Sétáló Budapest

Meddig mérgezzük még gyermekeinket?

2019. május 15. 11:47 - anyu haragos zöld szíve vagyok

A napokban látott napvilágot a Greenpeace Magyarország legújabb közleménye, mely 17 budapesti iskola környékén végzett levegőminőség-mérések adatait összesítette. A vizsgálat március utolsó két hetében történt, és a műszer a nitrogén-dioxid szintjét rögzítette. A városokban a dízel autók használata és a fűtés megközelítőleg fele-fele arányban járul hozzá ennek a mérgező vegyületnek a levegőbe jutásához.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nitrogén-dioxid szintje a vizsgált időszak átlagban a 17 helyből 8 esetében 40-63 mikrogramm/köbméter közötti, míg 6 esetben 30-40 mikrogramm/köbméter közötti érték volt, és csupán 3 helyen mértek ennél kevesebbet. Éves átlagban a megengedett határérték 40 mikrogramm/köbméter, tehát már a kéthetes mérés alapján is kimondható, hogy az iskolák környéki levegő kockázatot jelent gyermekeink egészségére.
A nitrogén-dioxid vegyület legnagyobb mértékben a tüdőfunkciót csökkenti, de káros hatással van a szív- és érrendszerre is. A nitrogén-oxid magas szintje növeli az asztmás megbetegedések számát, a légúti betegségek kialakulásának esélyét, de akár a területen élő gyermekek kisebb születési súlyával is összefüggésbe hozható.

A jövő zöld, vagy semmilyen!? Bármilyen fájdalmas is ezt a tudományos kutatások és az észérvek alapján belátni, ezt most már nem lehet megkerülni.

A Sétáló Budapest program nem néz félre a tények láttán, és kiáll azon emberek élete mellett, akik jelenleg 3 évvel rövidebb ideig élnek Budapest belső részein jelentős mértékben amiatt, hogy az autósok forgalomkorlátozás nélkül elfoglalhassák a várost és közlekedési dugókban araszolva pöfögjenek sötét foltokat gyermekeink jövőjébe.

Forrás: https://hu.greenpeace.org/tiszta-levegot/iskolai-levegoszennyezes-meresek/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://setalobudapest2019.blog.hu/api/trackback/id/tr7914828040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása