzá az egyéb közlekedési formák kárára. Bizony, ott rájöttek az értelmesebb pógárok, nem az ótó az élet alfája omegája. a németeknél az autókultusz joval nagyobb mint nálunk, sokkal jobb járgányokkal jár a bürger, de mivel van esze, kultúrája, pár évtized gondolkodás- és hozzállásbéli előny a hozzád hasonló kövületekkel szemben, belátja, hogy sokkal fontosabb prioritás a városokban élők életminőségének megvédése annál, mintsem minden elhájasodott barom, aki nem tud 300 métert gyalogolni eljusson mindenhová a járgánnyal.

bozon 2021.08.09. 11:00:13

@fkv.117: "Most is kiszámítható. Ha 10 liter benzint tankolsz, az pont 2x annyiba kerül mintha csak 5-öt tankolnál."

Nem kiszámítható. Valamikor 25 perc a városon keresztülmenni, valamikor két óra. Kiszámíthatóan kiszámíthatatlan.

"Dobjuk szét az autózás költségeit is MINDENKI között, ahogy a BKV-ét is, jó? Így igazságos!"

Nem, mert a tömegközlekedők a helyet nem túlhasználják, hanem spórolnak vele, az autósok pedig túlhasználják. Ez nem magától értetődő?

Egy olyan téveszmét is kiolvasok a soraidból, miszerint ha minden lehetséges útfelület ki lenne nyitva az autók előtt, akkor valahogy flottul menne a forgalom. Ez nagyon nem igaz! A mai városi mobilitás autóra téve nem fér el a városban. Ez fizikai képtelenség. Nem lehet erre alapozni.

"Ne vágják ki a brazilok az őserdőt, és meg van oldva. Szóljál nekik!"

Szólj te is, de még jobb, ha itt helyben megteszed te is, amit megtehetsz. Minden lehetséges módon küzdeni kell a klímaváltozás ellen. Végtelen nagy a gáz!

"Ez rögtön a perpetuum mobile után fog bekövetkezni..."

A sorok között pont ezt mondom. :) Nem fog a villanyautózással se megoldódni minden, csak egyes problémák enyhülnek.

"Nem érted hogy nem kell kiszorítani az embereket a városból azért hogy néhány biciklis nemzeti parknak használhassa kirándulásra a közutakat?"

Értem. Te nem érted. Nem azért kell kiszorítani az embereket, hogy néhány biciklis ez meg az, hanem azért kell kiszorítani az autók egy részét, hogy akinek kell -- beleértve az autósokat, akiknek tényleg autóval van ott dolguk --, az hatékohyan használhassa a várost.

"A BKV-t nem rátukmálni kell a népre, hanem vonzó alternatívává tenni."

Én vagyok az első, aki készséggel elismeri neked, hogy a tömegközlekedés nem lesz mindig vonzóbb. Csak például, amikor nem sokkal rosszabb, akkor merüljön már fel többször a használata! Azért, mert a városnak (azaz nagyon sok másik embernek) ez sokkal jobb. Nagyon sokat kell ezért dolgozni a tömegközlekedésen is (bátran ajánlom a blog többi posztját e témában), de be kell vállalni autós ellenösztönzőket is. Ha népszerűtlenek, akkor is. Ha kezdetben nem értik az emberek, akkor is (használat közben megértik, az biztos). Nincs más megoldás.

"+súlyadó +matrica +vizsgáztatás +kötelező "biztosítás" +vagyonszerzési illeték - mind a tarha része, hiszen nem kapsz érte semmit, csak pénzlopás."

A súlyadón (illetve már egy ideje gépjárműadónak hívják) kívül én is eltörölném az összeset. Egyébként ezek kicsi dolgok a benzinbe rakott adóhoz képest. A súlyadóra azért van szükség, hogy a nem útdíjas önkormányzatok infrafejlesztésére is legyen valami, de persze az se oda megy (ezen változtatni kellene).

bozon 2021.08.09. 11:08:54

@eßemfaßom meg áll: "te irtad, hogy többet kell fizettetni velük mert amennyit most fizetnek az kevés ahhoz, hogy elmenjen a kedvük az autóhasználattól (nem szószerint de ez a lényege annak amit irtál)"

Ez miért ellehetetlenítés? Annak, akinek nem muszáj autóznia, el kell venni a kedvét tőle. Ez azt a célt is szolgálja, hogy akinak viszont muszáj, az meg tudja tenni. Nem ellehetetlenítésről van szó, hanem a megfelelő szintig való visszaszorításról. Márpedig erre a beárazásnál jobb módszert eddig nem találtak ki (a fránya piaci gondolkodás, ugye).

"na várj, ha még a tömegközlekedés működésének 100%-át sem fizetik (ha jól tévedek kb a költségek harmadát fizeti az utas) akkor hogy jön ki az, hogy ők biztosítják az útfelületet?"

Nem, Budapesten nem egyharmadát fizeti az utas, hanem több mint a felét. Sajnos.

Úgy biztosítják az úftelületet, hogy nem használják el ingyen. Egy buszozóra mondjuk jut (5 méter követési távolsággal, 3 méteres sávszélességgel, 40 utassal a szólóbuszon) 1,2 négyzetméter útfelület, egy autósra pedig (átlag 1,4 ember / autó) jut 21,4 négyzetméter. Ugye, most már vágesz a lényeg?

fkv.117 2021.08.09. 11:30:28

@Irbisz: Nyugi panelproli, azért mert életedben nem lesz pénzed autóra, nem mindenkinek csak a közmunka marad, mint neked. Te csak irigykedhetsz és csorgathatod a nyálad az autóinkra a BKV koszos műanyag ablaka mögül, miközben arcodra csordul egy hajléktalan izzadságcseppje a mosdatlan hónaljából. Ez a te sorsod, ez való neked. Bekaphatod. Lehetőleg Szájerét.

bozon 2021.08.09. 11:47:33

@fkv.117: Felesleges egymást cukkolni ezzel a prolizással. Ma Magyarországon (majdnem) mindenkinek van pénze _valamilyen_ autóra.

Ezzel együtt a tömegközlekedésnek tényleg van egy csomó kényszerutasa (diákok, öregek, jogosítvány nélküliek, egyéb okból autót nem tartók, vagy az egyautós háztartások többedik tagjai stb.), és velük aztán tényleg orbitális kibaszás, ha úgy beszél és úgy gondolkodik sok ember a tömegközlekedésről, hogy az a büdös szakadt proliknak való, akik úgyse érdemelnek többet.

fkv.117 2021.08.09. 11:59:41

@bozon: "Nem kiszámítható. Valamikor 25 perc a városon keresztülmenni, valamikor két óra."

Hát igen, van amikor nem jön rá Karigerire az agybaj és van amikor járdának nézi az úttestet. De erre csak 1 gyógyszer van: leváltani és visszahozni Tarlóst, aki nem volt ennyire hülye, hiába igyekezett.

"a tömegközlekedők a helyet nem túlhasználják, hanem spórolnak vele"

Csak a befizetéssel spórolnak, mert nem ők tartják fent, hanem mi autósok, tehát nekünk vannak ott előjogaink. Majd ha ugyanannyit fizetnek bele, akkor lesz ugyanannyi szavazati joguk. Nem több, csak ugyanannyi.

"az autósok pedig túlhasználják. Ez nem magától értetődő?"

Mit nem értesz azon hogy aki többet fizet, az többet is használhatja? Mi lenne ha nektek fenntartani a buszjegyekből? Bírnátok a 10x-es áremelést? Akkor is jobb lenne, mint ugyanannyiért kényelmesen autózni?

"Egy olyan téveszmét is kiolvasok a soraidból, miszerint ha minden lehetséges útfelület ki lenne nyitva az autók előtt, akkor valahogy flottul menne a forgalom"

Téveszme hogy a felére szűkített Körúton 2x annyi idő áthajtani ugyanannyi autót? Nálunk ezt logikának hívják, felétek nem?

"A mai városi mobilitás autóra téve nem fér el a városban."

Hát ha minden biciglis korzónak nézi az úttestet, akkor mégis mit vársz? tarlós papa majd megoldja a problémátokat. Igaz hogy hülye volt, de nem ennyire mint ez a túlmozgásos idióta aki helyébe lépett, vissza lehet még hozni, nem késő.

"Minden lehetséges módon küzdeni kell a klímaváltozás ellen."

Oké, kezdjük a sivatagban hiába születettek népességszabályozásával, hogy ne legeljék le még a homokot is, akkor nem kell annyi kaja meg gyár nekik. Segély helyett osztogassanak kotont, több eredménye lesz. A grínpísz és hasonló agybajok fordítva ülnek a lovon, az apró réseken rugóznak, miközben nincs alja az edénynek amibe merik a mannát. Először foglalkozzanak azzal! Megoldottam nektek, nincs mit.

"Nem fog a villanyautózással se megoldódni minden, csak egyes problémák enyhülnek."

Pl. a horvát nyaralás problémája biztos meg fog oldódni, nem tart addig a szabi hogy a minden sarkon töltéssel odaérj időre a nyaralóba, már Letenyénél fordulhattok vissza.

fkv.117 2021.08.09. 12:00:11

@bozon: part 2:

"Te nem érted. Nem azért kell kiszorítani az embereket, hogy néhány biciklis ez meg az, hanem azért kell kiszorítani az autók egy részét, hogy akinek kell -- beleértve az autósokat, akiknek tényleg autóval van ott dolguk --, az hatékohyan használhassa a várost"

Hát ezt senki se érti. Még te se. Szóval azért kell kiszorítani az autósokat hogy csak? Majd munkába járás helyett megy a korzózás a Szigony utcában, és az termeli a GDP-t? Azt ugye nem gondolod komolyan hogy az emberek csak azért biciklire pattannak hogy leizzadva, 5x annyi idő alatt érhessenek be a munkahelyre? A főnök meg majd örül hogy büdös a csávó és már reggel 8-kor az asztalra borul olyan fáradt a tekeréstől? Netán azért vett kocsit, hogy a garázsban álljon, ő meg szívesen használja a mindig késő kék marhavagonokat? Fordítva ülsz a lovon! Az emberek autózni AKARNAK. Pont. Csak az kényszerül BKV-ra, akinek nincs pénze autóra. A lakosság 99%-a nem Ironmanre készülő sportoló, nem szereti a kihívásokat, csak minél gyorsabban és kényelmesebben letudná az utat. Erre nincs jobb alternatíva az autónál. Ha szeretnétek, tegyétek a BKV-t jobbá mint az autó, ne másokat húzzatok le a szintetekre! Ez proli irígység, akinek már sikerült elérnie a kulák szintet, attól vegyük el... Miért nem fejlesztitek a BKV-t, hogy az ember magától váltson? Nem megy? Akkor mitől vágyna a sok autós vissza a szarba? Ha meg nem vágyik rá, te miért erőltetnéd rá? A te érdeked fontosabb mint többmillió ember saját érdeke? Neked a madarak meg a fák a hobbbid, de csak neked. Tisztelned kell a TÖBBSÉGI véleményt, a közakaratot. Ami az autó. Ha változtatni akarsz, akkor mondom, tegyétek vonzóbbá a BKV-s alternatívát! Amíg nem megy, addig kár bűntetgetni, a magyar ember a törvények alól is mindig a kibúvót keresi, ez alól is azt fogja. Ha totál élhetetlen lesz a város, akkor meg egyenesen szarni fog a KRESZ-re, közösen fogják kirángatni a Demszki karókat a földből, és birtokba venni az úttestet, hogy arra használhassák amire való. Aztán lehet majd ott állni mellettük és pampogni, a népakarat az népakarat.

"Én vagyok az első, aki készséggel elismeri neked, hogy a tömegközlekedés nem lesz mindig vonzóbb."

Hát ha meg se próbálják, úgy nem is... Egész vonaton jó ha 1 biciglis kocsi van, aminek a fele se bringatároló, 2 méteren kéne 10 cangát összezsúfolni, úgy hogy mellette ott szűkíti a helyet a budi, meg a többi álló utas. Miért nem eleve bicglihordozó az egész szerelvény? Meg a metró, busz, villamos? Miért nem arra építünk hogy az ember a kis távokat megteszi a magával vitt biciklivel, erollerrel, és a nagyokra meg anyahajóként viszi embert és cangáját a busz / vonat? Még a végén rájönnének az emberek hogy kényelmes? Ja hogy ehhez vízió és akarat kéne, az meg nincs... Hát nem akarásnak a közmondás szerint is nyögés a vége.

"de be kell vállalni autós ellenösztönzőket is"

Nem! Nagyon nem! A kommunizmusban kellett megmondani az embereknek mit gondoljanak, mit akarjanak, a kapitalizmus nem erről szól. Ez a baj itt, a fejekben még mindig kommunizmus van. Így nem fog menni. Az emberek nem akarják hogy mások mondják meg mit kéne gondolniuk. Ők tudják mit akarnak, tessék már felnőttnek nézni az embereket! Az autót racionális indokkal választották.

"A súlyadóra azért van szükség, hogy a nem útdíjas önkormányzatok infrafejlesztésére is legyen valami"

Nem kell. A fontos közutakat fizesse az állam, Pista bácsi portája előtt az aszfaltot meg dobják össze azok akiket érdekel ott helyben. Nincs szükség tarhára.

fkv.117 2021.08.09. 12:06:44

@bozon: "Annak, akinek nem muszáj autóznia, el kell venni a kedvét tőle."

Ezt megteszik az árak. Akinek kell, mert nem a szomszéd sarkon van a munkahelye, annak meg akkor is muszáj lesz, ha 2x ennyibe kerül. Csak mégszegényebb lesz, mert másra nem jut. De legalább Lölőkének 2x annyi ellopható közpénze lesz, hát ez aztán tényleg közérdek...

"Nem ellehetetlenítésről van szó"

Pedig de. Lásd Karigeri vs Körút!

"a megfelelő szintig való visszaszorításról. Márpedig erre a beárazásnál jobb módszert eddig nem találtak ki"

Ahogy a tömegközlekedésre is! Azt is piaci alapon kell beárazni, egyből kiderül mi mennyire versenyképes. Még a dotált BKV helyett is inkább autót akar mindenki, hát még a 10x-es áron működő szar helyett mennyien akarnának...

"Nem, Budapesten nem egyharmadát fizeti az utas, hanem több mint a felét. Sajnos."

Mármint az autós. Ez tényleg sajnálatos.

"Úgy biztosítják az úftelületet, hogy nem használják el ingyen."

Ja, akkor én is hozzájárulok az amcsi GDP-hez, emrt nem veszem igénybe az ottani segélyeket. Mint a maffia, megvédem őket magamtól...

"egy autósra pedig (átlag 1,4 ember / autó) jut 21,4 négyzetméter"

Tehát egy autó nálad úgy 20-25 m2? Pótos IFA alatt még nem láttál autót? Mifelénk nem ezzel közlekednek az emberek.

eßemfaßom meg áll 2021.08.09. 12:57:51

@bozon: Ha csak azt akarod autóba engedni aki meg tudja fizetni a büntetőtarifát az a többség ellehetlenítése. Mondhatnám úgy ís, hogy te a gazdagokat akarod helyzetbe hozni a szegényeket meg felültetnéd a tömegnyomorba.
Értem mit akarsz mondani az úthasználattal, de szvsz marhaság.

bozon 2021.08.09. 13:43:43

@fkv.117: "Ezt megteszik az árak."
Igen. De aminek nincs ára, az szabad préda. A városi úthasználatnak nincs (ha tövig lehúzná az állam az autósokat az adókkal, még akkor sem lenne).

"Pedig de. Lásd Karigeri vs Körút!"
Na, ha szerinted Karigeri lehetetlenít el, az nem én vagyok. De egyébként a biciklisávokban egyetértek vele. Ha mondjuk csoda történik, és évek múlva sem használja őket sok biciklista (nem így lesz, nézd majd meg), akkor nem jött be. De a teljes úttesten autózás már évtizedek óta bizonyítottan nem jött be. A Nagykörúti dugók nem akkor kelezkeztek hirtelen, amikor Karigeri egyszer életében végre tököt növesztett, és létrehozta a biciklisávokat.

"Ahogy a tömegközlekedésre is! Azt is piaci alapon kell beárazni, egyből kiderül mi mennyire versenyképes."
És akkor kétszer ennyi autó próbálna meg elférni a városban. Biztos, hogy az autósok érdeke, hogy ez történjék? Ugye, nem gondoltad ezt végig?

"Mármint az autós. Ez tényleg sajnálatos."
Itt egy kicsit elveszett az a bizonyos fonal.

"Ja, akkor én is hozzájárulok az amcsi GDP-hez, emrt nem veszem igénybe az ottani segélyeket."
Hát, ha lenne lehetőséged, és bármi közöd lenne hozzá, de ennek ellenére nem vennéd igénybe, akkor hozzájárulnál (de nem a GDP-hez, hanem a költségvetéshez).

"Tehát egy autó nálad úgy 20-25 m2? Pótos IFA alatt még nem láttál autót? Mifelénk nem ezzel közlekednek az emberek."
Követési távolság, sávszélesség. Írtam is.

bozon 2021.08.09. 13:48:45

@eßemfaßom meg áll: érdekes kérdés a gazdagok helyzetbe hozása, és messzire vezet, de
1. nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy simán _megérje_ az útdíj neked. Pl. iparos vagy, aki napi eggyel, kettővel több helyszínre tud majd kiszállni a szellősebb forgalom miatt, és röhögve kitermeli ezzel az aznapi útdíjat.
2. Lehet olyan sémát is definiálni, ahol a szegények még pénzt is nyernek a rendszerben (még magasabb útdíj, cserébe támogatás a szegényebbeknek bérletre, de akár simán szociális alapon, pénzben). Nem feltételezem, hogy ez neked tetszik.

Mi a marhaság az úthasználatról írtakban? Nem igaz? Vagy valami más baj van vele?

fkv.117 2021.08.09. 14:33:41

@bozon: "De aminek nincs ára, az szabad préda."

Mint a BKV. Ingyen van a költségekhez képest, hát nyakra-főre ott lebzsel rajta mindenki, akinek nem kéne.

"a biciklisávokban egyetértek vele"

Akkor meg ne csodálkozz ha dugó van, ő okozza!

"sem használja őket sok biciklista (nem így lesz"

Nyilván, azért nem biciglizett eddig napi 50 km-t mindenki, mert nem volt hol, mi? Véletlenül se azért mert nem akarta szopatni magát? De majd most jönnek az ilyen zöldhitlerek, és jól rákényszerítik az emberekre, megmondják nekik mit akarjanak... Kart előrenyújtva sieg heilel kell majd jelezni a behajtást a biciglisávba?

"a teljes úttesten autózás már évtizedek óta bizonyítottan nem jött be"

De, bizonyítottan bejött, kérdezd csak meg az autósokat! Ami nem jött be, az a mesterséges forgalomakadályozás, a zöldidióta dugócsinálás.

"A Nagykörúti dugók nem akkor kelezkeztek hirtelen, amikor Karigeri egyszer életében végre tököt növesztett, és létrehozta a biciklisávokat."

Dehogynem, addig csak feleakkora dugók voltak. Ma már rá se mer menni az ember a Körútra, inkább a mellékutcákban növeli a forgalmat, hadd örüljenek az ottlakók is a kipufogógázoknak. Remélem kiplakátoltátok hogy köszönjék nektek?

"És akkor kétszer ennyi autó próbálna meg elférni a városban."

Mert ha lefelezed az úttestet, akkor a fele lakosságnak hirtelen nem kell bejárnia a munkahelyére? Homeofficeban megy majd az orvoslás, Gyurcsok fog távgyógyítani a rendelőbe kihelyezett monitoron keresztül? Vagy elég lesz ezentúl 8 helyett 11-re beérni BKV-val? Azt ugye nem gondolod hogy majd kevesebbet alszunk miattatok?

"Ugye, nem gondoltad ezt végig?"

Na ezt kérdezem én is tőled!

"Itt egy kicsit elveszett az a bizonyos fonal."

Pedig oda volt írva mire válasz, nem dísznek.

"Követési távolság, sávszélesség. Írtam is."

Akkor a buszhoz is számold hozzá a megállót, meg a járdát amin keresztül megközelíted! Csak hogy fair legyen.

fkv.117 2021.08.09. 14:36:28

@bozon: "nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy simán _megérje_ az útdíj neked"

Persze, elég hülyének lenni hozzá. Vitya is ugyanígy állítja be hogy a mi érdekünk a közpénzlopás...

"Pl. iparos vagy, aki napi eggyel, kettővel több helyszínre tud majd kiszállni a szellősebb forgalom miatt"

Milyen szellősebb forgalom, nem kell utána bejárni dolgozni? Attól hogy meglopják az embert, még be kell járni melóba. Ha eddig se volt alternatíva a BKV, ezután se lesz. Az autó már most is aránytalanul drága a dotált BKV-hoz képest, mégis oda menekül aki csak teheti. Vajon miért, ez nem jutott még eszedbe? A benzint is folyamatosan emelik, csökkent tőle a forgalom?

bozon 2021.08.09. 15:44:28

@fkv.117: "Mint a BKV. Ingyen van a költségekhez képest, hát nyakra-főre ott lebzsel rajta mindenki, akinek nem kéne."
Pár kommenttel feljebb még utálatos volt a tömegközlekedés. Mitől lebzselne rajta akkor mindenki? És mi az, hogy "a költségekhez képest ingyen"? A nulla az nulla.

"De, bizonyítottan bejött, kérdezd csak meg az autósokat!"
Aha. Tehát akkor a XX. század óta zavartalanul, hatékonyan lehet haladni a városban autóval, és még annak is megvan a lehetősége, hogy előbb-utóbb mindenki autóval menjen. Hogyan?

"Mert ha lefelezed az úttestet, akkor a fele lakosságnak hirtelen nem kell bejárnia a munkahelyére?"
"Milyen szellősebb forgalom, nem kell utána bejárni dolgozni?"
Nem, de lehet tömegközlekedni. Eleget tépjük a pofánkat a tömegközlekedés (olcsó, gyors és hatékony) fejlesztéséért, nem akarunk kibaszni senkivel.

"Pedig oda volt írva mire válasz, nem dísznek."
Hát, de nem volt érthető. Az autósok szerinted túl vannak terhelve, de mégis csak a felét fizetik a valódi költségeiknek, és ez még szerinted sajnálatos is.

"Akkor a buszhoz is számold hozzá a megállót, meg a járdát amin keresztül megközelíted! Csak hogy fair legyen."
És az autókhoz is a járdát, amin keresztül megközelíted. Meg a rahedli parkolót, ami gyakorlatilag a fél várost elfoglalja. Csak, hogy fair legyen. Nem fog ettől javulni az autózás területhasználati hatékonysága, az tuti.

"A benzint is folyamatosan emelik, csökkent tőle a forgalom?"
Ha olyan magasra emelnék, hogy nem lenne érdemes felmászni érte a kút tetejére, akkor csökkenne a forgalom. :) Komolyra fordítva a szót, abban igazad van, hogy az autózás kereslete rugalmatlan, de emiatt kell egy lépcsőben árat emelni, és nem apránként; másrészt emiatt kell az alternatívákat sokkal vonzóbbá tenni.

fkv.117 2021.08.09. 16:00:46

@bozon: "Pár kommenttel feljebb még utálatos volt a tömegközlekedés. Mitől lebzselne rajta akkor mindenki?"

Az is. Hogyhogy mitől? Hát a pénztelenségtől. Az autó nem ingyen van ám, tudtad? :)

"És mi az, hogy "a költségekhez képest ingyen""

Csak a töredékét fizetitek a teljes árnak. A maradékot a mi adónkból pótolják ki. Ilyen feltételekkel én lottózni szeretnék: a szelvényeket ti álljátok, amit nyerek az viszont az enyém. Na, deal? Nem? Dehát ezt akarjátok az autósokkal szemben is...

"Aha. Tehát akkor a XX. század óta zavartalanul, hatékonyan lehet haladni a városban autóval, és még annak is megvan a lehetősége, hogy előbb-utóbb mindenki autóval menjen. Hogyan?"

Így van, a mostani állapotokhoz képest az akkori dugók ma már jelentéktelennek számítanak. Mint a közpénzlopás: hol van már Tocsik 800 millája? Ugyanennyi milliÁRD alatt politikus már le se hajol érte. Ja és a megoldás: a mesterséges forgalmi akadályok felszámolása. Pl. A budai rakparton 100 méter széles terület van a semminek, havonta jön 2 villamos, meg 3 biciglis, az autóktól meg a 2. sávot is elvették, az ember azon gondolkozik hogy egyszerűbb lenne ráhajtani a villamossínre, úgyse jár rajta kb. semmi. Aztán afganisztáni checkpoint szerű úttorlaszokkal minek kell leszűkíteni az utcákat, +piros lámpa hogy még annál is lassabb legyen? Szeretitek szívni mellette a túráztatott benzingőzt?

"Nem, de lehet tömegközlekedni."

Aha, onnan menekült mindenki autóra, szerinted vissza akarunk térni a mocsárba? Vajon miért menekül onnan mindenki, nem ez lenne inkább a kérdés? Ahelyett hogy késelő cigányok és hogyos csövesek közé visszarángatnátok a szerencsésebbeket? Túl sok a szabad ülőhely a buszon, szeretnétek hogy mi is foglaljuk előletek? Netán a hónaljszagunkra vágytok?

Ja és a mindent vivő joker kérdés: mivel jártok majd melóba, ha megint jön a vírus, és mindenkit újra autóra ültetnének? Akkor már jó lesz az autó? Akkor kevesebb helyet, akármit fog foglalni?

"Eleget tépjük a pofánkat a tömegközlekedés (olcsó, gyors és hatékony) fejlesztéséért"

És megvalósult? Nem? Akkor mivel akartok minket odacsábítani? Furkósbottal? Minek? Túl sok az üres ülőhely, kéne rá pár segg foglalni? HA ennyire nincs senki a buszon, akkor nem meg kéne szűntetni? Ha meg van, akkor hova akarod még a többi embert is rakni?

"Meg a rahedli parkolót"

Milyen parkolót??? Amit felszámoltatok, és bicigliút meg gyalogkorzó van a helyén, 0 érdeklődővel?

"Ha olyan magasra emelnék, hogy nem lenne érdemes felmászni érte a kút tetejére, akkor csökkenne a forgalom. :)"

Ja, már a buszotokba se jutna, mert nem tudnák megvenni. Főleg hogy mi nem tudnánk kipótolni a 90% dotációt se, hiszen mi se tudunk bejárni melózni, tehát dolgozni se, így adózni sincs mit.

Azt hittem a cigiáremelés már megmutatta a lehúzás eredményét: kevesebb dohányos helyett kevesebb adótartalmú termék. Tölti az ember az ukrán csempészcigit, nem a boltban adózza le a luxustarhát. A helyi Al Caponéknak megérte, és az államkasszának?

eßemfaßom meg áll 2021.08.09. 17:46:30

@bozon:
1. azért ne keverjük már ide azokat akiknek az autó konkrétan a munkaeszköze és simán felirja a számlára a kiszállási díjat akármekkora is az.
2. lehetne persze az is, hogy scarlett johansson mindenkihez házhoz megy és leszopja, de mivel ennek csak elméleti valószínűsége áll fenn nem igazán érdemes számozott lista második helyére betenni.
3. az a baj vele, hogy hülyeség bár a te világodban nyilván jól hangzik.

"Ha olyan magasra emelnék, hogy nem lenne érdemes felmászni érte a kút tetejére, akkor csökkenne a forgalom. :)" vagyis a kispénzű autósok ellehetetlenítése és a gazdagok helyzetbehozása a célod. Miért nem vállalod fel?

"másrészt emiatt kell az alternatívákat sokkal vonzóbbá tenni."

Legyen vonzó az alternatíva és akkor az autós majd magától azt választja. Ha duplájára emeled a személyautóköltségeket nem lesz hirtelen minden autósnak kényelmes helye tiszta járművön rugalmas menetrenddel.

KissGecihuszár 2021.08.09. 18:55:13

@fkv.117: te egy virtigli kretén vagy, aki azt gondolja, hogy körülötte és a nyilván ótvaros szub kohószökevény 15, netán 20 +-os éves kocsija körül forog a világ és akinek ezek szerint nem valamilyen komoly melója lehet, mert aki ráér ennyi, Háború és Béke terjedelmű kommenttel lefárasztani a többi kommenttársát, nos az nyilván nem dolgozik oly nagy vehemenciával.

fkv.117 2021.08.09. 19:17:34

@KissGecihuszár: "te egy virtigli kretén vagy,"

Összekeversz a kurva anyáddal, te cigány faszszopó!

"ótvaros szub kohószökevény 15, netán 20 +-os éves kocsija körül forog a világ"

Hát nem is az 50+ éves Ikarusz buszaid, és villamosszéknek is használható sztálini trolijaid körül...

"és akinek ezek szerint nem valamilyen komoly melója lehet, mert aki ráér ennyi, Háború és Béke terjedelmű kommenttel lefárasztani a többi kommenttársát, nos az nyilván nem dolgozik oly nagy vehemenciával."

Te is ráérsz itt trollkodni, akkor te mi vagy, közmunkás? A mocskos pofád és szarszínű bőröd alapján más nem nagyon lehetsz. Max kosárfonó vagy hivatásos lincselő.

bozon 2021.08.09. 23:50:56

@fkv.117: "Így van, a mostani állapotokhoz képest az akkori dugók ma már jelentéktelennek számítanak."

Na, ebből látszik, hogy teljesen el vagy tévedve. Az akkori dugók "relatív jelentéktelensége" nem azt mutatja, hogy az autózás elfér a városban, hanem azt, hogy milyen iszonyatos tempóban bővül. Örülnénk, ha az útdíj levinné első körben a nyolcvanas évek szintjére a forgalmat.

Csak az utóbbi évtizedben 20%-kal emelkedett az autók száma! Mit vársz ettől a folyamattól korlátozás nélkül?

bozon 2021.08.09. 23:56:24

@eßemfaßom meg áll: "vagyis a kispénzű autósok ellehetetlenítése és a gazdagok helyzetbehozása a célod. Miért nem vállalod fel?"

Mert nem az. Az, hogy a liszt nincs ingyen, a gazdag pékek helyzetbe hozása, és a kispénzűek ellehetetlenítése?

"Legyen vonzó az alternatíva és akkor az autós majd magától azt választja. Ha duplájára emeled a személyautóköltségeket nem lesz hirtelen minden autósnak kényelmes helye tiszta járművön rugalmas menetrenddel."

A jobb tömegközlekedéshez is kell az útdíjas pénz. Arról nem is beszélve, hogy a buszok is állandóan a dugókba ragadnak. Komplexen kell kezelni a problémát, nincs 13. meg 14. havi nyugdíj. Az ártalmas részből el kell venni, és azt kell a hasznosba tenni.

"az a baj vele, hogy hülyeség bár a te világodban nyilván jól hangzik"

Időről időre didaktikusan és szándékosan elkövetett hiba: azt gondoltam, értelmes diskurzust is lehet indítani.

eßemfaßom meg áll 2021.08.10. 07:34:11

@bozon: "Az, hogy a liszt nincs ingyen, a gazdag pékek helyzetbe hozása, és a kispénzűek ellehetetlenítése?"

az nem, viszont ha azt mondanád, hogy túl sok kenyér fogy, emeljük meg holnap annyira az árát hogy csak a töredékét adják el a mai mennyiségnek az már az lenne.

"A jobb tömegközlekedéshez is kell az útdíjas pénz. " dehát alig lesz útdijbevétel hiszen töredékére csökken az autóhasználók száma, ezzel egyidőben az üzemanyagból származó bevétel is drasztikusan csökken, és akinek le kell tennie az autót az egy idő után meg fog szabadulni tőle és nem vesz helyette újat igy megint csökkennek a befizetések. Miből lesznek így új tömegszállítók? Abból a kis jegybevételemelkedésből ami a fenntarásnak is csak a felére elég?

Komplexen kell nézni a problémát

"azt gondoltam, értelmes diskurzust is lehet indítani."

Egy chemtrailessel se állok le hosszasan részletekbemenően vitatkozni mert nincs értelme.

KissGecihuszár 2021.08.10. 09:19:22

@bozon: Ne haragudj, de mint bloggazda, miért nem törlöd ezt a suttyó tahó fkv.117-et? Miért engeded meg, hogy a blogposztodban "kurvaanyázás", és "cigány faszszopózás" legyen? Jeleztem neked már tegnap este "privátban", de úgy látszik, számodra nem fontos, hogy féken tartsd a primitív "embereket"...

fkv.117 2021.08.10. 09:27:10

@bozon: "Az akkori dugók "relatív jelentéktelensége" nem azt mutatja, hogy az autózás elfér a városban, hanem azt, hogy milyen iszonyatos tempóban bővül."

Hát ha CSINÁLJÁTOK, akkor jóhogy bővül. De ez az idióta Karigeri hibája, nem az autóké. Ki lehet enniyre hülye, hogy ha kevés a hely, akkor még csökkentsünk rajta? Még jó hogy nem pénzügyminiszter, mert ha kevés a fizetésed, még azon is csökkentene...

"Örülnénk, ha az útdíj levinné első körben a nyolcvanas évek szintjére a forgalmat."

Ha az nem is fog megtörténni, de legalább a BKV színvonala még azóta is ott van! Remélem ennek mégjobban örültök. Mármint ti ketten Karigerivel, 10 millió magyar meg annak hogy már nem kell részt vennie benne. Már nem 10 évet kell várni Trabantra a Merkúrnál, hanem bármikor vesz egy légkondis Ignist az ember, szóval nem olyan vonzó a zsidószállító marhavagonok szintjét elérő tömegnyomor, a "minden sarkon állunk fél órát" zötykölődés.

Te ülsz fordítva a lovon, nem veszed észre hogy az emberek NEM AKARJÁK a BKV-t. Ők kocsit akarnak. De te csakazértis vissza akarod nyomni a posványba azokat akik megengedhetik maguknak a jobbat. Ez panelproli irígység, semmi több! Te nem megoldani akaro d problémát, hanem csinálni. Meg akarsz szopatni egy egész népet, csak azért hogy 2 CO2 molekulával kevesebb legyen a levegőben. Közben meg 99999999999999 milliárd tonnát belelőnek a brazilok, indiaiak, kínaiak, akik nem foglalkoznak ilyesmivel, nekik a környezetszennyező erőmű is erőmű, és inkább fejlődni akarnak, mint jobb levegőt. Gondolod az megáll ott a határnál, vagy Pesten is azt szívod? Már megint az apróságokon, az értelmetlen hülyeségeken rugóztok, az értelmetlen önsanyargatást erőltetve. A nép nem ilyen hülye, nem véletlenül választja az autót. A levegő így is, úgy is egyre szennyezettebb lesz, ha mi megspórolunk 2 fatüzelésű erőműnyi CO2-t, majd a kínaiak felépítik, hogy köszi... Értelmetlen amiért küzdesz! Kiskanállal akarod kimerni a vizet a Dunából. Ez az igyekezet egy egész népnek nem ér meg annyit hogy még sanyargassa is önmagát marhavagonokon összepréselődéssel, késéssel, lassúsággal. Ha meg így is tömegközlekedést akarsz látni magad körül, akkor ösztönözni kell, JOBBAT CSINÁLNI, hogy az emberek MAGUKTÓL váltsanak. Ezért a 80-as évek színvonalért nem fognak. Hahó, a BKV-n kívül már a 21. század van!

fkv.117 2021.08.10. 09:28:25

@KissGecihuszár: "miért nem törlöd ezt a suttyó tahó fkv.117-et?"

Amiért a te suttyó tahó pofádat se törli, provokátor! Beugatsz, aztán meg sír a szád ha visszakapod. Majd szépen megtanulod hogy nem ugatsz be, köcsög! Köszönd meg szépen a kioktatást!

fkv.117 2021.08.10. 09:29:13

@KissGecihuszár: "de úgy látszik, számodra nem fontos, hogy féken tartsd a primitív "embereket"..."

Hát igen, különben te lennél az 1. aki repülne innen...

bozon 2021.08.10. 12:02:03

@eßemfaßom meg áll: "az nem, viszont ha azt mondanád, hogy túl sok kenyér fogy, emeljük meg holnap annyira az árát hogy csak a töredékét adják el a mai mennyiségnek az már az lenne."

A kettő csak mértékében, nem módjában különbözik. Ha a nagyon magas lisztár a szegény pékek ellehetetlenítése, akkor a kevésbé magas a legszegényebbeké.

Valójában nincs itt semmiféle ellehetetlenítés.

"dehát alig lesz útdijbevétel hiszen töredékére csökken az autóhasználók száma, ezzel egyidőben az üzemanyagból származó bevétel is drasztikusan csökken ..."

Azért a töredékére nem fog csökkenni. Nem ellehetetlenítés, ugye. De pl. a benzin adójának központi bevétele biztos csökkenne, de ez része annak a kívánatos átrendeződésnek, amit az útdíj elindít. Nincs vele semmi gond.

"Egy chemtrailessel se állok le hosszasan részletekbemenően vitatkozni mert nincs értelme."

Ha neked az útdíj a chemtrail szintje, akkor tényleg nem tudsz eligazodni a közéletben. A diskurzushoz fel kell tudni mérni, hogy mi mennyire valós, logikus, érvényes stb. felvetés.

bozon 2021.08.10. 12:08:33

@KissGecihuszár: az általad kifogásolt szófordulatok tényleg a határokat feszegetik. Gondoltam a törlésre, aztán elszámoltam tízig. Én ilyen súlyos intézkedést nagyon szélsőséges esetben foganatosítok csak. A hírhedt Matyit leszámítva egyszer fordult elő, hogy töröltem egy minősíthetetlen hangvételű kommentet, de a nicket akkor sem tiltottam ki (nem jött vissza; valószínűleg egyszeri fosszóró üzemmódban tévedt ide).

Ha elkezdenék a legszörnyűbbeken kívül másokat is törölgetni, elég hamar megállíthatatlanná válnék a folyamat. Sajnos, sokan elvesztik a mértéket, amikor a gép elé ülnek, sokszor még érvényes véleményeket is a szarból kell kibányászni.

bozon 2021.08.10. 12:26:58

@fkv.117: "Te ülsz fordítva a lovon, nem veszed észre hogy az emberek NEM AKARJÁK a BKV-t. Ők kocsit akarnak."

Ha tudatában lennének azzal, hogy ez mivel jár, vagy nem másokon csapódna le, hanem magukon, akkor nem akarnának. A városvezetés egyik feladata, hogy ezeket a szélesebb összefüggéseket észrevegye, és ennek megfelelően alakítsa a kereteket. Ha az autózás megöli a várost, és benne más embereket, akkor az emberek akarjanak csak közlekedni, nem pedig autózni.

Mit akarnak még az emberek? 13. és 14. havi nyugdíjat, svájci életszínvonalat, ingyen sört, kinyírni a szomszédot, elvenni a lakását. Nem lesz meg egyik sem, de ha a mai tempóban romboljuk a környezetet, akkor a puszta életünk is kockán forog pár évtized múlva.

Egyébként pedig itt is írom, hogy a cigányfasszopózás tényleg sok. Lehet, hogy nálad csak udvariassági formula, de ezer vagy tízezer, vagy mittudoménhány fotelrasszistára és -gyűlölködőre jut majd egy igazi is, aki tényleg embereket ver és öl meg. Előfordult már. Igyekezz, hogy ne veled jöjjön össze az ezer, tízezer vagy mittudoményhány!

fkv.117 2021.08.10. 13:13:35

@bozon: Főleg hogy kis barátunknak kéne repülnie először, érdekes hogy van bőr a pofáján még neki ajvékolni. :)

fkv.117 2021.08.10. 13:21:33

@bozon: "Ha tudatában lennének azzal, hogy ez mivel jár, vagy nem másokon csapódna le, hanem magukon, akkor nem akarnának."

Tudatában vannak, azért választották. Kényelemmel, gyorsasággal jár, mindazt amit a BKV-n nem kapnak meg.

"Ha az autózás megöli a várost"

Ha... De mivel nincs ha, mert nem öli meg, ellenben a mesterséges lassítgatások azok igen. Karigeri biciklisávos agyfaszai, az útszűkítések lámpával, hadd pöfögjön minél tovább az autó az ottlakók orra alá (meg vele a BKV busz is, az is ott áll a sorban) azok valóban jelentősen lassítják a forgalmat, és kikényszerítik a nagyobb környezetszennyezést. "A kerékpársávok csak a közlekedési káoszt növelték" - www.origo.hu/itthon/20210809-igy-tette-tonkrekaracsony-budapest-kozlekedeset.html

"akkor az emberek akarjanak csak közlekedni, nem pedig autózni"

Tehát ha közlekedni akarnak és nem ácsorogni, akkor ne közlekedjenek? Ezt még te se érted! Autó = közlekedés, BKV = késés, ácsorgás, tömegnyomor, nem haladás.

"Nem lesz meg egyik sem, de ha a mai tempóban romboljuk a környezetet, akkor a puszta életünk is kockán forog pár évtized múlva."

És a brazil erdőirtást meg a kínai szénerőműveket a pesti tötymörgéssel akarod kompenzálni? Sikerülni fog? Tisztában vagy egyáltalán a volumenek eltérő mértékével? Már legalább a sok helyiértékes nagyságrendbeli különbséggel?

"Egyébként pedig itt is írom, hogy a cigányfasszopózás tényleg sok."

A suttyó tahózás nem???

eßemfaßom meg áll 2021.08.10. 18:42:39

@bozon: felőlem bármeddig ismételgetheted, hogy nem ellehetetlenítés addig emelni valaminek az árárt amig csak kevesek tudják megfizetni, de ez nem változtat a dolgon.

KissGecihuszár 2021.08.10. 22:58:57

@bozon: ja, értem, tehát te elszámolsz 10-ig, ha egy teljesen nyilvánvalóan durva, sértő, bántó "kurva anyázós", illetve -csak hogy egy ilyen 2 bites senkiházi "elengedi magát". No, csak hogy pontosan idézzek: "(...) Összekeversz a kurva anyáddal, te cigány faszszopó!(...)"
"Hát nem is az 50+ éves Ikarusz buszaid, és villamosszéknek is használható sztálini trolijaid körül...
Te is ráérsz itt trollkodni, akkor te mi vagy, közmunkás? A mocskos pofád és szarszínű bőröd alapján más nem nagyon lehetsz. Max kosárfonó vagy hivatásos lincselő." Tehát nálad ez nem veri ki a biztosítékot? Hadd kérdezzem meg, ha legközelebb a te Édesanyádat kurvázza le valaki, akkor is ilyen "liberális" leszel??

fkv.117 2021.08.10. 23:52:10

@KissGecihuszár: Hogy rinyál a kis anyázógép... Pubikám, nem fogtad még mindig fel hogy ha nem tetszik amit kapsz válaszul, akkor nem kell elkezdeni?

No, csak hogy pontosan idézzek: "te egy virtigli kretén vagy," És még mindig nem sejted mi a baj veled? Ne ajvékoljál, hanem moderáld magad!

bozon 2021.08.11. 11:40:19

@KissGecihuszár: igen, saját magam basztatásával kapcsolatban vagyok a legliberálisabb. Elnézést az inzultusért, de elég sok ilyen komment van, nem lehet mindegyiket kiszedni, és akkor inkább alacsonyra teszem a küszöböt.

Talán, amikor az ilyenek kölcsönösen látják mások fröcsögését, egy kicsit leesik nekik a dolog.

bozon 2021.08.11. 11:40:49

@fkv.117: ne keltsd a hangulatot, nem neked van igazad.

DFK 2021.08.11. 12:59:57

@bozon: és az iparos majd simán beépíti a kiszállási díjba az útdíjat. De fog örülni Mari néni amikor 30000 lesz a kiszállási díj...
Bár én azt csinálnám az iparosok helyében, hogy a körúton belülre nem vállalnék munkát.
Mert hát a progresszív méregzöldek megszakértették a dolgot.

KissGecihuszár 2021.08.11. 16:18:22

@DFK: sorry, de NEM az iparosok ellen van ez az egész, akik nyilvánvalóan egyrészt az estek túlnyomó részében NEM személyautóval, hanem kis tgk-val járnak ,hiszen abban van a 3/4, vagy tán az egész műhelyük, a beépítendő gépeik, cuccaik, miegymás. Másrészt ők a vízfejbeli , napi forgalomból -és most nagyon megengedő leszek- olyan 5-6%- ot képviselnek, az áruszállítók további 10-12%-ot , ergo a kis és nagyobb tgk-k erős izgalmi állapotban 20% a napi 900 ezer-1millió , a vízfejben kóricáló gépjárműből , van további 6-7%-nyi nem BKV, Arriva, volán busz, tehát ilyen olyan kis és nagyobb busz , azaz a napi mondjuk 800 ezer járműből ezen fentebbiek kitesznek 150-160 ezret, a többi mind személyautó , melyből tehát a 650-700 ezer személyautóból talán 15-20% az, akiknek mindenképp autózni KELL, mert olyan a munkája (pl. sales rep, egyéb "ügynök", több telephely közt ingázó ilyen & olyan dolgozó) van ,azaz további 120-140 ezer személyautó még levonható, de akkor is marad kb félmillió olyan, aki minden különösebb megeröltetés nélkül BKK-zhatna, MÁV-ozhatna, csak épp úgy felvitte az Isten a dolgát, hogy n + 1000 indoka van arra, miért nem. jómagam , ha a vízfejben van dolgom és nem a város 3, egymástól "3 napnyi járásra " lévő kerületébe kell mennem, vagy Budafokon, vagy a Budafoki remíznél hagyom a full extrás, automata Accordomat és szépen felszállok vagy a 133E, vagy a 17,41,47 villingerek valamelyikére, melyekkel a teljes budai oldal, valamint a belváros, a 133E-vel pedig Zugló, Újpali is gond és stresszkelés , idegelés, dugóban szopórollerezés nélkül elérhető!

eßemfaßom meg áll 2021.08.12. 07:29:57

@KissGecihuszár:
"sorry, de NEM az iparosok ellen van ez az egész" ezt nem is mondta senki, hanem pont az ellenkezőjét, hogy nekik mindegy mert az ügyfél fogja kifizetni.

"akik nyilvánvalóan egyrészt az estek túlnyomó részében NEM személyautóval, hanem kis tgk-val járnak" a kis tkg nem szennyez?

"n + 1000 indoka van arra, miért nem" nem mindenki olyan kemény mint te, van aki nem élvezi a hardcore szopást és a többség nem hülye, nagyon jól ki tudja matekozni, hogy mi a jobb neki. Elhiheted, hogy a többség nem idióta és nem önmaga ellensége, ha a bkv összességében jobb lenne neki akkor azt használná.

fkv.117 2021.08.12. 08:53:14

@bozon: Aztán miért nem? Én csak válaszoltam a köcsögnek, az kezdte, tehát az húzza meg magát!

fkv.117 2021.08.12. 16:10:05

@KissGecihuszár: "vízfejbeli "

Vidékiként, tanyasi parasztként mit vízfejezel már megint, még mindig a kisebbrendűségi komplexus szól belőled? De azért idejössz közlekedni, mert a szántásban még gumicsizmában se lehet...

eßemfaßom meg áll 2021.08.12. 17:08:11

@fkv.117: Bp egy vizfej akár tetszik neked akár nem

fkv.117 2021.08.12. 21:24:16

@eßemfaßom meg áll: Vidéki parasztoknak biztosan...

KissGecihuszár 2021.08.12. 22:30:10

@fkv.117: az olyan pofán baszni való szaradékoknak, mint te! Mégis ki a faszom vagy te, hogy napok óta beugatsz nekem? Nyilván egy kotongumi szökevény , senkiházi looser vadbarom!! Én legalább a vízfejben születtem és éltem mindaddig, amíg az ilyen tefélédekből már annyi lett , hogy jobbnak láttam elhúzni, még mielőtt kinyírok 1-et, 2-őt, aztán mehetek életem végéig a sittre.

KissGecihuszár 2021.08.12. 22:34:23

@eßemfaßom meg áll: ugyanmár, ezzel a "nem mindenki olyan kemény mint te, van aki nem élvezi a hardcore szopást és a többség nem hülye, nagyon jól ki tudja matekozni, hogy mi a jobb neki. Elhiheted, hogy a többség nem idióta és nem önmaga ellensége, ha a bkv összességében jobb lenne neki akkor azt használná." szöveggel engem már nem hatsz meg, nem hülyítesz be, mert a dugóban való szopórollerezésnél azért fényévekkel jobb egy zárt pályán 50Km/h- val haladó villamoson, vagy egy buszsávban ugyanennyivel haladó buszon, csakhát az a kurva nagy ego-ja a sok komplexusosnak, kiknek a szüleinek még bőven jó volt a BKV kocka 200-as Ikarusai, UV-i, 1000-esei, ICS-i, Tatrái, ők már überistenfaszának képzelik magukat, kb mint ez a faszadék fkv. 117, akit szívesen megcsapnék, hogy tudja, merre is van az amarra!

fkv.117 2021.08.13. 09:45:42

@KissGecihuszár: Látod buzigyerek, ilyen mocskos a faszszopó pofád, és még neked áll feljebb... Hát ezért kaptad eddig is!

"Mégis ki a faszom vagy te, hogy napok óta beugatsz nekem?"

Ezt kérdezem én is tőled, mocskos zsici! NA takarodj gyorsan k. anyádba!

bozon 2021.08.13. 10:56:48

@fkv.117: hagyd abba! Nem gusztustalansági verseny. Azt rég megnyerted.

bozon 2021.08.13. 11:00:22

@eßemfaßom meg áll: magam ellen legyen mondva, ;-) én mondtam, hogy az iparosok kuncsaftjai tudják állni az útdíjat. Ez így igaz, mivel tipikusan kiszállásonként párszáz forintról van szó, de ahogy -- képzeletben -- növeljük az útdíj mértékét, úgy csökken a forgalom, s egyre nő az iparos megtakarított ideje is. Ezzel az útdíj az iparos számára _nyereségessé_ válik, és a kuncsaftoknak nem is kell kifizetniük semmit.

fkv.117 2021.08.13. 11:42:45

@bozon: Te figyi, téged a mocskos pofájú haverod egyáltalán nem zavar? Kettős mérce? Majd ha az nem ugat be, nem kap hasonló szintű választ. És örüljön neki hogy nem élőben kell arcoskodni, megúszott egy alapos fogászati kezelést.

KissGecihuszár 2021.08.13. 11:47:54

@bozon: Istenem, végre valaki, aki észrevette és le is merte írni eme pofonegyszerű összefüggést a bevezetendő dugódíj és a (teher) autójukat mindenképp használni muszáj iparosok idejének szempontjából; azaz ha van dugódíj, -remélhetőleg- szignifikánsan lecsökken a sok elfantáziált , álindokok miatt az egyébként még Német , ill nyugat európai összehasonlításban is igen jó közösségi közlekedés ellenére még a wc-re is autókázó "úrvezetők" ( érdekes az "úr" szó használata pl. fkv. 117 esetében, dehát eme szóösszetételt használjuk a "B"-s jogsival rendelkezők esetében, mivel nekem B, C, PÁV is van, ezért én ugye nemcsak úrvezető lennék, de ez egy mellékes adat) száma, így az iparosok, az "ügynökök", egyéb áruszállítók és nem utolsó sorban a közösségi közlekedés, nem zárt pályán haladó (troli és belsőégésű) buszainak menetideje is radikálisan lecsökken, minden sokkal tervezhetőbbé válik, ami ugye nem mellékes szempont a mai világban, ahol az időből van a valóban dolgozó, értékelőállító embereknek a legkevesebb!

fkv.117 2021.08.13. 12:06:55

@KissGecihuszár: Ahogy azt Móricka az általánosban elképzeli... Dörzsöli a kezlét a teherautós hogy jaj de jó, üresek az utcák, most aztán kedvére korzózhat... aztán odaér és meglátja hogy nincs hol, mert minden sáv biciglisáv lett, meg tele van ültetve bozótossal. Hívhatja a helikoptert, hogy valahogy elteleportálja az áruját az üzletig...

"érdekes az "úr" szó használata pl. fkv. 117 esetében"

Esetedben már nem is próbálkozunk vele...

"mivel nekem B, C, PÁV is van, ezért én ugye nemcsak úrvezető lennék"

Csak? Mazsola...

eßemfaßom meg áll 2021.08.13. 21:25:58

@fkv.117: Nem, az értelmeseknek, akik felfogják milyen szar az országnak, hogy minden is Bp-n van, bárhol is élnek.

eßemfaßom meg áll 2021.08.13. 21:33:41

@KissGecihuszár:" zöveggel engem már nem hatsz meg, nem hülyítesz be, mert a dugóban való szopórollerezésnél azért fényévekkel jobb egy zárt pályán 50Km/h- val haladó villamoson, vagy egy buszsávban ugyanennyivel haladó buszon" Amennyiben az ajtód előtt van a villamosbuszmegálló ami átszállás nélkül elszállít az uticélodhoz ami szintén a villamosbuszmegállóban van és a valagadon kívül semmit nem kell vinned. És persze élvezed a bkvélményt többtucatnyi idiótával összezárva.

Mindenkinek mást jelent a "jobb" szó.

bozon 2021.08.14. 00:08:02

@fkv.117: az van, hogy a mocskos pofára -- úgy tűnik -- a fotel mindenkit feljogosít. Már-már norma az ilyen kommentfalakon. Te viszont belecsúsztál a társadalom egyes csoportjai elleni gyűlölködésbe is, amire a legkényelmesebb fotel sem jogosít fel. Ezért mondtam, hogy itt most te vagy a mocskosabb. (Ha számít, hogy mit miért mondtam.)

Azért nem tiltottalak ki ott legalább egy időre, mert vegyítettél tartalmat is a "kötelezőbe" (bár már eléggé körbe-körbe megy az is), és azt a részét nem akartam kitiltással eldönteni.

Az is lehet, hogy intenzitásban is előbb toltad fel magad, min a másik, de az a mai világban messze nem kirívó dolog.

Ami egyébként a tartalom és a mocskos forma viszonyát illeti, kétlem, hogy bárki "fogászati kezelésre" szorulna egy élő vitában. Élőben még az is lehet, hogy mindenki képes lenne normálisan viselkedni.

bozon 2021.08.14. 00:12:44

@eßemfaßom meg áll: tökre aláírom -- fentebb is mondtam már --, hogy az egyéni utazási élmény szempontjából a tömegközlekedés lehet rosszabb még dugókkal együtt is, mint az autózás. Az egész (a város és az emberiség) szempontjából viszont biztos, hogy más a mérleg.

Ezért kell dolgozni az autóforgalom szelektálásán (valahogy kipontozni belőle a "legfeleslegesebbeket" vagy "legkevésbé indokoltakat"), és emellett gyorsan, olcsón és hatékonyan is javítani a tömegközlekedésen. Sok posztunk szól ez utóbbiról, például ez is, aminek az a témája, hogy nem lehet minden járaton ütre elsőajtóztatni a népet, mert az neki rossz.

fkv.117 2021.08.14. 00:40:51

@bozon: Amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten. Hagyjuk már ezt a "gyűlölködés" mantrát, az ordenáré haverod pofájából mi dől, ha nem színtiszta gyűlölködés? Nem kötelező hagynom magam, és nem is fogom. Ha váloztatni akarsz a dolgon, akkor ott kell keresned aki elkezdte. Az pedig nem én vagyok, hanem a kis barátod. Jó szórakozást hozzá!

fkv.117 2021.08.14. 00:43:46

@bozon: "Azért nem tiltottalak ki ott legalább egy időre"

Sok értelme nem is lett volna, pár másodperc nicket cserélni. A probléma megoldását mint mondtam nem nálam kell keresned, ha mégis, megmutatom hogy nem jó döntés volt...

KissGecihuszár 2021.08.14. 13:46:49

@fkv.117: "fkv.117
2021.08.09. 19:17:34
@KissGecihuszár: "te egy virtigli kretén vagy,"

Összekeversz a kurva anyáddal, te cigány faszszopó!

"ótvaros szub kohószökevény 15, netán 20 +-os éves kocsija körül forog a világ"

Hát nem is az 50+ éves Ikarusz buszaid, és villamosszéknek is használható sztálini trolijaid körül...

"és akinek ezek szerint nem valamilyen komoly melója lehet, mert aki ráér ennyi, Háború és Béke terjedelmű kommenttel lefárasztani a többi kommenttársát, nos az nyilván nem dolgozik oly nagy vehemenciával."

Te is ráérsz itt trollkodni, akkor te mi vagy, közmunkás? A mocskos pofád és szarszínű bőröd alapján más nem nagyon lehetsz. Max kosárfonó vagy hivatásos lincselő." na, ezzel kezdted TE, suttyókám!! Legább ismerd be, hogy nálad gurult el először a gyógyszer, amikor elfogytak az ész érvek és mentél le sutyerák parasztba! Igazmondás sem az erősséged, mint sok minden más, fontos emberi tulajdonság sem!

fkv.117 2021.08.14. 14:34:53

@KissGecihuszár: Na most hogy beidézted a saját beleböfögéseidet is, még mindig nem érted mire mit kaptál válaszul? NA takarodj a cigány kurva anyádba, te hülye zsidó!

fkv.117 2021.08.14. 14:37:11

@KissGecihuszár: "na, ezzel kezdted TE, suttyókám!!"

A VÁLASZT, azt igen. Csak tudod, a válasz azt jelenti definíció szerint hogy volt előzménye. Igen, a te beugatásod, személyeskedésed. Azt is nyugodtan idézheted, legyél büszke a cigány pofádra! És még mindig nem érted miért megy mindenki szembe az autópályán, igaz?

fkv.117 2021.08.14. 14:37:45

@KissGecihuszár: "Igazmondás sem az erősséged, mint sok minden más, fontos emberi tulajdonság sem!"

Tökéletes önjellemzés magadról.

KissGecihuszár 2021.08.14. 21:49:00

@bozon: szerintem eljött a te időd, mert ez már rád nézve kínos! És kérlek, ne takarózz a "megengedő liberalizmusoddal", ha lehet...

fkv.117 2021.08.14. 22:18:30

@KissGecihuszár: Így van, takarítsd el ezt a mocskospofájú buzit, ne kelljen már tovább néznünk a vegődését!

bozon 2021.08.15. 07:32:01

@fkv.117: tök feleslegesen rászántam az időt, végigolvastam az eszkalációt, és kisomtalak egy hétre. Megírtam már, miért; az utókor is olvashatja.

bozon 2021.08.15. 07:33:26

@KissGecihuszár: légyszi', ne reagálj, te se! Tartalmi észrevételek persze jöhetnének bárkitől, de hol van az már!

KissGecihuszár 2021.08.15. 09:41:50

@bozon: szerintem itt az ideje -ha szükséged van rá- technikai segítséget kérni erre a nyilvánvalóan ELMEBETEG idióta VÉGLEGES kitiltására, tehát hogy semmilyen más nichname-on ne tudjon itt szennyezni, vagy inkább jobb lenne, ha te is , illetve ez a blog is átállna a más blogoknál már jól bevált és remekül működő előzetes moderáció utáni kommentfolyamra engedésre, mert akkor ennek a senkiházinak nem maradna semmi lehetősége! @bozon; nem szégyen , ha technikai segítséget kérsz egy, nálad esetleg okosabb bloggertől, vagy a blog.hu stábjától, mert ha ez így folytatódik tovább, eljutsz odáig, hogy minden ÉRTELMES kommentelő itthagy téged, oszt jónapot! Sok sikert!

eßemfaßom meg áll 2021.08.15. 11:11:22

@fkv.115: Brendel új nicken rendel vagy csak fertőző?

bozon 2021.08.15. 14:20:30

@KissGecihuszár: kértelek, hogy temesd ezt a szálat. A tartalmi kommentek jöhetnek, fkv.xxx pedig szintén jöjjön, ha úgy döntött, hogy csak az átlagkommentelő szintjén hajlandó lealjasulni.

Nem szeretnék előzetes moderálást. Valószínűleg az is tanító jellegű, amikor látszik, mi alakul ki az óvóbácsi jelenléte nélkül. És túl régen kezdtem az egészet, régimódi is vagyok (a liberalizmuson túl).

fkv.116 2021.08.15. 15:40:19

@bozon: Kénytelen voltam KisGeci szintjére lealjasulni, mert nem fogja fel még mindig hogy ezt a mocskolódást otthon az anyjával szemben biztosan megengedheti, de velem szemben nem. Bennem azonban emberére akadt, ha hozzám így szól, én is hasonlóképp fogok neki válaszolni. De ez nem az én problémám, hanem azé aki elkezdi. Ha nem kezdi, nincs mit folytatni. Azt hittem világos elsőre is, de úgy látszik nem mindenki képes alapvető dolgokat felfogni.
süti beállítások módosítása